Pasind prin istorie – Siria episod 1

Daca ar fi sa citesti declaratiile unor politicieni americani, ai crede ca in Siria nu vei gasi decat teroristi insetati de sange, fanatici religiosi si alte creaturi mancatoare de oameni… Vei avea o surpriza placuta. In Siria, vei gasi una dintre cele mai prietenoase tari din lume, o tara extrem de diversa cu o paleta vasta de atractii turistice, o tara relativ moderna si eficienta, dar mandra de traditiile ei, un loc in care te simti sigur chiar si intr-un bazar intortocheat si pustiu la miezul noptii, o tara deosebita.

Am plecat in vacanta de Paste in Siria… Pentru multi parea ciudat… ce cauti intr-o tara musulmana de Paste ? E o tara sigura ? Daca despre siguranta, nu aveam nici un dubiu – Siria are un regim de mana forte ceea ce se traduce intr-un climat extrem de sigur de calatorit, in schimb nu ma asteptam la cine stie ce atmosfera pascala… Stiam ca exista o comunitate crestina semnificativa (in jur de 10% din populatie) si cam atat. Am avut insa surpriza descoperirii a numeroase biserici si a unei atmosfere pascale originale.

In primul rand, cred ca a ajutat ca am stat intr-o mica pensiune detinuta de un palestinian crestin, revenit din Australia dupa cateva decenii petrecute acolo. Pensiunea situata pe zidul de cetate care inconjoara orasul vechi este in mijlocul cartierului crestin. Tot el ne-a recomandat sa mergem intr-o zona din orasul nou unde crestinii participa la o procesiune de vinerea mare… Si atunci am simtit puterea comunitatii crestine. Am ajuns intr-o zona a Damascului care nu se deosebeste prea mult de orasele sud-europene mai bogate, un loc unde mii de oameni imbracati “de duminica” se intalneau langa catedrala maronita si urmau sute de copii imbracati in uniforme cu cruci sau torte aprinse, batand din tobe in urma unei cruci imensa purtata de niste adolescenti… Era ceva ciudat si aveai sentimentul intrarii in transa… procesiunea avea ceva dintr-o parada militara, tobe, pas de defilare – chiar si la cei de varsta primilor ani de scoala, torte… dar te tragea sa-i urmezi si tu in defilare prin cartierul crestin… unde toate ferestrele erau luminate cu un soi de lampioane cu cruci.

Revenit in orasul vechi, se vede ca Damascul este unul dintre cele mai vechi orase din lume… peste tot sunt urme ale trecutului, case boieresti, adevarate palate, dar si o concentratie ridicata de lacasuri de cult – biserici de toate denominarile posibile (ortodoxe, catolice, maronite, armene, catolice siriene, ortodox-siriene), moschei, chiar si sinagogi, desi evreii au emigrat demult in ceea ce autoritatile siriene numesc “Palestina ocupata”. Absolut impresionanta este Moscheea Umeiazilor in care coexista mana lui Ioan Botezatorul cu mausoleul lui Saladin, cel care i-a alungat pe cruciati din Ierusalim, un adevarat erou pentru sirieni. Daca esti insa fata, obligatoriu trebuie sa treci pe la “Special Clothes Room” pentru a fi imbracata din cap pana in picioare (exceptand picioarele care trebuie sa ramana desculte inca din curtea moscheii) intr-un pardesiu gri cu gluga care sa te infasoare complet…

Sa nu credeti insa ca Siria este o tara conservatoare… dimpotriva. Cel putin in Damasc, imensa majoritate a populatiei se imbraca ca in Europa, in zonele crestine, buricele fetelor sunt la vedere, iar in orase, nu am vazut mai mult de o naframa pe capul mahomedanelor… Evident, cu exceptia celor mai in varsta, dar si in mai conservatorul Alep. Seara, orasul vechi este luat cu asalt de tineri si tinere intr-o atmosfera mult mai destinsa decat in Dubai sau chiar si Amman. Si seara, ai ce face in orasul vechi !

In primul rand, vechile case boieresti s-au convertit in restaurante impresionante unde te poti bucura in voie de excelenta bucatarie siriana. Probabil multi ati mancat in Romania si nu numai in restaurante libaneze. Bucataria siriana este identica cu cea libaneza (multi spun ca nu numai bucataria, ci si poporul), iar cand o mananci la mama ei acasa, mancarea devine une piece de resistance a excursiei. Am dat-o pe franceza ? Da, bien sur, a doua limba vorbita in Siria dupa araba, este franceza si nu engleza, Siria fiind protectorat francez intre cele doua razboaie mondiale. Iar pentru comunitatea crestina, in mod special, este un pacat de neiertat sa nu vorbesti franceza.

Bantuind pe pitorestile stradute ale Damascului vechi, destul de repede ti se face sete, desi de Paste, nu este chiar asa de cald. In Siria, nu o sa gasesti Coca Cola chiar pe toate gardurile, tara a fost pana de curand socialista, iar etichetarea ei ca facand parte din asa-zisa “Axa a Raului” a descurajat intrarea pe piata a brandurilor occidentale. Si nu ai de ce sa le simti lipsa, atata timp cat berea libaneza este excelenta, iar limonada cu menta locala este incredibila. Vorbeam de branduri ? Nu o sa gasesti extrem de multe branduri americane, dar in schimb o sa vezi numeroase Dacii, mai ales din generatiile post-revolutionare – Nova si SuperNova. Exista de asemenea si Logan-uri, brand de lux pentru parcul auto sirian, la intrarile in marile orase, tronand gigantice show room-uri Dacia.

Sa revenim insa la ce se poate vedea. Bunaoara, poti sa te duci sa vizitezi imprejurimile crestine ale Damascului. Situate la munte, intr-o zona cu un climat invidiat de multi sirieni, se afla numeroase sate si orasele crestine, dintre care se disting Sidnaya (nu Sinaia, Sidnaya !!!) si Maalula. Construite printre pereti abrupti de munte, in aceste orase, vei gasi niste complexe crestine exceptionale. Ca un plus de inedit, in aceste orasele, populatia inca mai vorbeste arameica, limba vorbita de Isus acum 2000 de ani, dar si de Maia Morgenstern si Monica Belucci in celebrul film “Patimile lui Hristos”.

Cum era Duminica Pastelui, nici nu se potrivea mai bine decat un pelerinaj la numeroasele manastiri din zona. Si cum soferul nostru era crestin din Sidnaya, nu se putea sa ratam vreun lacas de cult. Momentul special al zilei va fi inregistrat la manastirea Sfanta Takla din Maalula.

Principalele doua manastiri din pitoreasca Maalula sunt Sfantul Sarkis aflat pe culmea dealului ce domina satul si Sfanta Takla de sub munte. Pentru a ajunge la Sfanta Takla, se trece printr-un mic canion, amintind de celebrul Siq din invecinata Petra. Pe drum, ne-am intalnit cu un grup de tipi in costume ieftine care purtau mitraliere pe sub sacou si care se holbau la noi cam mirati… Ma rog, ne-am zis, cine stie ce manevre faceau baietii… Dar odata intrati in manastire, am descoperit misterul… in Sfanta Zi de Pasti, presedintele Bashar el-Assad vizita manastirea pentru a onora comunitatea crestina a Siriei. Daca ar fi sa ne luam dupa aceleasi baliverne de peste Ocean, Bashar este un adevarat monstru, o combinatie sinistra de Ceausescu si Saddam. Si totusi, la manastire am intalnit un tip dragut cu o sotie simpatica, inconjurat cu o reala placere de cei aflati la manastire. Omul a trecut pe niste scari inguste fix pe langa mine, prilej cu care i-am urat “Paste fericit”. S-a oprit si mi-a raspuns in engleza: “Happy Easter to you, as well” – inainte de a-i succeda tatalui acestuia la conducerea Siriei, Bashar a profesat ca dentist la Londra, deci este fluent in limba lui Shakespeare. Luat cu asalt in curtea manastirii de toti cei care voia sa se pozeze cu el, parea mai mult un actor de cinema luat cu asalt de fani, decat “infricosatorul” dictator.

Cum ajungi acolo
Exista zboruri directe spre Siria oferite de Syrian Airlines in parteneriat cu Tarom. Preturile nu sunt insa mici. Merita insa sa aruncati o privire si la preturile Malev, s-ar putea sa fie sub zborul direct, asa ca un mic tur via Budapesta nu strica.

Cand sa mergi
Toamna, dar mai ales primavara. Vremea e calda, insorita fara excesele temperaturilor de peste 40 grade din timpul verii.

Ce mananci
Bucataria siriana este pur si simplu superba, iar limonada cu menta divina. Presupun ca bucataria libaneza va este familiara. Ei bine, bucataria siriana este fix la fel.

Unde stai
Hotelurile „de lux” de stat au un aer de anii 70. Atat in Damasc, cat si in Alep, am stat in orasul vechi. In Damasc, am stat in guesthouse-ul unor palestinieni crestini – niste gazde fabuloase…
https://www.damascushostel.com/

In Alep, am stat intr-un hotel ceva mai scump, dar fermecator ca in 1001 de nopti. Ii spune „hotel de charme” si este cu adevarat
https://www.dar-halabia.com/

Moscheea Umeiazilor

 

Moscheea Umeiazilor

 

Moscheea Umeiazilor

 

Fabuloasa limonada cu menta si mancare siriana

 

Procesiunea de Vinerea Mare

 

Procesiunea de Vinerea Mare

 

Procesiunea de Vinerea Mare

 

Procesiunea de Vinerea Mare

 

Prin orasul vechi

 

Bazarul din Damasc

 

me, too

 

ce bunatati !

 

Seminte, baieti ! dar nu de bostan, baieti !

 

tara musulmana ?

 

manastirea din Sidnaya

 

 

Manastirea Sidnaya

 

Manastirea Sidnaya

 

Sidnaya

 

canionul din Maaloula

 

Manastirea Sf. Takla din Maaloula

 

Presedintele Bashar el-Assad cu sotia

 

Presedintele Bashar el-Assad si sotia

 

Presedintele Bashar el-Assad

 

Happy Easter, Mr. President !

 

Maaloula

Sidnaya

 

Sidnaya

 

Sidnaya

 

cu gazdele noastre din Damasc

Comentarii

  • Razvan Pascu spune:

    Eu am un prieten sirian care ma tot roaga sa merg in Siria si mereu apare cate ceva… 🙁

    Am vazut ca Eurolines a facut curse de autocar Bucuresti-Damasc prin Sofia cu 175 euro.

  • Mihai spune:

    Foarte frumoasa prezentarea! In ceea ce priveste transportul, cred ca o varianta mult mai ieftina fata de avion si cu mult mai multa poezie ar fi traversarea Turciei cu trenul spre Alep. Se pare ca exista un tren direct din Istanbul Haydarpasa catre Alep, precum si alte legaturi pe calea ferata din Adana. Pe seat61.com apar insa niste informatii cum ca linia ar fi inchisa pentru moment, nu am avut rabdare sa citesc cu atentie toate detaliile, dar pentru cei interesati sa mearga in Siria fara sa zboare cred ca este o posibilitate ce trebuie luata in calcul.

  • Imperator spune:

    Da, se poate si cu autobuzul si cu trenul, dureaza cam vreo 30 ore din Istanbul (cu trenul, mai mnult). Tren nu stiu daca e inchis, probabil temporar. O alta optiune, tot din Istanbul este sa zbori pana la Adana cu low-cost-ul Pegasus (vreo 25 euro) si de acolo cu autobuzul. Dar tot se aduna banii… spre cat ar costa un bilet direct sau cu Malev

  • Iulius spune:

    Avem nevoie de viza pentru Siria? Daca da, cum se obtine si cat costa?

  • Imperator spune:

    Da, e nevoie de viza, se poate obtine de la ambasada Siriei din Bucuresti. Nu mai retin exact ce documente voiau, dar nimic iesit din comun. Parca costa vreo 20 dolari in primavara lui 2008.

  • Iulius spune:

    Mersi mult.

    Analizez posibilitatea de a vizita balcanii in vara (cu balkan flexi) in loc de interrail 🙂
    Atractia principala ar fi Turcia si poate cine stie, si Siria.

  • Imperator spune:

    Merita… atentie insa, e extrem de cald in Turcia asiatica si Siria in timpul verii. Daca ajungi in Siria, o sa intri pe la Alep, un oras extrem de interesant… o sa scriu in episodul 2

  • Anonymous spune:

    Frumoasa prezentare…in sfarsit un om care a daramat mitul teroristilor!Am fost si eu in Siria , si pot sa zic ca am fost frapata de tot.Inclusiv familia care m a gazduit …m-au tratat ca pe propiul copil.Se merita sa vezi istoria …am amintiri si fotografii incredibile ,cu manastirea Sf Gheorghe ,Biserica Anania,cu ruinile romane…si poate esti mai in siguranta pe strazile lor de cat pe ale noastre…

  • Imperator spune:

    Ma bucur ca esti si tu de acord 🙂 Am scris parerea mea si ce am simtit acolo – o tara sigura cu oameni calzi si simpatici.

  • Anonymous spune:

    iarna o fi frig rau?
    eu sunt in cautare de destinatie pt iarna asta si vreau altceva fata de Europa…

  • Imperator spune:

    E mai cald ca in Romania, dar temperaturile se duc noaptea spre zero

  • ramoromania spune:

    ffffffffffff frumoasa prezentare si miar place sa vizitez siria ,oman ,egipt

  • Balcanica spune:

    Imparate, tu ce parere ai despre ce se intampla acum in Siria? Vreau sa iti spun ca jurnalul tau de calatorie despre Siria a fost printre primele pe care le-am citit la tine pe blog si (desi nu eram o indoctrinata) mi-a schimbat radical opinia despre aceasta tara…
    De obicei, parerile tale sunt ff mult tangente cu ale mele personale si de aceea sunt curioasa care e opinia ta despre situatia din S.

    Ti-am scris si pe facebook ca astept cu nerabdare jurnalul din Liban.

    p.s. daca tarile musulmane in care regimurile au cazut(sau sunt pe cale sa cada) se vor transforma in state fundamentaliste islam. oare o sa ne mai bucuram ca turisti de toate monumentele milenare din orientul mijl si africa de nord?

    • Imperator spune:

      Situatia din Siria este mult mai complicata decat in alte tari. Regimul Assad se sprijina pe minoritati religioase. Assad este alawit (o ramura a shiismului) si se bazeaza pe ai lui, shiiti, in general si pe crestini. Caderea regimului ar duce la mari persecutii religioase si probabil refugierea a milioane de crestini si shiiti in Liban care ar destabiliza si situatia de acolo. De aceea, cred ca Occidentul nu si-ar dori caderea lui Assad (cum e cazul lui Gaddhafi) si nu va interveni. Daca luam la mana istoria revoltei siriene, nu exista demonstratii de amploare in Damasc, iar victoria oricarei revolutii trebuie sa aibe loc in capitala, nu intr-un oras din nu stiu ce colt al tarii.
      De dorit este o tranzitie spre democratie, dar pas cu pas si foarte lenta. Iar respectivul sistem sa aibe parte de o victorie istorica pentru a se impune, de exemplu retrocedarea inaltimilor Golan actualemente sub ocupatie israeliana.
      Parerea mea este ca Bashir a condus prost revoltele, ma asteptam la mai mult din partea lui.

      • Balcanica spune:

        Intr-adevar, situatia difera evident de ‘revolutiile’ din celalte tari arabe…insa daca pana acum o saptamana eram absolut convinsa ca regimul lui assad nu va cadea (don’t ask me why :P) acum vad in presa din orientul mijlociu si cea occidentala din ce in ce mai multe semne care inclina balanta spre o schimbare radicala a regimului din Siria. Si aici nu ma refer la stirile despre refugati, filmulete sau dezinformarile de genul ” soldatii au violat o mie de femei”, ci la declaratiile oficialilor de rang inalt, atat din UE, cat si din US (Hillary si compania), Israel…declaratii care nu numai ca condamna violentele (bine, asta e doar o declaratie clasica si obosita) ci il ‘ataca’ oarecum pe assad…care desi nu este cel mai democratic lider posibil, cred ca e un stalp de stabilitate in tot ce inseamna ecuatia Orientului Mijlociu…

        O sa traim si o sa vedem, insa personal mi-e teama de toata instabilitatea asta in crestere, care vine chiar in ajunul votului ONU referitor la intemeierea statului palestinian din septembrie…

        p.s. multumesc mult ca mi-ai raspuns asa de prompt 🙂

  • V spune:

    Urat ce s-a intamplat…n a mai ramas nimic…oameni, bunastare, pace, liniste, turisti, tren, autocar,mâncare….pentru multi ani de acum

  • Ion Coja spune:

    […] NEVINOVATI, DINCOLO DE PROPAGANDA SI MINCIUNILE OCCIDENTULUI APOSTAT ANTIHRISTIC SI IUDEOMASONIC : https://www.imperatortravel.ro/2009/12/pasind-prin-istorie-siria-episod-1.html Pasind prin istorie – Siria episod 1 Distribuie […]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest