Weekend la Budapesta

Imagini Budapesta: pe malul Dunarii

Astazi facem doi pasi in afara tarii, nu mii de kilometrii… Initial ma gandeam sa-l trec in serialul “Romania de langa noi”, dar la cerere, l-am trecut in rubrica “weekend la….”. Pentru ca Budapesta este un oras care merita vizitat, merita gustat, merita savurat. Mi-aduc aminte cand debarcam prima oara in august 1992 din gara Keleti am ramas ca la dentist… Fusesem déjà prin vreo 8 tari occidentale, dar Budapesta era primul oras din fostul lagar comunist pe care il vizitam. Cat timp bantuisem Occidentul, eram impacat in sinea mea – astia avusesera 45 de ani de libertate si economie de piata pe cand noi construiam cu spor socialismul. Dar cand am iesit din gara Keleti si in fata garii erau aliniate McDonald’s, KFC, Burger King si alte cateva magazine occidentale, m-am enervat – “cum astia pot si noi nu ?”

Cum astia pot si noi nu. Nu intru acum in divagatii istorice de gen ei au fost capitala adjuncta de imperiu, noi nu, comunistii lor au fost mai cu cap decat ai nostrii sau povesti de genul asta… Hai sa luam Budapesta la pas si sa ne bucuram de ce putem vedea.

Pai de dimineata, cel mai frumos este s-o luam la pas pe esplanade Dunarii in Pesta. Budapesta este formata din doua parti care pana acum 100 si ceva de ani au reprezentat doua orase diferite – Buda regala, catarata pe dealuri si Pesta cea plata, fost oras comercial. Puteti s-o luati la pas de langa Podul Libertatii (cel alb), trecand pe langa hotelurile Mariott si Intercontinental. La fiecare pas, veti gasi un unghi deosebit de a imortaliza pe SD ceea ce vedeti dincolo, peste Dunare… citadela, castelul, dar si catedrala Matei Corvin inconjurata de Bastionul Pescarilor…

Ajungeti in fata Podului cu Lanturi… este primul pod construit peste Dunare intre Buda si Pesta. Daca va uitati la leii care flancheaza podul ei nu au limba… se spune ca arhitectul care a facut acest pod nu a rezistat misto-ului budapestanilor ca leii nu au limba asa ca s-a aruncat de pe pod in apele Dunarii…

Din piata Podului cu Lanturi mergeti spre Parlament. Este o cladire magnifica care merita si poate fi vizitata. Nu va enervati prea tare – inauntru veti gasi semne ale Ungariei Mari (gen harti, embleme ale judetelor aflate in Romania), nu cred ca ungurii vor inceta vreodata sa planga dupa pierderea Ardealului, asa ca nu va enervati si bucurati-va de frumusetea cladirii.

Dupa vizitarea Parlamentului, faceti o poza cu statuia lui Imre Nagy – e tipul in joben care stau peste un mic podulet si intorceti-va spre centru. Nu ratati sa vizitati Catedrala Sz. Istvan (aici se afla si ce a mai ramas din Sfantul Stefan, primul rege crestin, aparent, nepotul lui Menumorut (fiica lui Menumorut ar fi fost mama Sfantului Stefan). Vizitati interiorul, dar nu ratati sa va urcati si in varful catedralei pentru o panorama superba atat asupra Pestei, cat si a Budei.

Reveniti pe principala strada pietonala, Vaci utca. Aici puteti sa va faceti niste mici shopping-uri, dar si sa luati pranzul. Dupa masa, puteti sa o luati la pas spre Piata Eroilor (Hosok Tere) pe impunatorul buleavard Andrassi, un adevarat Champs Elysees al Budapestei.

Aceasta piata a fost construita cu ocazia celebrarii a 1000 de ani de la “descalecatul” maghiarilor in Panonia… In mijlocul pietei se afla o coloana imensa in varful careia se afla arhanghelul Gavril care nu are altceva mai bun de facut decat sa tina coroana Sf. Stefan in mana… La picioarele coloanei, se gasesc statuile liderilor celor 7 triburi de maghiari (aparent, unul din triburi a fost format insa din baschiri) care au cucerit Panonia… In fruntea lor, este evident Arpad. In spate, se afla statuile altor personaje istorice… Nu toate statuile au fost acolo de la constructie… Cum in 1896, Ungaria era parte a Imperiului condus totusi din Viena, o buna parte din statui erau a unor imparati habsburgi… Ei au fost inlocuiti dupa cel de-al doilea razboi mondial cand piata a suferit in timpul luptelor dintre trupele maghiaro-germane si cele romano-sovietice cu personaje ne-austriece. Luati-i la rand – ii veti descoperi printre altii pe regale Stefan cel Sfant, nepotul lui Menumorut si primul rege al Ungariei, pe Carol Robert de Anjou, invinsul lui Basarab de la Posada, pe Iancu de Hunedoara si pe fiul lui Matei Corvin, pe principii Transilvaniei Istvan Bocskay, Gabriel Bethlen si Imre Thokoly.

Tot aici, in piata, se afla si mormantul lui Imre Nagy, liderul comunist convertit la libertate si care a condus (dar si depasit de evenimente) Revolutia Maghiara din 1956. Imre Nagy a fost detinut la Snagov dupa evenimente si executat de sovietici in 1958.

Intrati in parcul din spatele complexului… Veti avea parte de o dupa-amiaza placuta… Daca este vara, va puteti plimba cu barcuta, daca este iarna, puteti sa patinati pe sub zidurile…. Castelului de la Hunedoara…! Cu ocazia sarbatoririi Mileniului, in spatele Pietei Eroilor s-a construit si acest complex, copiind monumente care atunci erau considerate “representative” pentru asa-zisa arhitectura maghiara. Asa ca aici veti admira Palatul Huniazilor (acum Muzeul Agriculturii), turnul cu ceas de la Sighisoara, dar si doua monumente aflate acum in Slovacia si Serbia ! Observati si ciudata statuie a unui individ cu fata ascunsa de o gluga scriind ceva… este celebrul Anonymus, notarul regelui Bela care a scris celebra cronica “Gesta Hungarorum” din care am aflat despre Gelu, Glad si Menumorut !

Eu zic ca dupa acest mars de forta, ar fi cam destul pentru o zi… Petreceti seara la vreuna din terasele de pe Dunare si poate chiar urcati-va pe dealurile Budei pentru o superba priveliste de noapte !!!

Ziua 2

Astazi aveti de urcat… e cazul sa “cuceriti” dealurile Budei… Asa ca puteti s-o incepeti fie de sub statuia Sfantului Gellert, un tip cam inspaimantator care arata o cruce intregului oras (este tipul care l-a ajutat pe Sfantul Stefan la convertirea de multe ori fortata a maghiarilor la crestinism… Unii dintre inamicii convertirii s-au suparat rau pe calugarul venit tocmai din Italia si l-au pravalit in Dunare, taman de pe dealul care acum ii poarta numele… Puteti urca pe dealul Citadelei si dinspre hotelul Gellert… Acesta a fost ani de-a randul THE hotel in Budapesta, culmea luxului si a bunului gust… Acum continua sa fie un hotel de lux, dar este cunoscut mai mult prin baile publice din spatele lui (daca nu stiati, Budapesta are bai termale !). Si tot aici, in hotelul Gellert s-a aflat sediul Comandamentului Militar Roman al Budapestei in timpul ocupatiei romane din 1919 !

Luati-o spre varf… Acolo, o sa dati peste Statuia Libertatii care la constructie a fost dedicate Soldatului Sovietic Eliberator ! Ungurii au fost foarte buni in reciclarea de monumente… statuia a fost dedicate atat soldatului sovietic, cat si eroilor unguri (multi dintre ei anti-sovietici :). Citadela a fost construita de austrieci dupa inabusirea Revolutiei de la 1848 si pe vremuri (adica acum mai bine de 10 ani), ai era un hostel in care am si dormit cateva nopti… Panorama este in schimb fabuloasa.

Urmatorul deal – e si cel mai plin cu obiective… In primul rand, nu rata Palatul Buda… Vederea de sus este geniala, nu uita sa te pozezi cu Matei Corvin, iar daca te pasioneaza istoria, poti sa vizitezi si Muzeul de Istorie a Budapestei. Daca vreti sa vedeti pictura lui Joszef Molnar din 1855 care reda batalia de la Posada (“Dezso se sacrifica pentru Carol Robert”), vizitati Muzeul de Arta… Iar daca nu sunteti fani muzee, nu ratati Labirintul Castelului Buda prin pesterile ascunse prin deal…

Apoi, luati-o spre Catedrala Matei Corvin, fosta moschee in timpul celor 150 de ani de ocupatie otomana, dar si biserica in perioada premergatoare… Si pentru o panorama finala, in spatele statuii Sfantului Stefan, urcati-va pe Bastionul Pescarilor !

In final, coborati in vale, fie spre oras de-a lungul funicularului, fie prin nord, daca vreti sa faceti niste shopping-uri de final la mall-ul Mammoth…!

Cum ajungi la Budapesta

Singura cursa de avion low-cost este o cursa Wizz de la Tg. Mures la Budapesta. De la Bucuresti, doar Malev si Tarom acopera aceasta cursa, uneori la preturi de low-cost. In rest, ai o multitudine de optiuni: tren, autobuze, microbuze, masina personala.

Unde sa dormi in Budapesta

Aici v-as ruga pentru niste recomandari. De obicei, fie am stat la cineva, fie la hoteluri de lux (fiind in diverse delegatii). Poti arunca o privire si pe https://www.booking.com/ !

Top 3 obiective turistice in Budapesta

As zice Dealul Cetatii cu Palatul Buda si Catedrala Matei Corvin, Parlamentul si Piata Eroilor (Hosok ter) cu Palatul Huniazilor in spatele ei

Harta Budapesta

Faceti click aici

 

Imagini Budapesta: pe malul Dunarii

Pe malul Dunarii

Imagini Ungaria: pe malul Dunarii in Budapesta

Pe malul Dunarii

Obiective turistice Budapesta: Podul cu lanturi

Podul cu lanturi

Imagini Budapesta: Podul cu lanturi

Podul cu lanturi

Leul fara limba de la Podul cu lanturi

Leul fara limba 🙂

Parlamentul Ungariei noaptea

Parlamentul Ungariei

Parlamentul Ungariei

Catedrala Szent Istvan din Budapesta

Catedrala Sf. Stefan

Vaci Utca, strada cu fete unguroaice deschise la aventuri

Vaci utca

Copia Palatului Huniazilor din Budapesta

Palatul Huniazilor din … Budapesta

Obiective turistice Ungaria: Palatul Buda Budapesta

Palatul Buda – ziua

Buda Palace by night

si noaptea

Eugene de Savoia

Statuia lui Eugene de Savoia, eliberatorul Budapestei de sub turci

Obiective turistice Ungaria: Palatul Buda

Palatul Buda

Statuia lui Matei Corvin din Budapesta

Statuia lui Matei Corvin

Imagini Ungaria: Catedrala Matei Corvin

Catedrala Matei Corvin, bastionul pescarilor si hotel Hilton

Catedrala Matei Corvin din Budapesta

Catedrala

Statuia Szent Istvan

Statuia Sfantului Stefan’

Restaurant unguresc in bastionul pescarilor

Restaurant sub Bastionul Pescarilor

Obiective turistice Ungaria: Bastionul Pescarilor

Bastionul Pescarilor

Imagini Ungaria: orasul vechi

prin Buda….

Imagini Ungaria: Podul cu lanturi

Panorama Pestei

Atractii Ungaria: Podul cu lanturi

funicularul de la dealul Buda

Funicularul de la Podul cu Lanturi la Castel

Lanc hid by night

Night view – podul cu lanturi si palatul Buda

Comentarii

  • George spune:

    Am fost si eu acolo dar doar in trecere deci nu am apucat sa ma bucur prea mult. Sunt absolut superbe pozele facute de tine! Minunat orasul, poate si cel mai accesibil de vizitat.

  • Imperator spune:

    @ George – merita sa te duci baremi intr-un weekend… Am fost de foarte multe ori, dar de fiecare data nu pierd ocazia sa iau o parte din el la picior…

  • Gloria spune:

    La pas e cel mai indicat si cat mai mult timp petrecut pe toate stradutele chiar.
    Dar ajunge si un weekend cat sa zici ca ai mai bifat o capitala.

    Leul fara limba – ft tare legenda in jurul acelor lei. Am auzit ca vor sa ii refaca si pe aia.
    Sunt curioasa cum va fi si podul Margit dupa ce-l termina.

    Si eu am poza cu micuta statuie 🙂

  • George2210 spune:

    Eu am stat la City Pest Hostel, a fost foarte bine, am prins oferta la 25 de euro camera tripla.
    Alta optiune pe care o aveam in vedre era http://www.guesthousebudapest.com/indexro.html Aici se vorbeste si romaneste.

  • red spune:

    Imperator, traiesc in Budapesta (ca romanca) de peste 10 ani. Ai surprins corect (si cu fotografii foarte reusite) traseul clasic pentru turistii care au o zi-doua la dispozitie, dar Budapesta are mult mai multe de oferit pentru cei care vor sa se indeparteze 'off the beaten track'. Acum nu am timp sa le insir, pentru ca as vrea mai degraba sa corectez citeva inadvertente in textul tau:
    1. Budapesta s-a format in fact din TREI parti: Buda, Pesta si Óbuda (care Óbuda ascunde o multime de comori pentur turistul care deja a vazut traseul Parlament – Vaci de prea multe ori)
    2. Afirmatia ca Sfintul Istvan ar fi nepotul lui Menumorut nu prea este fondata istoric (crede-ma, am intrebat istorici despre chestia asta). In biserica daca nu ma insel e inima lui, mina lui (ce o mai fi ramas din ea) parca e la Parlament, impreuna cu coroana si sceptrul – dar informatiile astea nu sint 100% sigure.
    3. Imre Nagy poarta o palarie normala, nu joben (scuze, stiu ca e un detaliu nesemnificativ, dar nu m-am putut abtine sa nu corectez- imi place precizia. In 1956, cind a condus el primul guvern ne-comunist (timp de 2 saptamini), jobenurile erau de mult intrate in desuetudine
    4. Nu exista nici un mormint al lui Imre Nagy in Piata Eroilor – nu stiu cine ti-a dat informatia asta, dar e gresita complet. A fost re-inmormintat cu onoruri nationale dupa 1989 (nu mai imi amintesc anul cu exactitudine) intr-un cimitir special creat pentru eroii Revolutiei din 1956.
    5. Povestea statuii Libertatii de pe dealul Gellert e incompleta: intial, a fost conceputa pentru a-l comemora pe fiul lui Horthy (aviator, mort in razboi intr-o misiune). Mai apoi, a fost transformata de comunisti in Statuia Eroilor Eliberatori, si dupa '89 a devenit simplu statuie Libertatii. Din cauza formei, i se mai spune si 'Tirbusonul'…

    • Li spune:

      @Red, Nagy Imre a fost inmormintat cu mari onoruri in 16 iunie 1989, va dati seama ca romanii din Transilvania care aveau antene pt. Budapesta au sesizat schimbarea.La ei, la noi nu venise.De nervi Janos Kadar moare dupa vreo trei saptamini.

  • Dudian spune:

    Am trecut pe langa Budapesta de 7-8 ori lejer, dar spre rusinea mea, nu am intrat niciodata. Pare atat de aproape incat mereu imi zic ca am timp sa o vizitez si incerc sa ajung mai departe. Articolul tau m-a convins ca trebuie vizitata cu orice pret, cat mai curand.

  • Andreea spune:

    Suuuper blogul!lFelicitari si imi pare rau ca l-am descoperit asa tarziu!Budapesta va fi orasul meu de suflet,intrucat ma leaga de ea amintirile unei saptamani de miere de vis!
    Am surprins Budapesta pe timp de toamna, ploioasa dar si insorita!
    Am poposit 5zile,zile in care nu ma mai tineau talpile sa vizitam tot ceea ce ne propusesem!
    As recomanda tuturor Gradina zoologica care se intinde pe hectare intregi cu sute de specii de animale care mustacesc la tine;))
    Dealul Gelert,(e care am reusit sa ne ratacim:)) iti arata orasul in toata splendoarea sa,mai ales pe timp de noapte
    Ne-am cazat la Hotelul Mercury din Buda-un mic dejun copios si bogat cu 50euro/noapte
    P:S:Pacat ca noi,vizitatorii nu putem posta poze, ca si un adaos la pozele tale

    • Imperator spune:

      Multumesc de aprecieri 🙂 Ma bucur ca te-ai simtit bine in Budapesta, e un oras fain. Intr-adevar, nu poti posta poze, dar poti sa scrii un articolas daca vrei 🙂 Cu tot cu poze

  • dumitru stoica spune:

    am fost acum 1 saptamina la budapesta …si merita pe cuvint …Dunarea cu vaporasul ,parlamentul ,sinagoga ,catedrala sf stefan .gradina Zoo ..Citadela ,Podurile peste dunare

  • Laura spune:

    Vom merge in Iulie la Budapesta si ma bucur ca am dat de voi. Voi tine cont de sugetiile voastre si poate chiar „o sa va calcam pe urme”.Multumesc!

    • Imperator spune:

      Distractie 🙂

      • Mihai spune:

        Veniti. Traiesc aici, si sunt ghid turistic. Va astept cu mult drag, sa va pot povesti si eu cate ceva.:-)

        • gina spune:

          Mihai, fac parte dintr-un grup de turisti care pleaca pe un traseu ce cuprinde si Budapesta, din 15 septembrie 2013, sosirea la Budapesta in noaptea de 15/16.

          Eu nu cunosc limba maghiara, nici o alta cursiv:-((, ca urmare as dori sabeneficiez de serviciile un ghid roman.

          In ce conditii iti oferi serviciile, mai ales ca suntem 3(trei) doamne cu varsta peste 60 de ani….

          O zi buna iti doresc,

          gina lazar
          Brasov,
          10.09.2013

          • Bereczky Mihai spune:

            Stimată doamnă Gina!

            Mulțumesc de întrebare! Îmi face deosebită plăcere să pot fi la dispoziția Dumneavoastră. Mă bucur nespus, când pot fi ghidul unor turiști veniți din România.
            În funcție de necesități, pot fi la dispoziția Dvs. pe tot parcursul șederii la Budapesta.
            Sunt un ghid licentiat cu nr.: 120095. Posed un autoturism Opel Astra H combi, și în funcție de necesități, vă pot face transferul de la/la aeroport sau gară, sau putem vizita orașul, etc.
            As putea sa va recomand urmatoarele posibiltati:
            -Pentru seara: Panorama de pe dealul Gellert, plimbare în centru, (Basilica Sf. Ștefan, Sinagoga, Pța Vorosmarty, etc), plimbare de o ora cu vaporul pe Dunăre, Concerte, Restaurant, etc.
            În cursul zilei: Castelul Buda, Piata Eroilor, Bulevardul Andrassy, Insula Margareta, Parlamentul, Piața Centrală, etc.
            -Însă în funcție de dorintele și timpul alocat vizitei Dvs. la Budapesta, se pot crea diverse itinerarii și programe.
            Transportul în comun este foarte bun, un bilet de 24H este de 1650 ft,*( cca, 5.5 Euro). Un drum cu vaporul variază între 11- 19 Euro.
            Pentru a vă putea ajuta cât mai bine, aș dori să știu, pentru cat timp rămîneți la Budapesta, și ce anume v-ar interesa în mod special. În funcție de timpul alocat vă voi putea propune cîteva itinerarii, vizite, etc.
            Pentru detalii vă stau la dispoziție prin e-mail privat. (bereczky_misi@yahoo.com)
            Aștept răspunsul dumneavoastră, și vă urez o zi excelenta in continuare!

            Cu stimă,
            Mihai Bereczky
            ghidul dvs în Budapesta.

  • […] aici toate articolele mele despre capitala Ungariei, dar si un articol despre ce as face 2 zile in Budapesta pentru cei cu timp […]

  • vic spune:

    Regrete eterne!!!!!!!!!! Castelul Huniazilor e in Românica bre!!!!!!!!!!!!!!

  • cathy spune:

    noi o sa mg in perioada 24-26.12.2014 la budapesta, star city hotel, district 7. ce pot vizita? 🙂

  • Bereczky Mihály spune:

    Pe lânga cele de mai sus vă pot recomanda muzeul terorii „Terror Háza”, -este un muzeu unde puteți afla despre cele două dictaturi, cea nazistă, și cea comunistă. Recomand cu încredere toate băile publice, special în timp de iarnă. Târgurile din piețele centrale, Marea Hală Alimentară „Vásárcsarnok”, Sinagoga cea mare (a doua din lume, locația în districtul 7), etc, etc, …. sunt doar câteva idei…. Daca doriți, pentru mai multe idei și detalii puteți să mă contactați: bereczky_misi@yahoo.com – Cu respect – Mihai, ghidul dvs.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest