In inima coloniala a Cubei – Trinidad

Obiective turistice Cuba: Piata centrala din Trinidad

Linistit, compact si modest, Trinidad este unul dintre cele mai dragute si autentice orasele ale Cubei. Aici, timpul pare sa se fi oprit undeva cu cateva secole in urma… desi nu mai vezi doni spanioli calare prin urbe, strazile pietruite si cladirile coloniale au ramas… De asemenea si un aer de liniste si relaxare unde timpul curge molcom in timpul zilei, dar accelereaza noaptea cand se deschid centrele culturale si localurile unde lumea rade, canta si danseaza…

Cand mi-am “construit” intinerariul prin Cuba, nu am putut sa sar peste Trinidad. Peste tot, era laudat ca un loc care nu trebuie ratat, era descris ca Mecca coloniala a Cubei, oras aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO din 1988.  Si am zis ca probabil asa e desi am petrecut aproape o zi intreaga conducand o masina inchiriata pe soselele pustii ale Cubei, e drept, facand si o oprire e cateva ore in Cienfuegos. Si nu am regretat, Trinidad mi s-a parut Cuba autentica, Cuba adevarata, Cuba informala si neturistica intr-un oras turistic.

Trinidad este un loc care merita vizitat… Si nu bifand monumente, ci luandu-l linistit la pas ca viata din el. Urma sa stam intr-o casa particular recomandata de gazda noastra din Havana, dar din pacate, era plina, asa ca am ajuns la un cunoscut sau ruda a acestora, intr-o casa la doi pasi de piata centrala, Plaza Mayor… Nu cred ca ar fi fost greu sa gasesc un loc de cazare – sunt nu mai putin 300 de “casa particular” in Trinidad. Departe de eleganta casei din Havana, locul era o casa tipic trinidadeza cu o mare curte interioara, iar in camera, gaseam mobilele din anii 60 – 70 din Romania. Oricum, gazdele erau simpatice si faceau mancare buna. Insa, erau cam timide si nu prea se bagau in vorba…

Cum am spus, Trinidad este locul prin care sa faci o promenada. Strazile sunt pietruite, iar casele sunt viu colorate. Nu este insa orasul perfect… pe aceeas ulita, ai parte de o alternanta de case proaspat vopsite si restaurate ca scoase din cutie si cladiri pe care patina timpului s-a instalat perfect si parca definitiv. Dar si asta face parte din magia locului.

Primii pasi, in Piaza Mayor langa resedinta noastra… Tipic spaniol-coloniala. O piata cu palmieri in mijloc, dominata la un capat de tipica catedrala catolica – Iglesia Parroquial de la Santisima Trinidad. Perioada de glorie a orasului a fost prin secolele XVIII – XIX cand zona din jurul orasului a devenit una dintre cele mai importante regiuni producatoare de trestie de zahar. Industria zaharului, dar si comertul cu sclavi a adus bunastare orasului, iar vilele si palatele orasului au fost construite in aceasta perioada de aur.  Ca de altfel si catedrala, terminata in 1892 sau toate casele din jurul pietei. Interzicerea comertului cu sclavi, dar si declinul comertului cu zahar a dus la declinul si anonimizarea orasului… Asta a facut ca sa nu se mai construiasca aici mai nimic pana in anii 60, iar dupa “redescoperirea” lui de catre autoritati sa fie transformat intr-o destinatie turistica.

Foarte specific orasului este ca ferestrele nu au geamuri. Aici, in Trinidad este intotdeauna cald, asa ca localnicii nu si-au mai pus si geamuri… Dar ca totusi sa nu le intre cine stie cine in casa, toate ferestrele au niste “barrotes”, bare metalice care la prima vedere mi s-au parut ca la puscarie, dar apoi m-am mai obisnuit cu ele… A doua teorie a fost ca locul o fi fost la un moment dat foarte periculos, asa ca localnicii si-au transformat casele in casemate, dar nici asta nu a fost motivul… pur si simplu, nu si-au pus geamuri si si-au pus bare de fier in ferestre.

Cea mai inalta cladire din oras este turnul catedralei San Francisco di Asis, o fosta manastire care gazduieste exoticul “Muzeu National al Luptei contra Banditismului”. Nu am ratat ocazia sa vizitez acest muzeu care descrie pe scurt cum Fidel, Che, Cienfuegos & co l-au alungat pe dictatorul Batista, dar se concentreaza mai mult asupra luptei impotriva sabotajelor efectuate de refugiatii cubanezi din Miami cu sprijinul CIA si mai ales asupra debarcarii esuate din Golful Porcilor. Dar pe langa poze si exponate, poate cel mai interesant element a fost sala de proiectii cu un proiector de pe vremea bunicii… Am urcat si in turla fostei biserici… cea mai buna panorama din oras… la picioarele noastre, pitorestile stradute, curtile interioare ascunse in spatele zidurilor si muntii pe fundal… Minunat.

Ca si Sibiul, Trinidad-ul se pozitioneaza nu numai ca un oras istoric, ci si foarte cultural. In afara muzeului socialist din San Francisco, restul muzeelor din oras expun viata burghezilor imbogatiti din zahar din secolul XIX – Museo Romantico este fostul palat al familiei Borell, iar Museo Historico Municipal este palatul doctorului Cantero. In plus, daca ziua, orasul pare molcom, viata adevarata incepe dupa caderea noptii. Pentru cursuri de salsa, duceti-va la “Casa de la Muzica”, aflata langa Plaza Mayor unde de asemenea au loc concerte ale unor artisti locali… In rest, plimbati-va pe stradute si intrati unde auziti muzica… vei da de salsa, de “Comandante Che Guevara” sau de spectaculoase showuri folclorice…

Am mai vizitat si o mica fabrica de trabuce, o fabrica adevarata unde am avut o vizita relaxata si am putut vorbi cu oamenii de acolo… Departe de experienta vizitelor comerciale de prin fabricile din Havana.

Dar, de departe cele mai memorabile experiente au fost cele legate de masa. Trinidad este un oras turistic, fara a fi turistizat… Sunt turisti, ai parte de cladiri frumoase si interesante, dar lipseau hotelurile (cand am fost eu, erau doar 3, dintre care unul in reconstructie), restaurantele de stat promiteau o cladire frumoasa si o mancare lipsita de gust, iar magazinele de suveniruri straluceau prin absenta… In schimb, peste tot puteai sa mananci in casele oamenilor, in asa-numitele “paladares”, “restaurante” destinute de familii in care nu puteau lucra decat membrii familiei si care nu puteau sa gazduiasca mai mult de 12 oaspeti. Daca in Havana, paladares, aratau a restaurante “adevarate”, in Trinidad, pur si simplu, intrai in casa omului si care te punea la masa… Am mancat intr-o seara la o bunicuta foarte zambitoare, uitandu-ne la discursul lui Fidel Castro la televizor, dar am si fost “agatati” intr-o seara de o negresa care se plimba prin Plaza Mayor cu un catastif imens cu recomandari scrise de la diversi fosti clienti… Pana la urma, am fost convinsi si am urmat-o… e drept, am avut ceva de mers, am ajuns chiar intr-o zona care parea cam sordida, dar intr-un final am ajuns la ea acasa unde ne-am intalnit cu o intreaga familie de olandezi…. Ce pot sa-ti spun este ca ne-am lins degetele… Negrii fac cu adevarat mancare foarte buna. Daca ajungeti prin Trinidad si vedeti o negresa cu un mare ceaslov cu recomandari, veti avea sanse unei cine memorabile… Mai ales ca acum in ceaslov e cel putin o recomandare si in limba romana.

Cum ajungi in Trinidad

Sunt cel putin 2 autobuze pe zi spre Havana. Dar cel mai usor este sa inchiriezi o masina in Havana si sa conduci pana la Trinidad.

Cazare Trinidad

Cum am zis, sunt 300 de casa particular care variaza in calitate, deci, nu e musai sa stati in prima care o gasiti. Aproape toate sunt in case traditionale, unele mai bine intretinute, altele mai putin, dar peste tot vei avea parte de o familie primitoare. Pentru iubitorii de hoteluri, exista un Iberostar. Cum ajungi in oras, fie cu autobuzul, fie cu masina inchiriata, o armata de localnici vor da navala sa-ti ofere o camera “the best”. Alege daca chiar iti place

Unde mananci in Trinidad

Paladares is the name of the game… Daca treci pe langa o casa si iti miroase bine, bate in usa, ai mari sanse sa fi invitat… evident, pe bani 🙂

Vremea in Trinidad, Cuba

Perioada uscata este noiembrie – aprilie, chiar si mai… Soarele e sus pe cer, sanse reduse de ploaie, cer albastru. Din mai, incepe sezonul ploios, iar din august, te poti lovi si de vreun uragan. Pentru mai multe informatii cand sa te duci in Trinidad, iata statistica meteo.

Top 3 obiective turistice in Trinidad

Piata centrala, Muzeul National de Lupta impotriva Banditismului si fabrica de trabuce

Harta Trinidad, Cuba

Click aici

Imagini Trinidad, Cuba

Cazare Cuba: casa particular Trinidad

In casa particular

Cazare Cuba: casa particular Trinidad

Curtea interioara

Cazare Cuba: casa particular Trinidad

La micul dejun

Obiective turistice Cuba:  Francisco di Asis Trinidad

San Francisco di Asis – simbolul orasului

Obiective turistice Cuba: Plaza Mayor Trinidad

Plaza Mayor

Imagini Cuba: Plaza Mayor Trinidad

Curatenia de dimineata

Obiective turistice Cuba: Trinidad

Imagini Cuba: Plaza Mayor Trinidad

Biserica Trinidad

Imagini Cuba: Plaza Mayor Trinidad

Imagini Cuba: rufe la uscat in Trinidad

Pe strazile din Trinidad – haine la uscat

Obiective turistice Cuba: Trinidad

Obiective turistice Cuba:  Francisco di Asis Trinidad

Muzeul Luptei Contra Banditismului (aka Manastirea San Francisco)

Imagini Cuba:  Francisco di Asis Trinidad, Che Guevara

Hasta siempre, comandante

Imagini Cuba:  Francisco di Asis Trinidad, gazeta de perete

Gazeta de perete a sindicatului

Obiective turistice Cuba: Muzeul de Lupta impotriva Banditismului Trinidad

Obiective turistice Cuba: cinema in Trinidad

Bine ati venit la cinema

Obiective turistice Cuba: aparat de proiectie cinema antic Trinidad

Unde aveti parte de o proiectie 3D, Dolby, etc, etc

Obiective turistice Cuba: Trinidad

Urcam in turla

Obiective turistice Cuba: Trinidad

Orasul vazut de sus

Imagini Cuba: Piata Centrala Trinidad

Plaza Mayor

Transport Cuba: autobuz in Trinidad

Imagini Cuba: Viva Fidel

Nu sunt numai lozinci oficiale…

Mancare Cuba: paladares Trinidad

Bucatareasa noastra favorita din Trinidad

Mancare Cuba: paladares Trinidad

La masa cu olandezii

Obiective turistice Cuba: spectacol Trinidad

Spectacol folcloric

care da si spre sado-maso

La final, cantecul emblematic al Cubei cu un clip filmat in Trinidad

Comentarii

  • yooo spune:

    Imperator ai stat vreodata pe unde ai fost in couchsurfing? Mi se pare o idee buna, macar pentru tari mai scumpe din Asia ca Japonia, Singapore, Hong Kong.. apoi posibil sa ai si ghid.

  • Imperator spune:

    @ am mai couchsurfuit, dar inainte sa apara couchsurfing… pe la prieteni ai prietenilor, rude ale cunoscutilor, etc 🙂

  • besiuta1 spune:

    foarte frumos articolul despre Trinidad,as vrea sa ajung si eu intr-o zi in Cuba,dar nu stiu cat de sigura este pentru mine.
    cu siguranta,intr-o zi o sa ajung si prin Cuba.

  • Laura spune:

    Daca ajungeti in Trinidad nu uitati de Canchancara, bautura locala (se serveste in vase de pamant arse), exista si un bar denumit dupa ea.
    Am nimerit acelasi paladar, am recunoscut-o pe domna cu catastiful din poze: foarte buna mancarea.
    Multumim mult pentru sfaturi Imperator, noua ne-au fost de un real folos

  • Anonymous spune:

    M-am intors din concediu si vreau sa-ti multumesc pentru raspuns.
    Pentru ca urmeaza planificarea concediului de vara(neaparat la mare) te rog mult sa ne indici o locatie cu apa marii cat se poate de calda,iar zona sa poata fi accesibila si celor cu venituri medii.
    Sa ai parte de calatorii frumoase!
    Cu bine,
    Dina

  • Imperator spune:

    @ besiuta – daca nu esti agent CIA, Cuba e sigura pentru tine 🙂
    @ Laura – cu placere
    @ Dina – ce zici de vreo Portugalie (zbor cu Blue Air la Lisabona), o Sicilia sau eterna si fascinanta Turcie ?

  • Dudian spune:

    Ce oraş frumos şi liniştit. Minunat! Numai bun să te retragi la bătrâneţe.

  • Anonymous spune:

    Imperator da-ne din nou o solutie ieftina de a ajunde in Cuba !
    Multumiri

    • Lucian spune:

      Noi am cautat o vreme veriante de zbor pentru Cuba si pana la urma am optat astfel:
      Bucuresti – Madrid 175euro/pers – mai scump decat un low cost, dar s-au potrivit perfect zborurile.
      Madrid – Havana 590 euro/pers.
      O alta varianta de luat in calcul pot fi si cei de la Virgin Atlantic cu zbor din Londra.

  • Imperator spune:

    550 euro din Londra cu MartinAir sau Thompsonfly. Sau similar cu Cubana de Aviacion din Paris. Preturile in directia aceea nu sunt prea prietenoase 🙁

  • Raluca Enache spune:

    Ma bag si eu in seama cu un prim comentariu, ca sa intreb daca stii in ce perioada se pun in vanzare biletele de avion pt iarna? Adica dec 2011 – ian 2012? As vrea sa fiu pregatita 🙂

    Mersi.

  • Imperator spune:

    @ Raluca – variaza de la companie la companie. Unele le au deja incarcate (Air France le are pana pe 10 ianuarie 2012, Qatar-ul le are pana prin aprilie viitor, altele nu). In general, prin iunie, marea majoritate a companiilor ar trebui sa le aibe incarcate in sistem. Cele low-cost (Blue, Wizz), probabil prin iulie – august

  • Raluca Enache spune:

    Multumesc frumos de raspuns. Mai am de asteptat deci, caci era vorba nu de 1, ci de 2 low costuri 🙂 Sper totusi ca biletele sa apara ceva mai devreme de iulie, caci asa din august pana in decembrie e prea putin timp in comparatie cu biletele pt Oct 2011 care la cele mai multe companii pot fi cumparate inca din Decembrie 2010 – si asta doar la ce m-am uitat eu intamplator si tot de blue air/wizz air era vorba 🙂

    Mai e timp, vedem noi 🙂

  • Maditu spune:

    Ştiu că vi s-a tot sugerat să scrieţi o carte. Eu, în plus, v-aş sugera o expoziţie şi/sau un album de fotografii. De data asta mi-a rămas în minte poza cu femeia măturînd. E în ea ceva care inspiră graţie şi în acelaşi timp energie, tensiune. Parcă o văd lasînd mătura jos şi dansînd salva!

  • Imperator spune:

    🙂 Eu nu sunt un fotograf profesionist, si in general fotografiez ce vad, fara sa aleg unghiuri sau sa astept acel moment cheie… Dar am poze in care am avut bafta 🙂 Sper ca vreodata o sa ajung sa fac si o expozitie, poate si o carte 🙂

  • […] 17 mai – Ca sa ajunga un oras colonial de prima clasa, Trinidadul a avut nevoie de niste bani… Si acestia au venit din zona adiacenta, mare cultivatoare de trestie de zahar si producatoare de zahar… Din zahar, antreprenorii locali si-au construit vile, adevarate palate somptuoase. Traiti la belle époque, vizitand Palatul Brunet sau Cantereo… Si veti simti de ce cubanezii zambesc indiferent daca sunt sau nu in “Perioda especial”… sunt un popor mult prea iubitori de muzica ca sa fie tristi si veti simti asta mai ales in la Casa de la Musica, la doi pasi de piata centrala. Pentru mai multe poze si povesti din Trinidadul colonial, uitati-va aici. […]

  • […] pleca apoi spre cel mai frumos oraș colonial al Cubei, Trinidad, un oraș care s-a dezvoltat acum câteva secole datorită producerii zahărului din trestie de […]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest