In Japonia, la Nara, printre zeite

Obiective turistice Japonia: Nara, cu caprioare

Este prima capitala adevarata a Japoniei si desi se afla in umbra mult mai mediatizatului Kyoto, Nara reuseste sa surprinda pe fiecare vizitator care se intampla sa ajunga in oras… Nu neaparat pentru templele fantastice, ci mai ales pentru caprioarele si cerbii care populeaza orasul, o „populatie” unica in Japonia…

Sincer, cand am plecat la Nara, nu am citit cu foarte multa atentie Lonely Planet-ul. Am vazut cam pe unde sunt templele, cat de departe sunt de gara si alte cateva elemente… Am agatat inca trei amici cu care eram in Osaka si am taiat-o spre Nara. Odata ajunsi in Nara, desi am nimerit tot printre blocuri, nu stiu, dar parca peisajul se mai umanizase dupa mega-metropola Osaka… Parca oamenii erau mai relaxati (e posibil asa ceva in Japonia ?), soarele zambea mai frumos si erau mai multi pomi… Si nu a durat prea mult pentru a iesi din jungle urbana si a nimeri intr-un parc… e drept strabatut de principalul bulevard al orasului, Nobori-Oji, dar totusi un parc.

Si nici nu m-am bucurat bine de noua enclava verde, cand ceva mai departe vad o caprioara… Cred ca nu vad bine. Ne apropiem in viteza. Da, este o caprioara, una adevarata, blanda si fara nici un stress… E obisnuita cu oamenii… Nu trebuie sa fac mai multi pasi ca deodata incep sa vad numeroase alte caprioare si chiar cerbi, e drept, pitici, dar cu coarne falnice ca si fratiorii carpatini. Wow, ce dragut !

Intre timp pun mana pe pliantele turistice si ma lamuresc… Caprioarele sunt trimisii zeilor. Zeul Takemikazuchi a venit in Nara calare pe un cerb alb pentru a proteja noua capitala, asa ca de atunci, din jurul anului 700, caprioarele sunt niste animale sfinte. Imi aduc brusc aminte si de statuile cu cele doua caprioare de pe majoritatea templelor tibetane.

Poate stramosul lor alb o fi fost sfant, dar caprioarele contemporane din Nara sunt departe de a fi niste finite sfinte, ci niste creaturi extrem de rasfatate. De-a lungul drumului, vanzatori ne ofera sa cumparam “biscuiti de cerb”, un soi de crackers dupa care cerbii se dau in vant. De altfel, nici nu asteapta ca sa platesc vanzatoarea ca sunt luat cu asalt de cerbi si caprioare… Incep sa le dau unul cate unul, democratic, “sa ajunga la toti”. Un cerb mai nefericit care nu a nimerit loc in fata, imi atrage atentia de existenta lui, dandu-mi cu coarnele in fund… Poftiti, domnul zeu.

Scapati de ritualul hranirii zeilor, o luam la pas spre cel mai important obiectiv din oras, templul Todai-ji (sau “Templul rasaritean”). Trebuie insa sa urmez traditia turistica japoneza de a trece printr-un bazar cu suveniruri inainte de a ajunge la Todai-ji. Si ca peste tot, nu se poate sa nu ma impiedic de grupuri disciplinate de japonezi cu ghidul vorbind intr-un mic microfon (prin alte parti, toti membrii grupului aveau casti, ca sa nu deranjeze alte grupuri cu zgomotul produs de ghidul lor !) sau de cerbi in cautare de biscuiti.

In fine, ajung la majestuoasa poarta de intrare in complex, Nandai-Mon. Dar inainte de a patrunde, sa citesc cate ceva despre templu. Cum spuneam, Nara a fost prima capitala “adevarata” a Japoniei si a functionat ca atare intre 710 si 784. Se spune ca in jurul anului 730, numeroase dezastre au lovit Japonia – seceta, epidemie de variola si revoltele unor lideri locali au dus la instabilitate si saracie… Prin urmare, imparatul a decis ca singura solutie este sa construiasca temple dedicate lui Buddha in toata tara, si astfel Buddha se va imbuna si va ajuta Japonia. Cel mai mare templu si cea mai mare statuie trebuiau ridicate, evident in capitala (aceeasi idee, peste veacuri, o are si Biserica Ortodoxa Romana), asa ca a decis ca mesterii locali sa faca o statuie nemaivazuta – de 16 metri. Evident, statuia trebuia adapostita intr-un loc corespunzator, asa ca alti mesteri s-au pus pe treaba sa construiasca sala Daibatsu-den. Dupa aproape 10 ani de constructie si contributia financiara a 2,6 milioane supusi, statuia a fost inaugurata in prezenta a 10.000 persoane si cu ajutorul unui preot budist adus tocmai din India. Proiectul a dus economia japoneza pe marginea prapastiei, pentru ca a consumat cam toata cantitatea de bronz existenta in tara.

Cutremurele si incendiile i-au obligat pe muncitorii japonezi sa reconstruiasca Daibatsu-den de 3 ori si statuia de vreo 2 ori. Actuala sala Daibatsu-den este considerata cea mai mare cladire de lemn din lume, dar, chiar si in acest caz, este aproape o treime mai mica decat originalul., iar statuia nu are “decat” 15 metri.

Inutil sa spun ca fumatul este cu desavarsire interzis prin zona, iar turistii par sa paseasca tiptil pentru a nu strica ceva. Intru in templu. Intr-adevar, statuia este impresionanta, desi intre timp au aparut statui din ce in ce mai gigantice ale lui Buddha. Desi importanta acestei statui este deosebita, atentia tuturor se abate spre unul din stalpii care sustin imensul acoperis, un stalp gaurit… Se spune ca daca treci prin aceea gaurica, Buddha te va ilumina, asa ca numerosi japonezi si nu numai incearca sa treaca, desi unii nu au conformatia fizica necesara. Am aflat ca exista destule cazuri in care omul este prins in stalp si nu mai poate sa iasa. Japonezii s-au gandit si la aceste accidente, asa ca in complex, se afla si un serviciu de descarcerare a semi-iluminatilor. Cum noi nu prea aveam conformatia necesara de a ne ilumina, le-am lasat pe fete sa se sfinteasca, tragand totusi de ele pentru a iesi din stransoarea iluminarii.

In templu, cel mai infloritor business era cel de vandut diverse talismane (sau “charm” cum scriau in engleza). Pentru doar 400 yeni (cam 3 euro), puteai sa-ti achizitionezi un talisman pentru sanatate, pentru “siguranta in trafic”, dar si unul universal – “the charm which meets your various wishes”. Si in plus nu intelegeam de ce talismanul pentru “sanatate” si cel pentru “sanatate si longevitate” costa la fel, cand al doilea ofera mai multe avantaje… Ma rog, am cumparat cateva talismane si am plecat la pas prin complex.

Ca peste tot, este o liniste si armonie zen… Lacuri, temple din lemn, pavilioane pitoresti, stalpi… In plus, turisti japonezi pasind cu grija si disciplinati pe alei… doar caprioarele si cerbii sunt mai haotici, dibuind de departe orice muritor care are ascuns prin vreun buzunar mult doritul “biscuite de cerb”.

Ar mai fi fost multe lucruri de vazut in Nara, erau vreo 8 situri aflate pe lista UNESCO, dar asta e, nu aveam decat o dupa-amiaza la dispozitie, iar seara trebuia sa fim inapoi la Osaka. Asa ca am plecat spre gara unde am intrat prin vreo doua restaurante unde replicile de plastic a meniului aflat la intrare nu ne-au inspirat prea tare, asa ca am luat niste mancare comestibila de la o patiserie de vis-à-vis de gara… De ne-ar fi vazut zeitele cu coarne, nu am fi mancat nimic, noroc ca ramasesera in parc !

Cum ajungi la Nara, Japonia

Cel mai apropiat aeroport este Osaka – Kansai, construit pe o insula artificiala pe mare (terenul e foarte scump in Japonia, asa ca a fost mai ieftin sa construiasca o insula “de noua”). Eu am zburat cu Air France-ul la Osaka. Aruncand o privire pe net, observ ca un bilet pentru mai costa 892 euro, iar cu KLM-ul, 841 euro. Puteti sa mai verificati si ofertele Lufthansa (care am vazut ca duce la vreo 1200 euro), Turkish si Qatar.

Din pacate, singurele low cost-uri care zboara la Osaka provin din zone unde de asemenea ajungi cu multa cheltuiala – Cebu Pacific din Manila si JetStar din Golden Coast, Australia ! Odata cu patrunderea Air Asia pe aeroportul Tokyo-Haneda, companiile aeriene japoneze au hotarat sa se uite cu mai mare atentie la modelul de business al low-cost-urilor si se gandesc sa lanseze o companie low cost. Dar pana cand va aparea, preturile spre Japonia vor continua sa fie destul de ridicate.

Din Osaka, poti sa ajungi cu trenul folosind serviciile atat ale JR (Japan Railways), cat si Kintetsu. Preturile se invart in jurul a 600 – 700 yeni (5 – 6 euro) pentru un dus, ceva mai mult cu expresul. Diferenta in timp este insa minima (cu trenul “normal” faci vreo 40 – 50 minute, cu expresul 33 minute).

Cazare Nara

Eu nu am stat in Nara, am stat in Osaka. Dar daca vrei musai sa dormi in Nara, poti sa gasesti paturi in youth hosteluri de la vreo 4 – 5000 yeni (36 – 44 euro). Sau in vreun hotel-capsula la Osaka.

Vremea in Nara, Japonia

Clima in Japonia este caracterizata prin ierni reci fara prea multe precipitatii si veri calduroase (uneori foarte), dar ploioasa. De altfel, regimul ploios are loc vara, cand arhipelagul nipon are parte si de cate vreun taifun de proportii. Pentru ca sa stii cand sa mergi in Nara, Japonia, click aici.

Viza Japonia

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru o vizita cu scop turistic, ci doar de pasaport valabil.

Top 3 obiective turistice in Nara

Ce e de vazut se afla in jurul templului Todai-Ji – temple, parc, lacuri, caprioare si cerbi 🙂

Harta Nara

Click aici

Imagini Nara, Japonia

 

Imagini Japonia: Nara, caprioare

De abea intram in parc, cand, hop, o caprioara !!!

Obiective turistice Japonia: caprioara traversand strada

Ups, inca una ! Si nici macar nu traverseaza pe zebra !

Imagini Japonia: biscuiti de cerb Nara

Celebrii biscuiti de cerb

Obiective turistice Japonia: cumparand biscuiti de cerb in Nara

Nici nu cumperi bine ca esti inconjurat !

Imagini Japonia: cu cerbi in Nara

Gata, pofta buna !

 Obiective turistice Japonia: cerbi si caprioare in Nara

Gata, s-a terminat… mai asteptam niste turisti ?

Imagini Japonia: Nara

Spre Todai-ji, prin bazar

Obiective turistice Japonia: sabii de samurai Nara

Ce poti cumpara… sabii de samurai

 Obiective turistice Japonia: kimono in Nara

Kimonouri de polyester hi-tech, adica made in Japan 🙂

Imagini Japonia: templu Nara

Todai-ji

Imagini Japonia: templul Todai-Ji, Nara

Poarta de intrare in Todai-ji

Obiective turistice Japonia: templul Todai-Ji, Nara

Daibatsu-den

Imagini Japonia: templul Todai-Ji, Nara, sa chemam zeii

Batand gongul in Daibatsu-den pentru a ma auzi zeii

Obiective turistice Japonia: templul Todai-Ji, Nara

Buddha cel Mare

Obiective turistice Japonia: templul Todai-Ji, Nara

 Imagini Japonia: templul Todai-Ji, Nara

Un dornic de iluminare

Obiective turistice Japonia: templul Todai-Ji, Nara

Cand esti mic, nu ai nici o problema

Obiective turistice Japonia: templul Todai-Ji, Nara

Si fetele noastre s-au iluminat

Imagini Japonia: templul Todai-Ji, Nara, Andreea Raducan

Imagini Japonia: templul Todai-Ji, Nara

Ia talismane, neamule, ieftine, la 400 yeni bucata

Imagini Japonia: templul Todai-Ji, Nara, caprioare

Caprioarele au patruns si in templu

Imagini Japonia: templul Todai-Ji, Nara, Andreea Raducan

Prin complex… Andreea stie ce inseamna echilibrul 🙂

Imagini Japonia: templul Todai-Ji, Nara

 Obiective turistice Japonia: templul Todai-Ji, Nara, cerbul cel mare

Zeul cel mare

Imagini Japonia: ricse in Nara

Ricse, trase de oameni…

Mancare Japonia: plastic is fantastic, Nara

Mancare din plastic – ca sa intelegi mai bine meniul

Imagini Japonia: brutarie in Nara

Imagini Japonia: brutarie in Nara

Si in fine, si niste mancare reala… la patiserie 🙂

[mwi-product sku=”TA016,TA001,TA014″ img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]

Comentarii

  • badge® spune:

    Uite, văzând pozele tale acum, parcă îmi pare rău că nu am dat o fugă la Nara, deşi auzisem de cerbi de la un prieten. Am preferat o incursune în Kobe, la podul Akashi Kaikyo. Dar la câte sunt de văzut acolo, nu ştii zău ce să alegi mai întâi.
    Recomand să intraţi şi la Finnair, eu am avut un noroc kior să prind bilet Bucureşti – Osaka la 500 euro, totul inclus. Nici nu îmi programasem Japonia, dar nu am stat pe gânduri : am luat biletul. Erau atunci pe puţin 10 destinaţii asiatice la acest preţ. Cine ştie, poate mai recidivează…

  • marian spune:

    Multi fac confuzie intre femelele de cerb si cele de caprior (apartin de specii diferite).
    Femela de cerb se numeste ciuta, nu caprioara.
    Caprioara este femela, iar capriorul masculul.

  • […] a templelor si a zeitelor – veti putea face cunostiinta cu caprioarele-zeita de la Nara, iar in final va veti delecta cu superba capitala istorica Kyoto, orasul templelor si […]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest