Noua carte a lui Razvan Marc – „Nepal Internet Café”

6. autograf Razvan Marc.JPG

Acum circa o luna, eram in avion langa Razvan Marc. “La intoarcere sa nu-ti faci program intr-un weekend, te invit ca lansez o carte”… “Cool, despre ce”, intreb. “Nepal”, zambi Razvan… “Poooooftim ? Noi suntem in zbor spre Nepal si deja ai scris cartea ???”. “Nu e despre prima mea vizita in Nepal”… A. Asa deci… Fast forward. Saptamana trecuta. Cei care am fost prin Nepal, Bhutan si Tibet ne intalnim la un ceai si schimbam mii de giga de poze… “In weekend, Razvan lanseaza o carte despre Nepal”, anunt (Razvan nefiind prezent). Stupoare… “Pai, tocmai ne-am intors de doua saptamani, cand a scris-o si a si tiparit-o ?” :).

Intr-o lume literara romaneasca in care cartile de calatorie sunt o raritate, o astfel de lansare nu pot s-o pierd. Mai ales cand este scrisa de amicul Razvan si subiectul este Nepal, o tara care imi place foarte mult. Si cum Razvan m-a invitat la lansarea care a avut la loc la restaurantul Kuib din Sinaia (mai precis, din zona Cumpatu), fiind chiar invitat sa spun cateva cuvinte, am avut privilegiul sa o citesc in avanpremiera :).

Cartea “Nepal Internet Café” este jurnalul de calatorie al lui Razvan din prima lui calatorie in Nepal. A mai fost si a doua oara, cand a filmat pentru “Bazar”, iar acum a fost a treia oara, impreuna cu mine. Povestea este de cativa ani, Nepalul era inca regat, dar toata atmosfera redata de Razvan in detalii a ramas aceeasi. Sa nu va asteptati la un ghid turistic, nu este un Lonely Planet, este un jurnal de calatorie personal, o carte care sa-ti aduca aminte de locuri superinteresante (daca ai fost acolo) sau sa te incite sa te urci si tu in avionul de Nepal. Se citeste usor si se citeste repede… Si nu este numai despre locuri si legende, ci reda multe din sentimentele autorului – confuzie sau bucurie, uimire sau neplacere, aventura sau relaxare. In plus, cartea nu este numai despre locuri si sentimente, ci si despre oameni – veti putea intalni proprietari de hoteluri, ghizi si turisti din toata lumea – unii chiar haiosi…

In plus, personal, subiectiv, pot sa spun ca ma identific foarte mult cu “Nepal Internet Café” – desi am calatorit in ani diferiti, am trecut prin multe sentimente similare, prin trairi similare… Si ca si la lansarea de la Sinaia, as dori sa impartasesc cu voi un citat din carte: “E un sentiment nepamantean sa te afli fata in fata cu cei mai mari munti de pe planeta, chiar daca ii vezi prin hubloul unui avion. Te simti de parca ti-ai mai depasit o frontiera, de parca ai reusit un record mondial, de parca lumea e a ta acum, ca ai privit-o de la cea mai mare intaltime posibila. Nu cred ca au fost multe lucruri in aceasta excursie care sa ma impresioneze intr-atat incat sa nu pot vorbi despre ele, sa nu-mi exprim simtirile in cuvinte, insa panorama muntilor Himalaya, vazuta chiar si din avion, m-a impresionat pana la a ramane fara cuvinte, pana la a mi se parea ca, orice si oricum as scrie, n-as putea sa redau senzatia traita”. Acest sentiment l-am avut si eu la picioarele Everestului, in Tibet, la Everest Base Camp.

Si, cum va spuneam, sambata am fost la Sinaia la lansare. Ii multumesc lui Razvan ca m-a scos din Bucuresti si asa am putut sa ma bucur de un soare splendid si niste culori montane incredibile cum numai toamna le poate scoate la iveala! Cum lansarea a inceput la ora 15:00, n-am pierdut dimineata, asa ca m-am aruncat in tren destul de devreme pentru a da o tura limitata pe munte (adica o telecabina pana la Cota 1.400 si apoi la picior, inapoi in Sinaia).

La lansare, dupa cum spuneam, am vorbit eu cateva minute, Dragos Parnog de la Explore Travel, Lucian Mandruta, dar si doi parapantisti romani care au fost anul acesta prin Nepal sa se dea cu parapanta si care mi-au amintit de momentele minunate de la Pokhara… In plus, Razvan si gazdele noastre de la Kuib au pregatit o portie zdravana de dal bhat, mancarea “clasica” a Nepalului (ciorba foarte groasa de linte) pe care au distribuit-o la toti participantii… Cum nu ma prea dau in vant dupa clasica fiertura, am decis sa ma delectez cu bucatele de pe meniul oficial, nu cele “special edition” (apropos, geniala friptura pe o bucata de bolovan incins si ti-o frigi cat vrei).

Despre carte, va pot spune ca pretul este de 16 lei si se gaseste, de luni, in librarii (acuma nu bag mana in foc c-o sa fie peste tot din prima zi, dar puteti sa va uitati). Daca vreti un autograf de la Razvan, urmariti programul targului Gaudeamus de la sfarsitul lui noiembrie, cand va avea loc cea de-a doua lansare, cea bucuresteana…

Si daca dupa ce cititi veti fi incitati la o escapada prin Nepal, dati-mi un mail pentru ponturi si sfaturi.

  1. Restaurant Kuib Sinaia.JPG

Restaurant Kuib – Sinaia

2. cu Razvan Marc in bucatarie.JPG

cu Razvan in bucatarie

3. bucatarul de dal bhat.JPG

Pregatind dal bhat 🙂

4. lansarea cartii Nepal Internet Cafe.JPG

5. parapanta in Nepal.JPG

Amintiri cu parapanta din Pokhara

6. autograf Razvan Marc.JPG

Lansare carte Razvan Marc 072.jpg

Categorii:
Evenimente · Nepal

Comentarii

  • Floryn spune:

    Ce numar de pagini are? Si pe ce durata se intinde (cat zile a petrecut in prima lui calatorie in Nepal)? Cu siguranta o sa o cumpar.

  • metal spune:

    Mie mi-au placut emisiunile lui Razvan. Este un tip mai „asezat”, fata de alti prezentatori din „afara” care sunt mai „sui”.
    Bafta la vanzarea cartii Razvane !

  • Wanderlust spune:

    Tocmai am terminat de citit cartea. Cu regret am constatat ca este una dintre cele mai slabe carti de calatorie citite de mine. Regret banii dati chiar daca nu au fost multi. N-am plecat cu asteptari prea mari dar si acestea au fost spulberate. In afara de cateva fraze, restul cartii este mai mult decat anost.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest