Vacanta 2012: Hai cu Imperator in Coreea de Nord si in Coreea de Sud!

Imagini Coreea de Nord: statuia lui Kim Ir Sen din Pyongyang

Probabil unul dintre cele mai citite seriale a fost povestea excursiei mele in Coreea de Nord. Era acum aproape patru ani, in august 2008, imediat dupa Olimpiada de la Beijing, cand patrundeam in misterioasa si ermetic inchisa Coree de Nord. Seria de articole a fost preluata apoi de alte site-uri si chiar si de ziarul Adevarul, editia tiparita. Tot atunci spuneam ca mi-as dori sa ma intorc in anul 100 dupa calendarul Ciuce (adica 2012)… calendarul Ciuce, valabil in Coreea de Nord, incepe din anul nasterii Marelui Lider – Kim Ir-sen (Kim Sung-il), nascut in 1912, si anul acesta vor avea loc ceremonii grandioase in cinstea acestei aniversari… Si iata ca, impreuna cu prietenii de la Explore Travel, organizez tura in Coreea de Nord… dar, la un moment dat, m-am gandit – ce-ar fi sa ne ducem si in Coreea de Sud… sa vedem, la o distanta de doar cateva zile, cele doua Corei in oglinda… Or fi, vorba vietnamezilor… “Same, same, but different”?

Perioada de desfasurare optima este in prima jumatate a lui septembrie, deoarece in 9 septembrie este Ziua Nationala a Republicii Populare Democrate Coreene, zi in care au loc gigantice manifestari. Deci vom fi in Coreea de Nord in momentul cel mai triumfal cu putinta. In plus, accesul in Coreea de Nord se face doar via China. Am citit recent ca Air Koryo, linia aeriana nord-coreeana, ar inaugura niste zboruri la Kuala Lumpur si chiar si unul sau doua pe luna la Berlin, dar, in mod cert, relatia aeriana Pyongyang – Beijing este cea mai sigura.

Vom pleca deci din Bucuresti, in 6 septembrie seara, cu o cursa Turkish Airlines, in directia Beijing (evident, cu schimb in Istanbul). Vom sosi in capitala Chinei imediat dupa pranz si vom fi transferati la un hotel din centrul orasului, restul zilei fiind libera – pentru vizite pe cont propriu sau acomodare la fusul orar al Chinei. A doua zi dimineata vom porni in marea aventura spre Coreea de Nord, la bordul companiei aeriene nord-coreene Air Koryo!

Dupa sosire vom trece prin controlul vamal (si ne vom lasa acolo telefoanele mobile, oricum nu exista acord de roaming cu Coreea de Nord, care are o retea interna, fara conexiune cu exteriorul) si vom petrece primele ore in monumentala capitala nord-coreeana… vom trece pe la Arcul de Triumf si parcul cu fantani arteziene inainte de a ne caza intr-un hotel cu zeci de etaje, situat pe o insula de pe raul care trece prin Pyongyang. Langa hotel, se afla un teren de golf la standard international (in general, nefolosit, dar cine stie, poate de Ziua Nationala…). Amatorii de all-inclusive vor fi fericiti – vom avea parte de all-inclusive, toate mesele din program sunt incluse (doar daca nu vreti la un moment dat o pizza, dupa prea mult hot-pot coreean). Hotelul este ca un mini-oras turistic pe verticala – veti gasi “shopuri” ca pe vremuri, baruri, restaurante, magazine de suvenire, sauna, un cazino si un restaurant rotitor in varf. Berea nord-coreeana este excelenta – Kim Jong-il a cumparat o fabrica din Anglia acum mai bine de 10 ani si berea locala este chiar foarte buna!

Ce vom face in Coreea de Nord? Nu trec in revista pas cu pas, deoarece va invit sa aruncati o privire pe programul detaliat pe zile de pe site-ul Explore Travel, dar ce pot sa va asigur este ca va fi o experienta memorabila, o calatorie in timp… vom asista la cel mai mare show din lume, asigurat de aproape 120.000 de artisti amatori, vom asista la un spectacol de pionieri (chiar foarte haios), ne vom duce la Disneylandul nord-coreean. Aruncati o privire aici si o sa vedeti ca Romania nu are, din pacate, un astfel de parc de distractii. Vom vizita imensele cladiri din centrul orasului – Libraria Nationala, Muzeul Razboiului si, ca veni vorba de Razboiul Coreei, vom putea pasi la bordul unui vas-spion american original (e drept, din anii ’60, dar iubitorii de filme James Bond vor recunoaste unele imagini din primele filme) si mai ales vom ajunge pe cea mai fierbinte frontiera din lume, cea care desparte cele doua Corei – adica la doi pasi de soldatii sud-coreeni! Si daca ne vom simti razboinici, vom putea si trage cu pusca la Poligonul de Tir sau sa aplicam pentru un job de actor la Studiourile de Film de langa Pyongyang (raposatul Kim Jong-il era un mare amator de filme, asa ca Studiourile de Film au primit toata atentia si investitiile necesare).

Ne vom duce si la munte unde se afla palatele care adapostesc cadourile primite de primii doi Kim (se pare ca sunt mai multe obiecte decat in colectiile Luvrului!), vom vizita si o pagoda budista (puteti fi binecuvantati de tovarasul preot de serviciu), dar si urmele istorice ale Regatului medieval Koryo de la Kaesong.

Ne vom intoarce cu avionul la Beijing, dupa o excursie intr-o tara unica. Si daca tot ajungem la Beijing, e pacat sa nu vedem “the best of” ale capitalei Chinei. Nu vom rata Orasul Interzis sau splendidul Palat de Vara, imensa Piata Tienanmen, cea mai mare piata din lume, dar ne vom duce si intr-o excursie de o zi la Marele Zid, un obiectiv istoric care nu trebuie ratat.

Din acest moment, grupul nostru se va desparti. Tinand cont ca turul in Coreea de Nord nu e ieftin, ci dimpotriva, ne-am gandit sa existe posibilitatea sa alegeti intre o vizita in Coreea de Nord + Beijing, care e pacat sa nu fie vizitat daca tot ajungem pe acolo, si turul complet al celor doua Corei in oglinda.

Cine va continua drumul spre Coreea de Sud se va imbarca in trenul de noapte spre Xi’an unde vom vizita faimoasa armata de teracota, un loc poate la fel de faimos si impresionant ca si Marele Zid. De altfel, intreaga excursie se va desfasura sub egida giganticului:  stadionul din Pyongyang, cel mai mare din lume, cladirile din Capitala nord-coreeana sunt imense, Marele Zid – sa nu mai pomenesc… est-asiaticii au o pasiune pentru gigantic!

Din Xi’an, ne vom lua zborul spre Seul, super moderna capitala a Coreei de Sud, pentru a putea vedea “in oglinda” si cealalta Coree! La Seul, vom vizita Palatul regal Gyeonbok, muzeul satului coreean, zona turistica si ne vom sui in unul dintre cele mai inalte turnuri de televiziune din lume pentru o imagine panoramica. Intr-una din zile, vom vizita DMZ, Zona demilitarizata, pentru a afla si cealalta versiune a povestii. Aici vom vedea impunatoarea gara prin care nu trece niciun tren, tunelurile secrete construite de nord-coreeni pentru a invada Sudul… Si pentru ca istoria Coreei de Sud nu se rezuma la divizarea Nord-Sud si Razboiul Coreei, vom vizita si fortareata Suwon, aflata in Patrimoniul Mondial UNESCO. Si pentru ca, atat in Coreea de Nord, cat si in China, vom avea posibilitatea sa asistam la diverse spectacole (de la Arirang-ul nord-coreean la opera chineza, nici in Coreea de Sud nu vom rata show-ul bucatarilor-acrobati din Nanta Show , un spectacol care a ajuns sa fie un mare hit pana si in rasfatatul de spectacole New York.

Ultima zi si jumatate va fi libera – timp pentru plimbare pe cont propriu, shopping (nu o sa faceti prea mult shopping in Coreea de Nord!) si orice alte activitati. Din Seul, ne vom intoarce acasa, via Istanbul, cu Turkish Airlines.

Bon, o sa ma intrebati de pret. Cum am spus-o de nenumarate ori, Coreea de Nord nu este un budget destination. Nu sunt mai mult de cateva mii de turisti pe an, iar preturile sunt destul de premium.

Pretul turului in oglinda Coreea de Nord + Coreea de Sud este de 3.500 de euro, in care sunt cuprinse zborurile Bucuresti – Istanbul – Beijing – Pyongyang – Beijing si Xi’an – Seul – Istanbul – Bucuresti, trenul Beijing – Xi’an, hotelurile, toate mesele din Coreea de Nord, intrare la toate atractiile din program, dar, atentie, nu si vizele de Coreea de Nord + China, intrarea la Arirang (exista 4 tipuri de bilete), la show-uri in China.

In cazul in care doriti sa vizitati doar Coreea de Nord, turul costa 2.650 de euro (in aceleasi conditii ca mai sus).

Pentru mai multe informatii si detalii, uitati-va aici pe pagina Explore Travel.

Aici, aveti amanuntele despre excursia cu cele doua Coreei in oglinda (+ Beijing, Marele Zid si Xi’an)

Aici, aveti amanuntele cu privire la excursia „scurta” doar in Coreea de Nord + Beijing si Marele Zid.

Deci, daca va incanta o escapada in tara despre care intotdeauna sustin ca am avut cea mai tare experienta dintre cele pe care le-am trait in tarile vizitate, puteti sa ma contactati pe mine (imperatortravel@yahoo.co.uk sau direct la comentarii) sau, direct, pe Dragos, la Explore Travel, la tel.: 0723 166 360 sau pe e-mail: dragos@exploretravel.ro. Sunteti gata, tovarasi?

Imagini Coreea de Nord si China

Monumente Coreea de Nord: statuia lui Kim Ir Sen din Pyongyang

Imensa statuie al lui Kim Ir Sen din capitala nord-coreeana

Spectacole omagiale Coreea de Nord: pregatirea de ziua nationala

Data trecuta, am prins doar pregatirile pentru ziua nationala

Soldati nord coreeni si sud coreeni la DMZ - Panmunjon

Fata-n spate.. soldati sud si nord-coreeni la Panmunjon

Muzee Coreea de Nord: Prezente romanesti in Muzeul Razboiului Phenian

Prezente romanesti in Muzeul Razboiului din Pyongyang

Mancare la restaurant in Coreea de Nord

In mod cert, nu o sa muriti de foame, dimpotriva !

Imagini Coreea de Nord: Spectacol la palatul pionierilor din Phenian

Spectacol la Palatul Copiilor

Obiective turistice Coreea de Nord: templu budist in Coreea de Nord

Templul budist din zona montana

Atractii Coreea de Nord: Palatul cadourilor

Palatel-expozitie cu cadourile primite de cei doi Kimi

Obiective turistice Coreea de Nord: Arcul de Triumf din Phenian

Arcul de Triumf din Phenian

Spectacol omogial Coreea de Nord: Arirang

„The Biggest Show on Earth” – Arirang

Spectacol omagial Coreea de Nord: Arirang Pyongyang

Mega show Coreea de Nord: Arirang Phenian

Obiective turistice Beijing: intrare Orasul Interzis

Intrarea in Palatul Interzis dinspre Piata Tienanmen Beijing

Obiective turistice China: Orasul interzis din Beijing

Atractii China: Palatul De Vara Beijing

Palatul de Vara

Minuni ale lumii: Marele Zid Chinezesc

Marele Zid

Comentarii

  • Moldo spune:

    Daca ar fi pretul ceva mai accesibil zau ca nu as sta pe ganduri! Oricum, excelenta initativa.

  • Dragos spune:

    Chiar azi dimineata am citit ca si Adelin Petrisor pleaca in Coreea de Nord dupa ce a primit viza de jurnalist in cele din urma.

  • mihai spune:

    Am tot urmarit ofertele agentiei de pe acest blog, preturile sunt pur si simplu astronomice, mult mai mari decat echivalentul unei agentii din strainatate la acelasi traseu. Au trecut niste ani de la revolutie, oamenii s-au mai desteptat, nu se poate sa platim aproape dublu la o agentie romaneasca fata de un TUI, Neckerman, etc, ce naiba…

    • misu spune:

      Ia du-te tu cu tuiu tau si mai lasa-ne in pace cu prostiile pe care le debitezi. M-am uitat si eu la diverse oferte de la agentii straine si vorbesti ca sa te afli in treaba

      • mihai spune:

        esti angajatul agentiei?
        unde ai mai calatorit in afara de Bulgaria, Turcia si Grecia?
        pe langa ca esti ostil, agresiv, neinformat mai ai si alte defecte?

        • Li spune:

          @Mihai, nu te enerva, China e o destinatie foarte ieftina, am stat o luna-9 zile in Hong Kong, unde e putin mai scump, dar merita sa vezi Hong Kong.Nu mai stiu cit am cheltuit, am avut dolari, dar cea mai scumpa cazare a fost 30 dolari US in Hong Kong.
          E poluare, vreme instabila,distantele sunt mari aglomeratie in weekend si toti chinezii umbla sa te insele.
          Am avut o camera de vis cu 13 euro in Shanghai.

    • Dragos spune:

      Mihai,
      Iti scriu eu din partea Explore Travel. Fiecare este liber sa aiba o opinie. Imperator a spus de fiecare data ca o vizita in Coreea de Nord nu este ieftina si acesta este adevarul. Nu este precum China unde biletele de avion sunt tot mai ieftine, gasesti cazare usor la preturi mici si te poti misca fara probleme cu trenul sau avionul. In Coreea de Nord vizita se face in mod organizat, alaturi de un ghid si sub stricta supraveghere a partidului. Ai toate mesele incluse, tocmai pentru ca vor sa te tina mereu sub control si sa nu ai cum sa te plimbi pe cont propriu sub pretextul ca esti in cautarea unui restaurant. Vizitele din program sunt si ele incluse , la fel biletele de avion din Beijing pana in Coreea de Nord si retur. Sunt putine companii care organizeaza excursii in Coreea de Nord si nu trebuie sa compari pretul unei astfel de excursii cu pretul pentru un traseu in China si Coreea de Sud sau China simpla. Este cu totul altceva. Nu cred ca TUI are oferte pentru Coreea de Nord, iar turul Coreea de Nord si Coreea de Sud este cred primul organizat astfel in Romania si nu stiu daca alte companii din lume il fac astfel. De obicei se face Coreea de Nord simpla si la preturi foarte mari. mai trebuie sa iei in considerare faptul ca noi mergem de ziua nationala cand preturile sunt ceva mai mari.
      Este o destinatie aparte cu niste tarife mari. Nu vor sa atraga turisti asa ca nu vor scadea preturile.

  • Varu spune:

    Un redactor (strain) de la revista Foreign Policy a dat la un moment dat pe contul lui de twitter un link catre acest site „Political Tours” – genul asta de turism pe care-l mai incearca si Imperatorul, de a te duce in zone controversate de pe glob, tari iesite de curand din razboi, tari-paria etc. Ghizii sunt experti internationali, profesori universitari de la Facultati de Stiinte politice etc.
    http://www.politicaltours.com/tours
    Un tur al Coreei de Nord costa la ei pe site £2500.00, adica peste 3000 de EUR, doar Coreea de Nord, e drept cu vreo 3 zile mai mult decat turul lui Imperator.
    http://www.politicaltours.com/tours/dprk
    Nu incerc sa ii iau apararea lui Imperator, eu nu m-as duce in Coreea de Nord intr-un astfel de tur in cusca nici daca m-ar plati ei pe mine cu 3500 de EUR, dar astea sunt preturile pentru o astfel de destinatie.

    Pentru Mihai:
    Daca 3500EUR pentru Coreea de Nord ti se pare o „astronomic”, poti incerca o „Libie dupa Revolutie” la pretul promotional de £4,200 🙂
    http://www.politicaltours.com/tours/libya-after-the-revolution

  • Dragos spune:

    foarte interesant acst link cu Political Tours. Este un altfel de turism si cu siguranta ca au clientii lor pentru aceste tururi. Preturile sunt foarte mari, mai ales ca nu este inclus nici un avion (nici pana la Beijing si nici spre Coreea de Nord).

  • Elle spune:

    Doamne, cat va mai vaitati unii pe-aici. Zici ca va baga cineva mana in buzunare sa va scoata banii aia. Chiar nu inteleg. Care are bani se duce, care nu, nu. End of the story. Dar ma scoate din sarite sa ii vad pe unii cum vin si se dau de ceasul mortii aici cat e de scumpa cate o oferta. Dragilor, nimanui nu ii pasa!
    O zi frumoasa va doresc!

    • Li spune:

      Sa dati una singura de persoana, sa prindem si noi care am stat la coada.Doamna cu copilu’, nu va bagati in fata ca ati venit dupa mine!

  • metalactual spune:

    Eu spun asa: acest traseu este foarte interesant, ma refer in special la cel de 18 zile cu cele 2 Corei vazute in antiteza. Pretul este o chestiune personala, pentru unii este ok, pentru unii nu. Eu il felicit si pe Imperator si pe Dragos pentru acest circuit extrem de original, care prinde si o sarbatoare mega-hyper-comunista.
    Nu ai ocazia in fiecare zi sa vezi asa ceva. Nu am vazut in Romania un astfel de circuit. Eu care nu circul cu „scoala”, „gradinita” nu as gusta turul, cu atat mai mult cu cat CN este foarte sigura ca si destinatie turistica, cu exceptia cazului in care vor avea parte de o „revolutie” tip google/facebook. Urez calatorie placuta fericitilor care vor ajunge acolo si astept impresii.

  • Cristian spune:

    Inteleg ca Adelin Petrisor merge in Coreea de Nord la un eveniment la care vor participa mai multi jurnalisti din lumea intreaga. Suna o interventie la nivel politic pe fondul unei vechi tovarasii intre noi si coreeni.

  • Ovidiu spune:

    La o simulare făcută de mine mi-a ieșit undeva cu mai putin de 500 euro!Dar cand vrei sa vezi CN nu mai pui problema banilor;este o destinație inedită,nu te poti duce in fiecare zi!Bafta tuturor celor interesați iar de la Imperator așteptăm si un material video dacă se poate la întoarcere!O relatate live cred ca ar fi prea mult!:)

    • Imperator spune:

      In Coreea de Nord, nu exista roaming si nici conectare la Internet, deci nu voi emite de acolo de nici un fel 🙂 Materiale video am si din 2008, sper sa am aceeasi libertate de filmare si acum

  • Adi spune:

    Salut,

    Ma intereseaza Coreea de Nord in special, insa tot pachetul este destul de scump… Cat costa doar pachetul de Coreea de Nord? Se mai pot optimiza costurile daca se merge Beijing Phenian cu trenul? Am intrat pe site-ul Axact dar nu am vazut detalii referitoare la excursie (ma intereseaza defalcarea costului pe fiecare parte importanta… bilete de avion ro-china, cazari china, excursia in coreea de nord din Beijing, tranferurile in sud etc.

    Multumesc !

  • […] timp şi energie. Cezar este şi el tot mai implicat, alături de o agenţie, în organizarea unor ture prin locuri exotice, specialitatea […]

  • Gabi spune:

    Salut, am cumparat niste bilete de avion pentru coreea de sud pentru martie 2014, si as vrea sa dau o fuga si pana in japonia in aceasi perioada. Am realizat ca prietenei mele ii expira pasaportul in nov. 2014, stiu ca in general cam toate tarile unde ai nevoie de viza se cere ca pasaportul sa fie valabil minimim 6 luni de la data plecarii. In cazul tarilor in care nu e nevoie de viza (gen japonia si coreea) nu am gasit sa se aplice ceva similar. dar stii cumva mai multe detalii? De asemenea cum se poate schimba pasaportul inainte sa expire (pentru o astfel de situatie), adica se poate oficial schimba pe motiv ca expira in X luni.

    • Imperator spune:

      Din cate stiu, conditia este obligatorie si pentru tarile unde nu ai nevoie de viza (cum e cazul Japoniei si Coreeii de Sud)

      • gabi spune:

        Din cate vad la Qatar airways, caci cu ei zbor (http://www.qatarairways.com/global/en/visa-and-passport-requirements.page) nu mentioneaza nimic. Am sa scriu un mail si la ei si la ambasade, dar sa zicem ca aleg sa schimb passaportul, ce motiv pot bifa acolo (ca practic pasaportul nu e expirat si nici nu am de ce sa il declar pierdut sau alte tertipuri)

        • Imperator spune:

          Ca sa fi sigur, suna la cele doua ambasade, au reprezentante in Bucuresti.
          Daca trebuie sa-l schimbi, cand depui de noul pasaport, intreaba la informatii, explica-le problema si o sa-ti zica. Eu banuiesc ca este expirat. Nu e nevoie de tertipuri sau sa-l declari pierdut, este o situatie normala.

          • gabi spune:

            Am sunat la Qatar air si mi-au zis ca pasaportul trebuie sa aiba o valabilitate de minim inca 6 luni (deci isi cam contrazic propriu site:) ). Ambasada japoniei mi-a zis ca nu e nevoie (citez: pasaportul dumneavostra trebuie sa fie valabil cel putin pana la momnetul iesirii din Japonia.). Ambasada Coreei de Sud maine, dar probabil pt siguranta o sa schimbam pasaportul.

        • Julini spune:

          Parerea mea este sa nu te mai complici cu telefoanele pe la ambasade si sa schimbi pasaportul.Pana a ajunge in Japonia sau Coreea de Sud ai de calatorit cu avionul,iar compania aeriana iti poate refuza imbarcarea daca nu ai un pasaport valabil cel putin 6 luni de zile din momentul plecarii.Fiicei mele ii lipseau fix 2 zile din cele 6 luni si ne-au tinut la check in in Malaezia 2 ore pana au sunat in stanga si in dreapta ca sa ne lase sa ne urcam in avionul catre Singapore

    • Li spune:

      Asta e prima intrebare care ti se pune cind mergi sa schimbi pasaportul de marile inteligente de acolo, la noi in oras aveau afise cu „Nu primim atentii” peste tot, erau stresati ,nu stiu daca le mai au..Te intreaba la ce iti trebuie pasaport, se uita la tine asa, chiar, ce vrea sa faca asta cu pasaportul?
      Sa ai un raspuns dur gen : ma trimit in misiune in Japonia, Australia, Bahamas si New York pentru urmatorii 4 ani.

  • lucian spune:

    Salut Cezar,
    nu ai postat nimic despre vizita programata in septembrie 2012 in Coreea de Nord.
    Ai fost in cele din urma?

  • Jurnalist spune:

    Ati surprins don Coreea de Nord doar lucruri de suprafata. Dar despre oameni ati reusit sa aflati cate ceva? Vi s-a permis sa vizitati sau sa mergeti si in alte zone decat capitala?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest