HOP ON HOP OFF printre vulcani by Vladimir. EPISODUL 4: Palermo

Imagini Italia: Palermo - Casa de piatra

ZIUA 8 – Palermo

            Ne-am inceput ziua prin a lua pulsul orasului. La prima vedere pare extrem de dubios si degradat, cam cum arata centrul vechi din Bucuresti pana de curand, dar cu un parfum de Italie, cu rufe puse la uscat intre balcoane deasupra strazii, cu oameni plini de viata si agitati, ei imbracati la costum, iar ele elegante si cu ochelari de soare. Din loc in loc sunt presarate biserici, adevarate capodopere atat la interior cat si la exterior. Starea orasului s-a degradat datorita mafiei care a stapanit orasul pana acum cativa ani si a emigrantilor, mare parte nord africani care au inceput sa-l locuiasca pe unde au apucat.

Printre obiectivele vedeta ale excursiei s-au numarat catacombele capucinilor. In toata Sicilia calugarii capucini in Evul mediu isi imbalsamau confratii morti dupa tehnici secrete. Au combinat “lasatul la uscat” cu ceva plante, iar apoi ii depuneau in catacombele aflate in subteranele manastirilor. Pe la 1700-1800 la serviciile lor au inceput sa apeleze tot mai multi  laici, in majoritate bogatasii care isi permiteau. Practicile acestea au continuat chiar pana in timpuri moderne, cei mai proaspeti locuitori ai catacombelor au fost instalati pe la 1920. Cum spuneam catacobele sunt raspandite pe tot cuprinsul Siciliei, dar in Palermo se gaseste cea mai mare. Piesa de rezistenta este Rosalia, o fetita de 10 ani conservata perfect, aratand infiorator de gingas. Sentimentul pe care il ai in momentul in care pasesti in catacomba este foarte ciudat. Practic cobori intr-un mormant cu toti locatarii acasa. Sunt insirate pe pereti sute de cadavre mai mult sau mai putin conservate. Unele nu mai sunt decat un schelet imbracat in cele mai bune haine pe care le avea defunctul. Din tavan ai infiltratii continue iar inauntru persista un miros de statut. Totul este pregatit pentru un film horror.  Un lucru m-a mai impresionat, chiar la intrare apare o placuta memoriala in cinstea revolutionarului roman Nicolae Balcescu care a murit la Palermo si care se spune ca ar fi fost ingropat in cripetele capucinilor. Sper din tot sufletul sa nu fi facut cunostinta cu vreun femur de-al marelui roman.

Orasul mai are si alte cateva obiective interesante, unul dintre ele este teatrul , pe treptele caruia s-au filmat ultimile scene din Nasul , cele cu asasinarea lui Michael Corleone. Apropos, in vecinatatea  Palermo-ului se gaseste un mic satuc numit Corleone, de unde si numele famigliei si unde se gaseste un bizar muzeul al mafiei, dar unde timpul nu ne-a permis sa ajungem! De mentionat ca mafia pentru sicilieni este un subiect tabu cu atat mai mult in Palermo.

Cand s-a apropiat ora pranzului am mers la o mancatorie foarte populara pentru localnici unde am avut placerea de a degusta ceva cu adevarat traditional, un fel de fiertura din splina de porc pusa intr-o chifla. Ca tot veni vorba de ciudatenii culinare, pe seara dupa ce s-a mai digerat minunata splina am decis sa mai incercam o alta delicatesa locala, babbaluci adica melci.  Ospatul s-a desfasurat intr-o piata, la o masuta de plastic si cu o Birra Moretti in fata, sub directa indrumare a catorva batranei-carmolisti stransi sa discute ultimile ispravi ale lui  Palermo in serie A.

Ultimul obiectiv al serii a fost asa numita fantana a “rusinii” plasata in fata primariei. Fantana tipic renascentista, cu toti “actorii despuiati” adusa din nordul “depravat” al Italiei in Sicilia cea pudica, nefiind apreciata niciodata de localnici cu atat mai mult cu cat e amplasata in vecinatatea bisericii.

ZIUA 9

Acesta zi a fost dedicata drumului de la Palermo la Napoli, drum realizat cu trenul, si care a durat cam 10 ore cu tot cu intarzieri. In Mesina, la trecerea pe continent, am mai bifat o premiera, am traversat marea cu trenul. Traversarea s-a facut la modul urmator: s-a luat trenul si s-a introdus pe bucati de 3 vagoane in burta unui vapor gigantic, burta dotata cu sine.  De vreo cativa zeci de ani se chinuie sa faca un pod care sa lege Sicilia de restul continentului, dar proiectul a fost blocat fie de ecologisti, fie de Berlusconi, fie de mafia locala cu interese in transportul naval, desi aveau finantare de vreo 7mld de Euro de la UE, suna cunoscut, nu?

Pe seara am ajuns si in Napoli Centrale si ne-am cazat in imprejurimile garii. O zona locuita in mare parte de imigranti din Bangladesh pana in Ukraina, care nu-ti da tocmai liniste cand iesi seara pe strazi.

Imagini Palermo

Obiective turistice Sicilia: Palermo - Basilica

Bazilica din Palermo

Imagini Sicilia: Palermo - Casa de piatra

Casa de piatra !

Imagini Italia: Palermo - Fantana rusinii

Fantana rusinii

Gastronomie italiana: Palermo - Festin culinar cu melci

Festin culinar cu melci

Atractii Italia: Palermo - Pe strazi

Strazile din Palermo

Imagini Italia: Palermo - Scarile teatrului unde a fost impuscat Michael Corleone

Scarile teatrului unde a fost impuscat Corleone

Imagini Sicilia: Palermo - Si alt fel de strazi

Imagini Italia: Palermo - Un mix de culturi

Palermo – un mix de culturi

 

Etichete:
·

Comentarii

  • Benedek David spune:

    Bună ziua!

    Mă numesc David Benedek și scriu lucrarea mea de licență cu titlul Bloguri ca instrumente de marketing în România. Aș vreau să cercetez despre tendințele de blog din România, despre blogosferă și cel mai mult, despre activitatea bloggerilor de marketing. Dacă aveți 3 minute și vreți să ajutați un pic, vă rog să vă completați chestionarul, iar dacă aveți prieteni bloggeri, puteți să le trimiteți și pentru ei. Mulțumesc frumos!

    https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGpkMlg1QnFhcTAyRzh2MWtlWDFMNlE6MQ

  • Palermo in graba…splina e de vita, nu de porc, printre altele.

    Iar orasul are o sumedenie de obiective de vizitat, stand marturie pentru aproximativ 1000 de ani de istorie a artei. Catacombele sau Muzeul Mafiei sunt departe de a fi tot ce-i mai interesant in zona, mai ales pentru o singura zi. Pe acolo s-au preumblat grecii, romanii, bizantinii, arabii, normanzii, saxonii, dinastia Anjou (Angioini) care a domnit la Napoli, Bourbon (i Borboni sau los Borbones – de aici regatul celor doua Sicilii). Barocul sicilian e vestit ca fiind printre cele mai reusite expresii ale stilului. Exista biserici unde sunt exemplificate sase-sapte secole de istorie a artei, de la arabii din 900 si pana la barocul de la 1700.

    Cine vrea sa vada exemple…dati un search pe Casa Professa sau Palazzo dei Normanni.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest