Calator prin Rusia (ep.4). Moscova, capitala Imperiului

Obiective turistice Moscova: Intrarea la Kremlin

Nu eram pentru prima oara la Moscova. In ultimii 15 ani am fost de mai multe ori in capitala Federatiei Ruse. Prima oara, in decembrie 1999, cu doar cateva zile inainte de sfarsitul anarhicei perioade Eltin. Batranul bautor de votca si distrugator de oranduiri sociale (in ciuda parerii generale, nu Gorbaciov a distrus comunismul, ci Eltan. Gorbaciov a dorit doar sa-l reformeze, proces care a dus la involuntara disolutie a Uniunii Sovietice si la prabusirea comunismului, dar asta este o alta poveste). Mi-aduc aminte  ca militia ruseasca era cel mai rapid taxi din Moscova ca folosea girofarul), ca Hungry Duck era in plina voga si ca, desi Rusia isi lingea ranile dupa prabusirea economica din vara anului precedent, restaurantele erau pline, iar Moscova nu parea un oras lovit de criza… peste tot lumini, caviar, blanuri si party-uri cu fete dezbracate. Era o vreme in care striptease-ul era la mare moda si, in aproape orice loc, nu puteai sa nu dai de vreo fata mai mult sau mai putin dezbracata. Cred ca, dupa miezul noptii, si unele fete de la McDonald’s dansau la bara printre Big Meci si hamburgeri.

 

Paisprezece ani mai tarziu, dupa tot atatia ani de domnie a tarului Vlad Putinul. Bogatia intregii Federatii au transformat Moscova intr-o metropola moderna, cu cladiri restaurate, magazine arhipline si haine dichisite. Obiceiurile vechi in care rusul e imbracat cu ultimele gioarse, iar rusoaica lui arata ca in revistele de moda nu au apus, dar diferentele s-au mai estompat… Dar mai vezi cate un mujic imbracat in trening tinandu-se de mana de o tipa imbracata cu mult gust. In schimb, Moscova este asaltata de hoarde de turisti. Nu sunt foarte multi straini, imensa lor majoritate sunt rusofoni – probabil, multi sunt din republicile foste fratesti, dar e greu sa-i distingi, pentru ca toti vorbesc rusa. In mod cert, Moscova, in mijlocul verii, este plina de turisti.

Am stat la hotelul Kosmos, unul dintre gigantii hotelieri ai Moscovei. A fost construit pentru Olimpiada din 1980 si se vede ca a fost gandit ca un “hotel pentru straini”. Intre timp, a fost modernizat si arata bine… E drept, chiar si asa ai parte de niste rusisme, dar asta ii aduce un plus de autenticitate – cum intri in receptie si ridici putin capul, la etajul 1 se afla o serie de magazine, case de schimb valutar si agentii de turism care mi-au adus aminte de celebrul en-gros Prisma de la Balotesti, dupa 8 seara, fetele casei stau aliniate frumos la bar pentru a presta in camera (dintr-un motiv care imi scapa, cred ca pestii au muncit din greu sa poata gasi unele dintre cele mai urate fete din Moscova), iar o basarabeanca simpatica ne invita la striptease la subsol (nu, ea nu se dezbraca!). In schimb, in impunatoarea sala din hotel (v-am zis ca e bolsoi rau!) este organizat, seara de seara, spectacolul Russian National Dance Show “Kostroma”, un spectacol grandios in stil hollywoodian, un spectacol de dansuri incredibile, costume superbe si culori vii, care merita vazut… chiar daca pretul unui bilet e de 1.600 de ruble (160 lei). Doua ore de incantare care te poarta prin istoria Rusiei si prin diverse comunitati etnice ale actualei Federatii.

Cat timp am fost in Moscova, nu am putut sa nu revad niste locuri pe care le vad aproape de fiecare data cand ajung prin partile locului – Catedrala lui Iisus Mantuitorul, imensa catedrala aflata pe malurile raului Moscova, construita in cinstea victoriei asupra lui Napoleon si demolata de Stalin pentru a face loc unei cladiri imense care urma sa fie cea mai inalta cladire din lume la vremea respectiva. Am vazut niste simulari ale vremii si Stalin fura un pic… ar fi fost cea mai mare pentru ca in varful blocului in stil Casa Scanteii s-ar fi aflat o gigantica statuie a lui Lenin. Dar, dupa ce catedrala a fost demolata, inginerii au ajuns la concluzia ca malul nisipos al raului nu poate sprijini un astfel de gigant si, mai devreme sau mai tarziu, ea s-ar prabusi. Au urmat anii terorii (probabil, mai multi ingineri s-au mutat cu domiciliul in Siberia), ai razboiului si planurile de construire a megaliticei cladiri (urma sa gazduiasca Comitetul Central al Partidului, normal, nu?) au fost abandonate. In locul istoricei catedrale a fost construit un … strand! Daca nu a fost sa fie cea mai mare cladire din lume, ei bine, strandul a ajuns sa fie cel mai mare strand din lume.

Odata cu disolutia Uniunii Sovietice si a internationalismului proletar, Rusia a dorit sa se regaseasca si sa revina la simbolurile sale care fac pe orice rus sa vibreze – stema vulturului bicefal (de asemenea, simbol al Imperiului Bizantin, dar, cum Rusia se pretinde urmasa Bizantului, a adoptat si vulturul), splendoarea tarismului, victoriile din razboaie, biserica ortodoxa. Ajuns primar in 1992, Iuri Lujkov, a carui viziune de refacere a grandorii prafuitei capitale s-a materializat in anii care au urmat, a decis reconstruirea imensei catedrale. Nu s-a precupetit niciun gram de aur, nicio rubla si nici vreo bucata de marmura… Pana la sfarsitul mileniului, Catedrala lui Iisus Mantuitorul statea fix pe locul unde fusese construita, o reconstructie care nu a respectat chiar originalul (gurile rele spun ca totusi Catedrala 2.0 este mai mare si mai pompoasa decat cea originala, si asta pentru a satisface orgoliile mult preacucernice ale puternicilor vremii). Aici slujeste tovarasul Patriarh si tot aici a avut loc si faimosul protest al fetelor din trupa Pussy Riot care intre timp au ajuns la inchisoare. Din cauza atentatelor recente, dar si a profanarii Pussy Riot, intrarea in Catedrala se face dupa ce ai trecut printr-un sistem de securitate demn de intrarea in Pentagon, iar numeroase garzi (unii camuflati in calugari) patruleaza ca totul sa se desfasoare dupa canoane. Catedrala a costat 350 de milioane de dolari intr-o perioada de criza profunda, dar protestele au fost inabusite urmand traditia ruseasca milenara. Oricum, cred ca moscovitii trebuie sa fie multumiti ca, pe malul Moscovei, ei pot admira cupolele stralucitoare ale unei catedrale, si nu chelia stralucitoare a unei statui colosale a lui Lenin :).

Nu am putut rata Piata Rosie, acum ocupata partial de un frumos covor floral. Poporul se urca pe un podium sa admire covorul finantat de marele magazin GUM care sarbatorea 120 ani de la deschidere cu un potop de flori. Romantic… Mai putin romantici erau insa garzile de la mausoleul lui Lenin, aflat peste drum, unde inca se afla corpul marelui revolutionar. Imediat dupa caderea comunismului, au existat voci care cereau ca moastele lui Lenin sa fie in cele din urma ingropate, si nu expuse privirilor curioase ale prostimii. Cum, necum, Vladi a ramas la locul lui, iar multa lume se inghesuie sa-l vada. Programul de vizitare este restrictionat la cateva zile pe saptamana de dimineata, asa ca, daca vreti sa-l vedeti, sculati-va de dimineata. Nu sunt cozile de mii de oameni care vor sa-l vada pe Mao in Piata Tienanmen din Beijing, dar orisicat, sunt multi gura-casca, asa ca trebuie sa veniti devreme. Accesul este gratis, trebuie insa sa depuneti orice bagaj si aparat electronic la garderoba de la Muzeul de Istorie si sa nu va asteptati ca veti vedea mare lucru. Lenin se afla intr-un sicriu de sticla (ca Frumoasa din Padurea adormita), destul de departe, asa ca trebuie sa ai ochi de vulturi ca sa-l vezi cu adevarat. Exista zvonuri care sustin ca banosul contract de restaurare a fost preluat de Madam Tussaud, dar, oficial, astfel de zvonuri sunt combatute cu vehementa – acolo se afla Lenin in carne si oase!

Ce am putut sa remarc in Rusia in ultimii ani, mai ales in ultima vizita, este ca Rusia contemporana are grija sa-si recupereze toti liderii, chiar si pe cei care s-au macelarit intre ei… la acelasi loc de cinste se afla si tarii, si liderii comunisti, si Ivan cel Groaznic, si Ecaterina cea Mare… Daca Lenin nu a fost dat jos de pe piedestal, alaturi de el s-au catarat Petru cel Mare, Ecaterina cea Mare, Alexandru I, chiar si bietul Nicolae al II-lea si familia-i mitraliata de bolsevici… Mai exista cateva personalitati care inca mai asteapta saltul… Trotski si Stalin continua sa fie dositi dupa perdele cu mare grija… dar nu se stie cand vor reveni ca eroi ai neamului.

Cum ziceam, am locuit la hotelul Cosmos. Vizavi se afla monumentalul VDNKH (sau Expozitia Realizarilor Economice ale URSS). Aici, regimul comunist a construit o colectie eclectica de pavilioane care sa proslaveasca realizarile nebanuite ale comunismului. Pana prin anii ’80, aici veneau oamenii muncii sa admire cele mai noi realizari ale diverselor industrii sovietice, mai putin cele ale industriei bunurilor de consum, nu la fel de stralucitoare precum cele ale industriei grele, de exemplu. Astazi, VDNKH este un balci, un parc de distractii imens, unde gasesti cele mai nebanuite tipuri de scrancioburi, automate, trenulete, automate de pizza si altele… Pana acum doua decenii, veneai aici sa iti intaresti convingerea ca societatea comunista este cea mai avansata, iar lipsa mancarii sau a aparatelor de radio nu este chiar o tragedie atat timp cat Patria Sovietelor trimite oameni in spatiu. Astazi, printre pavilioane glorioase, statui proletcultiste (Lenin insusi supervizeaza capitalismul colorant din jur) si sloganuri de genul “Socialismul inseamna puterea Sovietelor plus electrificare”, copiii rad si alearga, iar oamenii cumpara toale, produse electronice si alte bunuri aduse direct din Republica Populara Chineza!

Vorbeam despre spatiu? La doi pasi de VDNKH am descoperit o imensa statuie a unei rachete lansate pe orbita. Inconjurat de atatia muncitori gloriosi, obeliscul facut din titan si masurand 100 de metri este chiar dragut. Iar sub el am descoperit Muzeul Cosmosului (sau Muzeul Memorial al Cosmonautilor). Nu ma asteptam la cine stie ce, dar am descoperit un muzeu excelent, care merita vizitat de oricine ajunge la Moscova, desi, cum am spus, nu e tocmai central (dar e la doi pasi e statia de metrou VDNKH). Un muzeu aerisit, plin de exponate de-a dreptul extraordinare, treci in revista cateva decenii de cucerire a spatiului. De la impaiatii caini spatiali la replicile rachetelor si modulelor orbitale sovietice, trecand printr-o replica ce m-a incantat, a statiei orbitale MIR, pana la salile dedicate vietii de zi cu zi a cosmonautilor… pe langa imaginea de glorie a celor care ies in spatiu, am descoperit si cum arata baia, dormitorul, WC-ul, mancarea si alte nimicuri mai putin cunoscute, dar fascinante – care completeaza imaginea marilor cuceriri spatiale.

O parte din expozitie este dedicata programului INTERKOSMOS care a dus in spatiu cosmonauti din tarile fratesti si nu numai… asa am descoperit ca URSS a introdus in familia spatiala nu numai Romania, Bulgaria, RDG si Romania, ci si tari mai putin dezvoltate ca Siria, India si chiar si Afganistanul (da, una dintre cele mai sarace tari din lume a trimis un om in spatiu, in perioada prieteniei de nezdruncinat sovieto-afgane). INTERKOSMOS este prezentat, de asemenea, de numeroase materiale comemorative, medalii, plachete etc., provenind in general din partea tarilor ca o forma de multumire adusa marii Uniuni Sovietice. Ei bine, nu am gasit nici cel mai mic standulet roman, desi Dumitru Prunariu a fost in spatiu prin acelasi program (steagul Romaniei socialiste insa troneaza intre tarile spatiale, iar pe un touch screen, afli amanunte despre Prunariu si misiunea sa in spatiu).

Ce am mai vazut nou? In turul orasului, ghida ne-a dus pe dealurile Lenin, un loc de unde se poate admira o superba panorama a orasului si cam atat. In rest, am parcurs locuri cunoscute, dar simpatice… o seara pe Arbat, unde oamenii dansau pe strada (a inceput insa si o ploaie violenta de vara, iar rusoaicele le-au imitat pe vietnamezele pe care le vazusem cu doi ani inainte in conditii identice… s-au descaltat in picioarele goale si apoi au plecat lipa-lipa in ploaie mai departe… probabil pentru a-si proteja sandalele mult prea scumpe :).

Am revazut si Kremlinul, doar bisericile, nu si Muzeul Armureriei, dar, oricum, vazusem deja muzeul de doua ori, ultima oara acum vreo trei ani, deci am savurat zona cu biserici istorice si cerul negru-negru care ne ameninta cu tunete si fulgere.

Cam asta a fost escapade mea prin Rusia… o calatorie mult prea scurta pentru ce are Rusia de oferit (si nu neaparat Rusia, cat cele doua megametropole si localitatile din vecinatate). Era sa ajungem si pe Ringul de Aur (mai precis in orasele Vladimir si Suzdal), dar un ambuteiaj ingrozitor ne-a obligat sa facem calea intoarsa (facusem 120 km in 6 ore si mai erau vreo 60-70 km pana la Vladimir, asa ca ce experimentam noi pe Valea Prahovei e floare la ureche).

Voi ati fost recent in Rusia? Cum vi s-a parut? Ce impresii aveti de acolo?

 

Cand sa va duceti in Rusia

Vara, vara, vara. Iarna este foarte frig (cred ca toti stiti), iar primavara si toamna sunt in general niste anotimpuri mai posomorate, cu foarte multi nori si precipitatii. Asa, cam incepand din mai pana prin august, este perioada optima, mai ales in jurul solstitiului de vara, cand la St. Petersburg poti admira straniul fenomen al Noptilor Albe (straniu pentru noi), dar si atunci sa va luati haine groase. In ultimele doua zile, la Moscova a fost foarte innorat, a plouat zdravan, iar termometrul nu a sarit de 15 grade.

 

Unde sa stati in Rusia

Exista spatii de cazare pentru toate buzunarele. Evident, Moscova si St. Petersburg sunt cele mai scumpe, dar poti gasi hosteluri la preturi rezonabile. De exemplu, cand am vizitat St. Petersburgul prima data in 2010 si am fost pe cont propriu, am stat la hostelul Zimmer, despre care am scris aici. Dar, pentru o gama mai mare de hoteluri, aruncati o privire pe recomandarile celor de la In Your Pocket Moscova si St. Petersburg. Am folosit de cateva ori recomandarile lor (la Lvov, Atena, St. Petersburg, Vilnius sau Kiev) si nu m-am putut plange absolut deloc.

 

Mancarea in Rusia

Restaurantele sunt scumpe. Punctum. Daca in Bucuresti, la pranz, platesc in jur de 40-50 de lei pentru un pranz, la Moscova si St. Petersburg, media a fost de 1.100 de ruble (110 lei). Spre deosebire de noi, exista si o variatie mult mai mare de bucatarii reprezentate, mai ales din fosta URSS. Nu ratati sa mancati la vreun restaurant georgian, daca dati peste unu cel putin rezonabil, va veti linge pe degete. Pentru buzunare mai subtiri, daca mananci de la standurile de pe strada care vand hotdogi si chifle, vei iesi mai ieftin. Cam peste tot, mai putin in centrele turistice, vei gasi magazinele Produkti, unele deschise non-stop, de unde iti poti cumpara de mancare, iar preturile sunt, de cele mai multe ori, rezonabile.

 

Intrari la muzee si atractii in Moscova si St. Petersburg

Nu sunt deloc ieftine. Daca cu cazarea si mancarea mai puteti sa va mai jucati, pentru muzee si locuri istorice puneti bani deoparte… in ultima instanta, probabil vizitati Rusia pentru a-i cunoaste tezaurul architectonic, asa ca, daca e ceva pe ce sa dati banii, pai aici e cazul.

Moscova:

Kremlin. Sunt doua tipuri de bilete – unul mai ieftin pentru “teritoriul Kremlinului”, care va deschide accesul spre bisericile Kremlinului (350 de ruble / 35 de lei). Daca doriti sa vizitati si Armureria (si vreti sa o vizitati!), mai aveti de platit inca 700 de ruble / 70 de lei. Exista un numar limitat de vizitatori care pot intra, asa ca veti fi obligati sa intrati la o anumita ora (indicata pe bilet). Odata intrat inauntru, nu va mai da nimeni afara. Exista si un Tezaur – asa-numitul Diamond Fund, este aproape imposibil sa-l vizitati – trebuie sa va rezervati locul cu saptamani in avans. Inchis joia.

Biserica Sf. Vasile – biserica aceea supercolorata pe care o vedeti in toate pozele cu Piata Rosie. Intrarea 350 de ruble / 35 de lei

Muzeul de Istorie – o cladire caramizie, impozanta, in capatul celalalt al Pietei Rosii de Sf. Vasile. Intrarea – 440 de ruble / 44 de lei.

Manastirea Novodevich – cea mai importanta manastire ortodoxa din Moscova. Intrarea – 250 de ruble / 25 de lei. Cimitirul de langa este un panteon al artistilor si politicienilor Rusiei. Printre chiriasi, Hrusciov, Eltan, Raisa Gorbaciova, Gogol si altii.

Muzeul Cosmosului – pentru un motiv care imi scapa, in ziua in care l-am vizitat intrarea era libera, dar, in mod normal, dai 350 de ruble / 35 de lei. Am platit insa privilegiul de a face poze – 200 de ruble / 20 de lei. Inchis lunea.

Puskin Fine Arts Museum – replica data de Moscova St. Petersburgului, cu bogate colectii de picturi si sculpturi din intreaga Europa. Intrarea – 400 de ruble / 40 de lei

 

St. Petersburg

Ermitaj – cel mai faimos muzeu din toata Rusia ar fi trebuit sa fie cel mai scump, dar nu e: 400 ruble / 40 lei. Pe langa biletul de intrare, merita sa mai investiti vreo 350 ruble / 35 lei in audio guide. Atentie, vara sunt niste cozi imense, iar muzeul este inchis lunea !

Catedrala Sf. Petru si Pavel – Accesul in citadela este gratuit, locul este un parc foarte popular printre localnici, iar unii chiar fac plaja pe pietrisul de sub zidurile fostei fortarete militare. Pentru a intra in catedrala care gazduieste mormintele tarilor din dinastia Romanov, trebuie sa platiti 280 ruble / 28 lei.

Catedrala Sf. Isaac – Parerea mea este ca musai trebuie sa vedeti si interiorul, dar sa urcati si sus, pe acoperis pentru panorama. Din pacate, trebuie sa cumparati doua  bilete – unul pentru catedrala: 250 ruble / 25 lei, unul pentru colonade (acoperis): 150 ruble / 15 lei.

Studentii beneficiaza de reduceri, dar trebuie sa detina un document care sa certifice ca sunt studenti, de preferinta o legitimatie ISIC.

 

Invatati limba rusa cantand

Asta era sloganul intr-o perioada apusa, in care romanii trebuiau sa se delecteze cu invatarea limbii ruse – “Sa invatam limba rusa cantand”. Acum nu mai trebuie s-o invatam cantand, dar daca stiti ceva, va face o maaaare diferenta. Daca in mai europeanul Sankt-Petersburg exista numeroase indicatoare bilingve in rusa si in engleza, ei bine, in Moscova, limba engleza este intampinata cu un mare NIET. E drept, in zona comercialului, veti gasi branduri si nume de magazine si restaurante scrise cu litere latine (ca e cool, nu pentru bietul turist ratacit prin Moscova), dar putina lume stie engleza, iar transportul in comun este exclusiv in rusa – inclusiv salvatoarele indicatoare din statile de metrou. Chiar daca nu invatati ruseste, barem alfabetul sa-l invatati, ca nu e greu.

In plus, aruncati o privire si pe alte articole pe care le-am scris despre Rusia. Va pot fi de folos :).

Imagini Moscova

 Hotel Kosmos Moscova

Masivul hotel Kosmos construit pentru Jocurile Olimpice din 1980

Turnul televiziunii Moscova

Dar panorama la apus este deosebita

Panorama hotel Kosmos

Fosta expozitie a mandriei URSS este acum un bazar si parc de distractii

 Panorama de zi - Hotel Kosmos Moscova

Buna dimineata Moscova – aici turnul de televiziune Tele Ostankino si Muzeul Spatiului

 Catedrala lui Isus Mantuitorul Moscova

Catedrala lui Isus Mantuitorul

Obiective turistice Moscova: Kremlin

Kremlinul vazut dinspre Catedrala

Obiective turistice Moscova: Ministerul rus de externe

Ministerul rus de externe – una dintre cele 7 surori staliniste din Moscova 🙂

 GUM - 120 ani

Magazinul universal GUM sarbatorea 120 ani de existenta… cu un covor floral

Covor floral la Moscova

Obiective turistice Moscova: Interior GUM

iar inauntru cu preturi pentru noii rusi 🙂

GUM Moscova

Nu arata rau !

Muzeul de Istorie al Rusiei din Moscova

Muzeul de istorie al Rusiei

Obiective turistice Moscova: Mausoleul lui Lenin

Mausoleul lui Lenin inca foarte vizitat

Obiective turistice Moscova: Catedrala Sf. Vasile Blajenai

O imagine simbol a Rusiei si a Moscovei – turlele catedralei Sf. Vasile din Piata Rosie

Costume rusesti

Cam mandra ca sa-i taiem capul 🙂

Obiective turistice Moscova: Aleksandrisky Sad

La doi pasi de zidurile Kremlinului

 Intrarea la Kremlin

Am intrat si in Kremlin

Obiective turistice Moscova: Biserici Kremlin

Aici, se afla catedralele Kremlinului

Catedrale Kremlin - Moscova

Obiective turistice Moscova: Catedrala Novodevich

Manastirea Novodevich

Credincioasa rusoaica

Si o credincioasa care se roaga la zidurile manastirii

Obiective turistice Moscova: Dealurile Lenin - una dintre cele 7 surori

In premiera, am ajuns pe dealurile Lenin unde gasesti cea mai frumoasa panorama din Moscova – iaca una dintre cele 7 surori staliniste

Obiective turistice Moscova: Dealurile Lenin Moscova - Manastirea Novodevich

Manastirea Novodevich

Obiective turistice Moscova:. Dealurile Lenin Moscova - Catedrala lui Isus Mantuitorul

Sau catedrala lui Isus Mantuitorul

Limuzina Moscova

Rusia iubeste limuzinele

. Dansatori pe Arbat

Dansatori pe Arbat, strada pietonala din centru

Muzeul Spatiului Moscova

Muzeul si statuia spatiului

Muzeul Spatiului Moscova Statuia cosmonautilor

Un apus de soare superb 🙂

Muzeul Spatiului Moscova Costum cosmonaut

Costum de cosmonaut sovietic

Muzeul Spatiului Moscova Femei in spatiu

Si coltul dedicat femeilor cosmonaut – in poza mare este Tereskova, prima femeie cosmonaut din istorie

Noi lucram in cosmos

Ce frumos suna: „Noi lucram in cosmos” !

Muzeul Spatiului Moscova Baza spatiala MIR

Sa intram in statia orbitala MIR pentru a descoperi viata de zi cu zi din cosmos

Muzeul spatiului Moscova: WC spatial

WC-ul spatial 🙂

Muzeul spatiului Moscova: Tablou comanda MIR

Cabina de comanda a MIR

Muzeul spatiului Moscova: Mancare in baza spatiala Mir

Bucataria spatiala

Muzeul Spatiului Moscova Prin baza MIR

Muzeul Spatiului Moscova: Bucatarie baza spatiala Mir

Pofta buna !

Muzeul Spatiului Moscova: Kit cosmetic

Si un kit cosmetic…  ca doar n-o sa puta in spatiu !

Muzeul spatial din Moscova

Muzeul Spatiului Moscova: Interkosmos

Programul INTERKOSMOS… Hop si noi !

Muzeul Spatiului Moscova: Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut roman

Dumitru Prunariu, singurul roman in spatiu

Kosmos Cafe

Cafeneaua – o dezamagire, ar fi putut fi chiar cool !

 Rusoaice in costume traditionale

In holul de la hotelul Kosmos, niste rusoaice imbracate in craiasa zapezilor

Spectacol Kostroma

M-au invitat la un super show – spectacolul Kostroma… merita, merita, merita !

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest