Ghid de sfaturi practice Wizz Air: Dortmund – obiective turistice, cazare, restaurante și multe alte ponturi

Panorama - turn televiziune Dortmund.jpg

Nu pot să spun că Dortmund este un monstru sacru al turismului european. De altfel, orașul vest-german nu este cunoscut nici prin arhitectura deosebită, nici prin cine știe ce obiective turistice faimoase, nici printr-o bucătărie de să te lingi pe degete. În schimb, are o poziție excelentă pentru cei care vor să viziteze vestul și nordul Germaniei și datorită  faptului că în această zonă nu prea există curse directe ale companiilor low-cost sau chiar ale celor clasice. Mai există zboruri spre Düsseldorf (destul de scumpe) sau Bonn-Köln, dar Dortmund este mai bine plasat dacă vrei să mergi spre un Hamburg sau Bremen, bunăoară. Așa că merită să-l introduc în lista orașelor-destinație Wizz Air despre care am scris.

 

Când să te duci la Dortmund

Vara este optim. În rest, e destul de umed, iarna bate rău vântul, primăvara și toamna sunt foarte capricioase, în schimb vara este momentul ideal să treci la șlapi și la pantaloni scurți. Evident, plouă și vara, dar șansele de soare sunt net superioare.

 

Cum ajungi la Dortmund

Cu avionul

Wizz Air zboară direct din nu mai puțin de șase orașe românești (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Tg. Mureș, Sibiu și Craiova), fiind, de altfel, singura companie care leagă direct România de Dortmund. Zborurile București – Dortmund încep de la 129 lei (28 euro) pe sens, din Timișoara, am găsit cele mai ieftine bilete la 179 lei (40 euro), iar din Tg. Mureș sau Sibiu un bilet costă doar 69 lei (15 euro). Recordul este însă deținut de Craiova, de unde un zbor spre Dortmund în luna martie nu costă decât 39 lei, adică 8 euro. Olteni, ce mai așteptați? 🙂

 

Cu trenul

Pentru cei îngroziți de zborul cu avionul, există posibilitatea (foarte scumpă) de a merge cu trenul. Vei face minimum 29 de ore din București-Nord până la Dortmund Hbf și vei ajunge după cel puțin trei schimbări de tren (Budapesta Keleti și München Hbf). Un bilet de tren este, în general, mult mai scump decât cel de avion, dacă iei însă un InterRail și vrei să vizitezi mai multe locuri pe drum și în jur, poate fi o opțiune bună. Un bilet București – Dortmund costă 310 euro, conform site-ului Bahn.com

 

Cu autobuzul

Conform autogari.ro, există curse directe București – Dortmund operate de cel puțin două companii (Plete și Giltrans). Călătoria cu autobuzul durează circa 36 de ore și costă minimum 90 de euro (one way).

 

Cum ajungi de la aeroport în oraș la Dortmund

Există autobuze care leagă aeroportul Dortmund atât de cea mai apropiată gară (Holzwickede), cât și de autogara centrală din Dortmund (care e fix lângă gara centrală). Prețul unui bilet între aeroportul și gara / autogara Dortmund este de 7,50 euro și dureaza circa o jumătate de oră. Autobuzele circulă între 4:30 și 22:30. Până la gara Holzwickede, autobuzul costă doar 3 euro, dar dureaza un pic mai mult de 5 minute (alternativ, ia-o pe jos, sunt vreo 2 km).

 

Cum călătorești prin Dortmund

Dortmund este parte a VRR (Verkehrsverbund Rhein-Ruhr), un soi de „federație” de diverse mijloace de transport (autobuze, metrou, S-Bahn, trenuri) din toată regiunea Ruhr. Hub-ul central este gara centrală (Hbf) din Dortmund, de unde practic poți ajunge oriunde. Cel mai ieftin bilet este de 1,60 euro și acoperă o singură zonă, dar există un întreg sistem de bilete (inclusiv bilete de o zi), în funcție de unde vrei să mergi. Mai multe informații găsești aici.

 

Top 5 obiective turistice în Dortmund

  1. Turnul de televiziune Florian – pentru o panoramă de zile mari.
  2. ZOO Dortmund – mai ales daca ești cu copii.
  3. Rosarium – iubești florile? Ei bine, aici poți găsi nu mai puțin de 3.000 de specii de trandafiri… Nici nu vei realiza că există atât de multe :).
  4. Hohensyburg – aflată în sudul Dortmundului, aici se află ruinele unui castel medieval, dar și o panoramă faină spre valea Ruhrului.
  5. German Cookery Book Museum – se spune că cea mai subțire carte din lume este enciclopedia “500 de ani de umor german”. Francezii susțin că nici cartea “1000 de ani de bucătărie germană” nu este mult mai groasă. Muzeul acesta vrea să susțină contrariul.

 

Unde să dormi în Dortmund

Dortmund este plin de hoteluri de rețea la prețuri decente, cum sunt NH, Mercure sau Ibis. Dacă vrei să vezi un meci al Borussiei Dortmund, Ibis este relativ bine plasat, cam la un kilometru de stadion.

 

Unde să mănânci în Dortmund

Nu te duci la Dortmund să mănânci, ci să bei. Mai precis, să bei bere. Berea DAB (Dortmunder Actien – Brauerai) este faimoasă prin toată Europa și nu numai, dar DAB este doar vârful de lance al berăriilor locale. Există mai multe baruri care pregătesc bere la fața locului (așa-numitele miniberării), unde poți să și mănânci ceva pe lângă celebrul lichid galben :).

 

Ce să faci dincolo de Dortmund

Cum ziceam, Dortmund este poarta de intrare low-cost în zona Ruhr… Catedrala din Köln, construită timp de câteva secole (a fost terminată în 1880, după vreo 600 de ani de eforturi, aș zice tocmai la timp pentru a fi bombardată în Al Doilea Război Mondial). Reconstruirea a durat mult mai repede decât construirea, a fost terminată în 1956, la doar 11 ani de la terminarea războiului.

 

Dacă ați fost recent la Dortmund și ați găsit niște locuri deosebite, prețuri rezonabile, în fine, ponturi bune de spus și altora, vă aștept la rubrica de comentarii cu numeroase mulțumiri!

 

Sursa foto

 

 

[mwi-product sku=”WIZZ-Navy-Blue,WIZZ-Air-Black-Grey,WIZZ-Air-Navy-Pink” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]

 

 

Wizz-logo

Comentarii

  • Nelu Munteanu spune:

    Grozav hobby aveti! Va doresc sa va bucurati de multa sanatate sa puteti calatorii in continuare ca sa ne impartasiti din experienta dvs. Am un baiat student la Bremen anul I . I-am cumpart deja bilet la avion din Dormund la Craiova. Va rog sa ma ajutati cu un sfat cum sa procedeze sa ajunga de la Bremen (Campus Ring) la aeroportul din Dormund. Avionul decoleaza la 19.30 ,iar plecarea este la sfarsitul lui mai intr-o dumineca. Una din variante ar fii cu Flexibus, dar nu reusesc sa identific statia unde trebuie sa coboare , si daca de-acolo este autobuz spre aeroportul din Dormund. Poate sunt si alte solutii pe care eu nu le-am gasit. Va multumesc, si va doresc numai bine!

  • claudia spune:

    Bună,stiti cu ce nr de bus se merge de la gara centrala la aeroport in Dortmund? Multumesc

  • Mihaela spune:

    Hehe, in Dortmund sa mergi prin centru prin mall-uri si sa nu cumva sa uiti Primark-ul … cele mai ieftine hainute si accesorii pentru adulti si copii. Primark l-am descoperit in Olanda in Venlo si dupa „miros” am ajuns si in Dortmund. Cu 30 de euro iti iei destule haine cat si incaltaminte. Sunt fan „Primark” <3 .

  • […] Dortmund, Germania – Poti vizita partea cea mai industrializata si avansata din punct de vedere economic a Germaniei. Din Dortmund, poti ajunge in multe alte orase cum ar fi Koln, Bonn, Essen, Wuppertal, Duisburg si altele. […]

  • Victor spune:

    Care este centrul Dortmundului pentru a gasi o cazare

  • GHITA CONSTANTIN spune:

    Cum ajung din aeroportul din Dortmund ,la autogara centrala din Dormund,pentru a calatori cu autocarul catre Kassel? Multumesc,anticipat.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest