Split – orasul preferat de Imperatori

12. Split, Croatia

Imperatorii se pare ca au uneori gusturi relativ similare. Si mie imi place Splitul, istoricul oras de pe coasta dalmata, dar pentru Split, cel mai important a fost ca a fost placut de imparatul roman Diocletian, care a condus cu o mana de fier imperiul candva, pe la sfarsitul secolului al III-lea dupa Hristos.

Diocletian s-a nascut undeva pe coasta dalmata, pe atunci una dintre cele mai bogate provincii ale imperiului, si, desi provenea dintr-o familie relativ saraca, a reusit sa devina imparat roman. Este, probabil, singurul dintre ultimii imparati romani care a incercat sa revitalizeze un imperiu suferind – inflatia era imensa, declinul demografic accentuat (din aceasta cauza, imparatii romani si, mai tarziu, cei bizantini au adus migranti de oriunde si i-au asezat in Imperiul Roman), armatele nu prea faceau fata, iar haosul bantuia cam peste tot. Planul lui Diocletian a fost sa revina la „origini” – a reformat birocratia imperiala, a introdus un sistem standardizat de taxe, a impus preturi maximale si a dorit sa intareasca religia de stat, sapata de tot soiul de secte si sectulete, inclusiv de crestinism. De aceea, in traditiile crestine Diocletian este privit ca un ticalos absolut, care a persecutat si ucis numerosi martiri ai Crestinismului (care oricum au ajuns direct in rai, cu sau fara virgine la dispozitie). Diocletian nu a reusit sa redreseze Imperiul, a reusit insa sa-i prelungeasca viata in conditii vitrege. Si desi a domnit ca un autocrat absolut (a incercat sa readuca cultul Imparatului, care in primele secole avea un statut de semizeu), este, probabil, unicul imparat care a iesit la pensie… Pe data de 1 mai 305, la varsta de 60 de ani, Imparatul Diocletian a iesit la pensie, a predat puterea si s-a retras in imensa resedinta imperiala construita pe malul azur al Marii Adriatice unde astazi este Split.

Palatul Imperial de la Split a fost un proiect megalomanic al lui Diocletian care, fiind de-al locului, evident ca a preferat linistea si briza Marii Adriatice, in detrimentul imensei metropole care era in acel moment Roma, unde colcaiau tot soiul de indivizi, iar intreaga clasa politica punea la cale tot soiul de uneltiri.

Palatul Imperial al lui Diocletian nu a fost construit intr-un oras, ci la cativa kilometri de o urbe relativ neinsemnata, numita Salona. Aici, Diocletian a construit un palat demn de un semizeu, temple dedicate zeitatilor romane si, mai ales, gradini paradiziace. Se pare ca Diocletian a fost un pasionat gradinar, iar ultimii ani de viata si i-a dedicat cresterii legumelor si florilor (ce romantic…). Dupa moartea sa, palatul imperial a fost transformat intr-un mausoleu dedicat marelui disparut (se pare ca de aici s-a inspirat Kim Ir Sen, al carui palat care i-a slujit ca birou a fost transformat in mausoleu, dupa moarte), dar, incet-incet, fortareata imperiala a fost abandonata. Cateva secole mai tarziu, pe la 600 si ceva, locuitorii Salonei s-au refugiat in spatele zidurilor palatului imperial din cauza atacurilor sangeroase ale triburilor de croati care devastau Coasta Dalmata. Asa a luat fiinta actualul oras Split, construit printre ruinele imperiale.

Chiar si in ziua de azi (intre timp, croatii au reusit sa ocupe si citadela intarita a lui Diocletian, epurand populatia locala romanizata), cladirile din centru, indiferent ca sunt restaurante, hoteluri, magazine sau biserici, sunt construite in interiorul maretelor constructii ale lui Diocletian… Este fascinant sa te plimbi pe aceste stradute inguste construite acum aproape 2000 de ani si sa descoperi locuintele construite in zidurile romane, bisericile in forma de temple pagane… este cel mai bine pastrat palat imperial roman si, in acelasi timp, singurul care este viu, care este locuit. Cand am fost la Split, de altfel, am optat sa locuiesc intr-un mic hotel (Hotel Peristil) din spatele Catedralei Sfantului Jupiter, ups!, nu Jupiter, asta era pe stil vechi, al Sfantului Domnius, construit intr-o veche structura romana.

Ziua, strazile construite din calcar alb stralucesc, facand obligatorie folosirea ochelarilor de soare, iar noaptea sunt inundate de lumini care creeaza o atmosfera interesanta. Evident, la lasarea serii strazile sunt luate cu asalt de turisti si localnici iesiti la o masa si la un pahar de vin, dar daca te plimbi pe la 4 sau 5 dimineata, percepi plenar mirosul istoriei multimilenare de la Diocletian incoace… Mai ales daca prinzi si o noapte senina cu luna plina…

Split nu inseamna doar istorie. Split se afla pe malul Marii Adriatice, pe litoralul dalmat, unul dintre cele mai spectaculoase litoraluri din Europa. Si nu as zice ca numai culoarea apei este incredibila, ci si relieful muntos, care se prabuseste parca in apele marii, adauga imens la frumusetea coastei dalmate… astfel ii inteleg pe oricare dintre milioanele de turisti care coboara an de an din Europa Nordica sa se desfete cu peisajele, soarele, vinul si mancarea dalmate…

Dar zona nu inseamna doar coasta si istorie… La Adriatica sunt mii si mii de insule. Hvarul nu e departe, cu padurile sale de pin si micile orasele construite in perioada Evului Mediu, iar marele star istoric al peninsulei Balcanice, Dubrovnik, istorica Ragusa, nu este foarte departe. Coasta s-a aflat permanent sub influenta Venetiei (care a stapanit-o timp de secole) sau a latinei Ragusa (limba vorbita in Dubrovnik, dar si in celelalte orase de pe coasta dalmata este limba latina, cea mai apropiata de romana, dar a devenit moarta in 1898, cand ultimul vorbitor, Tuone Udaina, a murit intr-un accident).

Nu va limitati la soare, mare, Split sau orasele de pe coasta! Intrati in interiorul peninsulei, pentru a descoperi o cu totul alta cultura sau atmosfera. Nu ratati orasul Mostar aflat in Bosnia-Hertegovina (nu va trebuie viza sau pasaport, se poate intra doar cu buletinul, iar razboiul s-a incheiat de 25 de ani). Veti descoperi unul dintre cele mai fascinante orase de arhitectura otomana din Balcani… Celebrul pod de la Mostar distrus de artileria croata in 1993 a fost reconstruit, ca si o buna parte din cartierul vechi… si veti mai descoperi diferentele sesizabile dintre malul bosniac si cel croat, raul Neretva despartind astazi cele doua comunitati.

Stiu, pentru cei din Regat, Croatia a fost intotdeauna departe. Daca locuiesti la Timisoara sau la Oradea, imediat ajungi in Ungaria sau la Belgrad si de acolo ai autostrazi pana la Split si chiar pana mai departe. Dar din Bucuresti faci cam doua zile. Zboruri directe nu mai sunt de cativa ani (la un moment dat, Taromul zbura la Dubrovnik, dar a renuntat la ruta), iar cele indirecte (via Viena, de exemplu, costa foarte mult). Cat timp mai zbura Malevul, gaseai preturi superbune spre Split, Dubrovnik sau Sarajevo, dar cum compania nationala maghiara a dat faliment si s-a inchis, a disparut si optiunea asta. Din fericire, in vara 2016 vor aparea chartere spre Split cu pachete la hoteluri pe coasta. Recomandarea mea este sa zburati pana acolo si, pe langa baie, mare si soare, sa inchiriati o masina pentru a descoperi acest colt de rai… nu veti regreta.

Charterele de Split vor zbura saptamanal in perioada 18 iunie – 17 septembrie 2016, in zilele de sambata, iar acum exista oferte Early Booking de pana la 20% pe care le puteti gasi aici

 

Voi ati fost in Croatia ? Unde v-a placut cel mai mult ?

Imagini Split

01. Centru Split

Intrarea in Splitul imperial

02. Panorama Split

Splitul vechi, vazuta din clopotnita fostului mausoleu al lui Diocletian

03. Centru Split

Pe strazile vechiului Split

04. Split

Din cand, mai apare cate o piata mai larga

05. Terase in Split

Sa mai sadem oleaca…

06. Promenada Split

La plimbare pe malul Adriaticii

07. Split din larg

Split vazut din larg

08. Panorama Hvar

Foarte aproape de Split, se afla insula Hvar cu orasul omonim

09. Hvar - Oras Vechi

Un centru care aduce foarte mult cu Split

10. Insule langa Hvar

Vrei liniste… ai cateva insule la doi pasi… doua dintre ele sunt destinate nudistilor

11. Promenada Trogir

Nu foarte departe e orasul Trogir, o alta perla arhitecturala a Coastei Dalmate

Categorii:
Croatia

Comentarii

  • paul spune:

    exact! abia ultima poza… Trogir nu e departe si e mult mai micut si mai cochet. Am fost acolo pe vremea studentiei si am doar amintiri placute 😉 Pe vremea aia era tren direct Timisoara-Zagreb apoi autostopul cu un tir ce ducea provizii trupelor de mentinere a pacii… Impreuna cu alti vreo 20 de studenti din toata europa am stat intr-o vila superba pe malul marii. Minunat!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest