De la paralela 45 la paralela 35 – Best of Iran

09. Azadi Tower, Teheran, Iran

Cred ca am spus-o si scris-o de multe ori: Iran este tara in care m-am simtit cel mai bine din tot Orientul Apropiat. Oamenii sunt incredibil de ospitalieri, tara este neasteptat de moderna, iar obiectivele turistice se pot clasa pe primele locuri in orice clasament… Asa ca m-am gandit sa fac o lista de „best of”… voi include aici atat locuri in care am fost, cat si locuri despre care am auzit si e musai sa le vad cand voi ajunge pentru a treia oara in Iran.

Oamenii – rar gasesti oameni mai faini ca in Iran. Prima oara, am fost in Iran de capul meu, intr-un mini-grup, dar eram de capul nostru. Oriunde mergeam, eram asaltati, dar intr-un fel foarte placut. Oamenii erau cu adevarat curiosi, de-a dreptul inocenti, interesati, dornici de dialog. Daca te duci in alte colturi de lume, poti suspecta ca multi dintre cei care se baga in vorba cu tine au interes – de cele mai multe ori, sa-ti vanda ceva. In Iran, nu a fost cazul nici macar o singura data. Curiozitatea, dorinta de a afla ce credem despre tara lor (Iranul e similar Romaniei, imaginea externa nu are nimic de-a face cu realitatea), plus invitatiile care au curs valuri. Am mancat cu picnicari, am jucat fotbal, am avut chiar pe cineva care ne-a platit biletele de autobuz si apoi a luat-o la fuga sa nu ii dam banii pe ele. Si nu erau bani putini, erau 20 de dolari. Imi aduc aminte cu mare drag de toate dialogurile… Pana si vanzatorii din bazar nu erau obsedati sa-ti vanda ceva, ci, mai degraba, sa afle despre tine.

Shrine-urile iraniene. Nu vei face prea multi pasi fara sa vezi o moschee. Iranul este o republica islamica, multi sunt credinciosi (desi mai putini decat in Romania), asa ca gasesti destule moschei. Exista insa niste lacasuri de cult speciale numite „shrines” in engleza, pentru ca gazduiesc „moastele” unor rude de-ale profetului Mohamed. Pot fi rude de gradul nu stiu care, varul matusii surorii fratelui, dar e musai sa fie din neamul profetului. Daca exteriorul este similar cu orice moschee, interiorul este incredibil – toti peretii sunt tapetati cu sticla care straluceste halucinant datorita becurilor de culoare verde. O atmosfera incredibila.

Piata Imamului din Esfahan – este una dintre cele mai ample piete din lume (probabil, era cea mai mare sau una dintre cele mai mari cand a fost construita), un dreptunghi cu gazon si fantani, inconjurata de unele dintre cele mai frumoase exemple de arhitectura islamica din lume – moschei si palate ingropate in faianta de culoare albastra.

Yazd, orasul vechi – imi plac de mor orasele acelea vechi, neschimbate de secole si secole. Imi plac rau Sighisoara, Carcasonne, Cuzco, Granada, Luang Prabang, Khiva… Iar Yazd este din aceeasi liga, un oras ramas la fel din perioada in care treceau prin el caravanele Drumului Matasii, cu ulite imbarligate, dominate de cladiri ca niste cetati deasupra carora se ridica o minipadure de badgiruri, acele turnuri care captau si cea mai mica adiere de vant, transformandu-le in adevarate aparate de aer conditionat ale epocii.

Mashad, orasul sfant al celui de-al optulea imam al shismului. Una dintre cele mai mari diferente intre Islamul shia (majoritar in Iran, Azerbaijan si Bahrain, dar cu comunitati mari si afluente in Yemen, Liban, Arabia Saudita sau Pakistan) si cel majoritar sunit este ca siitii proslavesc 12 imami care provin direct din familia Profetului Mohamed. 11 dintre ei au fost ucisi de suniti (de aceea si martirajul are o traditie bine inradacinata intre siiti), cel de-al 12-lea este Imamul Ascuns care nu a murit, ci s-a ascuns undeva, urmand ca la Judecata de Apoi sa revina impreuna cu Isus Hristos si Arhanghelul Gabriel pentru a judeca neamurile. Singurul imam care se afla ingropat pe teritoriu Iranian este Reza, cel de-al optulea imam, iar mormantul acestuia este o nebunie de cladiri, lumini, culori, aur care creste an de an. Este unul dintre orasele Iranului in care mi-as dori sa ajung.

Persepolis, capitala marilor sahi ai Persiei antice, a fost Capitala Lumii. Aici, an de an, de Anul Nou (Noruz, se sarbatoreste odata cu venirea primaverii, in martie), reprezentantii tuturor popoarelor supuse veneau cu daruri pentru marele Rege al Regilor. Persepolis era un oras magnific, capabil sa impresioneze pana la a cadea in genunchi pe orice regisor venit din Asia sau Europa. Relatarile anticilor vorbesc despre un oras fara egal. Acest oras a fost insa ars de Alexandru cel Mare, dupa ce macedonenii au cucerit imensul Imperiu Persan. Nu se stie 100% de ce. Unii zic ca razbunarea pentru distrugerea Atenei, altii pentru ca soldatii lui Alexandru s-au imbatat pulbere si au pus de un incendiu din greseala. Dar chiar si asa, la peste 2300 de ani de la distrugerea lui, Persepolis este impresionant, este unul dintre cele mai remarcabile situri istorice ale omenirii.

 

As putea sa mai scriu romane intregi. As spune despre palatele protipendadei din Kashan, de gradinile paradiziace din Shiraz, despre citadela de chirpici de la Bam, distrusa in mod tragic de un cutremur in 2003 si care acum, incet, incet, invie, despre ziguratele antice, despre diamantele din Teheran, despre caravanseraiele antice din desert, despre cartierul armenesc din Esfahan, despre coasta Golfului Persic… sunt atat de multe! Dar am incercat sa ma limitez la „best of”. Daca ati fost in Iran si ati vrea sa mai recomandati cateva, va rog s-o faceti… Jos, la comentarii.

 

Cand sa mergeti in Iran

Primavara si toamna. Iarna este frig, chiar foarte frig (exceptand in sud), iar vara te coci. Asa ca incearca sa mergi primavara si toamna, cand vremea este perfecta.

 

Viza de Iran

Viza poate fi obtinuta de la Ambasada Iranului din Bucuresti (dureaza cam trei saptamani) sau direct de pe aeroporturile iraniene. Atentie, daca vrei sa intri pe cale rutiera sau feroviara, trebuie sa ai viza in avans.

 

Haine

In Iran, toata lumea, inclusiv vizitatorii, trebuie sa respecte imbracamintea islamica. Barbatii nu pot sa umble in pantaloni scurti, iar femeile trebuie sa poarte haine care sa le acopere (deci nu pantaloni scurti, bermude, tricouri cu maneca scurta, fusta) si o naframa pe cap. Puteti purta orice culoare, nu e obligatoriu sa fiti in negru.

 

Tururi organizate

Daca sunteti interesati sa mergeti intr-un circuit organizat, vedeti ca Paralela 45 are un circuit, organizat in luna noiembrie, care va acoperi principalele orase remarcabile ale Iranului – Teheran, Kashan, Esfahan, Yazd si Shiraz, evident, neuitand de monumentalele urme de la Persepolis (care se afla foarte aproape de Shiraz, orasul poetilor). Puteti afla mai multe amanunte aici.

 

Imagini Iran

01. Shrine Shiraz, Iran

Un shrine – un interior incredibil de stralucitor

02. Shrine Shiraz

03. Moschee Yazd, Iran

Moscheea din Yazd la intrarea in orasul vechi

04, Apus de soare Yazd, Iran

Apus pe Drumul Matasii

05. Poarta Persepolis

Impresionanta intrare din Persepolis

06. Persepolis, Iran

Acesta a fost cel mai mare oras din lume – Persepolis, capitala Imperiului Persan

07. Imam Square Esfahan

Piata Imamului din Esfahan

08. Moschee Esfahan, Iran

si faiantele lor incredibile

Tripsta-logo
Categorii:
Iran · Paralela 45

Comentarii

  • Profeanu Marilena spune:

    Seară bună,
    Am citit toate impresiile tale despre Iran și ca și altă dată te rog să mă ajuți cu niște sfaturi: numele străzilor, ale diverselor stații de tren, autobuz, metrou sunt scrise și cu caractere latine? În mijloacele de transport în comun sunt afișate traseele și în ce limbă sunt scrise?
    Vreau să abordez Iranul pe cont propriu în primăvara următoare.
    Cu mulțumiri,
    Marilena

    • Imperator spune:

      Prin destule locuri sunt scrise bilingv in farsi si engleza, dar nu chiar peste tot. Nu mai mi-aduc aminte de mijloace de transport in comun, dar am fost cu metroul si autobuzul inter-orase si mi-aduc aminte ca ne-am descurcat fara probleme. Daca nu iti dai seama, intreaba, sunt oamenii cei mai saritori de pe planeta.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest