O idee – Triunghiul de Aur al Transilvaniei

13. Sibiu, Transilvania

In ultimele 2 – 3 decenii, turismul, care pana atunci fusese vazut ca un moft de multi, a bubuit, devenind una dintre cele mai mari industrii ale Planetei. Aparitia companiilor aeriene low-cost si scaderea dramatica a costului calatoritului a dus la democratizarea ideii de calatorie, iar miliarde de oameni calatoresc anual fata doar de cateva milioane acum cateva decenii (in 2015, au existat 1,1 miliarde oameni care au calatorit in strainatate, spre deosebire de 1995, cand doar 400 de milioane s-au pus in miscare peste granite)… In consecinta, multe dintre regiunile si orasele Globului s-au prins ca pentru a obtine o bucata cat mai mare din aceasta industrie imensa trebuie sa investeasca enorm in promovarea si dezvoltarea ofertelor turistice. Pe langa a atrage turisti, o directie importanta este sa-i convingi pe acestia sa viziteze mai mult decat o destinatie si sa petreaca cat mai mult in tara sau in regiunea ta… asa ca au aparut concepte ca „Triunghiul de Aur al Indiei”, care a convins milioane ca pe langa imensul magnet turistic care este Taj Mahalul sa viziteze si Delhi sau Jaipur, sau „Cercul de Aur al Islandei”, care leaga Parcul National Thingvellier de gheizere si cascada Gulfoss in apropierea capitalei Reykjavik, devenind cea mai populara excursie din Islanda. Stau si ma gandesc, noi nu putem sa cream un Triunghi, un Cerc, un Patrat de Aur? Credeti ca nu ar fi o idee de marketing sa aduni Brasovul, Sibiul si Sighisoara (cu atractiile din imprejurimi) intr-un Triunghi de Aur al Transilvaniei care sa fie „vandut” ca atare? Eu zic ca da.

Cum ar arata „Triunghiul de Aur al Transilvaniei”? In primul rand, ar trebui sa aiba trei centre extrem de ofertante din punct de vedere turistic, aflate la distante apropiate. Intre Sibiu si Sighisoara sunt mai putin de 100 km, de la Sighisoara la Brasov sunt 116 km, iar de la Brasov la Sibiu sunt 149 km. Tot triunghiul ar avea 354 km (zice Google Maps), iar daca nu l-ai inchide si ai merge pe ruta Sibiu – Sighisoara – Brasov, ar fi vorba de doar 209 km, de cele mai multe printr-un peisaj de vis. Nici nu conteaza ca nu sunt autostrazi, drumurile nationale sunt foarte bune prin zona si, in plus, fiecare sat este un festival arhitectonic.

 

Care ar putea sa fie cei trei mari poli ai „Triunghiului de Aur al Transilvaniei”?

Sibiul a crescut enorm din 2007 pana acum. Faptul ca Sibiu a fost atunci „Capitala Culturala a Europei” (poate cel mai destept lucru facut de Klaus in orasul sau), a propulsat vechea urbe saseasca in atentia Europei. Din cate stiu, Sibiul este astazi cel de-al doilea cel mai vizitat oras al Romaniei dupa Bucuresti (unde o buna parte din calatori vin in interes de afaceri), iar „focul” aprins in 2007 continua sa arda, atragand numerosi turisti cu evenimente de clasa europeana si cu un oras vechi care arata intr-un mare fel. Am fost de cateva ori in ultimii ani si de fiecare data am descoperit ca s-a mai restaurat ceva, s-a mai deschis ceva, s-a mai intamplat ceva. O plimbare prin centru te farmeca in primul rand datorita stradutelor medievale, dar si unor cladiri poate nu celebre, dar care completeaza un tot armonios. Cele doua piete centrale (Piata Mare si Piata Mica) sunt cu adevarat spectaculoase, as prefera insa ca Primaria sa inchida parcarea aceea absolut oribila din Piata Mica, fie amenajand-o in alta parte, fie construind o parcare subterana), iar oportunitatile de panorame exista atat din varful Catedralei Evanghelice, cat si din Turnul Sfatului care desparte cele doua piete. Nu ratati Catedrala Ortodoxa construita, in perioada Imperiului, luand ca model Catedrala Sf. Sofia din Constantinopole sau, in afara centrului, Parcul Dumbrava. Sibiul este, de asemenea, orasul cel mai prietenos cu biciclistii – Johannis a amenajat aproape 300 km de piste de biciclete, e o placere sa pedalezi pe acolo.

 

In plus, in proximitatea Sibiului poti descoperi atat bogata civilizatie rurala romaneasca (nu ratati Rasinariul, care i-a dat romanimii pe Octavian Goga si pe Emil Cioran, ca sa-i citez pe cei mai cunoscuti fii ai satului, dar daca va uitati aici veti descoperi o lista impresionanta de lume – un primar al Timisoarei, un ministru al Armatei, profesori, muzicieni, dar si un taran cu pasiunea calatoritului), cat si pe cea saseasca de la Cisnadioara, cu biserica sa fortificata… Sa mai pun la socoteala Paltinisul (mai ales in sezonul rece, cand se transforma intr-o statiune de schi) si Transfagarasanul. Nu ratati Palatul Brukenthal de la Avrig, nu ratați Ocna Sibiului!

 

Al doilea pol al triunghiului este cetatea medievala a Sighisoarei. Desi nu este la fel de bine pusa la punct ca Sibiul, in Sighisoara, daca o prinzi intr-o zi mai putin aglomerata, te simti cu adevarat cu multe secole in urma. Din nou, ca si in cazul Sibiului, as interzice accesul automobilelor in cetate, desi o parte din ea continua sa fie locuita de oameni obisnuiti, dar sigur s-ar putea gasi o solutie pentru a transforma Sighisoara intr-un oras medieval cu o atmosfera cat mai apropiata de secolul al XV-lea – nimeni nu neaga autenticitatea, zona centrala este de multe ori neschimbata de cateva sute de ani, iar gradinile transformate multe in terase te lasa sa descoperi ziduri construite serios de secole.

Sighisoara nu este doar o destinatie ca atare, este centrul unei regiuni de o frumusete unica si unde poti descoperi urmele comunitatii sasesti care, timp de aproape un mileniu, a dezvoltat o cultura unica bazata pe ordine, comunitate si seriozitate, lasand in urma celebrele biserici fortificate, dar si sate de un pitoresc extraordinar. Aici se afla unele dintre putinele monumente din Romania care au intrat pe lista protejata UNESCO (8 din cele 27 situri UNESCO ale Romaniei se afla in Sighisoara si proximitate), asa ca ai ce face mai multe zile. Pentru conformitate, iata monumentele UNESCO din zona: centrul vechi Sighisoara, bisericile fortificate din Biertan (aici, si o parte din sat), cetatea Calnic si bisericile fortificate Darjiu, Prejmer (e drept, mai aproape de Brasov), Saschiz, Valea Viilor si Viscri.

 

Al treilea pol al triunghiului este unul dintre cele mai importante orase ale Romaniei – Brasov. Evident, atunci cand intri in oras, nu prea iti sugereaza ca ai ajuns intr-un oras istoric, Brasovul a fost transformat intr-un oras industrial de către regimul comunist care a construit si inesteticele orase-cazarma-dormitor, dar dupa ce treci de cartierele cum este Steagu’, descoperi unul dintre cele mai frumoase orase medievale ale sud-estului european. Gravitand in jurul celebrei Biserici Negre (numita asa nu pentru ca ar fi neagra, ci pentru ca ar fi fost afumata in urma unui incendiu ce a afectat cetatea Brasovului in 1689), descoperi o serie de ulite incantatoare, cladiri restaurate si coltisoare care fac pana si aparatul tau de fotografiat sa zvacneasca… De asemenea, nu trebuie sa ratezi o tura pe la turnurile de aparare recent restaurate, care inconjoara de secole orasul…

 

Si daca v-am povestit despre ce poti sa faci si in apropiere, sa nu uitam de celebrul castel Bran, care, chiar si fara a-l pomeni pe fictivul Dracula, este una dintre cele mai spectaculoase fortarete medievale ale estului Europei, sau de recent restauratele fortarete de la Rasnov si Rupea. In plus, in proximitate, poti sa iei la picior cateva masive muntoase nu foarte dificile – Tampa care domina Brasovul sau Postavarul, muntele la picioarele caruia s-a dezvoltat statiunea montana Poiana Brasov.

 

Cam asta ar fi ceea ce vad eu drept „Triunghiul de Aur al Transilvaniei” cu atractiile sale. Sunt inca mult, mult mai multe, aproape fiecare sat din zona are ceva care merita descoperit, au fost si urmeaza sa fie restaurate numeroase biserici fortificate sau cetati, asa ca noi surprize pot aparea in urmatorii ani in zona…

 

Cum ajungi acolo

Desi marea majoritate a turistilor viziteaza zona pe cont propriu cu masina (exista transport in comun intre cele trei orase – autobuze si trenuri, dar e mai greu sa ajungi in satele din imprejurimi), ma bucur sa vad din ce in ce mai multe agentii de turism care ofera tururi prin Romania, inclusiv in zona transilvaneana. Recent, si agentii mari, cunoscute mai degraba pentru pachetele si ofertele lor in strainatate, au inclus in oferte tururi prin tara. Paralela 45 a lansat mai multe tururi prin Romania, inclusiv unul care te poarta prin cele mai faine locuri ale Transilvaniei – pe langa „Triunghiul de Aur”, puteti vedea si Mediasul, si Biertanul, cateva dintre bisericile fortificate sasesti, dar si Branul, Sinaia sau Curtea de Arges (in drum dinspre si spre Bucuresti). Turul se desfasoara de patru ori anul acesta si costa 299 de euro pentru 5 zile, inclusiv transport, cazare, mic dejun si cina). Puteti sa gasiti toate amanuntele aici.

 

Cand sa mergi in Triunghiul de Aur

Oricand. Orice anotimp are frumusetea lui – zona este magica iarna, cand e zapada, culorile toamnei iti vor ramane pe veci pe retina, iar primavara si vara sunt, de asemenea, momente cand poti sa descoperi toate aceste locuri. Vara, in perioada vacantelor, poate fi prea aglomerat, asa ca e de preferat sa descoperi destinatiile transilvane in extrasezon.

Imagini Triunghiul de Aur al Sighisoarei

01. Catedrala catolica din Sibiu

Piata Mare din Sibiu si a sa Catedrala Catolica

02. Turnul Sfatului Sibiu

Turnul Sfatului

03. Panorama Sibiu

Panorama Sibiului din Biserica Evanghelica

04. Drumul spre Orasul de Jos

Spre Orasul de Jos

05, Turnul cu Ceas Sighisoara

Turnul cu ceas din Sighisoara

06. Turn Sighisoara

07. Ulite Sighisoara

Ulitele medievale ale Sighisoarei

08. Biserica din Deal

spre Biserica din Deal

09. Piata Sfatului Brasov

Centrul Brasovului – Biserica Neagra

10. Biserica ortodoxa Piata Sfatului

Biserica Ortodoxa din Piata Sfatului, inspirata dupa Biserica Greaca din centrul Vienei

11. Biserica Sf. Nicolae Schei

Biserica Ortodoxa Sf. Nicolae din Schei

12. Flori Poiana Brasov

La doi pasi de Brasov… sus, pe versantul Postavarului

Tripsta-logo
Categorii:
Paralela 45 · Romania

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest