Egiptul, leaganul civilizatiei

26. Piramida, Cairo, Egipt

Cu tot respectul pentru civilizatiii incredibile si construite cu mii si mii de ani in urma, cum ar fi cea chineza ori cea greaca, prima cu adevarat civilizatie a fost cea a Egiptului Antic, civilizatie care s-a nascut si a atins o culme de-a dreptul incredibila de-a lungul Nilului. Se spune ca Egiptul este un dar al Nilului, iar Nilul, un dar al zeilor… Nu stiu cum sta treaba cu zeii, dar, in mod cert, Egiptul este un dar al Nilului. Am calatorit de-a lungul Nilului de la nord la sud si mi-am dat seama cat de importanta este apa… de-a lungul Nilului, vegetatie luxurianta, palmieri, iarba, viata… cativa pasi mai incolo, desertul care, de multe ori, e lipsit de viata. Nu am fost in delta, dar drumul spre Aswan mi-a deschis ochii sa constat cat de importanta este apa pentru noi, pentru viata. Fapt care pentru noi, obisnuiti cu ploi, cu rauri si cu paraie, pare banal. Nu e.

Astazi insa, m-am gandit sa grupez un pic cele mai importante obiective turistice care pot fi vizitate. Trebuie sa precizez ca am fost in Egipt in 2000, acum 17 ani, a fost cea de-a doua tara extraeuropeana in care calcam (prima fusese Marocul, cu un an inainte) si am stat aproape trei saptamani. Pentru un iubitor de istorie, a fost un festin – sa vad Piramidele, Valea Regilor sau masca lui Tutankhamon din Muzeul Egiptean, dar am avut parte si de un pic de aventura, urcand pe Varful Moise din Peninsula Sinai, unde am dormit sub cerul liber, bine „mumificat” intr-un sac de dormit, dar si sarind in apele calde ca o supa ale Marii Rosii si ale golfurilor ei J. Deci, ce ar fi de vazut in Egipt.

Desertul are oaze unde se strang oamenii si animalele, unde exista viata, iar Egiptul are aceste oaze, aceste concentrari de locuri faine cu semnificatie istorica, cu monumente fantastice – unele avand si 5000 ori 6000 de ani de existenta.

 

In cele mai multe cazuri daca nu ajungi in Egipt cu vreo cursa charter care opereaza spre statiunile de pe coasta, vei ateriza la Cairo. Pe vremuri, existau zboruri directe, dar din cauza problemelor de siguranta care au dus la declinul turismului egiptean, Tarom a sistat zborurile Bucuresti – Cairo, iar acum, din lipsa de viziune strategica, nu pare dispus sa le reintroduca, mai ales ca o buna parte din trafic a revenit. In schimb, poti ajunge cu alte companii, cei mai multi romani zburand la Cairo cu Turkish Airlines via Istanbul.

Pentru multi, Cairo inseamna Piramide. Partial adevarat – intr-adevar, simbolul de netagaduit al Egiptului Antic, Piramidele (venite la pachet cu imensa statuie a Sfinxului), se afla intr-una dintre suburbiile capitalei, Cairo (acum vreo suta de ani erau in plin de desert, intre timp, capitala Egiptului a „explodat”, ajungand pana la doi pasi de Piramide). Dar nu uitati ca pe langa Cairo nu se afla numai complexul de piramide de la Giza, ci si cele de la Saqqara, care le preced si care, desi nu sunt la fel de monumentale, sunt, poate, mai frumoase. Ramanand la Egiptul Antic, Muzeul Egiptean este de neratat, aici fiind cele mai mari tezaure artistice de acum 3000 sau 4000 de ani). Dar Cairo nu inseamna numai Egiptul Antic. Duceti-va in vechiul cartier musulman pentru moscheea Al-Azhar, de unde se da „ora exacta” in lumea musulman-sunita, dar si in cartierul copt, unde se afla stravechi biserici (atentie, insa, ca de mai bine de un an aceste biserici sunt lovite de o serie de atentate, asa ca evitati-le in zile in care sunt evenimente ample – de sfinti, Pasti, Craciun, Florii sau duminici). Una dintre cele mai dragi amintiri din Cairo este cand am mers la un spectacol de sufi dancing, dat de dervisi rotitori undeva la doi pasi de moscheea Al-Azhar… nu numai dervisii au intrat in transa, chiar si eu am intrat in transa… Jur!

La vreo 700 km in sud, de-a lungul Nilului, descoperi urmele monumentale ale Egiptului Antic. Da, cele mai mari monumente ale Egiptului, piramidele sunt in zona Cairo, dar capitala Imperiului a fost, de fapt, in zona Luxor, aici fiind inima maretului imperiu al lui Ramses sau Hatshepsut. In orasul modern Luxor nu trebuie sa ratati templul omonim (si spectacolul de sunet si lumina), dar nu trebuie ratata pentru nimic in lume Valea Regilor, cu mormintele faraonilor si cu templul lui Hatshepsut. Daca spre sfarsitul primului deceniu al actualului mileniu numarul de vizitatori devenise deja prea mare si aveai mari dificultati sa intri la morminte din cauza multimii enorme de turisti, zilele astea problema nu mai este la fel de mare… numarul de turisti a scazut semnificativ. In 2000, cand am fost in Valea Regilor, de asemenea, numarul de turisti era acceptabil (eram dupa trei ani de la atacul de la templul lui Hatshepsut), asa ca am putut intra aproape imediat la orice mormant am vrut (la Tutankhamon era ceva mai multa aglomeratie).

Aswan, in sudul Egiptului, in mijlocul Nubiei egiptene, este un loc unde m-am simtit, probabil, cel mai bine. In Aswan, am gasit atmosfera aia chill a Africii negre, unde timpul nu are vreo valoare, unde totul se misca parca in reluare, unde poti admira linistit cum apune Zeul-Soare Ra pe o felucca pe Nil. Si pe aic, exista urme ale Egiptului faraonic, unele temple salvate de noul lac de acumulare construit de Gamal Abdel Nasser (un alt proiect faraonic, gena dorintei de constructii enorme s-a perpetuat de mii de ani), dar mai ales acea insula verde, luxurianta din mijlocul Nilului, care adaposteste o gradina botanica creata de lordul Kitchener, insulitele pline de vegetatie, de-a lungul carora sa plutesti agale intr-o felucca cu velele incercand sa foloseasca fiecare boare de vant… Mai la sud de Aswan, se gaseste incredibilul templu de la Abu Simbel, fix pe granita cu Sudanul, templu salvat de apele in crestere ale Nilului datorita barajului de la Aswan, dar pe care nu l-am vazut deoarece in 2000 nu puteai sa ajungi acolo cu masina, ci doar cu avionul… Iar avionul era teribil de scump. Si, sincer, nu mi-as fi inchipuit ca in 17 ani nu ma voi intoarce sa vad si Abu Simbel… dar, iata, asa a vrut Allah… sa nu revin la Aswan.

 

Evident, exista cele doua megastatiuni de la Marea Rosie. Hurghada este varianta mai populara, Sharm-el-Sheikh este varianta mai chic, dar, de facto, sunt similare – o insiruire de statiuni imense all-inclusive, cu un nisip de aur si extrem de fin, cu servicii faine, mancare buna si o apa care este calda cam tot anul. Trebuie insa sa precizez ca in Peninsula Sinai, de-a lungul golfului Aqaba, se afla inca doua statiuni – Dahab si Nuweiba, mult mai relaxate, un soi de Vama Veche, unde nu vei gasi prea multe resorturi faraonice, ci, mai degraba, pensiuni, unele din colibe de stuf, autentice. In plus, pentru un pic de aventura, am fost si in mijlocul Peninsulei Sinai, la Manastirea Sf. Ecaterina, una dintre faimoasele manastiri ortodoxe, provenind din vremea in care aceste tinuturi erau crestine, aflata la picioarele muntelui unde se spune ca Moise ar fi primit cele zece porunci… nu stiu cat de populare mai sunt acum tururile sa prinzi rasaritul de soare sus, pe munte (drumurile de acces spre Sf. Ecaterina nu sunt cu adevarat controlate de fortele guvernamentale egiptene), dar pot sa va spun ca pe varful lui Moise, sprijinit de zidul multisecular al unei mici capele ortodoxe, am vazut, probabil, cel mai miscator apus din viata mea (rasaritul nu a fost la fel, ca imparteam varful cu alte sute de turisti veniti pentru rasarit. La apus, am fost doar sase suflete si vanzatorul de ceai de karkade, care era interesat sa se repatrieze in Romania (tribul de beduini care traieste in jurul Manastirii Sf. Ecaterina se trage din sclavii vlahi trimisi aici de catre imparatul bizantin Justinian sa apere manastirea si, intr-adevar, daca te uiti cum arata, e foarte diferit de celelalte triburi din Sinai – membrii tribului sunt foarte albi la piele si au trasaturi, ei bine, romanesti…).

 

Evident, acestea sunt cele 5 mari „oaze” de interes… Evident, Egiptul este mult mai mare, as mai mentiona o Alexandrie (din pacate, in cadere), manastirile copte din desert (din pacate, e riscant sa ajungi la ele) sau templele din perioada faraonica din desertul de vest, acolo unde Alexandru cel Mare a fost recunoscut oficial drept Fiu al Soarelui si a putut sa poarte coroana dubla a faraonilor (dar care, de asemenea, nu se afla in zona de control a armatei guvernamentale).

Egiptul este o carte de istorie… care inca asteapta sa fie rasfoita.

 

Cand sa mergi in Egipt

Vara e incredibil de cald, temperaturi de 40 – 50 de grade Celsius sunt obisnuite. Cel mai bine este sa iti planifici calatoria de pe la sfarsitul lui septembrie incolo (eu am fost incepand cu 25 septembrie, cand vremea a fost calda, dar nu opresiv de calda – doar la Aswan am avut parte de temperaturi de 40 de grade Celsius), pana prin aprilie, hai, inceput de mai.

 

Tururi organizate

Dupa o perioada in care nici macar nu pronuntau prima silaba din cuvantul „Egipt”, agentiile romanesti incep, timid, sa revina cu oferte pentru Egipt (dupa ce nemtii, englezii sau rusii s-au intors). Agentia low-cost Europa Travel are deja trei programe (doua combina un circuit complet al principalelor obiective istorice de pe Valea Nilului cu un sejur la Hurghada, iar alta sare peste sejur, fiind doar un circuit de vizitare). Preturile sunt rezonabile (incep de la 595 euro + taxe aeroportuare) si aveti mai multe date la dispozitie, in perioada „respirabila”, adica dupa 15 septembrie. Afla toate amanuntele aici.

 

Viza Egipt

Se poate obtine la sosirea pe aeroporturile din Egipt – fie ca e vorba de Cairo, de Hurghada sau de Sharm. Se vorbeste ca se doreste introducerea e-visa, dar asta se va intampla cand o vrea Allah.

 

Siguranta

Inshallah.

Imagini Egipt

00. Egipt, dar al Nilului

Egiptul, un dar al Nilului… unde e apa, apare si viata

01. Panorama Cairo

Cairo, aceasta metropola care nu doarme niciodata

02. Cairo

Din nou, Cairo

03. Muzeul Egiptean

Muzeul Egiptean

04. Muzeu Egipt

… unul dintre muzeele fundamentale ale lumii

05. Piramide

Langa Cairo, se afla celebrele piramide de la Gizeh

06. Piramida Giza, Egipt

Aici, noaptea are loc un sound & light show

07. Sfinx si Piramida

De mii de ani …

08. Sfinx Egipt

09. Spre piramida

Spre intrarea in piramida

10. Intrarea in Piramida

Interiorul nu este pentru claustrofobi

11. Piramida Saqqara

Piramidele cele mai vechi nu se afla la Gizeh (sau Giza), ci la Saqqara, mai departe de Cairo

12. Picturi murale Egipt

Aceste culori au supravietuit mii si mii de ani …

13. Al Azhra

Cairo islamic

14. Cairo, Egipt

si minaretele lor

15. Curte moschee

16. Moda Egipt

Moda primavara – toamna 🙂

17. Pisica credincioasa

O pisica credincioasa in moschee, rugandu-se

18. City of Dead

City of Dead – orasul din cimitir

19. Biserica copta

Cairo crestin, Cairo copt

20. Biserici Cairo

21. Hotel Sharm el Sheikh

Sharm el-Sheikh, tinutul hotelurilor imense

22. Dimineata in Sharm

Dar cel mai fain lucru este sa iesi pe mare

23. Marea Rosie

24. Tur Marea Rosie

25. Diving Egipt

Sharm este cunoscut ca un paradis al scufundatorilor

Categorii:
Egipt

Comentarii

  • Marius spune:

    Am fost anul trecut în septembrie, de unul singur de la Cairo până la granița cu Sudanul, cu mijloace de transport locale. La piramide mai erau doar câțiva străini – să-i numeri pe degete. Cea mai mare concentrație de turiști a fost în Muzeul Egiptean. Per total, cred că nu am văzut mai mult de 50 de turiști în tot Egiptul. Din punct de vedere al siguranței mi s-a părut OK. Ce-i drept, de unul singur nici nu prea băteam la ochi.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest