ImperatorTravel

Viza gratuita pentru Thailanda se prelungeste pana pe 31 august

01. Palatul Regal Bangkok

Acum ceva timp, va anuntam ca Thailanda hotarase sa nu mai ceara nici un ban pentru vizele emise de ambasade si sa reduca de la 2000 baht (53 euro) la 1000 baht (26 euro) tariful pentru visa-on-arrival la granitele thailandeze. Candva anul trecut, guvernul militar se gandise sa creasca tariful vizei on-arrival de la 1000 baht la 2000 baht, in consecinta numarul de turisti a scazut cu circa 12%. Dandu-si seama de prostie, anul trecut, guvernul a revenit anuntand revenirea la tariful de 1000 baht pentru visa-on-arrival, in plus, decizand sa nu mai perceapa nici o taxa daca iti iei viza de la ambasada, dar pe un termen limitat (de la 1 Decembrie 2016 la 28 februarie 2017). Rezultatul a fost incurajator, numarul de turisti a crescut (si eu am fost prin Bangkok in ianuarie pentru vreo 3 zile. Daca ar fi fost viza 2000 baht, indiscutabil, as fi ocolit Thailanda) asa ca perioada „de reduceri” s-a prelungit.

Citește mai mult

GO EAST: Belarus si Kazahstanul ridica obligativitatea vizelor pentru romani, iar Azerbaijanul introduce e-visa

Ex URSS

Anul nou a venit cu stiri bune – pasaportul romanesc devine din ce in ce mai valoros, numarul statelor in care nu avem nevoie de viza (sau o putem lua on-arrival) a mai crescut cu 2 – din spatiul ex-sovietic. E vorba de Belarus si Kazahstan, iar pentru Azerbaijan s-a simplificat modalitatea de a lua viza. Dar iata amanuntele.

Citește mai mult

1 Decembrie – 28 februarie: viza de Thailanda gratuita pentru romani la ambasada si la reducere on-arrival

32. Plaje Thailanda

Oooo, avem stiri bune si din Thailanda. Daca acum cateva luni, guvernul thailandez hotarase sa creasca pretul vizei on-arrival de la 1000 baht (26 euro) la aberanta zic eu suma 2000 baht (53 euro) pentru 15 zile, iaca avem vesti bune, e drept, doar pentru sezonul de iarna. Romanii pot calatori in Thailanda in aceasta perioada fara sa plateasca viza in caz ca o ridica de la vreo ambasada sau consulat si sa plateasca doar 1000 baht (vechiul pret) daca opteaza pentru visa-on-arrival. Si cum aveam de gand sa dau prin Thailanda in ianuarie, iaca, o noua economie la buget :)

Citește mai mult

Vizele cel mai greu de obtinut – Statele Unite, Etiopia, Africa de Sud, Arabia Saudita si altele

Vize

Acum cateva saptamani, am aruncat o intrebare pe Facebook intr-o doara… care este tara unde este cel mai dificil de obtinut viza pentru romani. Am ramas surprins ca am primit zeci de raspunsuri de la foarte multa lume si discutia a devenit chiar interesanta. Asa ca m-am gandit ca ar fi de interes sa scriu un post special pe tema asta. Am scris, la un moment dat, cateva articole (extrem de populare, judecand dupa numarul de comentarii) despre tarile pentru care iti trebuie vize sau nu si, dupa discutia asta pe Facebook, m-am gandit ca poate un articol despre tarile care acorda cel mai greu viza ar fi de interes.

Citește mai mult

Vize pentru Orientul Apropiat si Caucaz

Middle_East_geographic.jpg

Acum cateva zile, am publicat o lista cu tari din Asia si unde avem sau nu avem nevoie de viza , iar articolul s-a bucurat de succes, judecand dupa numarul de comentarii, like-uri si share-uri. Si chiar cred ca e un articol de folos pentru toata lumea. Asa ca m-am gandit sa continui seria si astazi sa trec in revista tarile din Orientul Apropiat si Caucaz. Nu sunt foarte multe, dar sunt vizitate. Asa ca o sa le iau in ordine alfabetica.

Citește mai mult

Vize pentru Asia

Vize pentru Asia

Una dintre cele mai populare postari (judecand dupa numarul de comentarii) a fost despre vizele necesare pentru Asia si Orientul Apropiat. Cum articolul este destul de vechi si s-au mai schimbat niste lucruri, m-am gandit ca ar fi de interes general sa mai vin cu un articol, care sa aduca la zi informatiile pe care le am despre locurile pentru care avem nevoie de vize pentru Asia. Mai ales ca acesta este un subiect la care raspund foarte des la e-mailuri. Evident, este o informatie perisabila, se poate schimba destul de des si, de fiecare data cand aflu ceva, incerc sa va tin la curent :). Deci, s-o luam la drum…

Citește mai mult

A avea sau a nu avea… nevoie de viza !

Viza

Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le vad fie pe blog, fie pe forumuri de calatorie, dar si in mailurile care le primesc sunt cele legate de viza. Am sau nu am nevoie de viza pentru o anumita destinatie ? Daca da, cum o fac rost. La un moment dat, am scris un post foarte comentat de altfel despre ce vize iti trebuie pentru Asia si Orientul Apropiat, dar cred ca este un subiect care continua sa fie de interes pentru multi eventual calatori… Deci, cum facem rost de informatii cu privire la viza.

Primul loc unde ne putem informa, este site-ul Ministerului Afacerilor Externe. Pe vremuri, site-ul de informatii al MAE cu privire la vize era un site extrem de prost – neactualizat decat din An in Paste si atunci dand informatii fie contradictorii, fie complet false. Intre timp, cineva acolo s-a hotarat sa-l faca folositor si site-ul s-a transformat intr-o resursa folositoare, actualizat la timp. Una din problemele lui este ca iti spune doar daca ai sau nu nevoie de viza. Daca te intereseaza Malaezia, iti spune ca nu ai nevoie de viza si atunci lucrurile devin simple. Dar sunt atat de multe locuri in care ai nevoie de viza, dar poti sa le iei la intrarea in tara. De vreun an incoace, apreciez ca au inceput sa apara informatii mai concrete. De exemplu, afli ca iti trebuie viza pentru Burundi, dar ca nu trebuie sa te chinui cu ambasada acestui stat african de la Moscova, ci o poti obtine elegant pe aeroportul din Bujumbura. Dar, de exemplu, in cazul Thailandei, aflam ca avem nevoie de viza, dar nu ni se spune ca o viza de 15 zile se poate lua la sosirea in punctul de frontiera.

Ai sau nu ai nevoie de viza ? Uitati-va pe site-ul … Sky Team !

Daca nu gasiti informatiile care va sunt necesar pe site-ul MAE, puteti folosi un site pus la dispozitie de alianta de companii aeriene Sky Team (Tarom este parte a acestei aliante alaturi de KLM, Air France sau Korean Air). Se stie ca este obligatia companiilor aeriene sa transporte doar pasageri care au documentele in regula in tara de destinatie, iar daca ii transporta, vor fi returnati pe costul companiei si am impresia ca se si plateste o amenda… De aceea, la check-in, functionarul care va da cartea de imbarcare poate accesa un site foarte bine facut cu informatii multiple si la zi despre vize… Practic, ei pot vedea care sunt conditiile pentru un cetatean din Honduras sa calatoreasca in Palau… Cu viza sau fara viza ? Asta o puteti afla in baza de date pe care o gasiti aici.

Trebuie sa alegeti ce cetatenie aveti, unde calatoriti, de unde va imbarcati si in ce tari ati calatorit in ultimele cateva zile. Sa revenim la exemplul Thailandei. Iata ce aflam despre viza respectiva:

National Romania (RO)           /Embarkation Romania (RO)
Destination Thailand (TH)       /Visited Albania (AL)
 Thailand (TH)
Passport required.
- Passport and/or passport replacing documents must be valid
  for at least 6 months upon arrival.
Visa Issuance:
Visa required, except for Those traveling as a tourist can
obtain a visa on arrival, for a max. stay of 15 days provided
holding:
 - Holders of normal passports issued to nationals of Romania.
 - Applicable only at Bangkok (BKK and DMK), Chiang Mai (CNX),
   Chiang Rai (CEI), Hat Yai (HDY), Krabi (KBV), Phuket (HKT),
   Samui Int'l (USM), Sukhothai Int'l (THS), Surat Thani (URT)
   and Utapao (UTP) airports.
 - Passport photo facilities are only available at Bangkok
   Int'l Airport (BKK).
Additional Information:
- Visitors who are visa exempt are required to hold documents
  for their next destination.
- Visitors over 12 years of age are required to hold
  sufficient funds to cover their stay (at least THB 10,000.-
  per person or THB 20,000.- per family).
- For those who do not require a visa
Warning:
- Visitors who are visa exempt but do not hold return/onward
  tickets could be refused entry.
Thailand (TH)
Vaccination against Yellow Fever required, if arriving within
10 days after leaving or transiting countries with infected or
endemic areas.
Exempt from Yellow Fever vaccination:
- Children under 1 year of age.
- Transit passengers not leaving the airport transit area.
Warning:
- Those not holding a valid Yellow Fever vaccination
  certificate, if required, will be vaccinated upon arrival
  and kept in quarantine for 6 days or otherwise deported.
Recommended:
- Malaria prophylaxis. Malaria risk exists throughout the year
  in rural, especially forested and hilly areas of the whole
  country mainly towards the international borders. There is
  no risk in cities and the main tourist resorts (e.g.
  Bangkok, Chiangmai, Pattaya, Phuket, Samui). P. falciparum
  resistant to chloroquine and resistant to
  sulfadoxine/pyrimethamine reported. Resistance to mefloquine
  and to quinine reported from areas near the borders with
  Cambodia and Myanmar in risk areas near Cambodia and Myanmar
  borders: IV.

Deci, putem lua o visa-on-arrival pe unul din aeroporturile indicate, daca stati 15 zile pe teritoriul Thailandei si aveti niste bani la voi. In plus, aflati despre problemele medicale din Thailanda.

Exista, evident tari unde ai nevoie de viza si nu poti s-o iei pe aeroport. Este cazul Africii de Sud. Iaca ce aflam:

National Romania (RO)           /Embarkation Romania (RO)
Transit South Africa (ZA)       /Destination South Africa (ZA)
Visited Albania (AL)
ALSO CHECK DESTINATION INFORMATION BELOW
South Africa (ZA)
TWOV (Transit Without Visa):
Visa required, except for Those passengers continuing their
journey through O.R. Tambo International Airport (JNB) to a
third country other than Botswana, Lesotho, Mozambique,
Namibia, Swaziland or Zimbabwe and:
- not leaving the international transit area; and
- holding confirmed onward tickets.
- Note: limited hotel accommodation is available in the
  transit area of  O.R. Tambo International Airport(JNB).
  Advance notice of an overnight stay is required.
Additional Information:
- Visitors must hold sufficient means of support and entry
  documents required for their next destination.
Warning:
- Return/onward ticket is required to travel to South Africa.
- Visitors arriving without a return or onward ticket
 South Africa (ZA)
YELLOW FEVER VACCINATION NOT REQUIRED.
 South Africa (ZA)
Passport required.
- Passport and/or passport replacing documents must be valid
  for at least 30 days beyond the period of intended stay.
Visa required.
Minors:
- Aged up to/incl. 15 years of age
Additional Information:
- South Africa does not accept loose leaf Temporary Travel
  Documents.
- Extension of stay is possible
- Visitors must hold sufficient means of support and entry
  documents required for their next destination.
Warning:
- Passports and passport replacing documents of all non-South
  African nationals must contain at least 1 unused visa page
 - Return/onward ticket is required to travel to South Africa.
- Visitors arriving without a return or onward ticket
South Africa (ZA)
YELLOW FEVER VACCINATION NOT REQUIRED.
Warning:
- Persons without yellow fever certificate -if required- will
  be:
  - refused entry; or
  - vaccinated at the airport; or
  - kept in quarantine until certificate becomes valid or for
  a period of not more than six days; or
  - those with an exemption certificate due to medical reasons
  may be allowed entry and required to report any fever or
  other symptoms to the health authorities and be placed under
  surveillance.
  Nationals of South Africa qualify for a discount if taking
  the vaccination at the main clinic in domestic terminal.
  Those holding an exception certificate due to medical
  reasons may be allowed entry and will be required to report
  any fever or other symptoms to the health authorities and be
  placed under surveillance.
  Babies under 12 months are allowed to travel without a
  yellow fever vaccination certificate, provided a medical
  certificate can be submitted stating that it is undesirable
  to inoculate the baby.
Recommended:
- Malaria prophylaxis. Malaria risk - mainly in the malignant
  (P. falciparum) form - exists throughout the year in the low
  altitude areas of Mpumalanga Province (including the Kruger
  National Park), Northern Province and north-eastern
  Kwazulu/Natal as far south as the Tugela river. Risk is
  highest from October to May. Resistance to chloroquine and
  sulfadoxine-pyrimethamine reported. Recommended prevention
  in risk areas: IV

Deci, iti trebuie viza cand te imbarci in vreun avion spre Africa de Sud, informatiile cu privire la certificatul de febra galbena este contradictoriu (cel mai probabil, iti trebuie unul daca vi din zone infestate), poti sa tranzitezi aeroportul Johanesburg fara viza.

Bon, atunci de unde iti iei viza de Africa de Sud ? Te intorci la site-ul Ministerului Afacerilor Externe si te documentezi unde e Ambasada Africii de Sud. Aha, e pe Stirbei Voda !

Cancelaria: Str. Ştirbei Vodă 26-28, etaj II, Sector 1,  Bucuresti, 010113
Telefon: (0040-21)  313 37 25, (0040-21)  313 37 25;  313 37 85
Fax: (0040-21) 313 37 95
E-mail : michele.pietersen@gmail.com   – (probleme politice şi economice)
sifubabucharest@yahoo.com – (probleme administrative)
oosthuizen.gertruida@gmail.com – (probleme consulare )
Program de lucru: luni-vineri  8.30-17.00

Ambasador:  E.S. Dl. Pieter Andries SWANEPOEL

In plus, mai puteti gasi destule informatii cu privire la destinatie…

E complicat ? Nu e ? Daca totusi vi se pare complicat, puteti sa-l intrebati in continuare pe Imperator :).