Dupa cateva zile petrecute in linistea micilor orase sau la umbra mareata a ruinelor unei civilizatii de mult apuse, Merida este o metropola in toata puterea cuvantului… Dar este placuta… cladiri coloniale, stradute pitoresti, Plaza Mayor – piata centrala, sucuri de fructe naturale din niste fructe cum nu ai mai vazut sau gustat. Si ce poate fi mai refrescante decat un jugo natural de papaya sau guave ? In plus, aici poti sa-ti faci cumparaturile de suveniruri mexicane la preturi mult mai prietenoase decat la Cancun si de o varietate mult mai mare decat in alte parti in peninsula. Si ai ce cumpara – yipile, palarii de Panama sau hamace – Merida este capitala mexicana a hamacelor ! In plus, Merida se doreste sa fie nu numai capitala economica si politica a Yucatanului, ci si cea culturala. Numeroase activitati culturale au loc in fiecare seara, iar daca prinzi un week-end, aproape nu stii ce sa alegi mai intai… In orice caz, in fiecare seara, primaria ofera locuitorilor si turistilor un grande espectaculo folclorico cu dansuri din diverse zone ale Mexicului.
Dar sa revenim la mayasii nostri. Din Merida, poti sa faci un tur in ceea ce se numeste Ruta Puuc – practic poti vizita cateva orase mayase, unele mai mici cum ar fi Sayil sau Labna, sa vezi un perete intreg de chac moli cu nasurile lor lungi si groase, aproape 300 de chac-i insirati pe Codz Poop (Palatul Mastilor). Dar principalul oras vizitat este Uxmal, poate nu la fel de spectaculos ca Chichen Itza, dar in mod clar mult mai linistit, cu o piramida imensa, numita “a Magicianului”, umbrit si placut, unde poti sa contempli linistea unei mari metropole mayase.
Lumea maya s-a intins mult mai departe de peninsula Yucatan. Desi departe (cam la 8 ore cu autobuzul de Merida si vreo 10 – 11 ore de Cancun), Palenque este un concurent serios al Chichen Itzei si care personal mi-a placut mai mult. In primul rand, Palenque desi restaurat, pastreaza o buna parte din jungla care a fost intregrata spectaculos in sit. In al doilea rand, cladirile de aici sunt mult mai variate – nu gasesti stadionul (probabil exista), dar in schimb arhitectura palatelor si templelor este mult mai sofisticata… aici finetea arhitecturala inlocuieste grandiosul de la Chichen Itza. Tot aici, s-a gasit si celebra masca a regelui Pakal care a domnit in Palenque intre 615 si 683 si care a construit superbele temple cu basoreliefuri fine. Invins de orasul rival Tonina in 730 in timpul lui Kan Xul al II-lea, fiul marelui Pakal care a fost sacrificat in cinstea victoriei, Palenque a fost parasit si inghitit de jungla – in Palenque cade cea mai mare cantitate de ploaie din tot Mexicul pentru a fi redescoperit de preotul Ordoñez y Aguiler in 1773 care a crezut ca aici se afla mitica Atlantida. Un alt raport din 1822 a fost tradus in engleza si a adus la Palenque o mana de exploratori britanici extrem de determinati de a descoperi Atlantida – personajul cel mai “colorat” fiind contele de Waldeck care la varsta de peste 60 ani a locuit timp de 2 ani in varful unei piramide. Un alt explorator, Frans Blom spunea la inceputul secolului XX – “Prima vizita la Palenque este impresionanta. Cand cineva locuieste acolo o perioada de timp, orasul devine o obsesie”. Daca vizitezi Palenque nu este greu sa-l intelegi.
Chiar daca te rupi de magicul oras, mai sunt multe lucruri de vazut si facut prin zona. Si asa dai de Manolo, unul din numerosii agenti de turism din orasel care iti ofera pachetele standard “Agua Azul, Agua Clara si Misol Ha” sau “Bonampack, Yaxchilan si Carretera Fronteriza”. Si nu poti sa-i rezisti lui Manolo si nu bati palma pe amandoua.
Ambele tururi sunt superbe, dar diferite… Daca in primul treci pe un pod suspendat care se balangane la 10 metri deasupra unui lac de un albastru uimitor sau ramai cu gura cascata in fata unui rau cu zeci de cascade una langa alta, in al doilea tur, vizitezi alte doua orase maya… Iar orase maya ??? Nu e destul, ce poate fi vazut dupa ce ai trecut de Tulum, Chichen Itza, Uxmal, Palenque si celelalte ? Ei, bine nu. Aici este zona mayasilor militanti, ai celor care lupta pentru drepturile lor. Daca cei din peninsula Yucatan, localnicii mi s-au parut impacati cu ideea sa construiasca hoteluri gigantice si fortarete all-inclusive dupa ce stramosii lor au ridicat piramide, cei de aici lupta pentru drepturi. Aici, guerilele zapatiste conduse de faimosul Subcomandante Marcos lupta pentru drepturile celor care sunt totusi locuitorii indigeni.
Subcomandante Marcos este insa un tip extrem de cool – rar au loc lupte sangeroase, dupa ce in ziua de Anul Nou 1994 a socat intreg Mexicul prin cucerirea unor orase din Chapas, inclusiv capitala San Cristobal de las Casas, lupta lui Subcomandante a trecut la nivel de propaganda – site-uri de internet, grupuri de presiune, proteste pasnice, Subcomandante fiind un adevarat maestru… De altfel figura lui ascunsa de o caciula de ski a devenit un obiect de cult… Daca el e Subcomandante, cine e Comandante ?… Ce intrebare e asta ? Comandante este unul si este unic, este eroul luptei de eliberare din America Latina, este il Comandante Che Guevara. Iar Subcomandante incearca sa-l urmeze si uneori sa-l copieze… dovada turul pe motocicleta pana in capitala Mexico DF unde a fost intampinat de mai bine de 4 milioane de oameni, intr-o recreere a celebrei epopei pe motocicleta al lui Che in America de Sud.
Si cu un tricou negru cu figura lui Subcomandante, intram in zona dominata de mayasii Lacadonas, poate ultimii mohicani care isi urmeaza traditiile si religia fara compromisuri intr-un ecosistem unic. Pe o suprafata de 1.4% din suprafata pamantului, Mexicul gazduieste 10% din speciile de pe Terra. Pe o suprafata de 0,25% din suprafata Mexicului, jungla Lacadonas adaposteste 17% din speciile de plante, 33% din pasarile si 27% din mamiferele Mexicului… Sa nu uitam si de cele 800 specii de fluturi, fragile, dar atat de superb colorate…
Si vorbeam de culori… mexicanilor le plac culorile, totul este viu colorat si vesel. Poate culoarea este punctul forte de la Bonampack. Aici se afla cele mai bine pastrate fresce din lumea maya – Templo de las Pinturas adapostesc fresce redand scene din viata de zi cu zi – sarbatori, lupte si sacrificii de prizonieri. Istoricii stiu ca si mayasilor le-a placut culorile si cladirile lor erau superb colorate. Dar daca culorile Egiptului Antic s-au pastrat si dupa 4000 de ani datorita climatului arid, aici, in jungla Lacadonas unde ploaia torentiala este omniprezenta in anotimpul ploios, este un adevarat miracol cum au supravietuit aceste picturi timp de circa 1200 de ani !
Ultimul oras clasic maya pe care l-am vizitat este Yaxchilan. In afara labirintului de la intrare, nu are lucruri incredibil de spectaculoase. Sau poate eram deja obisnuit cu arhitectura mayasa. Dar ce este deosebit, nu poti ajunge la Yaxchilan cu masina… este obligatoriu sa iei o barca din Frontera Corozal, iar excursia pe raul Usumacinta este extrem de placuta… pe de o parte jungla de nepatruns, de cealalta parte satele sarace ale Guatemalei. Raul Usumacinta formeaza frontiera naturala dintre Mexic si Guatemala, dar rupe in mod nenatural in doua poporul mayas, majoritar atat in Guatemala, cat si in Chapasul si Yucatanul Mexicului, un popor umilit, chinuit si exploatat de cruzii cuceritori tolteci, azteci, spanioli si in fine de cei din Statele Unite.
O calatorie prin Mayab nu este o calatorie oarecare… descoperi trecutul, vezi prezentul, te bucuri de bucate si gusturi exotice sau te intristezi de trista poveste a acestui popor care a creat lucruri incredibile, dar ceea ce este cert, ai parte de o experienta de care-ti vei aminti toata viata.
Cum ajungi acolo
Principalul aeroport al regiunii este Cancun – cu exceptia charterelor, nu exista curse directe din Europa si daca vrei sa eviti Statele Unite (nu ai viza, sau nu ai chef sa ai parte de paranoia controlului de la granite), principalele companii aeriene europene zboara direct la Ciudad de Mexico si de acolo, iti poti continua traseul de 2 ore pana la Cancun cu una din companiile mexicane. In ultimii doi ani, in Mexic au aparut numeroase companii low cost, mai rau ca ciupercile dupa ploaie. Unele pot fi OK, dar sunt cam multe, asa ca toata lumea se asteapta in curand la falimente rasunatoare. In caz ca ati cumparat bilet din Romania, cel mai probabil, cursa interna va fi operata de unul dintre cele doua companii de stat – Mexicana sau AeroMexico.
Transport intern
Daca ajungi la Cancun, din 25 in 25 de metri, vei primi ofere de inchiriat masini. Daca vrei sa scapi de stress-ul condusului (prin satele din Yucatan, copiii nu se prea feresc de masini si in caz ca il lovesti pe unul, trebuie sa accelerezi cat poti de tare pentru ca linsajele publice pe loc sunt o forma obisnuita de judecata in aceste cazuri), reteaua de transport public este mai mult decat decenta – autocare cu aer conditionat (uneori prea conditionat, de multe ori, ingheti pe loc cand intri), orare respectate la minut, transport la principalele situri arheologice. Daca totusi esti un maniac al condusului, tine la indemana mici atentii politistilor – desi coruptia in Mexic a scazut semnificativ in ultimii ani, politia rutiera continua sa aprecieze culoarea verde, in special a bancnotelor.
Viza
De cand Romania a intrat in UE, nu mai avem nevoie de vize pentru Mexic.
Clima
In Yucatan este permanent cald, deci nu este cazul sa aduci haine prea groase nici in mijlocul iernii. Preferabil este sa te duci in perioada de iarna – primavara (noiembrie – mai), pentru ca vara este sezonul ploios, iar spre sfarsitul verii, uraganele sunt deja o prezenta obisnuita prin zona. In vara lui 2005, uraganul Rita a ras literalmente Cancunul de pe fata pamantului, iar imaginile cu turistii adapostiti de furia furtunilor in sali de sport sunt deja imagini familiare in fiecare vara.
Mancare
Daca mancarea poate sa nu para extrem de ciudata la o prima vedere – majoritatea mancarurilor sunt pe baza de carne de pui, vaca si porc, in schimb sosurile picante mexicane pot fi zdrobitoare… Cere ospatarului “no picante” si va fi ok. Fructele in schimb sunt din abundenta, sunt delicioase si sunt o experienta deosebita. Despre bautura, numai de bine, probabil ati auzit de berea Corona si de tequila… Berea Corona este dublata de alte cateva marci cu un gust similar, iar tequila, ei bine, tequila e ca la mama acasa… Mama tequilei, desigur.
Limba
In afara de Cancun, unde marea majoritate a celor din Zona Hotelera vorbesc engleza, cum faci doi pasi in afara tarcului cu turisti, cunostiintele de engleza inceteaza brusc. Totusi vei aprecia faptul ca romana este apropiata de spaniola, iar daca te-ai uitat recent si la cateva telenovele, nu vei avea probleme majore. Un dictionar de spaniola de buzunar este intotdeauna binevenit.
Templul lui Chac de la Kabah
Piramida Magicianului – Uxmal
Piramida Magicianului – Uxmal
Templo de los Inscripciones – Palenque
Palacio – Palenque
Fresce la Palenque
Bonampack
Fresce la Bonampack
Fresce la Bonampack
Pe pluta spre Yaxchilan
Debarcare la Yaxchilan
Labirintul din Yaxchilan
Templul 33 – Yaxchilan
[mwi-product sku=”TA016,TA001,TA014″ img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]
Buna ziua,
Mi-au placut foarte mult postarile despre Mexic, doresc sa fac o calatorie in zonele mai autentice. Imi puteti spune in cate zile ati reusit sa vizitati Cancun si "traseul" maya? M-ar ajuta si daca mi-ati putea da cateva detalii cu privire la locurile de cazare, sunt necesare rezervari facute inainte sau se gasesc la fata locului? Ati gasit niste locatii speciale?
Multumesc mult si mult succes in urmatoarele calatorii!
Olguta
Buna,
Cancun este o statiune pur turistica… se poate vizita si intr-o zi si intr-o saptamana 🙂
Ce mai merita este sa dai o fuga de jumatate de zi in Isla Mujeres, probabil in Cancun vreo 2 – 3 zile, apoi sa te duci o zi la Xel Ha. Pentru ruta maya propriu-zisa, poti vedea intr-o zi Tulum + Coba, apoi sa stai la Valladolid la hotel Maria de Luz ca sa fi dimineata la Chichen Itza inaintea hoardelor de turisti, mai apoi la Merida (poti ajunge in aceeasi zi). Poti sa stai o zi in Merida si o zi sa te invarti la Uxmal si Ruta Puuc. O zi tine drumul pana la Palenque cu cazare in Palenque. O zi merita sa vizitezi situl Palenque propriu-zis, o zi sa mergi la Bonampack si Yaxchilan si o zi la Misol Ha & Agua Azul.
In general, sunam cam cu vreo zi – doua inainte de a ajunge in locul respectiv si hotelurile la luam din Lonely Planet.
Nu mai retin celelalte hoteluri in care am stat, cel mai fain a fost la Valladolid langa Chichen Itza:
http://www.mariadelaluzhotel.com/
In Merida, am auzit lucruri bune despre:
http://www.nomadastravel.com/
buna ziua,
as dori sa vizitez mexic si guatemala
as vrea sa stiu daca cineva imi poate organiza excursia pe obiective stabilite de mine?
multumesc
midora