Kiev – atat de departe, asa de aproape ! Episod 1

Daca luati un manual de geografie de clasele primare, unul din primele lucruri pe care le inveti sunt vecinii Romaniei… Acestia sunt: Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina si Moldova… Ucraina ? Ups, sunt vecinii nostrii, avem o granita comuna ! Dar sunt spre Est… si in goana noastra spre Vest, am uitat sa ne mai uitam si spre Est, iar pana cand litoralul bulgaresc sa “explodeze” am uitat sa ne uitam de asemenea spre Sud… Cati ati fost la Budapesta si cati ati calcat vreodata in Ucraina ? Sunt sigur ca foarte multi dintre voi, cei care citesc aceste randuri au fost in Budapesta si extrem de putini in Ucraina… De aceea, Kiev e atat de aproape, dar asa de aproape !

De cateva luni incoace, jobul (pare ciudat, dar Imperator are si job) ma duce destul de des la Kiev. Recunosc, nici eu nu am fost la Kiev pana acum, dar calcasem in Ucraina, mai précis la Odessa. Prima impresie cand am revenit in Ucraina dupa 13 ani a fost negativa – cand am ajuns la aeroport, m-am intrebat “asta e aeroport de Euro 2012 ?” – o combinatie de autogara haotica cu niste oaze asa mai occidentale… Odata ajuns in parcare, ai senzatia ca ai nimerit intr-un salon automobilistic – Lexus pare masina nationala judecand dupa parcarea de la aeroportul Boryspol !

Drumul spre Kiev este occidental – spre deosebire de o anumita tara membra a UE, o autostrada cu 3 benzi de circulatie pe sens leaga aeroportul de oras. Din cand in cand, niste billboard-uri mai obosite si in fine ajungem in oras… Dupa ce treci de Metro, brusc iti aduci aminte de Romania anilor 90 – chioscuri, exchange-uri din 5 in 5 metri… Urmeaza podul peste Nipru si ajungi in Kievul istoric… Dupa niste blocuri balsoaie facute probabil prin perioada stalinista si hrusciovista, ajungi in centru… iar centrul vechi este deosebit… Si merita descoperit la pas…

Piata centrala, Maidan Nezalejnosti (Piata Independentei) poate o cunoasteti de la TV. Aici, a avut loc celebra Revolutie Portocalie care i-a adus la putere pe “pro-europenii” Iuscenko si Timosenko. Ce a urmat a fost un haos. Iuscenko s-a certat cu Timosenko, coruptia a inflorit cu mai mare spor ca inainte, scandalurile politice au fost la ordinea zilei, dar cui ii pasa – tara era pe un val de crestere economica, dar pe un val fals – cand a aparut criza financiara, Ucraina a fost una dintre tarile cele mai lovite – PIB-ul a scazut cu circa 15% (dublu fata de Romania). Desi situatia economica continua sa fie dezastruoasa (nu imi spuneti de Romania, aici poti spune ca suntem infloritori comparativ cu Ucraina), atentia publicului, presei si politicului este directionata catre o alta problema, mult mai importanta: daca Stepan Bandera merita decoratia suprema de “Erou al Ucrainei” sau nu.

Credeti ca Stepan Bandera e vreun tip in viata, vreun luptator in Revolutia Portocalie ? Nici vorba… e un tip care a murit acum 50 ani – nascut in Polonia (in acea parte care a fost ocupata de URSS in 1939), Bandera s-a evidentiat ca un nationalist ucrainean. Arestat si condamnat la moarte de polonezi in 1935 pentru comiterea unor atentate, Bandera a scapat cu viata, pedeapsa capitala fiind comutata in inchisoare pe viata. In timpul atacului german asupra Poloniei si a impartirii acesteia intre Germania nazista si Rusia comunista in 1939, Bandera scapa din inchisoare si se stabileste la Cracovia, in Polonia ocupata de germani, Imediat dupa atacul lui Hitler asupra URSS, Bandera care isi dezvoltase o armata nationalista ucraineana proclama independenta Ucrainei in orasul Lvov la 30 iunie 1941 (la o saptamana dupa invazia germana). O saptamana mai tarziu, este arestat de germani si dus la Berlin. Va locui o perioada in Berlin si apoi chiar internat intr-un lagar (nu, nu la Auschwitz, nemtii aveau si lagare „de protocol”). In momentul in care Germania a intampinat dificultati in campania din Rusia, Bandera este eliberat, iar trupele sale antrenate si inarmate pentru a lupta contra sovieticilor. Rezistenta Armatei Ucraineene al lui Bandera contra comunistilor va continua pana in anii 50 in Carpati, dar Bandera nu va participa direct, ramanand in RFG. Va fi asasinat in 1959 de agenti KGB in Munchen.

Proclamarea lui Bandera ca “Erou al Ucrainei” a fost primita cu proteste de toata lumea – rusii s-au suparat pentru ca Bandera este vazut de rusi (inclusiv de populatia rusa din Ucraina) ca un criminal si tradator, luptand de partea nemtilor in razboi. Polonezii s-au infuriat pentru ca Armata lui Bandera vazand ca nemtii pierd razboiul au intreprins o operatiune de epurare etnica in zonele poloneze ale Ucrainei, omorand circa 100.000 polonezi. In plus, armata lui Bandera a fost implicata si in uciderea de evrei… Ei bine, cam asta e principal problema a Ucrainei…

Sa revin insa la Kiev… Dupa ce vizitezi Piata Independentei, dominata de o cladire tip Casa Scanteii (care adaposteste Hotel Ucraina), poti s-o iei la pas pe bulevardul Hresciatik, cea mai lunga strada din lume cu arhitectura stalinista… Incepe din Piata Independentei si se termina la Piata Basarabeana (Bessarabski Rinok) unde se afla cea mai importanta piata agro-alimentara a Kievului. Cel mai fain este sa te plimbi pe Hresciatik in zile de sarbatoare (duminica sau zilele libere) cand circulatia autovehiculelor este interzisa si multi locuitori se plimba, se dau cu rolele sau participa la diverse activitati Aici m-am plimbat pe o ninsoare abundenta in ziua de 8 Martie (8 Martie este zi libera in fosta URSS, inclusiv in Ucraina)… Peste tot erau tineri, se vindeau baloane si flori, iar multe fete erau in fuste scurte… si batea o ninsoare, si era un frig !!!

In Maidan Nezalejnosti intotdeauna se intampla ceva… Aici este locul de intalnire a kievenilor – unii pur si simplu stau prin piata si beau bere, dar sunt organizate si concerte (Elton John a cantat aici), iar asta-iarna era un patinoar. Daca vrei sa stai si sa observe kievenii, nu e loc mai bun decat sa pierzi vremea prin piata… si sa te uiti la cele doua statui aurite care se uita una la alta – o femeie cu o ramura de pom in maini reprezentand independenta Ucrainei si un inger pe o poarta deasupra unui complex comercial subteran !

Ultima ora: lui Stepan Bandera i s-a retras titlul de “Erou al Ucrainei” pe motiv ca nu a fost niciodata cetatean al Ucrainei !!! Evident, va urma o cavalcada de orase din Vestul tarii care il vor proclama “Erou al Lvov”-ului, “Erou al Ivano – Frankovsk”-ului si asa mai departe…

Aeroportul Kiev Boryspol

Piata Nezalejnosti

La o bauta cu baietii prin piata

Centrul Kievului

Prin  Kiev

Prin centru

Metroul – acelasi stil ca la Moscova

Stepan Bandera sarbatorit si in timbre

Etichete:
· ·

Comentarii

  • Anonymous spune:

    …eu am fost în Cernăuţi & Kiev pe vremea ''împuşcatului'' !! ( madison )

  • Matash spune:

    Am avut ocazia sa vad Lvov, superb oras!, si Cernauti. Drumurile lor sunt catastrofale si e indicat sa nu vii cu masina proprie ca acolo o poti ingropa…

  • Imperator spune:

    Pe drumurile lor am mers doar de la vama noastra pana la Cernauti (drum relativ ok, mai are gropi, dar nu e jale) si Kiev – Chernigiv care era impecabil. Dar, intr-adevar toata lumea cu care am vorbit se plange ca sunt drumuri foarte proaste.

  • Matash spune:

    La noi macar se da o senzatie de reparatie, un exacavator, o masina de asfaltat, doua trei caschete care zac la soare… Acolo, ioc. In plus am vazut drumuri cu linie discontinua in varf de panta, treceri de pietoni in mijlocul campului fara sa existe vreo intersectie, kilometri intregi de sosea acoperita de pacura, iar pe timp de vara aerul conditionat e pericol public etc. Dar sincer, nu mi-a displacut.

  • Imperator spune:

    @ madison, ce onoare… bine ai venit la mine pe blog 🙂

  • Iulian spune:

    Pe la sfarsitul lui aprilie as vrea sa dau o fuga cu masina personala pana la Odessa.Stie cineva cum e drumul de la Galati pana la Odessa?Merita sa ma aventurez cu masina de la Odessa pana la Kiev?Intreb asta pentru ca am vazut destul de multe comentarii negative privind starea drumurilor la ucraineni.Evident, sfaturi privind calatoria cu masina in Ucraina sunt binevenite.Va multumesc!

    • Imperator spune:

      Nu am fost personal pe acolo, dar din cate stiu prin Basarabia de Sud soselele sunt proaste, dar cam goale. Nu sunt insa chiar catastrofale… O sa intreb pe cineva care a mai batut Ucraina cu masina (eu am fost mai ales prin Bucovina, dar acolo era ok)

  • andrei spune:

    EU N-am fost niciodată în Ucraina şi nici n-am de ce..scrie undeva că trebuie neapărat să mă duc în Kiev? Dacă aş avea o groază de bani şi n-aş avea ce face cu ei poate m-aş duce..dar aşa ce rost are? Rom’înia e mult mai frumoasă

  • Nicolae spune:

    Acum două săptămâni am fost în Kiev. Drumul de la granița a fost prost ca să nu zic foarte prost, ( vreo 50-60), după care, bun prin toată Transcarpatia și peisaje frumoase, ai impresia că te găsești în România.Dar după ce am ieșit în câmpie jos pălărie , cu patru benzi , drept fără curbe , te duci tot înainte, vreo 600 de km. Kievul un adevărat șantier , cu blocuri de peste 20 de etaje, Autobandă prin Kiev, puține treceri de pietoni , foarte multe pasaje. Un oraș foarte imens cu numeroase obiective turistice , cu un Nipru superb. Destul de curat și cu oameni care stau foarte disciplinați la rând să se urce în mijloace de transport. Săraci dar primitori și înțelegători. A, apropo am străbătut 1000 de km de la graniță până la Kaniv, unde se găsește mormântul lui Șevcenko, poetul , pictorul, eroul ucrainenilor și nu am văzut decât un câine care avea și el un stăpân. Bravo lor! 15.09.2013

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest