Aur si fantani – Palatul de basme al lui Petru cel Mare

Undeva, la cativa kilometri sud de St. Petersburg, se afla un complex realmente superb – Petrodvarets. Este replica ruseasca la splendoarea Versailles-ului si a fost unul din proiectele in care tarii si tarinele Rusiei au investit multi bani si timp de la Petru cel Mare pana la Ecaterina cea Mare timp de aproape un secol. Si desi am vazut destule palate, pentru mine, Petrodvarets-ul este unic – datorita integrarii incredibile ale fantanilor intr-un peisaj de basm.


Povestea Petrodvarets-ului incepe ca si in cazul St. Petersburg-ului cu tarul Petru. Maretul sau proiect menit sa europenizeze Rusia a inclus si constructia unui palat in afara orasului care tocmai se nastea cu greu in mlastinile de la capatul unui golf baltic. In perioada lui Petru, palatul era doar un pavilion modest, dar ulterior a fost transformat intr-un uluitor complex de catre urmasii (si mai ales urmasele) lui. Ca multe locuri construite de Petru, complexul initial avea un nume germanic – Peterhof… Din 1944, numele a fost rusizat si acum se numeste Petrodvarets, dar pe multe microbuze care se indreapta spre palat inca scrie Peterhof (sau Fontani). Complexul a fost bombardat si aproape distrus in al doilea razboi mondial de catre aviatia sovietica – Peterhof-ul cazuse in mainile armatei germane si spionajul sovietic aflase ca Hitler planuia o mare sarbatoare a victoriei in palatul tarist, asa ca Stalin a hotarat ca palatul sa fie facut praf si pulbere.

Nu va fie frica. In ultimii 70 de ani, complexul a fost refacut in cele mai mici detalii, nici nu iti dai seama ca de fapt nu este originalul. Totul pare incremenit in vremea tarinelor.

Am ajuns in Petrodvarets cu mashrutka, un maxi-taxi foarte popular in spatiu ex-sovietic luat de la o gura de metro din Petersburg (Avtovo). Cealalta optiune era cu vaporul din spatele Ermitajului, poate o optiune mult mai spectaculoasa, dar primul vapor pleca cam tarziu, la sfarsitul diminetii si eu voiam sa ajung cat mai repede. Oricum, mashrutka m-a lasat la doi pasi de intrarea in parc.

Am intrat in parcul din spatele palatului. Accesul aici este gratuit, dar si asa este o opera deosebita a gradinarilor. Daca nu as fi vazut Lower Garden, as fi spus ca este o capodopera a gradinarilor, dar acum trebuie sa ma abtin… M-am apropiat de palat unde desi era relativ devreme (cam 10:00 dimineata), era o coada consistenta de grupuri de turisti veniti la Petrodvarets. Am luat hotararea sa mai astept si sa ma plimb prin restul parcului si bine am facut… In jurul orei pranzului, nu era nimeni la coada, asa ca nu am pierdut cam estimativ o ora de asteptat sa intru in palat.

Dupa ce am platit biletul de intrare, m-am pregatit sufleteste sa vad minunea… Chiar era vreo minune sau doar publicitatea… Dar in momentul cand am vazut complexul de fantani, am ramas ca la fotograf… si imediat am pus mana pe aparatul de foto si pe cel video… Palatul este construit pe un mic deal in fata careia este o esplanada eleganta. Dedesupt, la picioarele esplanadei este un complex de fantani care uda din belsug zeci de statui aurite… poate luat element cu element, ai mai stramba din nas, dar tot complexul este un peisaj incredibil – statui aurite, fantani violente, pajiste verde, canale care duc pana la Marea Baltica si nu in ultimul rand covoarele florale formate mai ales din lalele multicolore cum nu am mai vazut decat in Olanda (Petru cel Mare a avut o mare afinitate cu Olanda, el a trait acolo in Amsterdam pentru o perioada si a invatat cum sa construiasca vapoare trainice)….

Nu neg… am stat zeci de minute in sir, uitandu-ma, pozand, filmand. Evident, nu eram singur, sute si mai apoi poate de mii de aparate se declansau simultan. Pe langa lac, puteai sa te pozezi cu inalta societate a Rusiei tariste – tipe si tipi imbracati in costume de epoca forfoteau in cautarea unor musterii care ar dori sa se fotografieze cu ei. Iar pe fundal, apa tasnea cu putere printr-un sistem gandit inainte de aparitia curentului electric… pe langa statuia lui Samson omorand leul, monument gandit sa sarbatoreasca victoria tarului asupra suedezilor…

Desi greu, am reusit sa ma desprind de zona fantanilor. Merita sa o iei la picior si prin restul parcului – mici vile elegante gasesti cam peste tot… fie ca e vorba de mica cabanuta al lui Petru numit Monplaisir sau palatul Marly, toate merita vizitate la pas.

In ciuda ca am fost intr-o zi foarte calduroasa (exista asa ceva si in Rusia !), padurea si marea creau o racoare placuta… si cu cat inaintam mai mult in dupa-amiaza, mii de petersburghez luau cu asalt parcul care a devenit arhiplin… cu greu, am reusit sa iau loc la o mica cafenea langa Monplaisir.

Dupa pranz, am reusit sa intru in palat. Fara coada, fara nici o problema… Arata ca Versailles-ul de langa Paris, sau Schonbrunn-ul vienez… acelasi stil, aur, oglinzi, totul este in stil european… Ca aproape orice in St. Petersburg a fost construit de italianul Rastelli, al doilea ctitor al Petersburgului dupa Petru… Daca Petru a ordonat, Rastelli a desavarsit ! Toate camerele sunt impodobite, inzorzonate… imperiale. Ultima camera este spartana, simpla, parca venita din alta lume… singura camera care a ramas din palatul initial al lui Petru cel Mare… restul reflecta gustul tarinei Ecaterina cea Mare (de origine germana).

Spre sfarsitul zilei, am zis sa ma dau in barci asa ca am luat-o alene pe malul golfului pentru a cumpara bilet de vapor… Aici, tzapa ! Nu sunt foarte multe curse si mai erau locuri doar la cursa de 10 noaptea (la sfarsit de mai, soarele apune cam pe la miezul noptii), asa ca oricat de frumos era parcul, am zis sa nu mai stau inca cateva ore, asa ca am luat-o la picior inapoi la autobuz, la mashrutka.

In orice caz, tot raul spre bine. Nu am revenit in St. Petersburg in style cu vaporul, in schimb am putut vizita o biserica splendida, Sfintii Petre si Paul, construit intr-un neobisnuit stil bizantino-rusesc candva prin ultimii ani ai tarismului in Rusia.

Cum ajungi acolo
La St. Petersburg poti sa ajungi cu avionul schimband pe undeva prin Europa de Est. Verificati preturile Aeroflot (prin Moscova), Malev (prin Budapesta) sau Air Baltic (prin Riga) pentru un pret cumsecade.

Ca sa ajungi la Petrodvarets, fie luati un vapor (hydrofoil) din spatele Ermitajului sau cu mashrutka de la statia de metro Avtovo.

Unde locuiesti
Se spune ca cea mai mica moneda din St. Petersburg este hartia de 5 euro. Orasul este scump. Eu am stat intr-un hostel dintr-un bloc nu foarte departe de orasul vechi:

https://www.zimmer.ru/en/

Preturile incep de la 15 euro in sus in extra-sezon, camera de 4 si variaza in functie de camera, facilitati, etc. Tipul care conduce hostelul vorbeste bine engleza si este foarte de ajutor. El te poate ajuta si cu cea mai mare problema care este…

Viza
Ei bine, ai nevoie de viza pentru Rusia. Iar dificultatea consta in a obtine o invitatie. In principiu, daca rezervi la un hotel, acesta iti va trimite o invitatie pentru fix zilele in care ai rezervat la ei (vizele se dau fix pe zilele din invitatie, se da viza si pe 2 zile). Igor de la Zimmer.ru lucreaza cu o agentie de turism care iti da invitatie pe orice perioada vrei, indiferent daca vei sta sau nu la hostelul Zimmer. Trebuie insa sa trimiti 30 euro cu Western Union… Nu va fie frica, tipul e serios. Eu am primit invitatia pe fax in 3 ore de cand am trimis mailul cu codul de confirmare.

Restul de documente sunt tipice – poza, bani, formular, bilet avion, asigurare calatorie, etc.

Atentie – odata ajuns in Rusia, trebuie ca hotelul in care locuiesti sa te inregistreze la politie. Daca stai la cineva in casa, trebuie sa te duci personal la politie si sa te inregistrezi (obligatoriu sa vorbesti rusa), Igor te poate inregistra daca stai la hostelul lui.

Limba rusa
Daca esti un calator independent, este obligatoriu sa stii ceva-ceva rusa. Cel putin alfabetul – nu prea exista nimic cu litere latine. Si nu glumesc, am prieteni care pot sa depuna marturie cat de bine este sa stii baremi cateva cuvinte in rusa.

Cand sa te duci
Vara ! Nu ca iarna ingheti bocna, ci doar pentru simplul motiv ca fantanile de la Petrodvarets fac toti banii. Fantanile sunt pornite in aprilie – mai, iar deschiderea lor oficiala are loc la sfarsitul lui mai cand incepe si perioada „noptilor albe”.
 

Mashrutka de Petrodvarets

Capela

Campuri florale

Intrarea din spate (cu coada de dimineata)

Armata e cu noi !

Si prima panorama spre fantani !!!

Nobili petersburghezi

La plimbare prin parc

Unde aflam ca armata este un cuvant de gen feminin

Grand view

Celelalte vile din complex

Hydrofoil-ul de St. Petersburg

 

Biserica Sfintii Petru si Pavel

Comentarii

  • Baetu spune:

    prea tare !

  • VertAnge spune:

    Spectaculos!
    Aproape ca as invata rusa de dragul de a merge aici 🙂

  • Gloria spune:

    Da, are putere si estul asta de a ne ademeni. Si mai ales cum le expui tu, cu toate detaliile de care am avea nevoie, nici nu pare greu de ajuns acolo.
    Am cunosct si eu 2 rusoaice, una din Moscowa si una din ST Petersburg si mi-au zis mai dat si ele detalii, incat sa cred ca nu e greu de ajuns. Mai ales ca acelea sunt exact orasele pe care vreau sa le vad. De mica ma fascinau turnurile alea colorate, care zici ca-s din paginile unor basme

    Recunosc totusi ca mi-e teama sa merg acolo singura. Si totusi…maretia aia nu cred ca o mai gasesc pe undeva.
    Absolut superbe pozele!!
    Poate ajungi si in Moscowa, macar sa-mi para ca am fost pe acolo alaturi de tine:)

  • vlad spune:

    Intradevar Sankt Petersburg este un oras de basme. Desi multi oameni mi-au spus sa vizitez Moscova si vestitul lor metrou cred ca Petersburg este cu adevarat maiestuos.

  • Imperator spune:

    @ Vertange – acum sa nu crezi ca trebuie sa fi expert in rusa, ci sa intelegi cate ceva, sa stii vreo 100 de cuvinte, dar mai ales sa poti citi in litere chirilice
    @ Gloria – nu e chiar ingrozitor de complicat de mers in Rusia, dar sunt niste batai de cap… in schimb, da, e adevarat, e scump. Am fost si la Moscova (ultimele 2 dati anul asta), am in plan sa povestesc si de capitala Rusiei. Si pe mine ma fascineaza rau turlele bisericii Sf. Vasile Blajenai si le-am pus pozat de zeci de ori 🙂
    @ Vlad – Moscova are un aer de intre est si vest… Petersburg e mult mai occidental – anumite zone seamana cu Budapesta… Sunt totusi 2 orase diferite, ca si cum nu ar fi in aceeasi tara. Moscova e insa mai ruseasca…

  • Traveling Hawk spune:

    Regret nespus ca nu l-am putut vedea. Cand am fost eu la St. Petersburg (pe atunci, Leningrad) era ianuarie si, chiar si in oras, toate statuile si fantinile erau imbracate in scanduri, pentru a fi protejate.

    Merita insa de vazut si Palatul Pavlovsk, chiar daca a fost distrus in timpul razboiului si refacut dupa planuri.

    Ca anecdota, am fost singura din grup care a cumparat aceasta excursie. Soferul bombanea dar ghida la pus la punct: "Volodea, turistul a platit, asa ca mergi!" Si a mers saracu' cu ditamai autocarul si un singur pasager…Asta da turism! Pentru mine a fost misto, ca am avut ghida numai pentru mine:)

    Scuze ca m-am cam intins…

  • Imperator spune:

    @ hawky – da, voiam sa merg si la Pavlovsk, dar nu am avut timp, a trebuit sa ma duc la Geneva la o intalnire si in loc de 4 zile in Pete, am avut doar 2 (una in Pete, una la Petrodvorets). Super amintire insa… cu ghid personal 🙂 Pacat ca nu ai fost vara, cum ziceam si in post, cel mai bine sa mergi vara cand functioneaza

  • George spune:

    Desi iti citesc blogul de foarte mult timp e prima oara cand intervin. Recent m-am intors dintr-o calatorie care m-a purtat prin Rusia, Tarile Baltice si Polonia. Am fost si la Peterhof. Initial m-am gandit ca am fost amandoi in aceeasi zi. Aceleasi poze, aceeasi vreme…Eu sunt din Suceava si am reusit sa ajung la Sankt Petersburg cu aprox 80 Euro. Am mers doar cu trenul Cernauti – Kiev (pret aprox 9 euro) Kiev Moscova (44 euro) si Moscova – Sankt Petersburg (30 Euro). Venetia nordului e fantastica..Nu doar Peterhof, dar si Puskin cu Tsarkoe Selo, plus orasul in sine care e superb. Noaptea cand se ridica podurile e plin de turisti pe malurile Nevei. Fantastic. Felicitari pentru blog si la cat mai multe calatorii reusite.

  • George spune:

    Si legat de inregistrare nu e chiar mare problema. Eu am fost cu Couchsurfing si nu m-am inregistrat. Am iesit pe la granita cu Estonia si nu m-a intrebat nimeni nimic. De asemenea nici asigurarea medicala nu e obligatorie. Trebuie doar viza. Rusia e o tara incredibila cu niste oameni deosebiti. Iar Sankt Petersburg e mai frumos si mai interesant decat Moscova. Asa spun chiar si locuitorii capitalei. Numai bine!

  • Imperator spune:

    George,

    Multumesc de interventie si ca urmaresti blogul. Eu am fost in weekendul 23 – 24 mai anul acesta. Din pacate, nu am ajuns si la Tsarskoe Selo, dar data viitoare… Da, Pete e foarte frumos, de aceea voi scrie un post separat, dar Moscova mi s-a parut mai originala, mai "ruseasca".
    Despre inregistrare, e cu risc – am fost de 2 ori anul asta in Rusia – odata am iesit prin aeroportul de la Moscova si mi-au cerut inregistrarea, a 2-a oara prin St. Petersburg si nu mi-au cerut inregistrarea – depinde de "cheful" vamesului. Despre asigurare medicala, eu retin ca trebuia la viza… oricum o recomand mai ales in Rusia – daca Doamne fereste, ai vreun accident pe acolo, iti vinzi si casa sa platesti costul tratamentelor medicale… Ma rog exagerez, dar e f. scump pentru straini

  • Loredana spune:

    Superb! Mi-ar placea sa pot ajunge pe aici – minunate imaginile si povestea!

  • Razvan spune:

    Calatoria pe apa pana la Peterhof nu este cine stie ce. Ceva suburbii ale Petersburgului, in rest numai apa. In schimb e rapida, in 30 de min ai ajuns.

    Sa nu ratezi Tsarskoe Selo data viitoare. Interioarele palatului mi s-au parut mai spectaculoase decat cele de la Peterhof, iar camera de chihlimbar este fabuloasa.
    In ceea ce priveste preturile din Rusia, eu ma asteptam la mai rau. La mancare, bautura si in magazine nu mi s-au parut preturi mai mari decat la Paris de exemplu, insa intrarile la obiective parca sunt mai scumpe, si trebuie platit peste tot.
    Felicitari pentru blog, este preferatul meu.

  • Imperator spune:

    Razvan, multumesc de aprecieri… in mod cert, data viitoare nu voi rata Peterhof… Preturile sunt totusi destul de ridicate, mai ales pentru Europa de Est…

  • […] (Surse foto: Catedrala Sfântul Vasile şi Petrodvorets – Palatul ţarului Petru cel Mare din Sankt Petersburg) […]

  • […] ‘Petrotvoreţul- (‘Petrodvarets ), de umbra mea rătăcind prin grădini, mereu de iubire chemător şi izbăvitor Share this:ShareEmailFacebookPrintLike this:LikeBe the first to like this post. […]

  • […] între Moscova și St Petersburg, cred că am merge pe mâna Tripadvisorului. Pe larg a povestit Imperator pe blogul lui, a pus și multe poze, pe noi ne-a convins să ne gândim mai serios la o escapadă […]

  • Ana,ghid turistic in Sankt-Petersburg spune:

    Ceea ce am citit mai sus m-a bucurat nespus,fiindca am aflat ca vin si romanii in Sankt-Petersburg! E un oras neobisnuit,care merita sa fie vizitat! De aveti nevoie de un ghid,va sunt la dispozitie! Puteti chiar sa-mi scrieti! Ana Vlas

  • Ana,ghid turistic in Sankt-Petersburg spune:

    E un oras neobisnuit Sankt-Petersburg-ul! Multi romani nu vin aici din teama ca nu sunt ghizi in romana ,insa vreau sa spulber aceste ganduri si sa va spun ca eu sunt ghid turistic autorizat aici,in romana si italiana! Deci,puteti veni oricand! +79500435265

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest