Maastricht – mon amour

De mult am tot vrut sa scriu despre Maastricht, orasul studentiei mele, ma rog a unui an de studentie, dar care a facut cat toata facultatea… Ceea ce m-a decis a fost ca m-am vazut duminica trecuta cu cativa fosti colegi de facultate din Bucuresti, dar care si ei au trecut pe la bursa la Maastricht la un moment dat… si la fel ca in cazul meu, a fost probabil cel mai frumos an din viata….

Maastricht este un oras neobisnuit in Olanda… Are o atmosfera unica in tara, fiind cunoscut prin joie de vivre (de fapt unul din pub-urile populare din Maastricht se cheama Joie de Vivre). Este capitala unei enclave, provincia Limburg, o limba de pamant care se strecoara intre Belgia si Germania. Este majoritar catolica intr-o tara profund protestanta. Se afla plasat la 2 km de Belgia flamanda, la 20 km de Belgia valona si la 40 km de Germania, deci se afla la rascrucea a trei culturi, trei limbi, trei natiuni – olandeza, franceza si germana… De aceea este un oras tolerant, multi-cultural si in care nu e neobisnuit sa gasesti vorbitori a 4 limbi (cele 3 limbi din zona + engleza). Ma rog, exista si un dialect local – asa numitul maaastrichtse, o olandeza cu influenta latina….

Maastricht este de altfel singurul oras din Olanda care a fost asezare romana, aparent se numea Mosae Trajectum adica “podul de peste Maas”. Prin Evul Mediu, Maastricht a fost sediu episcopal, asa ca au rasarit cele doua mari catedrale din piata centrala a orasului, toate construite cam acum 1000 de ani. Pe aici au trecut de-a lungul timpului oameni faimosi – Napoleon cand a cucerit Regatul Tarilor de Jos, se pare ca si celebrul D’Artagnan a murit intr-o batalie la Maastricht (ma rog, eroul real care a fost model pentru eroul literar). In plus, presedintele American Kennedy a fost prin Maastricht in drum spre Berlin unde a pronuntat celebrele “Ich bin ein Berliner”, de aceea unul din podurile de peste Maas se numeste JFK Bridge… In al doilea razboi mondial, Maastricht a fost primul oras olandez eliberat si pana la eliberarea nordului, 9 luni mai tarziu, Maastricht a fost capitala Olandei Libere si sediul regal.

Dar ceea ce a scos Maastricht-ul din anonimat este celebrul tratat care a pus bazele Uniunii Europene… Cum s-a ajuns sa se semneze taman la Maastricht ? Nu stiu, zvonurile erau ca Ruud Lubbers, primul-ministru olandez din acea vreme ar fi fost din zona, ceea ce e incorect – tipul e nascut in Rotterdam. In fine, ce e cert, Maastricht-ul a gazduit semnarea acestui tratat definitoriu si a intrat in istorie !

Dar, hai sa luam la pas Maastricht-ul… Zona veche, cea mai interesanta se afla in stanga fluviului Maas, dar cel mai probabil veti ajunge initial in dreapta fluviului, fie la gara, fie venind de pe vreo autostrada. Treceti podul St. Servaas, cel mai vechi pod din Maastricht, construit tocmai in 1280 pentru a inlocui vechiul pod roman. Astazi nu se poate trece cu masina peste el, ci doar cu bicicleta, care este vehiculul cel mai recomandat de folosit pe aleile inguste ale Maastricht-ului.

Dupa ce treceti in orasul vechi, sunteti déjà in zona comerciala.. Olandezilor nu le prea plac mall-urile, ci strazile pietonale centrale, pline de magazine, marea majoritate retele pe care le gasiti cam in toata Olanda – fie ca e vorba de drogheria Kruidvat, magazinul de pantofi Bata, retailerii de haine C&A, H&M, magazinul casnic Wibra ori Blokker sau department store-urile Hema sau Vroom & Dressman, le veti gasi in orice centru pedestru din Olanda…

La capatul lui Groote Straat, strada comerciala a orasului de multe secole, veti ajunge in Vrijthof, piata centrala a orasului unde au loc toate marile evenimente – Carnavalul, targul de toamna, parazi, diverse show-uri… Pe una din laturile pietei se afla o “baterie” de pub-uri… e distractiv sa vezi ca la prima geana de soare, terasele se umple intr-un timp record… dar pe partea opusa se afla cel mai remarcabil complex arhitectural din Maastricht – aici se afla catedrala protestanta St. Jan, catedrala catolica St. Servaas si primaria spaniola… Intrati in catedrala catolica, si papa Ioan Paul al II-lea a fost aici in 1985, dar nu ratati sa va urcati in turnul lui St. Jan pentru o vedere superba.

Din Vrijthof, daca o luati la dreapta, ajungeti in Markt, cea de-a doua piata centrala din Maastricht, dominata de Primaria orasului – primaria are 2 randuri de scari nu pentru simetrie, ci pentru ca la un moment dat erau doi primari – unul olandez si unul spaniol (Tarile de Jos au fost sub ocupatie spaniola la un moment dat) care nu voiau sa dea nas in nas.

Partea mai dragalasa este insa spre sud, pe stradutele care duc spre Biserica Fecioarei (sau Onze Lieve Vrouwen Kerk – incercati sa pronuntati !!! Inseamna Biserica Doamnei Noastre Iubite)… Aici e o statuie facatoare de minuni si o noua piateta plina cu terase cand e timp bun…

Plimbati-va pe stradute si veti ajunge in afara cetatii – veti vedea o poarta de intrare in oras si un zid mandru de cetate, “aparat” de tunuri de pe vremea lui D’Artagnan. Si ca veni vorba de D’Artganan, dupa ce iesiti din orasul vechi, o puteti lua pe un deal, pompos numit muntele St. Pietersburg (zis si Alpii Olandezi), un varf de vreo 2 – 300 metri, gigantic pentru o tara care se afla in mare parte sub nivelul marii ! Aici, puteti vizita un labirint fascinant de tunele subpamantene folosite pentru apararea orasului numit Kazematen… Aparent prin labirintul asta a murit D’Artagnan… Nu stiu cat e legenda sau realitate, ceea ce este cert, in al doilea razboi mondial populatia Maastrichtului si a satelor din jur s-a inghesuit prin tunelele acestea super-claustrofobice timp de cateva saptamani…

Cum ajungi acolo
Maastricht are aeroport propriu, dar Blue Air nu mai zboara demult in aceasta destinatie. Cel mai ieftin este sa zbori cu Wizz Air la Charleroi si de acolo sa vi cu trenul, schimband la Liege.

Unde stai
Ups… chiar nu stiu… Am avut camera mea intr-un student house, iar cand am venit din nou, fie am stat doar o zi sau am stat la prieteni. Aparent, cea mai ieftina optiune este StayOK, o retea olandeza de hosteluri: https://www.stayokay.com/index.php?pageID=3207&hostelID=356047 cu preturi de la 20 euro de pat. Pentru un loc mai traznit, Botel Maastricht te cazeaza pe o barca … de la 44 euro dubla: https://www.botelmaastricht.nl/Eng/index.html

Cand sa vizitezi
Toata lumea din Olanda se plange de vreme si are mare dreptate ! Iarna am avut 24 de zile consecutive in care nu am vazut soarele, iar vara poti sa te trezesti imediat cu o mama de ploaie… As zice ca tine de noroc… Interesant este sa vi de Carnaval (februarie – martie, in functie de data cand e Pastele) cand tot orasul petrece trei zile si trei nopti, iar creativitatea debordeaza. O alta perioada de varf este cand are loc TEFAF, unul dintre ceel mai renumite targuri de arta din lume cand orasul este luat cu asalt de comercianti de arta, artisti si colectionari plini de bani si preturi explodeaza la hoteluri.

Vrijthof

Pub-urile din Vrijthof

Turnul bisericii St. Jan

In muzeul catedralei St. Servaas

Onze Lieuve Vrouwen Kerk

si piata din fata

La pas, prin Maastricht

Orice raza trebuie exploatata…

Universitatea mea… Rijksuniversiteit Limburg (redenumita Universiteit Maastricht)

Maastricht – extra muros !

Fortificatiile vechii cetati

Primaria

Podul St. Servaas

Maastrichtul un oras al bicicletelor… parkingul de la intrarea in centru

Groote Straat – principala strada comerciala

S-o potrivi mai bine la noi

Dinghuis – sediul biroului de informatii turistice – VVV

Gara Maastricht

Caminul meu

Show de seara in Vrijthof

Apus de soare la Maastricht

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest