Jurnal Etiopian – Mama Africa la ea acasa – la arbore si hameri. Episodul 4

Imagini Etiopia: fotomodel - adolescenta goala Hamer

In fine, astazi vom patrunde in Africa de la Discovery… triburi cu obiceiuri ciudate, unele destul de masochiste, un loc unde lipsa de haine nu este o rusine, un loc in care esti mai aproape de locul de unde stramosii au plecat acum mult, mult timp…. Din pacate si aici a aparut turismul de o oarecare masa, asa ca tribalii s-au prins ca e usor de facut cativa bani “vanzandu-si” imaginea… ca fotomodele !

Tribul Arbore – „one bir”, „one bir”, „one bir” pentru poze

Odata intrati in zonele tribale, a cam disparut asfaltul. Desi se lucreaza… Dupa un stop sa luam pranzul, intram in zona triburilor Arbore… Satele nu sunt la sosea, ci undeva mai in interior, dar par locuite doar de cateva suflete… Soferul nostru iese cu Land Rover-ul off-road si parcam la vreo 500 de metri de sosea langa un sat… o adunatura de bordeie din niste vreascuri… Cobor… de jur imprejur pustiu… un alt sat putin mai incolo.

Nu trec insa doua minute, cand deodata, ca prin minune, satul renaste… Nu stiu de unde, apar ca prin minune copii complet goi care urla cat pot de tare “money” si “Highland”, tinere topless cu margele atarnand de gat, batrane la fel de goale. Suntem asaltati din toate partile, toti vor sa fie pozati. Pozele in valea Omo costa… fiecare locuitor se doreste foto-model si ca orice foto-model, vrea bani pentru poze. Unii vor un bir, altii doi (1 bir = 20 bani)… A… sa nu uit… “Highland” inseamna sticla de plastic, celebrul PET. Highland este prima marca de apa minerala care a aparut la vanzare la PET in Etiopia, iar PET-urile sunt extrem de importante pentru o populatie care isi cara apa de departe. Am vazut sute de magazine care vand “Highland”-uri, PET-uri goale, asa ca sticlele goale de la turistii straini sunt foarte valoroase. Inutil sa spun ca nu am vazut nici un PET aruncat pe jos in toata Etiopia, o tara, de altfel, destul de curata.

Sa revin… Sincer, pentru multi turisti care opresc in Arbore, oprirea este un soc… Esti asaltat din toate partile. Toti vor sa pozeze, toti vor un bir, un Highland sau mai stiu eu ce… Noroc ca Fish, ghidul care ii organizeaza putin… Tinerele satului sunt aliniate cuminti la gard… Parca esti la bordel (aduce cu cartierul rosu din Amsterdam unde de asemenea alegi fetele aliniate, dar in vitrine). Aici, alegi foto-modelele… Sunt chiar dragute, asa ca iau un grup la pozat… “uniforma” adolescentelor Arbore e simpla – dezbracate pana la brau, dar pline de margele, o fusta din diverse materiale (inclusiv piele de capra) si o basma neagra in cap… parca ar fi musulmane topless !

Dupa ce pozez fetele, trecem la copii… aici moda este mai razboinica. Isi pun niste ceaunuri in cap de parca ar fi caschete din primul razboi mondial si se aliniaza si ei cuminti la poze… peste piept parca au cartuse de mitraliere… Dupa pozele de rigoare, ghidul le da fiecare bir-ul de rigoare. Este foarte important sa ai o tona de bancnote de 1 bir ca sa le dai la foto-modele. La plecarea din Addis, i-am dat ghidului 300 de biri sa ii schimbe si sa aibe de dat. De vreo 6 luni, Banca Nationala a scos moneda de 1 bir care va inlocui extrem de uzatele bancnote. Prin Omo Valley nu s-a aflat de schimbare, ceea ce vor arbore si restul triburilor sunt bancnote. Probabil bancnotele vor ramane mult si bine in circulatie pe aici dupa retragerea de pe piata…

Arbore e un popor pastoral. Bogatia se masoara in vite, iar barbatii se ocupa cu plimbarea vitelor pe pasunile destul de aride din zona. Femeile stau acasa, fac de mancare, au grija de copii, cara apa. De aceea, nu prea sunt barbati in sat. Doar fete, dar super-agresive… Noroc cu Fish ca toata “furia” lor se abate asupra lui, cerandu-i banii de poze… Intre timp, arbore (ca si mursi de altfel) s-au smecherit… vor 1 bir pe poza… Ei bine, norocul lui Fish este ca aparatul meu foto este pe “silent” si nu scoate nici un zgomot care sa le indice cate poze am facut…

Intram si prin coliba unei batrane din sat – intrarea este extrem de mica. Remarc o plasa de tantari atarnata peste o saltea. Tantarii sunt un problema in zona Arbore, prin anumite sate, locuitorii dorm noaptea pe niste platforme inalte de 5 metri unde ei cred ca nu pot fi atacati de tantari… plasele sunt insa mult mai eficiente…

Balamacul este in crestere, asa ca ne retragem spre masina… din ce in ce mai multe foto-modele apar, tipand “1 foto, 1 bir”… Gata, am dat si toate Highland-urile din masina, e timpul sa plecam… Soferul demareaza din mijlocul tancilor goi si a fetelor doritoare de inca un bir…

Ne continuam drumul printr-un peisaj tulburator… nu este verde, este destul de arid, dar cu putina imaginatie iti dai seama ca eu si tu si oricine de aici provenim. Etiopia este leaganul umanitatii, aici s-au gasit cele mai vechi schelete umanoide… Aici a fost gasita celebra Lucy, o fatuca in varsta de 3,2 milioane de ani, gasita in desertul Afar. Lucy e mai faimoasa, desi tot pe aici, a fost gasit in 1994 si Ardi, un tip de 4,4 milioane de ani… In aceste pustiuri se afla Mama Africa, leaganul nostru, al tuturor… fie ca suntem fete negre dezbracate si desculte pozand pentru un bir sau faranji albi in jeep-uri dandu-le acel bir…

Seara ajungem in satul Turmi din mijlocul zonei locuite de tribul Hamer… Am vazut déjà niste hameri… nu par foarte diferiti de arbore… tot dezbracati (sau dezbracate) pana la brau, margele de gat, doar ca femeile au parul pictat in rosu… O sa-i vizitam maine…. Pana atunci, tragem la Buska Lodge, un lodge care se poate compara cu orice lodge de safari din Kenya sau Tanzania… absolut superb ! O oaza de occidentalism intre hameri….

Tribul hamer – „fotomodele” goale, obiceiul de biciuire a fetelor, dar si o scoala surprinzator de organizata

A doua zi de dimineata, plecam spre un sat traditional, Turmi fiind totusi o comuna mai rasarita. Lui Fish ii plac hamer-ii. Zice ca sunt mai muncitori si mai ospitalieri ca arbore. Pare sa fie un trib foarte simpatic… dar cu niste traditii incredibile…

Principala traditie a lor este asa numita ceremonie de “saritura peste vite” – “bull jumping”. Este un trib mai mare, sunt vreo 50.000 suflete. “Bull jumping ceremony” este ceremonia prin care tinerii satului pot fi considerati barbati si astfel au dreptul sa-si aleaga o nevasta. Practic, tanarul complet dezbracat, doar vopsit pe fata sare peste un numar de vaci puse una langa alta. Acesta trebuie sa alerge pe spinarea vitelor dus-intors de doua sau trei ori… Pare ciudat, dar probabil cea mai ciudata parte din ceremonial este lovirea femeilor cu nuielele… daca barbatul isi manifesta puterea prin saritul peste vaci, femeile arata ca sunt “tari” suportand lovituri cu nuielele… Femeile care trebuie biciuite sunt femei din familia candidatului la sarit – de cele mai multe ori surori sau verisoare. In general, se imbata zdravan si apoi sufland cat pot de tare intr-o vuvuzela ataca barbatii satului cerand sa fie bicuite cu o nuielusa… O adevarata hameri-tza trebuie dupa fiecare lovitura sa ceara mai multe, intrebandu-l in batjocura daca doar atata poate… ranile pricinuite sunt un motiv de mandrie, iar cicatricile sunt un ca niste decoratii peste timp. “Nu esti o femeie hamer daca nu ai cicatrice. Asta e traditia noastra. Daca nu vrei sa fi biciuita, poti sa pleci, nu mai esti hamer” am vazut in documentarul din muzeul Vaii Omo din Jinka.

Din pacate, nu am asistat la nici o ceremonie. Fish zicea ca nu ar fi fost nici una, desi am dubii… In schimb, am fost intr-un sat… La inceput, semana cu Arbore… o mare de copii, de adolescente si de femei se arunca pentru a fi pozate… De data asta, mai sunt si cativa barbati prin zona… Restul sunt probabil cu vitele. Dupa pozele de rigoare cu foto-modele, suntem invitati intr-o coliba unde o femeie ne va face o cafea… Prin toate restaurantele si hotelurile din Etiopia, am vazut ceremonia cafelei… de data asta vom avea parte de o ceremonie arhaica, ancestrala… In coliba, femeia pune pe foc un ceaun cu apa in care arunca niste frunze de cafea… aici nu se bea cafea boabe, ci cafea frunze… Dar pana va fi gata cafeaua, ii invatam pe localnici sa faca poze… se distreaza la culme cand se pozeaza unii pe altii… uita ca mai vor 1 bir, sunt in culmea fericirii sa vada pe ecran rezultatul apasarii pe buton.

Femeile din tribul hammer au parul facut “franjuri” si vopsit rosu cu ajutorul vopselii facute din ocru, apa si rasina si apoi rasucit… de altfel cand te duci intr-o piata in care vin mai multe triburi, e usor sa le deosebesti pe hamer-itze… daca au vreun tricou pe ele si nu le vezi cicatricile de la nuieluse, in mod sigur, coafura este unica in valea Omo.

Printre cei care au intrat la ospitaliera noastra gazda se afla si un tip imbracat in tricou si pantaloni scurti… iese cert in evidenta printre localnici… Este profesorul de la scoala din sat. Wow, exista o scoala in satul asta ? Pai, nu se poate sa n-o vizitam dupa ce terminam de baut cafeaua-frunze…. Care e chiar buna !

Scoala arata insa bine, surprinzator de bine… Aici s-au strans toti copii din sat, dar este o culme de ordine si disciplina… caiete, carti, au chiar si pixuri (desi toti copii cer “bir, pen, candy, Highland”). Chiar multe pixuri si caiete. Sunt si cursuri de engleza… Impresionant… Este totusi un trib in care doar vreo 4 oameni au studii secundare. Profesorul e din Jinka, are 20 ani si e impreuna cu prietena lui, de asemenea profesoara in sat. Pana una alta, le place, Jinka tine de tribul Ari, dar e tot in Omo valley, nu este un soc cum ar fi probabil pentru vreun profesor venit din Addis Ababa.

Din pacate, nu pot avea parte de o “bull jumping ceremony” asa ca plecam mai departe pentru a viziona o piata. In fiecare saptamana, o data pe zi, un sat gazduieste un targ unde negustorii (si mai ales negustoresele) vin pe jos chiar si de la 20 – 30 km distanta pentru a-si vinde marfa sau a face troc… Aici, vezi un mare numar de hammer-itze, dar si Ari si chiar si Arbore. Nu e un targ mare, sunt de asemenea si diverse produse artizanale, taman bune pentru suveniruri… se vand chiar si un soi de vuvuzele… cand hammeritzele sunt lovite cu nuiaua, ele sufla in aceste vuvuzele cat pot de tare… poate ca sa nu tipe de durere…

Noaptea o petrecem la Jinka intr-un resort nu la fel de fain ca cel din Buska, dar, ma rog, e chiar ok. Aici ne vom intalni cu celalalt grup de la Tom Tour, agentia noastra. Sunt doi germani, foarte haiosi, lucru de neimaginat pentru niste nemti… Iar ghidul lor este de fapt o ghida… care este si fosta prietena, sau actuala prietena sau eventuala actuala prietena sau ceva de genul asta al ghidului nostru… Ma rog, pe Facebook, la “relationship” ar trebui scris “it’s complicated”…

Ce nu e insa complicat este ca maine ne ducem la celebrul trib mursi, a caror femei isi baga o farfurie in buza… cel mai original, interesant, dar si agresiv trib din Valea Omo. Trib pe care il vizitezi doar insotit de un ranger cu pusca si doar dimineata. Dupa-amiaza, beau bere locala si se fac pulbere… si atunci nu e bine sa ai de-a face cu ei.

Obiective turistice Etiopia: sat Arbore

Sat de arbore… cam pustiu, pe unde or fi locuitorii ?

Imagini Etiopia: fotomodel Arbore pe catwalk

care nu se lasa prea mult asteptati, veniti chiar si din satul vecin

Imagini Etiopia: adolescente topless - Arbore

E timpul pentru sedinta foto

Imagini Etiopia: adolescente pozand - Arbore

Imagini Etiopia: sat Arbore

Obiective turistice Etiopia: copii Arbore

Grupul copiilor „razboinici”

Imagini Etiopia: mame cu copii Arbore

Fotomodele mai mature cu tancii lor

Obiective turistice Etiopia: coliba Arbore

In vizita la arbore

Imagini Etiopia: tribul Arbore

In timp ce Fish recompenseaza talentele

Cazare Etiopia: Turmi Resort

O oaza de liniste – Buska Lodge

Cazare Etiopia: Turmi Resort

Cam asa arata o camera la Buska Lodge 🙂

Cazare Etiopia: Turmi Resort restaurant

si restaurantul este traditional

Imagini Etiopia: Hamer - sat african

Am ajuns si la hameri – dupa cum vedeti, Highland-urile sunt la mare cautare

Imagini Etiopia: Hamer - sat african, mama cu copil

Imagini Etiopia: adolescenta topless Hamer

Asa pozeaza un foto-model talentat…

Imagini Etiopia: ceremonia cafelei la Hamer

In vizita la hameri, gazda se apuca sa ne faca cafea

Imagini Etiopia: coliba Hamer

iar coliba se umple cu rude si vecini curiosi

Imagini Etiopia: cafea

Cafeaua a la Hamer

Imagini Etiopia: cafea pe foc intr-o coliba hamer

Hop cu ea pe foc

Imagini Etiopia: cafea de la hammer

si asta este produsul gata de consum

Imagini Etiopia: gustul cafelei de la Hamer

Noi cu cafeaua…

Imagini Etiopia: fotomodele goale - Hammer

iar localnicii au cazut in mirajul aparatului foto

Imagini Etiopia: barbati cool - Hammer

Evident, au aparut si niste reprezentanti ai sexului tare si care cam sta degeaba prin satele din valea Omo

Imagini Etiopia - scoala in sat african - Hamer

Scoala satului

Imagini Etiopia - scoala in sat african - Hamer, carti

carti si rechizite

Imagini Etiopia - scoala in sat african - Hamer, tabla

Tabla

Imagini Etiopia - scoala in sat african - Hamer

Eterna fascinatie a aparatului foto

Imagini Etiopia - scoala in sat african - Hamer, profesorul cu premianta

Profu ne prezinta premianta

Imagini Etiopia: targ Hammer

Prin targ

Imagini Etiopia: targ Hammer

Margele, margelute si alte podoabe

Imagini Etiopia: targ Hammer

Imagini Etiopia: targ in Africa - vuvuzele Hamer

Vuvuzele hamere – sufli tare si iei o nuia pe spate

Imagini Etiopia: Yes, we can in Jinka

Service-ul Obama din Jinka. Yes, they can 🙂

Comentarii

  • Nicky spune:

    imparate…. asta nu a mai fost vacanta, asta a fost expeditie in toata regula!

  • badge® spune:

    Categoric, cel mai interesant episod de până acum. Pozele sunt fantastice. Privindu-i, mă simt cel mai fericit om.
    Imperatore, citesc serialul în pauza de masă, aşa că te rog, mâine nu mă lăsa să înghit cu privirea în gol :))

  • Imperator spune:

    @ badge – maine sa mananci inainte de a citi 🙂

  • VertAnge spune:

    Aoleu, dar ce ne pregatesti maine? 🙂

    E un serial absolut fascinant. Nu stiu de ce am impresia ca pe langa pasiunea pentru calatorii, ai si ceva afinitati de antropolog. Esti atat de atent la unele detalii ce tin de viata si obiceiurile unui popor!

  • Anonymous spune:

    nu inteleg totusi cum unii au evoluat si altii au ramas in urma cu mii de ani.Ei traiesc ca in Europa de acu 5-6000 ani. Si in Egiptul antic se traia mai civilizat fata de triburile astea din ziua de azi… Chinezii au o istorie de mii de ani iara ,si si au batut capul cu tot felul de filozofii si probleme existentiale si astia traiesc dupa instincte si nevoi….

  • alicee spune:

    Cel mai tare articol de pana acum! Pozele sunt frumoase, fotomodelelor le cam lipseste feminitatea dar e de inteles avand in vedere mediul in care stau.

    Astept episodul de maine care sper sa nu fie prea masochist desi asa suna! 🙁

  • Andor Marton spune:

    Deci masochismul isi are originile in Etiopia 😉

  • Traveling Hawk spune:

    Ce interesant! Camera voastra seamana cu a noastra, din Mandawa, pe care tocmai am postat-o…apropo de antropologia de care vorbea VertAnge 🙂

    La targul ala mi-ar fi placut si mie: nu pentru margele, pentru vasele alea…

  • Imperator spune:

    @ Vertange – nu stiu daca e antropologie sau nu, dar imi place sa aflu de obiceiurile si filozofia de viata a oamenilor in tarile / zonele in care ma duc
    @ Anonim – e o combinatie de conditii climatice, credinte religioase, accesibilitate care duce la legaturi si schimburi cu altii si nu in ultimul rand existenta unor lideri care sa schimbe lucruri
    @ Alicee si Andor – cele mai masochiste mi s-au parut totusi hameritzele… evident si mursi sunt 🙂
    @ Hawk – da, am mai vazut colibe rotunde prin multe locuri din lume. Lumea nu e asa mare 🙂 Da, am cumparat vase 🙂

  • mengelaus spune:

    Fascinanta excursie si fascinanta povestire. Nu mai spun de poze 🙂 De abia astept sa devorez si restul episoadelor…

  • […] Valea Omo – se afla in Etiopia de Sud si aici traiesc niste triburi ale caror obiceiuri nu s-au mai schimbat […]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest