Cum sa petreci o dupa-amiaza in Dubai ? Ai vazut partia de schi din The Mall of the Emirates, maine te duci sa iei masa la Burj (singura posibilitate de a intra in hotel daca nu esti cazat acolo), ai fost prin Deira si prin Bur Dubai, cam peste tot… ce-ar fi sa mergi intr-un safari ?…
Asa numitele desert safari au devenit de cativa ani parte a Dubai Experience… A inceput initial ca un “dune bashing”, sa te dai cu 4×4 peste dunele de nisip intr-o cursa plina de adrenalina si apoi s-a dezvoltat intr-un adevarat program turistic bifand toate punctele obligatorii de bifat cand vizitezi o tara din Orient – gen dans din buric, plimbat cu camila, pufaind shisha, etc. Acum exista numerosi operatori care iti ofera aceste “desert safari” si sunt destule variante – o dupa amiaza, un rasarit de soare, dormitul noaptea in cort, etc.
Am intrebat la hotel si imediat am fost pus in contact cu una din numeroasele agentii care ofera asa ceva… A urmat o rapida negociere prin telefon si am obtinut pretul care il voiam. Asa ca am batut palma pe fir si am stabilit sa vina sa ne ia la ora 14:00 de la hotelul nostru din Deira. Si la ora 14:00 punct un pakistanez s-a infiintat in receptia hotelului. Ne-am urcat in masina, am mai luat vreo doi clienti de la un hotel de pe drum si am parasit Dubaiul in directia Al Ain. Nu a trebuit sa mergem prea mult pentru a vedea desertul plin cu dune… incepe practic de la iesirea din Dubai.
Intr-un final ajungem la “baza”. E un soi de mic complex in care poti cumpara ceva de mancat si baut, sa pozezi un pui de camila alaturi de maica-sa, niste struti intr-o cusca (cand ne-am intors le daduse drumul si se cam luau de turisti) si niste soimi, mandria si simbolul Emiratelor. Aici, ne redistribuim in masini. Land Cruisere-le albe, impecabile care ne asteapta cuminti gata de lupta. Prind un loc pe bancheta din spate si impartim masina cu niste filipinezi haiosi… Lucreaza prin Qatar si au venit intr-o scurta vacanta in Emirate. Si ca orice filipinezi, sunt chiar haiosi, rad, canta, chiraie, chitaie… dar ma binedispun, inclusiv pe soferul pakistanez care conduce masina. Il intreb de cand o face… de cateva luni… Sa speram ca totul va fi ok.
Cine nu s-a dat pe dune cu jeepul, nu stiti ce inseamna zgaltaiala. Masinile merg una dupa alta la o anumita distanta, dar asta nu inseamna ca nu pot fi accidente… La un moment dat urcam in viteza pe o duna si soferul pune o frana brusca in varful dunei… Franele, jos palaria, masina incremeneste… de pe partea cealalta a dunei, o alta masina a incremenit si ea… Filipinezii chiraie, combinand engleza cu tagalog si plecam mai departe… Programul consta in escaladarea in viteza a unei dune si apoi coborarea vijelioasa pe partea cealalta… si inca una, si inca una, volanul tras violent la dreapta, apoi la stanga… Oare asta or simti baietii aia la Formula 1 ?
Pana la urma, toata nebunia de pe dune se opreste. Una din masini are probleme tehnice si toti soferii se arunca sa o depaneze. In schimb, suntem luati in primire de instructorii de schi pe nisip. Se pare ca astia din Emirate au mirajul schiului… Cum nu a mai nins pe aici de la ultima glaciatiune, schiul pare un sport cool. Asa ca multi se duc sa schieze in Liban, a aparut si partia de schi din “Mall of the Emirates”, iar cineva mai inspirat s-a gandit ca zapada poate fi usor inlocuita cu nisipul… asa ca a inventat schiul pe nisip, urmat desigur de snowboarding… scuze, sandboarding.
Dupa cateva incercari, un arab alege o bruneta in pantaloni scurti, o alearga pe varf de duna, o pune sa se descalte, ii pune boardul in picoare si ii da vant in jos… dupa “dune bashing”, asta nu e nimic… Dar a fost nevoie ca bruneta sa sparga gheata, ma rog, nisipul in cazul nostru si iata ca toata lumea se buluceste la coada la sandboarding…
Intre timp, ziua se apropie de final… soarele apune peste dune asa ca e timpul sa ne intoarcem la baza. Oprirea la baza e relativ scurta – o cafea, un ceai, o bautura racoritoare. Daca vrei, poti sa-ti continui cura de adrenalina cu niste ATV-uri, dar nu se compara… de fapt, incep sa cred ca programul a fost gandit ca sa ne ia repede, sa creasca nivelul de nebunie sus pe dune si apoi incet, incet sa ne calmam si sa ne indreptam spre un program mai de cilau.
Evident, exista si program de cilau, nu va fie frica ! Ne urcam din nou in masini si dupa cativa kilometri, mergand partial off-road, ajungem la marea tabara a beduinilor… Ma rog, a beduinilor turistici cu toate stereotipiile tipice lumii arabe – aici, te poti plimba vreo 10 minute cu camila in sus si in jos, te poti imbraca si poza in jalabia si nu in ultimul rand sa gusti din shisha pentru o relaxare completa si definitiva. Si cum seara trebuie sa aibe si o parte gastronomica, ne descaltam, ne asezam pe niste pernite si mancam din kebab-urile specifice zonei… Intre timp, apare si ultimul element “traditional” – dansatoarea din buric ucraineanca. Si mare noroc are fata ca este din zona in care iarna e mai grea, pentru ca in martie, in desert, noaptea este destul de friguroasa, si cum trebuie sa danseze in sutien si picioarele goale, nu stiu cate localnice ar fi rezistat… Dar oricum te incalzesti de la dans, atmosfera s-a incalzit si ea (daca va intrebati, va zic ca exista si alcool, dar platesti suplimentar), asa ca filipinezele noastre s-au pus si ele la dans din buric in competitie cu profesionista nisipurilor…
Noaptea destul de tarziu, ne-am imbarcat in masinile care ne asteptau. Aveai si posibilitatea sa dormi pe undeva pe acolo peste noapte, dar nu venisem hotarati sa facem asta, asa ca am luat inapoi drumul Dubaiului… Dupa o dupa-amiaza ca in cele 1001 de nopti turistice…
Cum ajungi in Dubai
Tarom este singura companie aeriana care opereaza zboruri directe intre Bucuresti si Dubai. Pretul biletelor este de 419 euro pentru mai. Mai exista si optiunile Turkish Airlines (via Istanbul), Aerosvit (via Kiev) sau Qatar Airways (via Doha), dar si KLM care zboara pentru doar 536 euro (in caz ca nu prindeti vreo promotie sa fie mai ieftin).
Pentru iubitorii de low-cost-uri, se poate zbura cu preturi mici din Istanbul Sabiha Gokcen pana la Dubai cu FlyDubai sau pana la vecinii din Sharjah cu Air Arabia. Din pacate, zborul Bucuresti – Istanbul a devenit destul de scump (circa 200 euro) datorita lipsei unei competitii low-cost, asa nu economisesti prea mult (simularile pentru mai spun ca atat FlyDubai, cat si Air Arabia costa 196 euro).
Nu este greu sa gasesti oferte de “desert safari”. Sunt cam peste tot. Preturile difera insa destul de mult, cand am scris articolul, l-am intrebat pe prietenul Google si mi-a scos destule companii care aveau preturi intre 200 si 300 dinari (40 – 60 euro). De aceea multe companii iti spun sa le trimiti un mail pentru a-ti da pretul, deci puteti negocia.
Cazare Dubai
Una din marile probleme ale Emiratelor este viza. In general, iti trebuie o invitatie / garantie care e depusa de cineva din Emirate, primesti un numar si viza te asteapta pe aeroportul din Dubai sau oriunde aterizezi. Invitatia poate fi facuta de o persoana fizica, de o persoana juridical, de vreun hotel, agentie de turism sau companie aeriana din Emirate (daca zbori cu Emirates, te rezolva ei). Si cum hotelurile mai ieftine nu ajuta la obtinerea vizei, esti obligat sa stai in locurile mai scumpe. Daca obtineti viza intr-un fel sau in altul, puteti sa stati la EasyHotel Dubai E cam departe, dar costa doar 22 euro dubla daca rezervati din timp, iar taxiul e destul de ieftin in Dubai. Taxiul de la aeroport costa circa 90 dinari (18 euro)
Vremea in Dubai
Eu am fost in Emirate de cateva ori (de 4 ori in transit, 1 data in vizita) in decembrie, ianuarie si martie… Era soare, caldut si bine. Probabil cel mai bine este sa eviti perioada aprilie – octombrie cand de regula, termometrul sare mult peste 40 grade. In plus, disconfortul este major cand treci dintr-un spatiu inchis intr-unul deschis, pentru ca in Emirate este de prost gust daca nu ingheti in mall-uri si ajungi dupa aia la spital cu vreo bronsita violenta. Ca sa stii cand sa te duci in Dubai, iata statistica.
Viza Dubai / Emirate
Pentru a obtine viza de Emirate, trebuie sa primesti o invitatie. Aceasta poate fi de la o persoana fizica, juridica, linie aeriana sau hotel. Daca zbori cu Emirates, acestia pot sa te rezolve, daca nu, puteti obtine o invitatie de la vreun hotel sau agentie de turism. Teoretic cine te invita trebuie sa depuna o garantie in bani (destul de mare), lucru care il fac doar hotelurile ceva mai scumpe care tin o garantie permanenta pentru clientii lor. De aceea, e putin cam greu sa iei o viza si sa stai la un hotel mai ieftin.
Harta Dubai
Imagine Desert Safari – Dubai
La drum…
Plecam la drum
Dune bashing
si o oprire binemeritata
Gagico, hai la sandboarding !
Slapii jos, pune-te pe board
si du-te !!!
Sandboardingul este contagios
Revizia tehnica post-dune bashing
Inapoi la baza, pentru o tura cu ATV-uri
Un strut mai curios
In tabara „beduina” – nisip la sticla
moda araba
Shisha de relaxare
si dansatoarea din buric
Si dansuri arabesti intr-o coproductie Ucraina – Filipine
Gata de plecare…
Imbietoare destinatie! Trebuie sa invat sa citesc forma asta noua de blog, asa ca ma voi indeletnici cu accesatul butoanelor 🙂
Mai sa fie, noua nu ne-au aratat nici vulturi si nici struti anul trecut :-((( Asta e discriminare curata 😀
Chiar imi place cum arata noul site, iar eu mi-s carcotasa din fire! Keep up ze good work 🙂
Interesantă metamorfoză…
Bine te-am găsit pe noua moakă a sitului 🙂
Am fost şi eu anul trecut cu jeepul în deşert în Dubai şi pot spune că e una din cele mai tari experienţe. Trebuie precizat însă (şi chiar ar trebui specificat de agenţii în pliante) să nu bagi nimic la ghiozdan înainte, pentru că există riscul să-i umpli de respect interiorul lui arăbete. Oricum te aşteaptă o masă bună în oaza din deşert. Iar despre dansatoare, a noastră nu ştiu dacă era ucraineancă dar…era bună rău de tot!!! Am şi dansat împreună pe scenă 😉
Deci, dacă ajungeţi în Dubai, musai să vă daţi pe dune!
Soimi, pardon….am scris vulturi 🙂
Mi-am adus aminte, noua soferul ne-a spus ca e prima lui zi de lucru inainte sa purcedem la dune bashing :-))) Aia adrenalina…bine, a recunoscut ulterior ca nu era asa.
Si inca ceva, anul trecut la jumatatea lui mai ne-a costat in jur de 50 USD de persoana o excursie precum cea de mai sus.
Felicitari, arata foarte bine noul blog! 🙂 Dupa ce inveti wordpress-ul sa ne faci si noua un tutorial, eu n-am priceput nimic din el :))
Mai am mult pana sa fac tutoriale 🙂
Off topic.
Undeva pe blogul tau am citit un interesant traseu spre Delhi cu avionul via Moscova. In acest cay este necesara o viza de tranzit daca se asteapta in zona de tranzit ? Se poate iesi in incinta aeroportului ?
Daca nu parasesti aeroportul, nu ai nevoie de viza de tranzit. Daca vrei sa parasesti, ia o viza de tranzit de la ambasada Rusiei la Bucuresti
Ideea e să nu bagi nimic la ghiozdan înainte, că e posibil să-i umpli de respect jeep-ul lui arăbete…
[…] This post was mentioned on Twitter by excursie la munte, Integro. Integro said: Adrenalina la maxim – cu jeepul pe dune: Cum sa petreci o dupa-amiaza in Dubai ? Ai vazut partia de schi din T… http://bit.ly/igRUYA […]
ma gandesc serios sa fac asa ceva 😉 foarte tare!
Faina noua fata a blogului!
Am facut „dune bashing” in Tunisia. A fost ametitor.
Noroc ca nu stiam ce si cum, a doua oara …nu mi se mai intampla. Glumesc!
La un moment dat ma tineam cu mainile de centura de siguranta in care eram prinsa, ca si cand mi-ar fi depins viata de asta. :))))
Sport extrem, ce mai! 😀
„Jeep is an automobile marque of Chrysler” … nu am vazut acolo decat Toyote Landcruiser.
dar nu poti vedea mai departe de cocalarimea din romania care pune in aceeasi oala masinile „mari”
nu ma asteptam sa vad asa ceva tocmai la tine…
Jeepul ca si adidasii, xeroxu, pampersu si linoleul au intrat in limba romana (si nu numai) ca un cuvant care sa exprime „automobilele de teren de tip ARO”, „off-road vehicles” sau SUV. De aceea l-am folosit
felicitari pentru noul blog!sper sa contina cat mai multe articole…mai ales despre india
Da, probabil, de aceea este
Superb blogul tau si foarte corecte relatarile despre Emirate si Dubai in special cu mici precizari totusi :
1) Tariful / pretul pt safari in desert – la TOATE agentiile de turism – este FIX, adica 50 dolari USA – caci in Emirate nimeni NU stie ce inseamna „Euro”.
Pretul este stabilit de Guvern si NU e negociabil, desi ei incearca sa te „faca” , daca nu stii.
In general in Emirate ,TOTUL in ce priveste preturile – e stabilit de guvern , desi ei te lasa sa ai impresia ca ai facut o mare afacere daca ai negociat ceva anume.
2) Moneda UAE este DIRHAMUL (cu subdiviziunea „FILS” ) si nicidecum „dinarul”
In rest TOTUL e OK in relatarea ta.
PS – Muncesc de 9 ani in Dubai si il stiu ca pe propriul meu buzunar
E vreo problema in obtinerea vizei de turist pt Dubai ? La anul vreau sa vin cu prietena mea….eu am 34 iar ea are 29 de ani ….rezervarile vreau sa le fac pe Booking.com si biletele sa le iau printr-un site de bilete pt avion.
Imperator esti tare de tot ! Consider ca cel mai frumos lucru pe lumea asta este sa calatoresti in toata colturile pamantului …..astea sunt lucruri de care nu ai cum sa te plictisesti si pe care sa le regreti .
Emiratele (inclusiv Dubaiul) este una din acele tari unde e mai bine sa mergi printr-o agentie de turism. Pentru a te duce in Emitate iti trebuie o invitatie de la cineva de acolo care trebuie sa depuna o garantie baneasca ca nu le furi camilele, nisipul si petrolul si ca pleci din tara. In caz ca esti invitat de o persoana fizica sau juridica care de obicei nu fac invitatii, e un efort mai mare, dar poti sa iei invitatie si de la hoteluri, agentii de turism sau linii aeriene (atentie, doar liniile aeriene din Emirate adica Emirates, Etihad sau Air Arabia, nu stiu daca si Fly Dubai rezolva invitatii). Aceste firme au in general un depozit permanent la autoritati si asigura invitatii pe banda rulanta. Si eu am fost cu ajutorul unei agentii romanesti care mi-a aranjat hotelul si invitatia (biletul de avion l-am luat eu).
Multumesc de asemenea de aprecieri 🙂
Poti sa-ti faci rezervare pe booking.com insa automat va trebui sa zbori cu Emirates sau alta companie din Golf ca sa-ti rezolve ei viza.Daca vrei sa scapi de griji cel mai bine apelezi la o agentie romaneasca care are parteneri in Dubai si iti obtin ei viza.Altfel pe cont propriu e mai dificil.
Stiu ca multi romani si-au facut rost de viza atat prin agentii din tara cat si prin Emirates….dorinta mea pt la anul este ca sa merg din Bucuresti vreo 8-10 zile in Hong Kong iar de acolo sa vin in Dubai cu Emirates ….chiar imi doresc sa zbor cu nu Airbus A380-800 si in felul asta o sa rezolv si problema cu viza ! 🙂
Dubaiul stiu ce insemna pt ca am lucrat un an acolo …prin 2002, dar imi este dor si de aceea vreau sa merg sa-l vizitez din nou, mai ales ca s-au facut destul de multe intr-o perioada f scurta. Cu siguranta ca am sa merg vreo 2 zile si in Abu Dhabi….pe cornisa si sa vad si Ferrari World !
Multumesc la amandoi de raspunsuri si aveti grija ca sunteti sub urmarire ….pe blog :d !
[…] a fost dedicata unui jeep safari… Avand in minte saritul plin de adrenalina peste dunele din Dubai de acum cateva luni, ma asteptam la un off-road zbuciumat… Da’ de unde, jeep safariul […]
Pt cei care se duc la safari in desert e bine sa aveti si haine groase, e destul de frig seara in desert. Am avut niste bluze la noi dar se pare ca n-au fost suficiente, tot am tras ceva frig la oase 🙂 mai ales ca am stat vreo 2 -3 ore pe acolo (cina, dans din buric + alte reprezentatii). Luati aminte!
buna va rog sa ma autati si pe mine,am primit o invitatie de la un prieten prin agentie turistica pt dubai,intrebarea mea este ca pot sa imi iau bilet de avion si sa merg sau cu invitatie mai trebuie sa merg la ambasada pe undeva?va rog ajuta-ti-ma
Iti trebuie o viza pe care sa ti-o aranjeze prietenul prin agentia turistica. Viza are forma unei coli de hartie in format pdf parca care vine pe mail cu poza, datele tale si un numar de referinta. Cu aia, te imbarci in avion si o si arati cand sosesti pe aeroportul din Dubai.
Foaia aceea trebuie sa arate cam asa (in plus, sa aibe poza ta): http://www.seatholidays.com/dubai-tourist-visa.asp