Marele Zid – nu se vede el din Cosmos, dar este gigantic !

Obiective turistice China: Marele Zid mai gol.JPG

Intr-o buna dimineata, imparatul chinez Qin Shih Huang s-a trezit suparat din somn… Unificase el China pentru prima data, dar pardalnicii de huni din Mongolia il enervau la culme cu navalirile lor. Asa ca se ridica din pat si urla catre generalul Meng Tian – “Construieste naibii un zid sa nu mai vina barbarii peste noi !” Nu era o inovatie absoluta, celelalte regate pe care tocmai le unificase construisera si ele niste portiuni… Dar acum China avea un imparat, imparatul avea un general dornic sa se evidentieze si care facu rost rapid de cateva sute de milioane de lucratori si se pusese pe construit zidul… conditiile erau ingrozitoare, mii de oameni si-au lasat oasele in fundatiile Marelui Zid… Iar dupa moartea primului imparat, fiul sau a fost indepartat de la putere din cauza revoltelor incepute de constructorii Zidului… Asta se intampla cam pe la 200 inainte de Hristos. Asa a aparut Marele Zid !

Alti fani declarati ai Zidului au fost imparatii dinastiei Ming, 1500 de ani mai tarziu. Ei au rasturnat dinastia Han, dinastie mongola care reusisera sa dribleze Zidul si sa ocupe China. Asa ca Ming au fost foarte atenti la miscarile calaretilor de la nord de granita, asa ca s-au pus pe reconstructie. Ce vedeti astazi este in mare parte opera dinastiei Ming (1368 – 1644). In ciuda eforturilor, banilor si vietilor, Zidul nu a reusit niciodata sa-si indeplineasca rolul militar. In schimb, a functionat ca o autostrada pentru bunuri de-a lungul unei bune parti din China.

Probabil nu exista un alt simbol mai bun pentru chinezi decat Marele Zid. Totul in China trebuie sa fie mare, foarte mare, gigantic si asta s-a dorit de milenii. Chinezii sunt foarte mandrii de Marele lor Zid. De altfel, brandul Great Wall este peste tot in Republica Populara – supermarketurile sunt pline de vinuri Great Wall, exista automobile Great Wall (la un moment dat, vandute si in Romania), unelte, echipamente, orice poti gasi sub brandul Great Wall – evident, produs de producatori diferiti…

Am ajuns de doua ori la zid. Prima oara intr-o zi geroasa de decembrie pe un frig de -10 grade si sub un cer de un albastru violent si de o claritate de se vedeau satelitii spion americani. Desi era duminica, putine suflete se aflau pe Zid, un obiectiv turistic de prim ordin dupa cum banuiti de altfel. Am ajuns la Badaling, principalul loc in care se viziteaza Zidul si partea si cea mai spectaculoasa de altfel. Zidul foarte inalt si majestuos te atrage de departe. Daca te simti sportiv, poti s-o iei la picior si sa te cateri pe zic, daca nu, te poti urca intr-un teleferic inchis, de fapt un soi de telegondola care sa te duca sus pe Zid.

Odata ajuns pe zid dupa cativa pasi printr-un tunel, nu se poate sa nu fi impresionat de panorama – Zidul urca si coboara pe dealuri ca un sarpe imens cu turnuri de aparare. Este o imagine absolut fascinanta. Mi-ar fi placut sa stau sa contemplu peisajele, dar gerul musca, asa ca a trebuit sa fac jogging in sus si in jos… Printr-o zona mai larga, pozarii atrageau turistii (imensa majoritate, chinezi, cred ca eram singurul european pe acolo) cu un yak impodobit in stil tibetan sau cu vreo camila cu o singura cocoasa specifica deserturilor de Nord… Si probabil aveau si ceva business pana in momentul nefericit in care a aparut maimuta… Adica eu ! Asa ca toti chinezii au abandonat yakul si camila si au venit sa se pozeze cu mine… Evident, facand semnul Victoriei din degetele bine imblanite in manusi.

A doua experienta a fost vara. August, frumos, soare, cald. Din pacate, jumatate de China parea ca s-a mutat pe Zid, pazindu-si tara de atacurile nomazilor cu aparate de fotografiat cat mai complicate. Si cum chinezii sunt un popor foarte antrenat la cozi si impins, iesirea din tunelul de la telecabina si apoi primii pasi pe zid mi-au adus aminte de frumosul sport in care excelam candva numit rugby.

Marele meu noroc a fost ca turistii chinezi sunt si foarte lenesi, iar in zona Badaling, exista doua randuri sa-I zicem paralele de zid… Cel care are legatura cu telecabina era super aglomerat. Cel de-al doilea, aflat la cateva sute de metri, poate si mai mult de urcus si coboras era ametitor de gol… Asa ca am luat-o la picior si m-am desprins de multime. Si cum era perioada Olimpiadei, zidul era plin de “maimute”, asa ca am scapat de ritualul fotografiilor… ma rog, doar vreo 2 – 3 poze, adica rezonabil…

Asa ca mi-am gasit usor un coltisor de Zid si am incercat sa-mi imaginez calaretii chinezi alergand in galopul cailor pe meterezele acestei cladiri absolut incredibile. Una din legendele urbane ale Chinei este ca zidul se vede din spatiu… Mare a fost dezamagirea intregii natiuni cand primul astronaut chinez, Yang Liwel, odata ajuns in afara Terrei a recunoscut ca totusi Zidul nu se vede din Spatiu… Si cred ca are dreptate… zidul este incredibil de lung, nu si lat pentru a putea fi observat de la astfel de distante. Zidul se vede in timpul unui zbor sub-orbital, dar la fel se vad si autostrazile si caile ferate… dar pentru nimic in lume asta nu inseamna ca Marele Zid Chinezesc nu este o minune a lumii… A fost construit fara rost ? Sigur, ca multe alte lucruri de pe Planeta (incepand de la turnul din Babilon si terminand cu Burj Khalifa). Dar totusi a dainuit peste veacuri si este un loc impresionant… mai ales cand eviti hoardele de turisti.

Si ca veni vorba de evitarea hoardelor. Zidul are totusi peste 10.000 km, asa ca multi turisti mai intreprinzatori se catara pe zonele necomerciale… unii isi mai rup cate vreun picior sau au parte de o amenda din partea autoritatilor.

Cum ajungi la Marele Zid

In primul rand, trebuie sa mergi la Beijing unde poti ajunge fie cu trenul cu faimosul Transiberian, fie cu avionul. In ultimul timp, am vazut preturi destul de bune la Aeroflot si Aerosvit, dar daca nu va surad companiile din fostul spatiu sovietic (care sunt ok, dar nu la fel de comfortabile ca multe altele), poti arunca o privire si pe KLM, Turkish sau alte companii europene.

Din Beijing, este imposibil sa nu gasesti o agentie sau hotel cat de mic care sa nu-ti ofere un tur pana la Marele Zid. Marea majoritate a tururilor organizate te duc in pelerinaj si pe la magazinele de jad sau vreun doctor traditional care iti va descoperi toate bolile dintr-o privire si iti va recomanda cu caldura un tratament cu preturi de la 50 – 70 dolari.

Daca va ambitionati, insa sa va duceti de capul vostru, Beijing Sightseeing Bus Center (are doua statii, una langa Gara de Vest, cealalta in Qianmen, piata de la sud de Tien-an-Men) ofera transport si intrare pentru 80 yuani (8 euro). O alta optiune este sa negociezi cu un taximetrist pentru 4 – 500 yuani (un pret ok, daca sunteti 4 oameni), sau cea mai ieftina idée este sa iei autobuzul 919 care pleaca de la poarta Deshrngmen, la 500 de metri de statia de metro Jishuitan. Autobuzul merge direct la Badaling, ultima cursa inapoi e la 18:30 si costa sub 10 yuani (1 euro).

Cand sa mergi la Marele Zid

Sezonul ploios este vara, cel secetos iarna cand insa poate fi infiorator de frig. Cel mai bine e primavara si toamna, dar evita ziua de 1 Octombrie, ziua Revolutiei cand toata tara se pune in miscare. Daca esti prin zona vara cand e perioada de concedii, incearca pe cat posibil sa nu te duci in vreun weekend. Daca totusi te duci sambata sau duminica, vei avea revelatia a ce inseamna o tara cu mai mult de 1 miliard de locuitori. Daca te intereseaza insa mai multe detalii, iata cum e vremea in Beijing pe luni

Ce poti sa mai faci la Marele Zid

Sa te dai cu telefericul, sa cobori pe un soi de toboggan cu un bob, care la o anumita viteza poate sa-ti ofere cota de adrenalina pentru cateva zile. In rest, multe suveniruri si oportunitati de poze cu iaci, camile si chinezi (in cazul weekendurilor, doar cu chinezi, pentru ca nu mai incap camilele). Atentie, pe zid nu prea e nimic de mancare, asa ca ori ia cu tine, ori baga ceva mancare chinezeasca de la standurile din parcarea de la teleferic.

Viza China

Inainte de a merge in China, trebuie sa iei viza de la ambasada din Bucuresti. Conditiile sunt relativ simple, dar trebuie sa ai un bilet de avion deja cumparat daca nu ai vreo invitatie oficiala. Mai multe informatii pe site-ul Ambasadei Chineze la Bucuresti.

Harta Marele Zid (Badaling)

Click aici

Imagini Marele Zid

 

Imagini China: Marele Zid iarna.JPG

Poze de iarna la Marele Zid

Obiective turistice China: Marele Zid iarna.JPG

Imagini China: Marele Zid Badaling iarna.JPG

Imagini China: intrare Marele Zid.JPG

De data asta, vara. La intrare

Obiective turistice China: telegondola Badaling.JPG

Telegondola de la Badaling

Imagini China: teleferic Marele Zid.JPG

In viteza, spre Marele Zid

Imagini China: Marele zid.JPG

Unde realizam ca totusi China e o tara de mai bine de 1 miliard de suflete 🙂

Imagini China: Marele Zid.JPG

Obiective turistice China: Marele Zid.JPG

Imagini China: multimi la Marele Zid.JPG

Imagini China: Marele Zid luat cu asalt.JPG

Imagini China: pe metereze Marele Zid

Pe metereze !

Imagini China: Marele Zid.JPG

Imagini China: exista si locuri libere pe Marele Zid

Si totusi, mai exista si portiuni de zid linistite

Imagini China: Marele Zid ca un sarpe.JPG

Marele Zid, ca un sarpe gigantic !

Obiective turistice China: Marele Zid.JPG

Imagini China: Marele Zid serpuind.JPG

Imagini China: la baza Marelui Zid.JPG

La baza Marelui Zid, ce altceva decat un complex comercial…

Comentarii

  • badge® spune:

    Arată foarte bine zidul la Badaling…dar văzând hoardele de chinezi din fotografii, mă felicit că am ales varianta Mutianyu unde, chiar dacă vizibilitatea e mai redusă (în plus, am prins o zi cu ceaţă), măcar ne-am zbenguit în voie…iar chinezii, abia dacă erau câţiva, predominau în schimb „maimuţele”.

  • George spune:

    @Cezar
    Dat fiind ca esti cam pe calibrul meu (eu: 1,88 m si 0,12 to) sa stii ca pozele pe care ti le faceau chinezii nu erau cu maimutza 😀 ci cu Lucky Buddha :)). A doua oara probabil era plin de americani, pe langa care noi suntem puiuti zgribuliti 😀

    Dupa ce timp de aproape 2 saptamani am facut poze de-mi scoteam toti banii de calatorie daca ceream 1 yuan/poza :D, am avut o discutie cu o vanzatoare vorbareata intr-un magazin undeva in zona Qianmen. Dupa ce am negociat la sange niste tricouri (de la 150 la 15 yuani :D) imi spune foarte suparata … you’re not my Lucky Buddha 😮

    Am intrebat-o care-i poveste si mi-a spus ca „dolofanii” ca mine sunt considerati ca fiind aducatori de noroc, asa ca e de bine sa ne atinga. Daca se si pozeaza cu noi … s-au scos :))

  • Varu spune:

    @George

    Eu si cu Imperator stim povestea cu „Lucky Buddha” si din alte surse. 🙂
    Nu iti face probleme ca ai ratat sa te imbogatesti in China, poti sa iti pui in aplicare „planul de afacere” si in India, situatia e identica. :))

  • Imperator spune:

    Eu eram Lucky Buddha mai repede prin zonele budiste din Asia de Sud Est 🙂 In China, putini mi-au spus 🙂

  • SORIN spune:

    Gălbejiții au avut ocazia să se pozeze chiar cu Imperatorul! Bravo lor! bine, frumos, in septembrie ajung și eu, sper să nu explodeze mămăliga la Fukushima, asta ar însemna că toată zona ar fi afectată? Am gasit bilete la Aeroflot la preturi derizorii, 400€ dus/intors via Moscova. Cine vine cu noi?

  • Camelia spune:

    Interesant!
    Si mie imi place sa calatoresc, dar sunt „mic copil” pe langa dvs. Astazi am descoperit site-ul. Mi se pare f. util.
    As vrea sa vizitez Beijing-ul si Marele Zid Chinezesc. Excursiile organizate de agentii sunt foarte scumpe. Ati fost pe cont propriu? Daca – da, ati salvat multi bani? In privinta obiectivelor, le-as urma pe cele de la agentii.
    In mai ma duc in Islanda pentru 10 zile (dintre care 5 zile la un curs). Aveti ceva recomandari si sfaturi utile sa-mi dati?
    Paste fericit!

    • Imperator spune:

      Am fost de 2 ori la Beijing – prima oara in delegatie, dar am avut timp garla si pentru vizita, a doua oara in 2008 la Olimpiada – am fost pe cont propriu, mi-am luat bilet de avion si am luat un hotel. Daca esti atenta, gasesti zboruri de Beijing la 4 – 500 euro (cu Aerosvit sau Aeroflot), iar acolo poti sa stai si la 10 euro, depinde ce standarde ai 🙂 Despre Islanda, nu stiu prea multe lucruri, n-am ajuns inca, mi-ar dori, dar n-a venit inca momentul. Poti sa intri pe forum sa intrebi pe acolo, poate a fost cineva… sigur o fi fost cineva 🙂 Paste fericit si tie !

  • Camelia spune:

    Multumesc!

  • Maria spune:

    Cesar, tu ai zburat vreodata cu Aeroflot? Am gasit un pret super super pt Shangai (urmind sfatul tau de mai sus, pt care-ti multumesc) dar nu stiu nimic despre compania asta..

    • Imperator spune:

      N-am mai zburat demult cu ei, dar am inteles ca si-au imbunatatit serviciile intr-un mod spectaculos. Nu exista insa problema de siguranta.

      • Maria spune:

        atunci cumpar imediat! am gasit la 250 de euro, gratis as zice! E pt Anul Nou asa ca probabil ca e mult prea departe ca perioada pt marea majoritate! mersi mult!

  • Dan spune:

    Ar fi totusi bine sa fiti pregatiti daca vreti sa faceti rezervari la AeroSvit. Mie mi-au anulat un zbor de Beijing platit cu 6 luni inainte (practic intreaga excursie a fost construita in baza acelui zbor). Si astfel am ajuns sa iau bilete la Turkish cu o saptamana inainte de plecare (va imaginati ce pret am avut). Mi-au spus doar ca imi vor returna banii pe card intr-o saptamana, dupa care nu au mai raspuns la mail.

  • Indy spune:

    De fapt cea mai ieftina varianta de ajuns la Marele Zid din Beijing e cu trenul – costa 6 yuan (echivalentul a 3 lei). Ce e drept e ca nu scrie nimic despre el decat in chineza, deci daca nu aveti pe careva sa inteleaga viermii lor e mai trist – autobuzul e totusi mai sigur pt straini.

  • […] (ma rog, nu e foarte nou), situl maya de la Chichen Itza (Mexic), statuia lui Isus din Rio, Marele Zid Chinezesc, Macchu Picchu, citadela nabateeana de la Petra (Iordania) si Taj Mahal (Agra, India). Subsemnatul […]

  • adela spune:

    Noi am ales sa mergem la Jinshanling pentru a scapa de hoardele de turisti chinezi. In plus ne doaream mult sa facem cativa pasi pe zid asa ca am facut cei 6 km de la Jinshanling pana aproape de Simatai. Din pacate Simatai este inchis pentru renovare asa ca a trebuit sa coboram de pe zid mai devreme.
    Este o zona extraordinar de frumoasa si o recomand tuturor. Vezi atat zidul in starea lui nerenovata (3 km) cat si renovata (3 km). Iar in afara de noi am mai intalnit maxim 20 de persoane pe zid in cele trei ore de plimbare (dintre care 10 au venit cu acelasi autobuz cu noi). Singurul dezavantaj este ca e mai departe de oras dar daca se merge pe autostrada ajungi cam in 2 ore daca imi aduc bine aminte.

    • Imperator spune:

      A treia oara cand am ajuns la Zid (iulie 2012), am fost la Mutianyu si ma bucur ca am fost acolo. Foarte frumos refacut, foarte faina zona (pacat ca era foarte ceata 🙁 si foarte putini turisti !

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest