Madrid nu are sarmul Parisului, istoria ornata a Romei, sau modernismul super-cool al Barcelonei. In schimb, tot ce este mai bun in Spania se intalneste aici, in mijlocul peninsulei iberice. Madridul inseamna cultura (ce alta capitala se poate mandri sa gazduiasca practic una langa alta muzee de importanta unui Prado, Thyssen sau Reina Sofia ?), dar inseamna si distractie. Se spune ca spaniolii dorm in medie cu o ora mai putin decat restul europenilor, iar madrilenii inca si mai putin ! Bienvenido a Madrid, Spania !
Ziua 1 in Madrid: Plaza de Espana – Palatul Regal – Plaza Mayor – Puerta del Sol – Santiago Bernabeu
De unde sa pornesti decat din centrul Madridului… ca orice oras mare, Madridul are o piata principala si ca aproape peste tot in Spania, asta se numeste Plaza de Espana. Aici se afla monumentul marelui Cervantes (evident, prin reprezentarea nemuritorilor Don Quijote si Sancho Panza), dar si un imens bloc construit in stilul New York-ului anilor 30. Tot de aici, porneste si bulevardul chic al Madridului, Gran Via, dar il vom lua la pas ceva mai tarziu.
Intorceti-va cu spatele la marele bloc din Plaza de Espana, si porniti incet spre Palatul Regal. Construit in secolul XVIII de primul rege din dinastia Bourbon (Regele Juan Carlos face parte din aceeasi dinastie), palatul a inlocuit un palat-cetate provenit din Evul Mediu care tocmai a ars dupa urcarea pe tron al lui Felipe V de Bourbon. Si cum Reconquista se terminase, iar alti dusmani nu pareau la orizont, regele Felipe V a hotarat sa nu mai faca un palat-fortareata, ci un palat demn de o monarhie a unei tari bogate, care sa rivalizeze cu orice alt palat din Europa. Din pacate, pentru el, nu a mai apucat terminarea lucrarilor, poate si de aceea, n-a fost construit decat un sfert din planul initial care cuprindea nu mai putin de 2800 camere ! Cumparati biletul si intrati… chiar daca nu sunt “decat” vreo 500 de camera, palatul merita vizitat. Nu veti vedea decat 50 de camere unde aveti parte de o mare expozitie de picturi, cu Goya la loc de cinste, o colectie impresionanta de ceasuri aberant de inzorzonate si mai ales o superba camera a tronului, complet tapetata in catifea. Nu ratati in acelasi complex si Muzeul Farmaciei… chiar daca sunteti un fan al produselor chimice, colectia imensa de mojare si cupe expuse destul de spectaculos va va impresiona.
Langa un palat regal al unei dinastii foarte catolice, nu poate fi decat o mare catedrala. Catedral de Nuestra Senora de la Almudena (sau, mai simplu, biserica Almudena) este ceea ce e Notre Dame pentru Paris sau San Pietro pentru Roma. Nu o sa va vina sa credeti, dar totusi acest lacas de cult nu a fost terminat decat in 1992 ! Inainte de a ajunge insa la biserica, faceti o tura prin Plaza de Oriente, flancata de o parte de Palatul Regal si de cealalta de Teatrul Regal…
Dupa ce ati vizitat complexul regal spaniol, e timpul sa deveniti populari si sa va amestecati cu masele. Asa ca luati-o la picior spre Plaza Mayor, poate cel mai frumos loc din Madrid… Aici au loc targurile de tot soiul, sub zidurile frumos pictate ale Brutariei Regale… Si cred ca e cazul sa luati o pauza pentru un bine meritat pranz.
Gata ? Haideti spre Puerta del Sol, Poarta Soarelui, ceea ce era poarta estica a orasului acum mai bine de 200 de ani. Aici, va puteti poza cu simbolul Madridului, un urs in doua picioare catarandu-se pe un pom, iar din spatele lui incepe cartierul pietonal comercial cu magazine de la FNAC la Zara… Daca reusiti sa driblati acest cartier, va recomand sa vizitati Convento de las Descalzas Reales (Manastirea Descultelor Regale), o manastire aflata in mijlocul orasului, care in ciuda tuturor atractiilor lumii moderne, gazduieste inca 33 de calugarite (majoritatea, insa, incaltate, dar nu de la Zara). Iesiti pe Gran Via, acest Champs Elysees al Madridului si preumblati-va in sus si jos pana in Plaza de Espana si chiar si mai departe…
Daca se intampla ca Real Madrid sa joace in seara aceasta, eu zic sa nu ratati spectacolul de pe Santiago Bernabeu. Chiar daca nu mai au cine stie ce rezultate in ultimii ani, Real Madrid continua sa ramana o echipa galactica cu milioane de aficionados in intreaga lume, iar experienta poate fi unica. Daca nu, pregatiti-va pentru o seara frumoasa la o terasa si poate o noapte incinsa.
Ziua 2 in Madrid – El Rastro – Prado / Reina Sofia / Thyssen – gara Atocha
Daca e duminica, o buna parte din madrilèni o iau la picior spre El Rastro, piata de duminica. Haine ieftine “made in China”, tricouri, discuri cu flamengo, fotografii, niste Vuitoane facute pe vapor, electronice si cate si mai cate fac din El Rastro un loc extrem de animat duminica dimineata. Daca talciocurile a la Espana nu va pasioneaza si aseara nu ati fost la meci, va recomand sa faceti turul stadionului Santiago Bernabeu… veti calc ape gazon, veti vizita vestiarele si muzeul clubului.
Apoi, va trebui sa vizitati si principalele muzee ale orasului. Dupa cum spuneam, Madridul este gazda a trei muzee care ar reprezenta mandria oricarei urbe de pe glob – Prado, Reina Sofia si Thyssen – Bornemisza. Daca Prado este muzeul clasic al Spaniei, cu arta din secolele precedente, printre care Goya (aici se afla faimoasele Maya Desnuda si Maya Vestida, dar si picturile negre) sau El Greco, Reina Sofia adaposteste pictura moderna, in special, cea spaniola, iar Thyssen-Bornemisza fosta colectie privata a baronului omonim, casatorit cu o fosta Miss Spania care si-a donat colectia dupa moarte statului spaniol (muzeul a fost deschis in 2002, deci, e relativ nou). Daca totusi decideti sa vizitati doar clasicul Prado, nu trebuie sa ratati opera olandezului Hyeronimus Bosch, “Gradina placerilor lumesti”… Nu incercati sa va explicati ce a vrut sa spuna, nimeni nu a reusit inca sa dea o explicatie definitiva acestei opere halucinante, pictata cu 500 de ani inainte ca suprarealismul sa primeasca un nume si sa fie recunoscut ca un stil distinct.
Daca va apucati sa vizitati cele trei muzee, va va lua toata ziua… Va puteti odihni intre ele prin Parque del Buen Retiro (pe vremuri, aici era locul de rendez-vous al drogatilor, cand am fost in 1995 pentru prima oara in Madrid, peste tot calcai peste seringi folosite, dar intre timp, locul a fost asanat), asa ca puteti sa luati linistit niste tapas si sa va fotografiati cu statuia regelui Alfonso XII.
Si pentru ca probabil nu veti mai avea timp si de Gradina Regala Botanica, intrati in gara Atocha, gara insangerata de atentatele din 2005, dar care adaposteste o frumoasa, dar si bizara padure tropicala… Bizara pentru ca se afla intr-o gara si nu in vreun pavilion al Gradinii Botanice. Sa nu ziceti ca garile nu pot deveni obiective turistice per se !
Seara, reveniti in zona pietonala din centru, gasiti un restaurant bun si bagati niste jamon, gazpacho, paella, clatite obligatoriu cu o mega-portie de sangria proaspata !
Cum ajungi in Madrid
Exista numeroase curse directe intre Romania si Spania datorita numeroasei comunitati romanesti din Madrid si suburbii. Dintre companiile clasice, Taromul leaga Bucurestiul de Madrid. In plus, Tarom opereaza si cursa Cluj Napoca – Madrid. Nu mai putin de 4 low cost-uri leaga Romania de Spania. Blue Air leaga capitala Spaniei de Bucuresti si Sibiu, Wizz Air opereaza din Madrid spre Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca, iar Easy Jet ofera cursa Bucuresti – Madrid. A patra companie care zboara Bucuresti – Madrid este low-cost-ul spaniol Vueling.
Oferte foarte bune pot sa aibe si alte companii… de exemplu KLM va poate zbura dus-intors cu doar 159 euro, in plus putand sa dati o tura si prin Venetia Nordului intre 2 avioane.
Cazare Madrid
Ofertele bune apar si dispar de la o ora la alta, asa ca va recomand sa urmariti ce va ofera www.booking.com. Personal, am dormit in Madrid fie la prieteni, fie intr-un aparthotel mult prea scump si prost plasat pentru a vi-l recomanda. Pentru bugete mai stranse, Lonely Planet are numai cuvinte bune despre Los Amigos Hostel (pat in dormitoare comune cu incepere de la 17 euro). O alta optiune mai funky este Cat’s Hostel (preturi similare, au si camera duble)
Vremea la Madrid
Desi toata lumea stie ca in Spania e cald, ei bine, in Madrid, e foarte frig iarna. Iar vara, termometrul poate sari sanatos peste 40 de grade… asa ca primavara si toamna sunt cele mai placute. Pentru a vedea cand sa mergi la Madrid, verificati statistica meteo.
Top 3 obiective turistice in Madrid
Sunt foarte multe obiective turistice la Madrid, dar daca as fi obligat sa aleg doar 3, as zice Palatul Regal, Prado si Plaza Mayor.
Harta Madrid
Imagini Madrid
Plaza Espana
Palatul Regal
Palatul Regal
In interiorul palatului
Fresce regale
Muzeul Farmaciei
Plaza de Oriente
Teatrul Regal
Catedrala Almudena
Vrei un afis cu tine toreador ?
Plaza Mayor
Dati un euro, vedeti daca misca 🙂
Simbolul Madridului
Imbratisari gratis in Madrid 🙂
Manastirea descaltatelor regale
Gara Atocha
o adevarata jungla tropicala
Madridul modern
Madrid by night
Carrefour… dar nu Orhideea, ci Alcala de Henares !
Cel mai convenabil de mers in Madrid este in august cand toti spaniolii pleaca la randul lor in concedii. Preturile la hoteluri, mai ales cele de business, ajung o fractiune fata de cat costa in mod normal.
Exact in hotelul din poza ta Madrid by night am stat cand am fost in Madrid. Hotel Moderno, in Puerta del Sol. Am prins o oferta, dar totusi a fost scump, totusi era bine situat.
Da, la doi pasi de absolut orice – Puerta del Sol, Plaza Mayor, zona palatului regal si in mijloc de shopping 🙂
am o saptamana la Madrid in curand, parca citesti gandurile Imperatorule, sa intamplat asa si cu Marocul:)
Daca ai o saptamana, musai sa te duci si prin jur – Toledo, Segovia, eventual Escorial si Avila
Buna,
eu plec saptamana viitoare pentru 4 zile in Madrid, ma gandeam sa merg si in Toledo. Oare mai am timp de inca ceva prin jur?
Mihaela
Incepe cu Madridul… daca vezi ca ai cam vazut tot ce ti-ai dorit, poti sa mai aloci o zi zonei din jur. Daca mai ai vreo zi in plus sau zi jumatate, m-as duce la Segovia (ca numarul 2 dupa Toledo, evident 🙂
stau in ALCALA DE HENARES, dar am vizitat MADRID -ul inca din prima luna a venirii in Spania.(2009) Ulterior am vazut Toledo, Valencia, abia anul acesta Segovia. Muzeele sunt scumpe trebuie sa te innarmezi cu minim 100 /zi ca sa vezi muzeele in 2 sau El Escorial sau altele. Mare noroc sa vii in zile de fiesta ca se intra gratis si desi te poate speria coada de sute de persoane nu astepti mult ca sa ajungi inauntru unde atmosfera este super racoroasa de nu-ti vine sa mai iesi afara. In august Madridul are temperaturi de min 40C. daca banii pentru diverse consumatii sunt putini nu va sfiiti sa mergeti doar o strada mai in lateral de cea principala
intre 20-27 august Alcala de Henares ofera o saptamina de festivitati care merita vazute: le voi savura cu siguranta si a treia oara cu aceeasi placere si anul acesta ca voi fi aici. Este adevarat, tarifele si aici in august sunt mult mai mici la cazare dar poate aveti vreun prieten care va poate gazdui !!
Nu ocoliti Alcala de Henares, de aici a plecat Cristofor Columb, aici este casa lui Cervantes, seamana tare bine cu un oras transilvan !
[…] la Madrid si sa pornim turul hispanic de aici. Am scris la un moment dat un articol intitulat “Weekend la Madrid”, de unde va puteti inspira pentru un program complet in capitala Spaniei. In prima zi, eu as lua […]
[…] astea sunt ponturile de azi despre Madrid. De asemenea, va recomand sa cititi articolul “Weekend la Madrid” pentru a afla cum mi-as organiza un tur al orasului Madrid daca as avea doar doua zile la […]
[…] puteti citi aici toate articolele mele despre capitala Spaniei, dar si un articol despre ce as face 2 zile in Madrid pentru cei cu timp […]
[…] gara Atocha cu a sa padure tropicala si multe altele. Mai demult, am scris un articol intitulat „Weekend la Madrid”, unde am recomandat o ruta de doua zile prin capitala […]