Cu ce sa merg in vacanta ? Cash sau card ?

Credit card.jpg

Una dintre cele mai raspandite intrebari de pe forumurile de calatorii este “cu ce sa ma duc, cu  dolari sau euro ?” (evident nu in tarile din Euro-zone). Raspunsul meu este simplu – cu un card de debit, d-aia pe care iti iei salariul in Romania. Este cel mai simplu si de multe ori chiar si cel mai ieftin.

Multi dintre noi avem déjà un card de debit pe care primim salariul sau bursa sau mai stiu eu ce bani. Aceste carduri sunt in lei, dar pot fi folosite fara nici o problema la orice ATM din lume care afiseaza semnul Visa sau Master Card. Eu am un card Visa Electron de prin 2001 si l-am folosit din muntii peruvieni pana in jungla indoneziana fara probleme. Sunt convins, ca la fel functioneaza si un card Maestro. Singurele tari unde am fost obligat sa aduc cash au fost: Iran (datorita embargoului tranzactiilor internationale, desi exista o retea decenta de ATM-uri, cardurile straine nu functioneaza), Coreea de Nord (nu exista ATM-uri), Nepal (cand am fost nu existau ATM-uri, acum inteleg ca ar fi destule), si Cambogia (cand am fost in 2003 nu existau ATM-uri, acum am auzit ca au aparut, mai ales in Siem Reap si Phnom Penh). In restul de 74 tari vizitate, nu am avut nici o problema – exceptand Japonia unde cardurile straine nu functionau decat la filialele bancilor straine (cum ar fi Citibank) sau la posta, asa ca trebuia sa ma interesez unde era posta cea mai apropiata din orasul in care ajungeam (in general, erau semnalate in Lonely Planet).

Exista insa tari unde folosirea cardurilor in magazine poate fi riscanta, asa ca cel mai safe este sa scoti bani din ATM si sa platesti cash.

OK, functioneaza, dar cat costa ? M-am uitat la comisioanele a 4 banci din Romania pentru folosirea Visa Electron in strainatate. Iata-le

Banca Comerciala Romana:          0,75% + 4,5 lei

Banca Romana de Dezvoltare:    1,5% + 10 lei

Bancpost:                                            1% + 2 lei

ING:                                                       1% + 10 lei

Sa zicem ca mergem in Croatia unde moneda nationala este kuna. In general, nu o sa prea poti sa gasesti kune de vanzare in Romania, asa ca trebuie sa-ti schimbi leii in euro si apoi in kune odata ce ajungi in Croatia.

Cat te-ar costa sa scoti 1000 kune (mai bine de 130 euro) dintr-un ATM din Croatia ? Pai, iata, mai jos, in functie de banca. Rata de schimb a Bancii Nationale de pe data de 28 aprilie (cand am scris acest articol) este de 1000 kuna = 553 lei. La aceasta suma, se adauga comisioanele.

BCR:                       553 + 8,65 = 561,65 lei

BRD:                      553 + 18,30 = 571,30 lei

Bancpost:            553 + 7,53 = 560,53 lei

ING:                       553 + 15,53 = 568,53

Acum sa luam cazul in care te duci la casa de schimb. M-am uitat pe site-uri de banci in Croatia si Romania, si asta este rezultatul obtinut.

Daca vreau 1000 kune, in Croatia voi plati in jur de 138,32 euro. Acesti 138,32 euro pot fi obtinuti din Romania, platind 568,50 lei. Ma uit la cat ma costa la plata cu cardul. Daca as avea card de la BCR sau Bancpost, ar fi mai ieftin sa folosesc cardul decat sa ma car cu cash-ul dupa mine si sa alerg sa gasesc vreo casa de schimb valutar cu o rata decent. Daca as avea card de la ING, as fi tanda pe manda, iar daca as avea card de la BRD, ar fi ceva mai ieftin sa merg cu cash-ul.

Considerati insa neplacerile legate ca trebuie sa cautati vreo casa de schimb, poate aveti nevoie de bani noaptea cand nu o sa prea gasiti vreuna deschisa, dar si sansa de a imbogati vreun hot local. Voi cum procedati cu banii in strainatate ?

Categorii:
Diverse

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii