Cu ce sa merg in vacanta ? Cash sau card ?

Credit card.jpg

Una dintre cele mai raspandite intrebari de pe forumurile de calatorii este “cu ce sa ma duc, cu  dolari sau euro ?” (evident nu in tarile din Euro-zone). Raspunsul meu este simplu – cu un card de debit, d-aia pe care iti iei salariul in Romania. Este cel mai simplu si de multe ori chiar si cel mai ieftin.

Multi dintre noi avem déjà un card de debit pe care primim salariul sau bursa sau mai stiu eu ce bani. Aceste carduri sunt in lei, dar pot fi folosite fara nici o problema la orice ATM din lume care afiseaza semnul Visa sau Master Card. Eu am un card Visa Electron de prin 2001 si l-am folosit din muntii peruvieni pana in jungla indoneziana fara probleme. Sunt convins, ca la fel functioneaza si un card Maestro. Singurele tari unde am fost obligat sa aduc cash au fost: Iran (datorita embargoului tranzactiilor internationale, desi exista o retea decenta de ATM-uri, cardurile straine nu functioneaza), Coreea de Nord (nu exista ATM-uri), Nepal (cand am fost nu existau ATM-uri, acum inteleg ca ar fi destule), si Cambogia (cand am fost in 2003 nu existau ATM-uri, acum am auzit ca au aparut, mai ales in Siem Reap si Phnom Penh). In restul de 74 tari vizitate, nu am avut nici o problema – exceptand Japonia unde cardurile straine nu functionau decat la filialele bancilor straine (cum ar fi Citibank) sau la posta, asa ca trebuia sa ma interesez unde era posta cea mai apropiata din orasul in care ajungeam (in general, erau semnalate in Lonely Planet).

Exista insa tari unde folosirea cardurilor in magazine poate fi riscanta, asa ca cel mai safe este sa scoti bani din ATM si sa platesti cash.

OK, functioneaza, dar cat costa ? M-am uitat la comisioanele a 4 banci din Romania pentru folosirea Visa Electron in strainatate. Iata-le

Banca Comerciala Romana:          0,75% + 4,5 lei

Banca Romana de Dezvoltare:    1,5% + 10 lei

Bancpost:                                            1% + 2 lei

ING:                                                       1% + 10 lei

Sa zicem ca mergem in Croatia unde moneda nationala este kuna. In general, nu o sa prea poti sa gasesti kune de vanzare in Romania, asa ca trebuie sa-ti schimbi leii in euro si apoi in kune odata ce ajungi in Croatia.

Cat te-ar costa sa scoti 1000 kune (mai bine de 130 euro) dintr-un ATM din Croatia ? Pai, iata, mai jos, in functie de banca. Rata de schimb a Bancii Nationale de pe data de 28 aprilie (cand am scris acest articol) este de 1000 kuna = 553 lei. La aceasta suma, se adauga comisioanele.

BCR:                       553 + 8,65 = 561,65 lei

BRD:                      553 + 18,30 = 571,30 lei

Bancpost:            553 + 7,53 = 560,53 lei

ING:                       553 + 15,53 = 568,53

Acum sa luam cazul in care te duci la casa de schimb. M-am uitat pe site-uri de banci in Croatia si Romania, si asta este rezultatul obtinut.

Daca vreau 1000 kune, in Croatia voi plati in jur de 138,32 euro. Acesti 138,32 euro pot fi obtinuti din Romania, platind 568,50 lei. Ma uit la cat ma costa la plata cu cardul. Daca as avea card de la BCR sau Bancpost, ar fi mai ieftin sa folosesc cardul decat sa ma car cu cash-ul dupa mine si sa alerg sa gasesc vreo casa de schimb valutar cu o rata decent. Daca as avea card de la ING, as fi tanda pe manda, iar daca as avea card de la BRD, ar fi ceva mai ieftin sa merg cu cash-ul.

Considerati insa neplacerile legate ca trebuie sa cautati vreo casa de schimb, poate aveti nevoie de bani noaptea cand nu o sa prea gasiti vreuna deschisa, dar si sansa de a imbogati vreun hot local. Voi cum procedati cu banii in strainatate ?

Categorii:
Diverse

Comentarii

  • Vertange spune:

    Eu de obicei platesc in avans cazarea cu cardul ca sa nu trebuiasca sa am bani multi la mine si iau cash cat estimez ca voi cheltui pe mancare si mici prostioare, dar iau si cardul pentru cheltuieli neprevazute.
    Incerc sa cumpar din prima moneda tarii in care merg. Daca nu reusesc, iau euro si schimb acolo…la banca de preferat.

  • Ioana spune:

    Si eu tot cardul de debit il iau cu mine (Visa). N-am prea avut probleme in general. Imi amintesc ca, absolut surprinzator, unul dintre locurile unde nu mi-a functionat cardul desi ar fi trebuit sa fie totul ok a fost…Scotia 🙂 Habar nu am de ce…stiu ca sunt mai multe motive pentru care ar putea sa nu fi mers, dar chiar nu stiu ce a fost atunci.

    Recomand totusi sa aveti o suma rezonabila (cash) intotdeauna la voi. Noi am patit-o de cateva ori sa nu ne functioneze cardurile (prin Italia, probabil din cauza bancilor noastre sau cine stie) si era cat pe-aci sa nu se sfarseasca bine, daca nu am fi avut noroc…

  • emil spune:

    Eu iau cardurile cu mine. Unde se plateste cu cardul platesc cu card. Unde nu scot de la bancomaturile de la banci, Oricum pentru orice eventualitate e bine sa ai niste euro sau dolari cash la tine. Eu de obicei iau maxim 100.

  • doru spune:

    Si eu tot cardul de debit. In tari mai putin sigure e riscant cu cash.In Rio pe Copacabana nu este nici o casa de schimb ,probabil din cauza atacurilor. Poti schimba in hoteluri dar e aproape impasibil sa treci de portari Pe strada a doua de la ocean sunt doua case de schimb dar sunt inchise de vineri de la pranz pana luni ca si bancile dealfel si nici un bancomat nu functioneaza cu un card de la noi. Am stat o zi fara bani si intr-un tarziu am reusit sa intram intrun hotel cred ca abia in al saselea de pe Copacabana dar a fost mai greu de intrat ca pe timpuri cand am trecut frontiera la Sarbi.

    • SORIN spune:

      eu folosesc exclusiv cash si a fost ok peste tot; tre sa te contrazic doru – la Rio sunt multe locuri de schimbat dar intr-adevar sunt greu de dibuit, ca si la Sao Paolo de altfel. Se gasesc de obicei in apropiere pietelor, prin galerii, trebuie sa mentionez ca am stat la prieteni si m-au dus ei.

  • Nicky spune:

    M-am interesat si eu la cateva banci, nu aveam chef sa merg cu caramida de dolari Africa, dar comisoanele sunt criminale! Jaf la drumul mare, imi cer: taxa emitere card, taxa administrare card, taxa fixa la retragere de numerar, comision din suma retrasa, curs de schimb valutar la bunul lor plac. Asa ca, impart banii in mai multe parti, ii ascund si… asta e!

  • vlad spune:

    In Cambodia iti pot confirma ca exista ATM-uri si in Siem Reap si in Phnom Penh si chiar si in unele popasuri facute de autobuz pe drumul dintre cele doua orase. Surpriza e ca bancomatele iti elibereaza USD.
    Cat despre bani in calatorie: o mica parte cash EUR/USD – card de debit in EUR-VISA si pt neprevazute un card de credit in LEI-Mastercard.
    am patit o faza amuzanta in Ungaria unde nu am putut plati cu cardul de credit deoarece nu acceptau decat MAestro – nu Mastercard.

    • CristiZ spune:

      In Cambogia poti sa platesti peste tot cu USD, probabil din cauza asta nu scoteau moneda locala. Daca trebuia sa primesti rest sub 1 USD atunci aflai ca au si ei bani 🙂

      Faza cu Maestro se mai intampla si in alte locuri, exemplu la Billa in Austria (testat in Ischgl).

      • vlad spune:

        @cristiz

        Am vazut si moneda locala la restul de sub un dolar si am facut si plati in dolari . Ce mi s-a parut ciudat era ca la bancomatul Bancii cambodiene nu iti eliberau decat dolari. 😀

  • Apollo spune:

    Foarte interesant articolul, dar ai scapat din vedere 2 aspecte importante.
    In primul rand, cursul la care se face schimbul NU este cursul BNR. Transformarea din lei in euro se face la cursul bancii care a emis cardul. Pentru BRD si ING de exemplu, cursul e foarte diferit de cursul BNR.
    Pentru tranzactiile in alta moneda decat euro, schimbul se face in felul urmator (foloses exemplul cu Kunele din Croatia): din lei in euro (moneda de referinta) la cursul bancii care a emis cardul, iar din euro in kuna la cursul Visa (care in general e foarte bun). Concluzia e ca dezavantajul apare din diferenta mare intre cursul leu-euro practicat de banci si cel de la BNR.
    Pe de alta parte, faptul ca schimbi la un curs mai slab e contrabalansat de faptul ca nu umbli cu cash la tine.

    • cristina spune:

      @ apollo

      foarte clar explicata povestea cu schimbul. ai dreptate, asa stau lucrurile si de multe ori costul final al tranzactiilor e destul de ridicat.

  • Eu spune:

    Intotdeauna iau o rezerva „consistenta” de cash, un card Visa si un card Mastercard. De ce amandoua, am avut supriza in China sa nu pot plati decat cu Mastercard (oricare) sau Visa de credit. Mi s-a intamplat o singura data … dar mi s-a intamplat.

    Ideal ar fi si un card emis in afara Romaniei, pentru cine are/poate asa ceva. Am avut surpriza in Africa de Sud ca pentru o zi sa nu functioneze nici unul din cardurile romanesti, probabil probleme la sistemul informatic … habar n-am ce-a fost. Din fericire aveam un Mastercard emis in Grecia care mi-a mers si nu m-am facut de bafta 😀 Cumparasem ceva („specific”) … destul de scump si nu-mi ajungeau banii care-i aveam schimbati, EUR sau $ nu vroiau, case de schimb in zona … pauza, iar cardurile romanesti nu mergeau. Nu era problema mare daca renuntam si reveneam mai tarziu … da’ negociasem la sange pretul :))

    Intotdeauna platesc cu card-ul acolo unde se poate. Cardurile sunt DOAR pentru calatorie, stau goale in mod normal si le incarc inainte de plecare, asa ca nu risc mare lucru daca prin cine stie ce coclauri mi-l cloneaza cineva.

  • Olivia spune:

    cash. dar unele hoteluri ( chiar daca sunt book-uite pe net) iti cer cardul ( de credit !!!) la check-in. Daca nu, trebuie lasata o garantie. Mi s-a intamplat in Lisabona si Londra:)

  • Eu am mers peste tot cu card de debit si un pic de cash pt. orice eventualitate. Am descoperit in cateva cazuri (in vreo doua locuri in State si intr-un caz in Mexic) ca e bine sa ai si un card de credit – exista cateva hoteluri si companii de inchiriere masini care nu accepta card de debit. Acesta trebuie insa folosit cu grija si numai in locuri sigure.
    Platesc cat pot cu card si folosesc cash de la bancomat. Pana acum a fost varanta cea mai sigura. Evit sa schimb la case de schimb pentru ca la inceputuri am avut surprise extrem de neplacute si m-am invatat minte.
    Daca trebuie sa am cash mai bine schimb in tara.

  • george2210 spune:

    E mult mai lejer cu cardul, dar nu stiu daca si cel mai ieftin. In 2009 am scos din Turcia 320 de lire cu un card de debit ING si am vazut acasa ca mi-au luat cam cu 10 euro mai mult decat cursul oficial. Asta in conditiile in care am casa de schimb langa mine de unde pot cumpara euro la cursul BNR, iar in Istanbul casele de schimb aveau cursuri foarte bune.

  • george2210 spune:

    Imperator, in calculele tale ai omis convertirea moneda locala-euro, euro-lei unde mai pierzi destul de mult pentru ca bancile au cursurile proaste.

  • CristiZ spune:

    Imperator, ai facut simularea pe o suma prea mica. Daca scoti de pe card nu merita 130E datorita comisionului fix. In mod normal eu scot minim 500 daca permite bancomatul. In unele tari suma maxima care o poti scoate este limitata de ATM si devine scump. De exemplu in Nepal majoritatea ATM-urilor au limita pe tranzactie de 100 – 150E, asta pana am gasit unele cu 350E. In Bulgaria aceeasi problema, nu mi-au dat mai mult de 400E…dar oricum in general este mai mult decat ai simulat si pe sume mai mari o sa dea mai ok pentru card.

    Eu unul merg cu card + cash. Daca pot sa folosesc card-ul fara comision suplimentar (mai ales in Asia de Sud Est adauga un 3-5% cand platesti cu card) il folosesc. Daca nu am moneda locala scot de la bancomat. Folosesc carduri emise de 2-3 banci pentru siguranta. Cash-ul daca ramane prefer sa il pastrez pentru urmatoarea calatorie. Nu imi place cash-ul nici in Romania nici in afara 😀

  • Matash spune:

    Intotdeauna cu cardul. Am plecat uneori cu zero centi in buzunar. La primul bancomat din aeroport scot intotdeanua 90 de euro. Pe parcurs, in functie de nevoi, mai scot cate 40 sau 90 de euro, ca sa prind bancnote mici. La crasme platesc cu cardul.

  • Liliana spune:

    Un ex personal. Am avut de platit in dolari si sun la banca (ING) si intreb: domle, cum e mai bine, sa platesc dintr-un cont de eur sau din unul de lei. Imi zice de lei :). Platesc ca tot omul, din lei. Well, surpriza – ei imi fac conversia cam asa: usd – eur (moneda bancii emitente), eur – lei :). Ii sun iara, degeaba – ce era sa obtin, eu am platit de fraiera cu cardul de lei.

    Un raspuns la pb pusa de tine – da, in general card. Cash port f putin la mine, sub 50e in mod normal 🙂

  • Big Bule spune:

    Subiect important, Cezar!

    Din punctul meu de vedere sunt obligatorii urmatoarele:

    REGULA 1. Sa ai atat un card VISA, cat si un card MASTERCARD
    * Sunt retele diferite, daca unul nu este acceptat il ai pe celalalt.

    – Anul trecut, in Uppsala, Suedia, timp de o zi nu mi-a mers Mastercardul. Am fost norocos cu Visa.
    – In Timorul de Est, unde nu sunt decat 6 bancomate ANZ in capitala, Dili, nu mi-a fost acceptat deloc cardul Visa. Am incercat la interval de 3 saptamani. Am folosit Mastercardul (si acesta dupa numeroase incercari, dar a mers).

    * Daca un ATM iti inghite un card, ai altul de rezerva. In Tallin, spre exemplu, este plin de bancomate tip BCR. Iti dau banii si chitanta mai intai. Daca te grabesti sa pleci, uiti sa mai iei si cardul care iese dupa ce mai apesi de doua ori. Am fost in situatia asta 🙁

    REGULA 2. Cardurile de debit trebuie alimentate fiecare cu o suma ce iti permite sa traiesti 2-4 saptamani in respectiva tara, dar nu mai mult de un anumit plafon (la mine 500$). Daca ti se fura/copiaza cardul, hotii nu pot sa scoata prea multi bani.

    REGULA 3. Cash in Euro daca calatoresti in Europa sau in Dolari americani daca calatoresti in alta tara. Macar pentru o saptamana. Rezerva pentru urgente.

    – In insula Flores, Indonezia, m-am bazat pe faptul ca pot scoate bani de pe cardurile mele, ca in orice orasel din Indonezia. Am vrut sa scot niste bani in Bajawa, iar toate cele trei bancomate Visa/Mastercard erau offline. Am folosit dolari pentru schimb!

    All the best!

  • Razvan Pascu spune:

    Imperatorule, nu te pricepi la calcule, sa nu cumva sa iti faci si tu blog de business si travel. 🙂 In niciun caz conversia pe card nu se face la cursul BNR, ci se face la cursul Forex. Conversia se face aproape de fiecare data mai complicat decat crezi, de aceea comisioanele bancilor sunt mari. Pe exemplul tau conversia s-ar face kuna-dolari;dolari-euro; euro-lei.

    E mult mai simplu sa mergi cu cardul in strainatate dar in niciun caz nu poti spune ca e mai ieftin. Poate fi mai ieftin (ori singura sansa) doar in tarile aflate sub embargo.

    Sunt curios in Siria daca merg cardurile in ATM-urile locale. Stie cineva? E tara sub embargo.

    • Imperator spune:

      M-am tot uitat pe extrasul de cont din Ucraina si erau la rata BNR (ma rog si a BNU) a zilei. Cel putin la cardul meu de BCR.
      Parca in Siria am mers cu cash, nu cred ca mergeau cardurile. Nici ATM-uri nu mi-aduc aminte sa fi vazut prea multe, spre deosebire de Iran unde erau destule

      • Varu spune:

        Merge sa scoti bani de pe card in Siria, am incercat eu cu card VISA de la BCR si a mers sa scot bani de la un bancomat al „Bank of Syria”. 😀

  • Laur spune:

    Eu am si card de salariu Visa Electron si card Mastercard in euro, ambele Raiffeisen. Anul trecut, cand am fost la Nisa, am pus 500 de euro pe el (m-am dus cu euro la banca). Am platit pe unde am putut cu el si nu mi s-a luat nici un comision.
    In rest, si eu plec cu cat mai putin cash la mine. Daca as fi obligat sa merg tot timpul cu 1000 de euro cash la mine in excursii, mai degraba as sta acasa.
    Saptamana trecuta am iesit putin pana la Reni, in Ucraina, si am incercat sa platesc cu cardul de salariu, a fost intr-adevar o problema si nu s-a putut, dar cum aveau bancomat la market, am iesit repede si am scos banii de pe acelasi card. In rest am platit pe unde s-a putut cu cardul in afara tarii. Imi este si mult mai comod asa decat sa ma plimb cu dolari/euro si, sincer, pentru 20-30 de lei pierdere din comisioane de tranzactii, prefer sa nu-mi bat capul.
    Ca regula generala, intotdeauna plec cu 2 carduri la mine, unul dintre ele e card de credit pe care am vreo 300 de euro (si ma gandesc sa maresc limita de credit), in care nu intru niciodata, intrucat sunt ai bancii, dar e bine sa ii stiu acolo. In caz de doamne-fereste, e mai simplu sa intru pe el decat rog pe cineva din tara sa imi trimita bani.

  • yooo spune:

    Eu am si un un Offshore Bank Accounts pe langa cele din Romania si merge brici peste tot pe unde am fost. Oricum oriunde te ai duce e bine sa ai si ceva cash , euro in Europa si dolari in restul lumii si pentru orice eventualitate credit si debit card, visa sau mastercard, ambele carduri pot fi folosite la mai mult de 25 de milioane de locaţii din 170 de ţări…

  • TravelPouch spune:

    Salutare, bun de tot subiectul si de interes. Ai uitat insa un lucru foarte important… cel putin la BCR, acel comision de 0,75% + 4,5 lei este doar pentru extragerea din bancomat. Pentru ca banca mai percepe un comision de 2% pentru orice tranzactie (fie extragere, fie plata la comerciant) in alta moneda decat cea a cardului. Deci la cei 553 de lei se mai adauga 11,06 lei comision de schimb valutar. Asadar, in opinia mea, solutia e undeva la mijoc:
    – combinatie de cash si card;
    – utilizarea cardului doar pentru platile la comercianti pentru ca singurul comision perceput in acest caz este cel de 2%.

    In ce priveste cursul de schimb, fara sa luam in calcul cei 2%, in toate cazurile a fost un curs de schimb mai bun decat cel anuntat de BNR.

    • Iulian Sirbu spune:

      Sa inteleg ca BCR percepe 2% comision pentru platile facute cu cardul in alta tara? Sincer, nu m-ar mira lucrul asta din partea lor, tot timpul au comisioane mari, dar n-am mai auzit de un astfel de comision perceput pentru platile cu cardul, indiferent de tara/moneda etc

  • dumitru spune:

    tocmai mi am facut si eu un card Mastercard Direct la Banca Transilvania, in EURO, pentru calatorii in afara. comisioane:

    Comision emitere card 2 EURO/card
    Comision administrare anuala a cardului 2 EURO/card
    Comision interogare sold 0,1 EURO/interogare
    Comision utilizare ATM-uri si POS-uri de la ghiseele altor banci din strainatate pentru numerar 1%, minim 2 EURO

    eu sunt mancat de ING si BRD cu ale lor cursuri de schimb. sa platesti in afara tarii cu un card in LEI e cea mai mare pacaleala pentru ca orice moneda va trebui sa platesti (USD/GBP..etc) va fii raportata de catre Visa sau Mastercard la EUR si tu va trebui sa cumperi euro de la ING/BCR..etc iar ei au niste cursuri nesimtite rau de tot. pe langa asta se adauga comisioanele. cel mai bine e sa ai un card in EUR pentru ca noi fiind in Europa, Visa si Mastercard vor raporta orice moneda la EUR si atunci scapam de crusul valutar. A explicat cineva mai pe larg mai sus.

    pana una alta cardul asta la BT mi s a parut cel mai convenabil! astept sa l folosesc peste o luna in Cipru ( inclusiv in nord)

    • CristiZ spune:

      Cursul valutar pentru euro in acest moment la bancile amintite de tine:

      Transilvania: 4.1675
      ING: 4.1644
      BCR: 4,1650

      Deci cea mai mare teapa la curs este Transilvania nu celelalte 🙂
      Aproape de fiecare data cand am plecat undeva cel mai bun curs l-am gasit la RIB: 4.1450 in prezent.

      Card in euro pentru calatorii merita doar in conditiile in care:
      – calatoresti de foarte multe ori (cheltui foarte mult de pe el)
      – cumperi cash de unde gasesti mai ieftin si de duci la ghiseu sa ii depui.
      – reusesti cumva sa nu iti ramana bani pe el dupa calatorie. Chiar daca ii faci depozit pana la urmatoarea iesire dobanzile la euro sunt extrem de mici.

      In alte conditii am mari indoieli ca vei acoperi comisioanele iar pentru cativa lei castigati nu cred ca pierde nimeni atata timp.

      • dumitru spune:

        scuze dar cred ca nu ai inteles ideea. eu nu am treaba cu ce curs de schimb practica banca transilvania. eu imi depun euro in cont si cheltui euro. orice alta moneda cheltui/retrag e calculata la cursul Mastercard si mi se retrage din cont suma respectiva in euro. banca nu maiintervine cu al ei curs de schimb.
        in plus, cardul il folosesc si pentru cumparaturi de pe internet ( eBay – PayPal, Amazon, etc) tinand cont de faptul ca ma costa doar 1 ron/ luna internet bankingul, cred ca e destul de convenabil sa ma folosesc si de el cel mult 1 data pe luna(cand cumpar ceva de pe internet, nu pun la calcul plecarile pe afara)
        pentru mine e perfect, mai bun de atat nu am gasit. Pana acum am avut si am un ING Student ( comisioane 0) dar cand cumpar cu el de pe internet sau daca retrag bani din afara RO ma termina la cursul de schimb si au si comision sa retragi bani in afara RO

      • dumitru spune:

        PS; eu cam indeplinesc toate conditiile impuse de tine mai putin cea cu calatoritul, nu calatoresc chiar asa mult 🙂
        PS2: cash imi cumpar de unde vreau si cand vreau, clar niciodata de la banca……..

  • dumitru spune:

    am uitat de internet banking. costa 1 RON/luna. e o chestie mai ciudata cu logarea, bine ar fi sa ai laptopul personal si sa te loghezi de pe el, nu sa te loghezi de pe mai multe calc ( esti limitat la 10 certificate de securitate pe an si daca folosesti 10 calc diferite va trebuii sa iti instalezi pe fiecare in parte certificat de securitate)

    Contul Curent de la Banca Transilvania iti aduce o multime de beneficii:

    Nu ai comision de deschidere a contului
    Nu ai comision de administrare

    • CristiZ spune:

      Foarte prost sistemul pentru ca sunt sanse mari sa intri din internet cafe-uri cand esti in vacanta. Nu cred ca iti doresti sa instalezi acolo certificatul de securitate. Limitarea la 10 calculatoare mi se pare o alta prostie…

      Personal am refuzat o oferta corporate de mutare a conturilor la o banca unde nu aveam nici un comision (administrare, internet banking, extragere de la orice ATM din RO, etc) pentru ca logarea in Internet Banking era doar cu parola. Din punctul meu de vedere cea mai sigura metoda este cea cu token unde parola de login nu poate fi refolosita.

      • dumitru spune:

        au zis ca acum schimba si ei sistemul si or sa bage cu token. oricum eu imi iau laptopul cu mine pe unde merg si nu accesez astfel de informatii de la orice calculator. chiar daca sunt nevoit sa fac asta, merg la internet cafe, ma conectez remote la calc de acasa si intru de pe ala. stiu ca e cam aiurea internet banking ul asta dar sincer pe mine nu ma deranjeaza prea mult.

  • Dragos spune:

    Am citit cu atentie tot ce s-a comentat pana acum. Mi se pare ca multi nu prea cunosc cu exactitate rolul/destinatia/specificul/riscul/avantajul cardurilor de debit si/sau ale celor de credit. Numa refer (doar) la cei care au comentat aici, ci in general.
    Mai jos puteti sa gasiti si comentarile mele pentru unii dintre voi. Dar intai comentariul meu.

    Nu sunt nici angajat la vre-o banca si nici expert bancar, dar sunt posesor de multa vreme de card atat de debit cat si de credit, detin informatii suficiente pentru a stii cum sa le folosesc mai bine, am si calatorit foarte mult prin lume pana acum si am mai avut parte in timp si de diverse evenimente in urma utilizarii cardurilor.

    Incerc sa nu prea multa teorie, dar ce trebuie neaparat sa cunoasca lumea sunt urmatoarele:
    – card de debit = banii de pe card sunt ai posesorului de card (de cele mai multe ori proveniti din salar)
    – card de credit = banii sunt ai bancii! limita de credit este stabilita de catre banca iar conditiile sunt diferite de la card la card si de la banca la banca

    Indiferent ca sunt in Romania sau in alta tara, EU folosesc pentru plati de fiecare data cardul de CREDIT. La fel procedez si pentru platile online.
    Mentionez doar cateva motive:
    – daca banca imi „ofera” bani, ii folosesc 🙂
    – daca folosesc banii bancii de pe card, (poate) am unele avantaje pe care banca mi le ofera (depinde de la banca la banca si de la contract la contract, etc.)
    – banii pe care ii folosesc platind cu acest card, pot sa ii inapoiez bancii mai tarziu (poate chiar si in rate) dupa ce primesc raportul de activitate (anterioara)
    – toate sumele platite cu acest card intr-un interval de timp, vor fi trecute pe raportul de activitate care se emite lunar, la sfarsitul perioadei, respectiv dupa ce am platit, raport in baza caruia va trebui sa inapoiez banii bancii.
    – daca pe raportul de acivitate exista sume pe care nu le recunosc, informez banca, iar daca banca nu imi aduce dovezi ca eu am folosit acea suma, nu o platesc. am patit acest lucru acum trei ani cand mi s-au furat bani de pe card. era vorba despre o suma destul de mare. dupa ce am informat banca, s-a anchetat cazul si dupa un timp destul de scurt am fost informat ca intr-adevar banii au fost furati iar banca i-a repus in cont si a recalculat toate costurile, eu nefiind afectat cu nimic. In cazul in care as fi folosit un card de debit, lucrurile nu ar fi decurs atat de simplu.
    – daca platesti cu acest card, comisionul este ZERO. De fapt in general este (deocamdata) zero, indiferent cu ce card platesti in tara sau strainatate.
    – samd, se mai pot scrie multe. Este important si indicat sa pastrati o perioada bonurile cumparaturilor, chiar daca nu e comod.

    Cardul de DEBIT il folosesc in Romania, atunci cand scot bani de la bancomat. Atat.
    Pentru retragerea banilor de la ATM, costurile difera atat in tara cat si in strainatate.

    Cand ies din tara nu iau foarte mult cash la mine. Totul depinde de tara in care plec si ce anume intentionez sa fac, respectiv sa cumpar, dar suma nu sare de cinci sute de euro.
    In general (mai ales in 2011) nu prea mai exista locuri „rasarite” unde sa nu poti sa platesti cu cardul. Diferenta este ca in unele tari straine, unele magazine nu accepta sa platesti cu cardul sub o anumita suma, in general aceasta fiind de zece euro.

    Cash-ul/Moneda cu care plec este tot in functie de tara in care plec. Adica: daca plec prin Europa iau Euro, in America, Africa, Orientul Mijlociu iau Dolari, in Asia nu prea conteaza, iau si Dolari si Euro.

    Daca accidental raman fara cash intr-o alta tara, atunci folosesc cardul de DEBIT pentru a scoate de la bancomat suma de care am nevoie. Comisionul este mai mic decat daca as scoate de pe unul de credit.

    @ Imperator: Ideea articolului mi s-a parut foarte buna! Am citit si prin ziare cateva articole asemanatoare, dar niciunul nu mi s-a parut complet si care sa vina in sprijinul utilizatorilor. Dupa ce ai citit comentariul meu, poate ca vei incerca si tu sa te reorientezi atunci cand folosesti cardurile in strainatate. Nu spun ca e rau sa platesti cu cardul de debit, asa cum ai scris tu in articol. Dar poate ca nu ai luat in calcul anumite avantaje ale celui de credit in comparatie cu cel de debit.

    @Ioana: Visa nu inseamna, sau mai bine zis, nu este totdeauna card de debit. Probabil ca stii asta, am vrut doar sa ma asigur. 😉

    @Nicky: observ ca la tine este un maaare stres atat cardul cat si cash-ul. Trebuie sa te documentezi foarte bine despre avantajele cardurilor. Este normal sa existe costuri pe care banca le solicita posesorilor de card. Dar trebuie sa le si cunosti cat mai bine, daca nu chiar exact. Iti recomand sa mergi la orice banca hotarasti tu, dimineata, pe la prima ora, cand functionarii bancari sunt mai odihniti si iti vor putea explica mai bine cum stau lucrurile. Informatii destul de clare gasesti si pe site-urile bancilor.
    Dar ca sa iti imparti banii (probabil in diverse parti ale corpului?) nu este deloc bine. Nici nu vreau sa imi imagnez cata agitatie este in tine atunci cand pornesti la drum… Succese si relaxare!!! 🙂

    @Vlad: da, stiu ca in Ungaria este asa in anumite locuri. Daca n-ai Maestro, atunci tre’ sa platesti cu cash. Dar sa stii ca, spre surprinderea multora, chiar si in Germania este o problema sa platesti cu cardul la magazine gen Aldi, Lidl si multe altele, nu neaparat de alimente. Acestea nu accepta decat carduri emise de catre bancile din Germania, asa numitele EC Card…

    @George Moga: Nu prea imi pot imagina cum de cardurile emise de bancile din Romania nu functionau iar cele emise de alte tari functionau. Sunt aproape sigur ca nu emitentul cardurilor a fost problema, ci cu totul altceva. Daca scrii ca sunt doar pentru calatorie cardurile, vreau sa cred ca te referi la persoana ta, adica pentru tine 🙂 Ele in general NU sunt doar pentru asta. In plus, pentru afirmatia pe care o faci cu riscul de a fi clonat cardul, ti-as putea da dreptate doar daca faci cum am mentionat eu in prima parte – folosesti un card de credit unde banii apartin bancii. Ceea ce se poate intampla cu cardul sau/si cu banii intra in mare parte in grija bancii. Succese! 🙂

    @Olivia si partial si @Akafix: Eu nu am prea auzit pana acum ca vre-un comerciant (in special in strainatate) sa rosteasca cuvantul „debit” atunci cand iti solicita cardul. Ori iti spune: da-mi te rog cardul (si punct), ori iti spune: da-mi te rog cardul de credit.
    Tu cand ii dai cardul el nu prea poate sa stie excat daca acela este de credit sau de debit. Incearca, daca vei mai avea ocazia, sa ii dai unul de debit daca iti cere de credit! 🙂 Important este ca tu sa ii dai sau sa folosesti cardul pe care comerciantul il accepta. Succese! 🙂

    @CristiZ: Chiar esti sigur ca in Asia de sud este trebuie sa adaugi comision de 3-5% daca platesti cu cardul?? Sau nu am inteles eu bine? E imposibil ca aceasta afirmatie sa fie generalizata pentru acea zona a lumii!
    Stiu ca sunt cazuri in mai multe locuri din lume, chiar si in Romania, unde unii comercianti pretind comision daca platesti cu cardul. Corect (nu stiu daca si legal) nu este. Dar la urma urmei comerciantul hotaraste cu cat iti vinde produsul… Dar asta se intampla in cele mai multe cazuri daca suma pe care trebuie sa o platesti este mai mica.
    In plus, trebuie sa stii ca NU BANCA iti va lua acel comision, ci comerciantul il va calcula in momentul in care platesti. Deci redirectioneaza „pushca” inainte de a apasa pe tragaci :))

    @Matash: Se pare ca tu esti cea mai buna prietena a bancilor. :)) Le „dai bani” cat poti tu de multi si de des prin felul cum procedezi tu… 😉

    @Liliana: vai! :)) Stii care e problema? De multe ori conteaza cum pui intrebarea ca sa obtii raspunsul potrivit/corect. 🙂

    Succese tuturor si calatorii placute!

    • ak spune:

      Dragos, cand mi s-a respins prima data cardul de debit, crede-ma ca am fost f. surprinsa. Eram destul de la inceput cu cardurile si am dat cardul de debit cat se poate de senin. Surpriza a fost sa-mi spuna cei de la receptia hotelului (nu-mi mai amintesc unde era asta, dar in orice caz in Europa) ca nu pot accepta cardul ca nu-i de credit. Nu stiu subtilitatile tehnice si habar n-am cum de stiau, cert e ca a trebut sa ma duc la bancomat, sa scot cash si sa platesc asa (stupid de altfel).
      Oricum, sfaturile tale sunt f. bune.

      • Dragos spune:

        @ak: Au recunoscut ca nu este card de credit ptr ca nu avea caractere in relief. Cu toate ca sunt si carduri de debit cu caractere in relief, si-au dat seama la …pipaire 😉 😀 glumesc! 🙂

        • dumitru spune:

          al meu e de debit si e in relief……

          • Akafix spune:

            Am si eu un card d debit in relief dar ala pe care l-am folosit atunci era intr-adevar neambosat 🙂

          • Dragos spune:

            aha! deci cunosti termenul embosat. atunci putem trece la Level 2 😀
            eu am folosit termenul in relief ca sa fie mai pe intelesul tuturor care (ne) mai citesc ce comentam 😉

    • CristiZ spune:

      Ma refeream exact la ce ai scris tu, dar probabil nu m-am exprimat suficient de clar. In general comerciantii aveau un pret (daca platesti cash) iar cand dadeai cardul iti spunea ca trebuie sa adaugi 3-5% la ce este afisat (comisionul bancii). Desigur, puteai sa mai negociezi pretul original sau de la inceput sa negociezi plata cu cardul insa ideea este ca de obicei ajungeai sa dai mai mult.

    • Iulia spune:

      NIMENI nu a pomenit nimic de banii falsi. Prima menire a cardului e sa te fereasca de banii falsi!!! In Grecia/Cipru iti verifica si bancnota de 10E!!! Eu nu stiu ce card sa imi fac in eurio pt 2 iesiri/an afara, in general in Europa. Am unul in lei de la ING Visa Electron, a mers bine pe und eam fost in Europa.
      P. S. NU mi-as lua nisci moarta card de credit!!!

  • Tim spune:

    Eu am facut teste si calcule privind retragerile de cash de la ATM si pina acum varianta cistigatoare este un card de debit de la Citibank legat la un cont USD.

    Comisionul de retragere numerar este de 0% (zero) de la orice ATM Citi din lume (si sunt multe ca de aia e banca mare), iar valuta de decontare este USD… care e valuta preferata in toata lumea mai putin Europa.

    • Dragos spune:

      @Tim: Nu te contrazic cu testele si calculele pentru ca n-am verificat.
      Dar subiectul era si este: „Cu ce sa merg in vacanta ? Cash sau card ?”.
      Incercam sa comentam care este cea mai buna varianta de a dispune de bani atunci cand trebuie sa platim – adica ori luam cu noi cardul, ori ne umplem buzunarele cu cash, ori ambele. Iar eu scriam mai sus, printre altele, ca in orice loc rasarit din lume este posibil in zilele noastre sa platesti cu cardul, ceea ce zic eu ca e de preferat, in schimbul de a scoate bani din atm sau a sta cu buzunarele pline de bani, in special monede pana(-ti) …pica pantalonii. 🙂 😉

  • Misu spune:

    Card + ceva cash de backup + bancnote mici pt tips. In amman abia al 3-lea atm a mers cu maestro, in belgrad, dupa 2 atm,am asteptat sa se deschida banca pt a folosi visa electon. Am mai avut probleme cu maestro pt ca nu era embosat. Acum am facut un mastercard pt plecari, il gasiti la rbs la costuri minime de pe piata sub denumirea benefit+.

  • Florin spune:

    Dar văd că nu ai luat în calcul oferta Băncii Transilvania pt cash de la ATM în străinatate… Eu am card Master Card BT si comision este 1% + 2.5 RON (până nu de mult era doar 1.5ron), cel mai mic de pe piață! Eu zic că e de luat în calcul, nu crezi?

  • laurentiu spune:

    as avea si eu o intrebare daca poate cineva sa ma ajute.
    trbuie sa fac niste rezervari online in uk la easybus si megabus, pot face cu un card romanesc?la ce banca ar fi cel mai mic comision si ce card trebuie sa-mi fac?
    multumesc

  • Gabriel spune:

    Buna ziua ,

    Am un cont PayPal cu card de debit BRD atasat .Cardul este Mastercard cu chip integrat .
    Am facut foarte multe cumparaturi de pe net si asa in treacat spus nu am luat nici o teapa insa relativ recent am observat ca BRD-ul
    incarca platile PayPal cu coeficienti inegali aparent aleatorii intre 1% si 2,5% adica pentru suma X retrasa de PayPal in contul BRD se
    opereaza o suma cu 2% mai mare la toate tranzactiile atat la plati cat si la depuneri(la depunere suma este mai mica cu 2%).
    Explicatiile care mi s-au dat sunt puerile si se refera la diferenta de curs valutar dintre ziua in care s-a efectuat plata PayPal si
    ziua cand s-a executat operatiunea de catre BRD ceea ce este inexact deoarece PayPal si/sau Mastercard isi calculeaza un curs extrem
    de mare fata de cel real tocmai pentru a contracara fluctuatiile pietei romanesti , curs de-altfel specificat in factura PayPal .
    Spre exemplu la un curs real de 4,3 RON , PayPal face plata la 4,5 RON iar BRD umfla cursul in tranzactia operata in cont la 4,7 RON .
    Cursul operat in cont de BRD este de fapt mult mai mare decat cel afisat la tranzactiile online si nici nu explica faptul ca la depunerea
    unei sume de catre PayPal in contul BRD apare o suma mai mica cu aceleasi procente . Mai mult tranzactiile apreciate ca e-commerce sunt tax free
    la BRD . Si mai mult am efectuat plati PayPal prin BCR si acest fenomen nu apare , suma trasa din cont de catre BCR este identica cu cea
    specificata in factura PayPal .
    Stiti cevadespre aceasta situatie , se intampla si la altii , este un fapt generalizat , este corect ?

  • ana spune:

    buna…..eu locuiesc in Italia…..si un MASTER CARD (INTENSA SANPAOLO)…in care primesc salariul…..acusi vreau sa merg in romania…si nu stiu daca as putea face plati cu cardu in romania sau daca as putea scoate de la bancomat……..DE ACEEA as vrea sa stiu…..poate unu din voi stie….multumesc…

  • george2210 spune:

    Am un card isa Electron de la ING si am constatat cu surprindere ca la unele supermarketuri nu e acceptat. Nu-l recunoaste aparatul…

  • Pitzifelnic spune:

    Cardul tau n-are nimic. Ori e invechit cititorul lor de card, ori nu transmite toate datele la banca ta, ori nu-ti cere PIN-ul, iar banca ta nu accepta tranzactii fara PIN. Trebuie in primul rand sa suni la banca ta si sa intrebi daca s-a initiat tranzactia si a fost respinsa de banca, sau nici macar nu s-a initiat. In primul caz iti explica ei de ce-a respins-o sistemul. In al doilea caz toata problema e in Germania si n-ai ce-i face.
    E la iesirea din DE spre Austria, pe la Passau/Regensburg o benzinarie unde cardul meu VISA nu functioneaza niciodata. Daca ma duc dupa colt la cafenea, functioneaza bine-merci. Iar tipul de la benzinarie se uita mereu cu repros la mine, pentru ca cititorul ii comunica faptul ca datele de pe card sunt corupte… Vazand si ca sunt roman, se gandeste probabil instant la crima organizata! 🙂
    De-aia am mereu si o rezerva echivaenta de cash la mine, pentru ca nu se stie niciodata.

  • Emil spune:

    Ciao!

    Sunt chiar in Germania acum si constat ca nu pot sa folosesc cardul de debit Visa la Edeka, Aldi, in general supermarketuri si lanturi de magazine. Si acum 2 ani ma aflam in aceeasi situatie in Kaufland, dar cu card de credit emis in USA. NU e cazul ca nu se poate citi cardul, este vorba de restrictie pentru cardurile emise in afara Germaniei. Cred ca e vorba de comisioanele pentru tranzactii care scad profiturile lanturilor de magazine. Fara probleme am achitat la NKD, la un Shell cu cardul – bineinteles ca am intrebat inainte mai ales ca nu dispunneam de cash 🙂 . In Austria in benzinarie Jet am platit cu cardul fara probleme.
    Deci daca vreti sa faceti cumparaturi in supermarket-uri in Germania e bine sa aveti si cash cu voi si sa nu cumparati de mai mult bazandu-va pe cardul din buzunar!
    A propos, de cele mai multe ori cei care sunt la casierie habar nu au ca nu se poate plati cu card emis de o alta tara decat cea in care va aflati.
    In concluzie: inainte de a pleca din Romania luati si euro cu voi sau platiti comisioane mai mari la extragerea de de cash din ATM-uri.
    Drum bun!

  • Andrei spune:

    Idem Olanda cu carduri Mastercard si Visa . Le plac doar cele Maestro . Sunt afisate in multe magazine ca nu accepta decit Maestro . CAile ferate olandeze refuza majoritatea cardurilor emise in afara Olandei , am incercat cu card romanesc si francez si nimic
    Wien Westbanhof – carduri romanesti care nu functioneaza la automatele OBB , dar functioneaza foarte bine la automatele regiei de transport public vienez ( WIENER LINIEN)
    As putea scrie pagini intregi cu patzanii intregi cu carduri .

  • Iulia spune:

    Ideea cu comisionul pus peste pret si luat de pe card se refera cred la bacsisul dat chelnerilor, care trebuie si el sa treaca prin contabilitatea firmei; asa a aparut „coperta” in Italia.
    cand pltesti cash, lasi bani peste pret, pe cand cu cardul – nu.

  • bodo spune:

    card/cash,pentru orice eventualitate

  • radu spune:

    Nu am citit chiar toate comentariile de mai sus si oricum impartasesc optiunea cu majoritatea (cash putin si card(uri)), voiam doar sa atrag atentia asupra faptului ca la serviciile de rent-a-car (in majoritatea cazurilor, chiar si in educata Europa – Italia, Elvetia, Franta) de obicei accepta numai carduri embosate deoarece inca mai folosesc sistemul ala antic cu imprimare/copiere a datelor cardului prin forta si atunci e necesar cardul cu cifrele in relief.

    Prima data am patit-o in Italia (noroc ca aveam intamplator un mastercard cu overdraft pe care nu il foloseam de obicei) si de atunci am mereu grija sa am un VISA/Mastercard embosat.

    Calatorii placute,
    Radu

  • Alexandra spune:

    Buna ziua tuturor.

    Cam tarzior intru si eu in vorba, dar cine stie, poate sunteti anuntati si imi raspundeti. Am citit cu mare interes toate postarile. N-am folosit pana acum Visa Electron in relief, de debit, pe care il avem, decat la comerciantii din tara si la cumparaturi sau rezervari pe net. La toate iesirile din tara (destul de frecvente din 1996 incoace) am avut cash la noi. In general am cumparat de aici de la banci moneda respectiva (lire sterline, coroane cehe, forinti, euro, ruble, zloti, leva, etc) plus ca am avut la noi euro sau dolari ca sa-i schimbam la birourile exchange locale si care ni s-au parut convenabile. Am folosit cu succes coffre fort din camera de hotel. Fiind in 2, unul avea in portofel banii estimati pt ziua respectiva si celalalt o suma mai mare pusa f bine (vesta cu buzunar interior f solid) si la care nu umblam decat in caz de necesitate. Intotdeauna am platit hotelul de la inceput, ca sa nu mai avem si grija asta.

    Rata de schimb de la banca de aici a fost de fiecare data f aproape de BNR.

    Am avut si cardul VISA la noi, dar niciodata nu a fost nevoie sa scoatem bani sau sa facem plati cu el.

    La sfarsitul lunii aprilie plecam in Istanbul pt 15 zile. Ma intereseaza care e cel mai bun sistem pentru acest caz concret. De exemplu, avem de platit 700 euro la hotel. Inca nu i-am intrebat, dar e posibil sa nu primeasca in euro cash. Atunci cum o fi mai bine? Platesc de pe VISA cu lei? Si daca nu accepta cardul de debit? Am gasit in principiu lire turcesti la o singura Casa de Schimb de aici, in ideea ca vand ce cumpara. Pt moment nu au, dar ma anunta. Sa-i credem fara sa ne facem mari iluzii.
    1 lira = 1,90 lei, deci corect. La alte banci sau Case de schimb e jaf, adauga TVA 24%, nu pricep de ce, poate nu e cazul pt persoane fizice.

    Daca iau euro la mine cursul de schimb o fi convenabil in Istanbul? Prefer casele de schimb, unde macar nu am surprize de genul comisioanelor neobrazate la folosirea cardurilor.

    Cu bine tuturor. Orice sugestie e binevenita.

    • Imperator spune:

      Eu as plati cu VISA. Verifica daca accepta card sau nu (putin probabil, dar se mai intampla), Daca nu accepta cartea de debit, poti sa scoti bani din ATM (lire turcesti) si sa le platesti cash. In Istanbul, exista foarte multe case de schimb (ratele de schimb variaza de la o casa la alta), daca te simti mai comfortabil sa te duci cu cash (eu nu ma simt prea comfortabil cu cash dupa mine :)) si hotelul vrea numai lire turcesti, le schimbi la o casa de schimb valutar. Fiind vorba de Turcia, daca au pretul exprimat in lire, vor accepta si euro la o rata mai mica decat la casele de schimb valutar.

      • Alexandra spune:

        Pe Booking.com scrie ca hotelul accepta Visa, evident transformand leii in lire la cursul zilei, cu trecere prin dolari sau euro, precum am citit aici. Dar nu stiu daca tehnica lor accepta numai card de credit sau si debit. Tot e bine ca am aflat de aici ca sunt de 2 feluri, ca nu stiam! Nu le avem prea mult cu bancile, ba, mai rau, facem alergie la ele :))) . Prea multi o iau rau de tot ramanand datori pe o viata si pe mai multe morti :)))

        Am dat un e-mail mai devreme la hotel si am intrebat daca au vreo preferinta. In paralel o sa vad daca la exchange aici gasesc lire turcesti in conditiile aprox BNR, adica 1,90.

        Multumesc mult pentru sugestii.

  • munteanu spune:

    Foarte interesante discutiile si diferite noutati aflate !
    1.cardul este COMOD,bun ,dar control asupra sumei de pe el ???
    2.este acceptat sau nu ?
    3.trebuie sa ai mai multe la tine,griji de alimentare si intretinere dar si costuri care nu sint de neglijat !
    4.avind cash, unde se poate ,iti dramuiesti banii(care nu sint multi ) si te limitezi la ceea ce ai in buzunar.
    Numai bine ,si reflectati la ceea ce am spus !

  • Gabriel spune:

    Vand 400 kune croate.Cine e interesat sa ma sune la 0753413677.Sunt din Valcea

  • […] cand calatorim in afara tarii si vrem sa schimbam bani sa avem cu […]

  • Ecaterina spune:

    Am si eu o intrebare si anume,merg in concediu acasa In Romania si nu stiu Daca pot folosi cardul de salariu in euro in cazul in care mi se vireaza salariu din Tara in care lucrez.

    • Imperator spune:

      In caz ca ai vreun card (debit sau credit) de la Visa sau Master Card, va merge peste tot. Daca ai Dinners Club, American Express sau orice alt card mai obscur, de cele mai multe ori, nu va functiona.

  • Ecaterina spune:

    Multumesc mult de raspuns Am si VISA card si Master card .Le voi folosi pe amandoua.

  • Ecaterina spune:

    Buna ,am inteles ca pot folosi cardul maestro si visa in cazul in care merg acasa in vacanta .O alta intrebare:este nevoie activatea lor ?cam cat ar costa?

  • Ecaterina spune:

    activarea cardului sa poata fi fotosite in alte state.e door ce am auzit de la alta pers

  • Ecaterina spune:

    Va multumesc mult de tot!

    • VASI spune:

      Te descurci cu ambele carduri cu o singura conditie si anume sa ai cit mai mult pe ele.
      Costurile le vezi la intoarcere,nu are rost sa ti faci socoteli ca nu se potrivesc.

  • ion spune:

    Se poate utiliza un card de debit visa emis in spania in bancile din Romania.

  • Ana Cristina spune:

    Buna ziua, chiar cautam sa ma interesez in legatura cu cardul Visa. Eu voi pleca in Japonia pentru cateva luni si ma intrebam oare ce card sa-mi fac ca sa-mi mearga si acolo.. Pentru a scoate niste banuti daca am nevoie. Stiu ca cel mai sigur este sa te duci la posta. Insa, spuneti ca pot merge cu incredre cu un card Visa, nu? Ma puteti sfatui, din punctul dvs de vedere, la ce banca ar fi mai bine sa il fac? Multumesc, o zi buna.

  • Ana Maria spune:

    Buna ziua eu am doi ani de cand nu vin in tara si a”s Dori sa stiu daca pot folosi cardul VPAY???

  • Marina spune:

    Salut!
    Ma intereseaza recomandarea voastra pentru CHINA.
    Eu am un card de debit Visa Electron. As cumpara si niste yuan direct de aici din Romania.
    Ce sugerati?

    Merci frumos,
    Marina

  • mariana spune:

    Stie cineva daca in China exista bancomate de la care se pot scoate bani folosind in care se debit Visa emis de Raiffeisen in Romania?
    Sau daca acest card poate fi folosit la anumite magazine, stiind fiind ca in general accepta doar carduri emise de băncile lor?

    • Imperator spune:

      De cate ori am fost in China, am folosit constant Visa Electron emis de BCR (in ultima instanta, nu prea conteaza banca, ci tine de Visa). Nu am folosit cardul in magazine in China datorita incidentei mari de fraude.

  • Alex Cby spune:

    Da, in china exista bancomate de unde se pot scoate yuani, folosind card Visa. Personal am folosit card ING, dar cum zicea si Cezar, nu conteaza neaparat banca. In majoritatea magazinelor, se pot folosi numai carduri China Union Pay, dar in hoteluri si restaurante mari se poate plati cu Visa. In China recomand folosirea numerarului.

  • Liviu spune:

    Locuiesc în Canada dar am și carduri din Romania emise de BCR.Nu știu de ce,dar cardurile românești nu sunt acceptate nici la bancomate și nici la ghișeu rile băncilor.Am cerut explicații și mi s-au spus că băncile canadiene nu întrețin relații bancare la nivel de persoane fizice cu băncile românești.Ex: Royal Bank of Canada,Bank of Montreal.

  • xenia marinescu spune:

    cati bani cash (Euro)pot sa iau cu mine intr-o vizita de 7 zile la new york

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest