De ceva timp incoace, autoritatile turismului romanesc promoveaza cu o reclama destul de slaba ideea de city break in Romania. Conceptul de city break a aparut acum cativa ani, lansat de agentiile de turism pentru a promova anumite produse in sezoanele moarte – gen primavara si toamna, cand lumea nu prea pleaca in vacanta… asa ca au promovat ideea unor weekenduri (de 2, 3 sau chiar 4 zile) in diverse orase europene. Ideea a prins, iar, odata cu aparitia low-costurilor, destul de multi romani au preluat cu entuziasm ideea de city break – cu pachet de agentie sau pe cont propriu, astfel ca azi, atunci cand scrii sau rostesti sintagma “City Break”, prin minte iti flutura Sagrada Familia, Fontana di Trevi sau turnul Eiffel. Hai sa ne fluture si statuia lui Avramut in Cluj Napoca !
Ei bine, parerea mea este ca puteti sa faceti city breakuri si in Romania, exista numeroase orase minunate care merita sa fie vazute si revazute, iar unele (cum ar fi Sibiul, Sighisoara sau Brasovul, dupa parerea mea) chiar si razvazute :).
Si, cum am fost in Cluj-Napoca intr-unul din weekendurile trecute, m-am gandit ca astazi sa va povestesc cate ceva de pe acolo… Ce am vazut, acum si pe vremuri, dar si ce s-a mai schimbat, mai ales ca n-am mai fost din 2008.
Cluj Napoca – prima vizita in 1994
Am fost la Cluj pentru prima oara in 1994, eram student… citisem destule despre Cluj, chiar si vazusem poze, dar niciodata nu calcasem pe acolo. Din primul moment, am fost fermecat de arhitectura de belle epoque din centru, dar si de stradutele pline de atmosfera din spatele marilor bulevarde. Era perioada lui Funar cu Piata Unirii sapata in cautarea stramosilor (ai nostri, nu ai ungurilor! :), in fata catedralei ortodoxe se pregatea o statuie impunatoare a lui Avram Iancu dupa principiul “cu cat mai inalta, cu atat mai bine”, iar bancile erau vopsite tricolor (desi majoritatea erau in conditii destul de proaste)… dar, cu toate acestea, intr-o tara in care sa dai cu bidineaua pe un stalp era eveniment national demn de dat in direct la televizor, in Cluj, parca-parca se misca ceva… In schimb, atunci Timisoara era pe val, investitorii se buluceau in capitala Banatului, in timp ce Clujul lui Funar era ocolit de departe…
Timpul a trecut, lucrurile s-au schimbat – ca o fi meritul vreunui primar sau altul, nu stiu… Cert este ca astazi Clujul mi se pare ca arata chiar bine (ignorand soselele, unde se pare ca nicio tehnologie nu poate fi aplicata pentru strazi si bulevarde impecabile la poalele Feleacului).
Ce am gasit schimbat prin Cluj
Cea mai mare schimbare pe care am descoperit-o este strada centrala, cunoscuta si sub numele de Bulevardul Eroilor, care face legatura dintre Piata Unirii (a lui Matei Corvin) si Piata Avram Iancu (a lui Avramut, fireste)… dupa ani de idei si schimbari, pus Lupoaica, luat Lupoaica, schimbat sensurile, trotuare mai largi sau mai stramte, in sfarsit simt ca ceva s-a schimbat in bine – au mai ramas doar doua benzi de circulatie pe un sens, iar in rest, un mare trotuar pe care au aparut terasele… mai e mult pana la atmosfera de pe strazile centrale ale Brasovului, dar cred ca, in cativa ani, locul va arata chiar foarte bine.
In general, orasele occidentale evolueaza in jurul unei Piete Centrale, unde se afla Primaria si Catedrala. Ei bine, la Cluj exista doua piete centrale, reflectand, poate, caracterul binational al orasului. Pe de o parte, piata care ar trebui sa fie maghiara, dominata de turnul Catedralei catolice “Sf. Mihail”, o capodopera gotica ridicata in etape si terminata cam pe vremea lui Mihai Viteazul (turnul-clopotnita e insa de data mai recenta, si anume de la 1859). Daca ajungeti pe acolo, intrati in biserica – desi catolica, nu este prea inzorzonata (la un moment dat, a fost reformata pe vremea cand intreaga Transilvania trecuse la protestantism), dar vitraliile sunt superbe, mai ales daca prindeti o zi cu soare.
In fata Catedralei, in piata, se afla controversata statuie a lui Matei Corvin. Devenita cu adevarat faimoasa pe vremea lui Funar, cand celebrul primar, acest Becali al anilor ’90, incerca in fel si chip sa o ascunda, sa o redefineasca, sa o… Dumnezeu stie ce, statuia a revenit la placa veche (Matthias Rex) si acum pare mai linistita. In ultima instanta, nu stiu ce a avut cu bietul Matei – desi rege al Ungariei (si nu oricare, ci unul dintre cei mai mari), omul este nascut la Cluj, din tata roman (Iancu de Hunedoara a fost 100% roman). In plus, numele sau este in versurile Imnului National (“Priviti marete umbre, Mihai, Stefan, Corvine”)… E drept, este un monument maghiar, indivizii de la picioarele lui par nobili maghiari, dar cu atat mai bine – iata, un roman a devenit rege al Ungariei! Si, ca o anecdota, mai acum cativa ani, un istoric, parca croat, a pus pe jar intreaga Ungarie, afirmand ca marele Matei Corvin nu prea vorbea bine maghiara, dimpotriva, stiind mult mai bine romana (normal, a crescut mai ales la Hunedoara), latina (nu maghiara a fost limba oficiala a regatului Ungar, ci latina, datorita faptului ca era un “regat apostolic”), germana (la mare moda atunci) si ceva limba slava (mi-e neclar de ce). Faptul ca Matei vorbea mai ales latina si nu maghiara o inteleg, dar, in fine.
Si, ca veni vorba de Matei, pe langa piata, imi place mult straduta spre casa unde se spune ca s-a nascut Matei Corvin, actualmente o cladire plina de atmosfera a Facultatii de Arte Plastice…
Revenind insa in Piata Unirii, in weekendul in care am fost se desfasura Festivalul Berii Ursus, prilej sa ma intalnesc cu vechi colegi, sa beau un Ursus la el acasa si, in plus, sa apreciez faptul ca, in cele din urma, s-a primit acceptul pentru a tine festivalul in Piata Unirii si nu la Sala Sporturilor, ca in anii 2000!
Cealalta piata, Avram Iancu, este piata romaneasca… Dominata de Catedrala Ortodoxa, o biserica frumoasa, in stil neoromanesc, construita, evident, dupa Marea Unire. De altfel, dupa 1918, prin tot Ardealul au fost construite biserici ortodoxe gigantice, neavand nicio legatura cu traditia noastra arhitectonica cu biserici mici, relativ intunecate, care sugereaza atmosfera inceputului crestinismului mai bine decat giganticele biserici catolice care imita fastuoasele temple ale lui Jupiter si Iunona ale Imperiului Roman…
Duceti-va duminica dimineata in fata Catedralei Ortodoxe cand sute, uneori, mii de oameni, stand afara, asista la slujba… Interiorul este, desigur, fastuos, mare, colorat, de neratat… Am aruncat o privire la Opera de peste drum… Leii sunt la locul lor, se pare ca nici anul asta nu rag, dovada ca fetele de la ISE si-au pastrat reputatia.
Pe undeva prin spatele cladirii exista o zona medievala, linistita, simpatica… Aici veti gasi si copia statuii medievale “Sf. Gheorghe omorand balaurul”, al carei original se spune ca se afla in Hradul praghez (unii sustin ca la Cluj se afla originalul, si la Praga, copia), ce este cert cei doi sculptori sunt clujeni si, de asemenea, una din marile cladiri ale Universitatii Babes-Bolyai.
Nu ratati sa va plimbati prin cartierul studentesc unde puteti gasi mancare ieftina si buna, iar apoi urcati-va pe dealul care domina orasul si pe care troneaza hotelul Belvedere (la un moment dat, i se spusese Transilvania, pentru ca cineva sesizase ca Diktatul de la Viena din 1940 fusese semnat in Palatul… Belvedere!). De aici, ai parte de cea mai buna panorama din tot orasul… si ai ce vedea!
Si, nu in ultimul rand, pot sa zic ca am fost impresionat de noul stadion – Cluj Arena, care va fi gata in curand. Sincer, mi se pare, cel putin de afara, mult mai moderna si mai spectaculoasa decat National Arena din Bucuresti. Dar ce conteaza acum… avem, in sfarsit, doua stadioane la toate standardele – la Bucuresti si la Cluj… Mai sunt stadioanele de la Ploiesti (si el gata de inaugurare), mai e si la Piatra-Neamt unul cochet, suntem gata de coorganizarea Euro 2024 :)… autostrazi sa fie, ca, in rest, avem de toate!
Cum ajungi la Cluj
In calitate de capitala neoficiala a Ardealului, Clujul este un important nod de transport. Poti sa ajungi cu autobuzul (autogara e langa gara), cu trenul, cu avionul, iar candva, in viitor, va fi legata si de o autostrada (primii 20 km si ceva deja exista). Din Bucuresti, singura companie aeriana care opereaza Bucuresti – Cluj-Napoca este Tarom. Au incercat si low-cost-urile (Taromul zboara de 4-5 ori pe zi, intotdeauna plin ochi – cand am mers, vineri seara, toate locurile erau ocupate!), dar taxele de aeroport sunt asa de mari, incat descurajeaza orice Wizz sau Blue sa opereze… cine stie, poate in viitor…
Cazare Cluj Napoca
Au aparut numeroase spatii de cazare de la hosteluri la hoteluri de 5 stele. Acum doua weekenduri, am stat la hotelul Napoca, in sfarsit, reparat si modernizat la 4 stele. La receptie, tariful anuntat este de 70 de euro dubla, dar presupun ca puteti obtine discounturi. E un hotel super ok, la toate standardele, singura problema fiind cand i-am rugat sa cheme un taxi la plecare (eram plini de bagaje): ne-au recomandat cu caldura s-o luam la picior si sa ne ducem la benzinaria de langa, unde, evident, nu se gasea niciun taxi!
Top 3 obiective turistice Cluj Napoca
Daca nu ai prea mult timp, du-te in cele doua piete centrale si la Gradina Botanica
Vremea in Cluj Napoca
„Ce ploaie vine de la Cluj !” este o vorba populara din vechime… Am prins niste ploi diluviene la Cluj, chiar si ultima data, avionul a aterizat cu zece minute inainte ca o furtuna cu grindina sa loveasca orasul… Pentru statistica multi-anuala care iti prezice vremea in Cluj Napoca, verifica aici
Harta Cluj Napoca.
Click aici
Imagini Cluj Napoca
Avramut si cupola Catedralei Ortodoxe
Teatrul National
Oare cand vor rage leii ?
Au tot mutat biata lupoaica de s-a ametit cu totul
Catedrala Sf. Mihail
Statuia lui Matei Corvin
Vitraliile catedralei
Ursus, acasa, la Cluj
Casa lui Matei Corvin
Cluj Arena
Statuia lui Horia, Closca si Crisan din fata Hotelului Napoca
Mihai Viteazu si Florin Piersic
Sinagoga
Primaria a facut un „walking tour” 🙂
Mi-a placut ce ai zis de Cluj. Eu am ajuns prima data aici in 2002 când am urcat la Belvedere și m-am îndrăgostit de oraș, am simțit să aparțin oarecum locului (de fapt mi s-a întâmplat asta și cu alte orașe, dar oricum aici a fost ceva foarte adevarat). Apoi ani de zile veneam odata, de doua ori pe an… și uite asa saptamana asta se fac 4 ani de cand locuiesc chiar aici, dar am senzatia ca sunt mult mai multi…
Recomand Clujul ca destinatie de weekend macar, daca nu chiar de sejur. Pe langa ce ai enumerat tu si ce subliniez si eu ca nu trebuie ratat ar mai fi: Gradina Botanica „Alexandru Borza”, cea mai frumoasa din Romania cel putin, Parcul Central cu lacul si centrul de fitness in aer liber (copiii si bunicii sunt acolo indiferent de ora la care mergi), Muzeul de arta si Muzeul Farmaciei, Strada in oglinda, Iuliu Maniu, Piata Lucian Blaga cu biblioteca cu acelasi nume si Casa de cultura a studentilor 🙂
In Cluj Primaria nu beneficiaza insa de o locatie deosebita si nici macar cladirea nu este ceva de retinut, poate numai turnul pe care il vezi de la Belvedere sa-ti spuna ceva, în rest … va asteptam cu drag la Cluuuuj 🙂
Super! La fix! In concediu o sa trec pe acolo si chiar nu stiam ce sa vad, mai ales ca nu am timp decat de vreo ora, maxim doua, de umblat prin oras. Thanks! 🙂
Foarte frumos articol! Eu chiar sunt clujean si am ramas uimit, cand pe acest blog cu atatea locatii frumoase din lume, apare si Clujul!
Nu uitati sa scrieti si despre viata de noapte, fiind cea mai dinamica din Romania: Bamboo, Midi, Obsession + cluburile si pub-urile din beciuri care sunt renumite printre straini. Clubul Midi e printre primele 30 din lume conform DJ Mag
Si sa scrieti si despre campusurile studentesti. Clujul are peste 100.000 de studenti, Hasdeu fiind cel mai mare campus. Acolo veti gasi strada Piezisa, o strada cu cluburi, terase si restaurante din metru in metru deschise non-stop. In lunile Octombrie – Noiembrie, Aprilie, Mai, Iunie veti gasi lume si pa 3-4 dimineata pe strada dansand.
Nu uitati de Padurea Baciu, de langa Cluj, fiind considerat KM 0 al fenomenelor paranormale din Romania. Discovery Channel si Destination Truth au facut documentare despre ea.
Anul acesta se fac investitii de peste 150 de milioane de euro in transportul in comun. Troleibuze noi cu aer conditionat, linie de tramvai refacuta de la 0 (metrou usor) + tramvaie noi cu podea joasa.
E de mentionat si zonele superbe de langa Cluj: Valea Ierii, Baisoara, Belis-Fantanele fiind locatii care iti taie respiratia. Salina Turda, Cojocna, Padurea Faget, Cheile Turzii si satele de langa Cluj sunt unice.
Merita sa veniti la Cluj, fie ca sunteti tineri dornici de petreceri, fie ca sunteti dornici sa vedeti lucruri unice, fie ca vreti sa va odihniti, fie ca vreti sa calatoriti, aici aveti ce vedea 🙂
Multumesc mult de completari… Articolul nu s-a dorit exhaustiv, ci doar un crampei despre Cluj care sa-i faca pe mai multi sa viziteze aceasta superba urbe – chiar si pentru un weekend… Am fost si prin Obsession si prin pub-urile din beciuri 🙂 Oricum, iti multumesc foarte mult de completari, unele chiar nu le stiam (gen imbunatatirea transportului in comun, in general prin Cluj am mers pe jos sau cu taxiul)
Sa nu uitam faptul ca aici si-a pierdut Becali un milion si ceva de euro,asa ca au cu ce termina stadionul:)…mai sunt multe de facut la Cluj,dar inceputul pare promitator!
Si eu simt o legatura destul de stransa cu orasul asta, chiar imi spunea cineva ca poate e un semn. Aceeasi legatura am simtit-o si cu Viena, asa ca nu ma pot hotari :-))
Serios vorbind, chiar ma simt minunat in Cluj si am un sentiment puternic de acasa.
aventurile unui mitica in cluj..haha
am auzit ca festivalul Ursus s-a lasat cu scantei 🙂
http://www.stiridecluj.ro/social/sorin-apostu-avertizeaza-organizatorii-festivalului-ursus-nu-mai-au-ce-cauta-in-cluj-video-
E tare faza ca … nu se auzea ce spunea preotu’ in biserica 🙂 nu as vrea sa fiu in locul lor 🙂
[…] un oraş la fel de frumos şî la fel de plin de obiective turistice, Cluujuuul e perfect pentru un city break Panoramă Cluj […]
[…] Cluj Napoca – un ora? la fel de frumos ?î la fel de plin de obiective turistice, Cluujuuul e perfect pentru un city break […]
Iti impartasesc suferinta ta cand a trebuit sa cauti taxiul prin caldura si cu bagajele dupa tine, dar din pacate asa se intampla cu o mare parte din receptionerii ce lucreaza in hoteluri si pensiuni (http://www.totuldesprehostel.info/2011/09/calitati-care-te-recomanda-ca.html) si credema ca puteau sa iti cheme un taxiul linistit doar ca probabil nu au avut chef.
Dar daca ai fi stat la hostel (cele mai bune hosteluri din Cluj sunt: Transylvania Hostel si Retro Hostel) nu cred ca ai fi avut probleme sa nu iti cheme un taxi.
Saluti… am fost la o nunta si noaptea la hotelul Napoca a fost parte din „pachet”. Cand ma duc la Cluj, dorm la prieteni 🙂
Aha 😀 am inteles 🙂 Prietenii la nevoie se cunosc:D.
Oricum, Clujul este un oras ce merita vizitat si acum dar si peste vreo 2 ani dupa ce se termina sa restaureze majoritatea cladirilor vechi atat de pe bulevardul Eroilor ( de ex. ,,Cinema Victoria”) cat si cladirile de pe 21 Decembrie si Bulevardul Dorobantilor.
Toate cele bune,
Totul despre Hostel