Acuma ca tot ajunseram in Taiwan , pe langa multi chinezi, multe scutere, cladiri care mai de care mai inalte si mai impunatoare, Taipeiul exceleaza ca destinatie de shopping. N-am vazut atatea magazine Armani, Hugo Boss, Valentino, D&G si alte d-astea la un loc nicaieri. Si nu doar intr-un loc, ci in toate mallurile din oras, care nu-s putine, ai dracu amatori de lux taiwanezii astia, ca altfel nu-mi explic. Fanii lui Guta si Salam cre’ c-ar da in balbaiala acolo. Ca si zona de Shopping pentru de alde astea, pe langa Taipei 101, mai e de mentionat si Zhongxiao Fuxing, in jurul statiei de MRT cu acelasi nume.
Pentru chestii mai traditionale si mai ieftine, exista mandria Taipeiului, pietele de noapte sau Night Market ca sa priceapa si chinezul de rand. Astea sunt un fel de bazaruri de la noi, foarte asemanatoare cu Oborul sau cu Europa, marfa de acolo este cam aceeasi, aceleasi tricouri, slapi, pantaloni, pulovere made in China, la preturi mai mult sau mai putin bune, insa totul e negociabil. Diferenta fata de noi este ca se deschid pe la 5 dupa-amiaza si se inchid pe la 1-2 noaptea, si, in loc de mici si carnaciori oltenesti, gasesti tot felul de ciudatenii de mancat, cum ar fi tartite de gaina date prin caramel, lacuste in ciocolata sau creme de la creme… Stinky Tofu. De asta din urma, oricat de ambitios ai fi, nu prea te poti apropia la mai bine de 5 metri. Numele spune totul. Ei, cica e foarte bun, dar… sa fie la ei acolo. Mancarurile astea ale lor merita sa fie incercate, dar am eu presimtirea ca, pana la urma, orice om normal din partea noastra a lumii ajunge tot in McDonald sau Pizza Hut. Noroc cu globalizarea, ca muream dracu de foame p-acolo.
Cea mai mare Night Market este Shilin, insa eu o prefer pe cea de la Huaxi, langa statia de MRT Longshan Temple, care este cea mai veche din oras si unde poti gasi mai multe suvenire traditionale chinezesti, mancaruri diferite si mai putina globalizare. Tot aici, pentru amatori, poti bea sange proapat de sarpe si poti manca broaste-testoase. Eu n-am fost curios, dar de… s-o gasi si din astia.
Langa piata de noapte Huaxi, cum iesi din statia de metrou, dai de unul dintre cele mai frumoase temple din Taipei, Longshan Temple, care merita sa fie vizitat datorita arhitecturii si pentru ca este unul dintre putinele locuri unde reusesti sa nu te mai simti in secolul 21 spre 22.
Taipei 101 – a fost cea mai inalta cladire din lume, mandria Taiwan-ului
Ca tot vorbiram mai sus de Taipei 101, acesta este, probabil, cel mai important, mai cunoscut si mai vizitat obiectiv turistic al Taiwanului. Pana acum vreo doi ani a fost cea mai inalta cladire a lumii, cu o inaltime de 510 metri, asta pana cand arabii din Dubai s-au gandit ca ce mama naibii, cea mai inalta cladire trebuie sa fie la ei. Numele de 101 vine de la cele 101 etaje functionale, insa vizitatorii pot urca doar pana la etajul 89 sau, in zilele frumoase, pana la 91, pe terasa. Taipei 101 este si cel mai important centru comercial al Taipeiului si cel mai bine cotata cladire de birouri (Google are sediul pe la etajul 80 si ceva). Ca sa ajung aici, trebuie sa iei MRT-ul pana la statia Taipei City Hall, dupa care te uiti in sus si te prinzi singur unde trebuie sa ajungi. Cladirea domina tot orasul, fiind vizibila din aproape orice punct. Ca sa ajungi in varf, urci de la etajul 5, ca trebuie sa vezi toate magazinele inainte :), iar apoi, cu cel mai rapid lift din lume, in doar 33 de secunde si contra sumei de 400 de dolari taiwanezi, ajungi la etajul 89, unde te poti simti ca Leonardo DiCaprio in Titanic – Stapanul Lumii. Privelistea e minunata, poti cumpara suvenire, poti trimite vederi celor dragi de la 500 de metri deasupra solului si poti vizita o expozitie a Jadului, piatra care este foarte apreciata in partea asta a lumii. Apoi cobori si te duci sa te plimbi prin alte magazine. Asta nu e un loc unde sa te duci cu nevasta si cu cartea de credit… prietenii stiu de ce. 🙂
Cele mai importante obiective turistice din Taiwan: Chiang Kai-Shek Memorial si National Palace Museum
Un alt loc prin care daca te afli in Taipei trebuie sa treci este Chiang Kai-Shek Memorial Hall. Complex impunator dedicat celui mai important personaj din istoria Taiwanului Chiang Kai-Shek, opozantul lui Mao, care, invins de acesta dupa al Doile Razboi Mondial, a luat 4 milioane de chinezi, mare parte a tezaurului Chinei si s-a exilat in Taiwan, punand, practic, bazele tarii si fiind privit aici ca un fel de Parinte Fondator sau Tatuc. Memorialul este compus dintr-o poarta imensa, doua cladiri laterale, care gazduiesc Teatrul National si o Expozitie de… ceva, si Memorialul propriu-zis, o imensa cladire cu statuia lui nenea asta in mijloc. Inaltator. Foarte frumos este si parculetul din cadrul complexului cu lacul sau plin de crapi chinezesti de toate culorile, la care toata lumea le da de mancare.
National Palace Museum este ultimul pe lista obiectivelor „not to miss in Taipei” si este locul care adaposteste toate „comorile” aduse de tipul cu Memorialul de mai sus, din China. Contine peste 650 de mii de artefacte, arta, ceramica, scrieri, unelte… etc. din epoca de piatra a Chinei, trecand prin toate dinastiile si ajungand pana in zilele noastre. Iubitorii de arta si istorie vor gasi aici un muzeu la fel de interesant ca Luvrul sau British Museum, situat intr-un decor minunat pe unul din dealurile care strajuiesc orasul. Ca sa ajungi aici, trebuie sa iei autobuzul Red 30 de la statia de MRT Shilin sau de la Jiannan RD ori… cel mai sigur… taxiul.
Pentru mine, un obiectiv important l-a reprezentat si reprezentanta Harley Davidson din Taipei, de unde voiam sa-mi iau un tricou, obisnuiesc sa iau cate unul din toate tarile de unde ajung, insa acesta a fost si cel mai dezamagitor moment al vizitei mele in Taipei. Sa vezi tricouri mov, oranj si galben-tipator intr-o reprezentanta HD, bineinteles toate marimi de la S-ul american in jos, nu este un moment care sa-ti ridice moralul. 🙂 Asta ca sa zic frumos. Dar de… chinezii sunt niste ciudati. 🙂
Daca ai ceva timp la dispozitie, neaparat trebuie sa ajungi si in Danshui, capatul de linie al MRT-ului si locul unde raul Danshui se varsa in ocean. Satucul asta este un imens bazar unde gasesti tot ce-ti trece prin cap, un fel de Night Market in timpul zilei, unde gasesti fructe de mare proaspete, iti poti alege pestele pe care il vrei in tigaie din acvariu si esti mai aproape de traditiile si spiritul chinezesc, care in Taipeiul supertehnologizat e cam greu de gasit.
Pentru amatorii de clubbing, Room18 si Carnegie’s sunt cluburile de baza ale orasului, baruri in care se poate fuma se gasesc la tot pasul, saloane de masaj, pe bune masaj, sunt la orice colt de strada, berea locala intitulata sugestiv Taiwan Beer este foarte buna si la sticla de 0,6 litri, vinul bun e insa cam greu de gasit si e mai mult… pentru cunoscatori, insa rachiu din orez cu diverse grade de alcool se gaseste din plin.
Drept concluzie, Taipeiul este un oras al prezentului si viitorului, fara o istorie adevarata, fara multe traditii, cu oameni foarte ospitalieri si prietenosi cu strainii, care ofera cate ceva din tot ce are Orientul Indepartat europeanului care gaseste aici o lume destul de diferita fata de cea de acasa.
Daca te astepti sa gasesti unul dintre cei patru „tigri asiatici” si apogeul stiintei si tehnicii, ai nimerit bine, daca vrei traditiile si istoria Chinei… trebuie sa ai rabdare si sa le cauti cu atentie, ca sunt ele pe undeva.
CKS Memorial
Aici este ingropat Marele Carmaci capitalist
Taipei 101
Celebrul turn noaptea
Taipei-ul vazut din turn
Templul Longshan
Night Market
National Palace Museum
unde gasesti arta multi-milenara a Chinei
Danshui
Stinky Tofu? :)) Foarte interesante articolele despre Taiwan! Nu e o destinatie prea cunoscuta in randul romanilor.
Eu deocamdata ma rezum la Europa, dar intr-un viitor nu foarte indepartat (sper 🙂 voi trece la Asia si as vrea sa intre si Taiwan-ul pe lista.
taiwanul nu este o destinatie populara pentru turisitii asiatici, mai mult pt bussines, dar este o experienta interesanta….
Mare pacat ca n-ai facut un curs de fotografie inainte de a merge in locurile astea. Ai calatorit in toata lumea si ai vazut niste locuri in care multi doar viseaza sa ajunga insa pozele tale sunt foarte slabe. Ai fi putut avea un album extraordinar facand doar un mic training despre cum sa folosesti aparatul foto. Asa pozele tale sunt doar …ordinare. Pacat.
Prietene, pozele sunt facute cu telefonul. Nu mi-am facut niciodata un scop in sine din a face poze profesionale, amintirile sunt in capul meu. Sunt o gramada de cu DSLR-uri la gat, doar fiindca e la moda, ma gandesc ca se poate foarte bine fara unul in plus. Vrei poze profesionale cu expontele din National Palace Museum? Ia brosura de la intrare, ca oricum sunt mai bune decat orice poza am putea noi face vreodata.
Bravos, exact asta e si parerea mea. Nu ma duc undeva sa-mi pierd jumatate din timp setand aparatul foto sau montand trepiede samd! Mi se pare o pierdere de timp absoluta. Pe de alta parte nici nu apuc sa mai vad mare lucru. Ma duc ca sa vizitez eu, nu ca sa viziteze vreun Canon, Olympus sau Nikon.
Raman mereu cu gura cascata cand vad cu ce „tehnica de lupta” defileaza unii pe la locul de joaca pentru copii (!!) sau, stiu si eu, prin Piata Sfatului din BV. E doar Piata Sfatului, for crying out loud, nu razboiul din Afganistan!
Eu cred ca depinde foarte mult de la persoana la persoana. Amintirile dupa mai multi ani incep sa se stearga, lipsesc detalii, anumite evenimente sunt date uitarii. Avand fotografii amintirile revin rapid si poti sa simti dinou atmosfera respectiva. Calitatea lor este o alta discutie dar necesitatea exista.
Majoritatea celor pe care ii vezi cu DSLR-uri de gat stand sa faca reglaje sunt oameni pasionati de fotografie. Acelasi lucru fac si acasa iar vacanta reprezinta o imbinare a celor 2 pasiuni. Desigur, pentru cine este interesat doar de calatorie pare o pierdere de timp 🙂
Grozav articol! Am fost in Taipei la inceputul lunii iunie 2009.
Bucuresti-Amsterdam-Bangok-Taipei – KLM
Recunosc, nu am avut curaj sa mananc nimic de pe strada, m-am descurcat cu restaurantul hotelului (langa Gara Centrala, Caesar nu stiu cum), am gasit un KFC de unde am incercat un hamburger cu fructe de mare (foarte bun de altfel) si in alta ordine de idei, nu prea mi-a fost foame :D. Un restaurant cu specific japonez, delicios, o ciorba de vacuta specific taiwaneza cu multe legume si carne de nu am reusit sa o termin (era imensa portia si eu pe vremea aceea nu ma dadeam in laturi de la astfel de provocari)
Am mers vreo 2-3 zile (restul- intalniri), vremea mi-a priit, m-am simtit excelent (nu stiu cum era cu umiditatea, indicele de confort termic s.a.) dar eu eram ca pestele-n apa de bine.
M-am descurcat fara nici un fel de problema in oras (evitand sa iau taxi-ul). Vanzatorii de tichete de la MRT rup cateva boabe de engleza+au pliante (imposibil sa nu te descurci). O idee este sa nu intri intr-o conversatie prea lunga in lb, engleza cu cei de la receptie/MRT ca ii pierzi. La ei cursurile de engleza costa destul de mult si daca le-au terminat nu lucreaza sub nici o forma la receptie.
In prima zi: plimbare in jurul hotelului, un mic parc, Palatul Prezidential (pe afara), memorialul CKS – hotel – metrou + autobuz pana la National Palace Museum – back to hotel.
De pe acoperisul hotelului mi-am facut recunoasterea si mi-am stabilit niste puncte de reper, apoi la pas.
Multi oameni, multi, dar si mai multe scutere :D. In magazine se descurca om cu om, nu trebuie sa stii taiwaneza.
Nu mi-a placut stilul arhitectural modern, in sensul ca au niste cladiri inalte, de birouri oribile din punctul meu de vedere. Total nepotrivite cu arhitectura traditionala (fie ea chineza, fie ea taiwaneza prin filiera coloniala). Urate, gri, ufff…pacat!
In schimb toate cladirile „traditionale” …pe langa faptul ca sunt frumoase (dupa gustul meu) ,mi-au inspirat o stare de liniste, serenitate, extraordinar sentimentul!
NPM – super pozitia, intre dealuri, ca sa zic asa. In fata intrarii si-a mai dat un antreprenor cu stangu-n dreptu si a ridicat doua cladiri de peste 10 etaje ……
A doua zi: celalat memorial (al primului presedinte al partidului), in apropiere de Primaria orasului, de Hilton si Taipei 101.
Din punctul meu de vedere, Taipei 101 este cea mai frumoasa cladire inalta din lume (life doar in Frankfurt; restul poze). Stilul este inspirat din flori de lotus parca, plus nise numere care la ei au semnificatii speciale. Am aflat ca in timpul constructiei a prins un cutremur/taifun si nu a avut nici un fel de probleme tehnice. Tot ce doreai sa cumperi din magazinele din Taipei 101 scumput fata de celelalte locuri, insa anumite maruntisuri…nu rezisti! In fine, pe timp de taifun/cutremur, este cel mai sigur loc de pe toata Insula (Formosa parca ii spunea inainte)
Seara – am fost la un night market, shishiln (ceva de genul), o piata turistica sa zic asa. Nu mi-a placut, parca mai murdar decat la noi, o multitudine de miresme ne-imbatatoare, intelegeti. Dar, cum ziceam mai jos, om cu om se intelege si am putut negocia niste bijuterii de jadeita cu calculatorul de buzunar, cu semne s.a.m.d.
Urmatoarea zi: Danshui, langa Marea Chinei de Sud (sau Est) – era prima zi cu ploaie din sezon, lume putintica, nu am ajuns sa vad eu prea multe. Am vazut Fortul pe afara, prin gradina, foarte bine pozitionat (in stanga Taipei, in dreapta varsarea in ocean). Dar pe vreme frumoasa cred ca ar fi fost altfel feeling-ul.
Ultima zi, inainte de plecare, am vizitat templul Longshan.
Nu am vazut/simtit eu (sau nu am stiut unde sa caut in oras) partea traditionala, autentica a lor ca si taiwanezi. Poate ceea este acum imi raspunde mie la intrebare, nu toate tarile si popoarele lumii au acel „traditional” cu care sunt obisnuita in RO. Mi-ar fi placut sa mai am cateva zile, sa merg in interiorul tarii sau pe malul oceanului, sa vad si cealalta fata, netehnologizata.
In alta ordine de idei, destul de multi romani viziteaza ROC-ul, in principal pentru oportunitatile de afaceri, insa o parte dintre ei revin ca si turisti. Plus ca acum nu mai trebuie viza (si la momentul respectiv costa ceva, vreo 100 si ceva de euro, curier la agentie in Budapesta si ei de acolo se ocupau de tot).
Per ansamblu, eu acolo m-am simtit cel mai bine!
In ceea ce priveste mancarea , esti cam pe diafara cu KFC su Mc tau. Poti manca linistit pe strada, gratare de proc delicioase, supe de vita , omlete cu scoici, carne de pui, asta ca sa ma rezum la macarurui care nu socheaza. Daca nu ai vizitat zoo, ai pierdut o pereche de panda, daca nu ai fost cu gondola, ai pierdut o panorama superba. Taiwanul si Taipeiul, sunt mult mai profunde decat le descrii tu si chinezariile si chinezii sunt de fapt taiwanezi – adica chinezii liberi !