Trebuie sa recunosc! De ani de zile mi-am propus sa merg la Festivalul Medieval de la Sighisoara si n-am ajuns niciodata. Asa ca anul asta, desi m-am trezit doar cu vreo doua saptamani inainte, m-am decis sa ma duc. Evident, nu am mai gasit cazare (iar acolo unde se mai gaseau locuri, nu voiau sa inchirieze doar pentru noaptea de sambata spre duminica), asa ca m-am gandit sa caut ceva in Medias, desi parca n-aveam chef sa mai conduc inca 50 km in mijlocul noptii dupa ce plecam de la festival. Dar, in ultima clipa, un prieten mi-a facut rost de camera la hotelul Cavaler.
V-am mai povestit la un moment dat ca imi place mult Sighisoara. Cum sunt pasionat de istorie, pentru mine vizitarea unor locuri sau cetati care au ramas cat se poate de mult ca in secolele trecute este o vizita speciala. Cred ca mi-ar placea sa calatoresc in timp, dar recent am citit undeva pe net ca cercetatorii (nu mai stiu care, dar, probabil, cei britanici) au spus ca acest lucru e imposibil. Asa ca ma multumesc cu vizitarea unor locuri cum este Sighisoara.
Ca de obicei, orice se face in Romania este controversat. Unii spun ca a fost bun, altii, de obicei mai multi, spun ca a fost naspa. In ciuda aglomeratiei (un sighisorean imi spunea ca totusi editia 2011 a fost nimic pe langa alti ani), a mult prea multor standuri care vindeau mult prea multe kitsch-uri si a mult prea putinelor scaune pe care sa te asezi sa mananci ceva, pot spune ca mi-a placut.
Evident ca e mult mai placut sa vizitezi vechiul burg in afara festivalului cand este mai putin aglomerata, dar atunci nu ai parte de diversele spectacole care au loc prin pietele Sighisoarei. Anul acesta, marea majoritate a spectacolelor au avut un aspect, sa-i zicem, medieval… Mai multe ordine cavaleresti din Ardeal, dar si din Ungaria si din Cehia (pasionati imbracati in costume de epoca, inclusiv in zale, inarmati cu palose si scuturi), si-au expus maiestria in lupte de epoca, dar si originalitatea costumelor. Am avut parte de cavaleri inzauati, de domnite, de printese razboinice a la Xena, de cantareti de muzica medievala (nu stiu cat de medievala este, am detectat foarte multe influente celtice in muzica lor), de teatre de papusi.
Ca sa fac o mica statistica, la datorie s-au aflat noua ordine cavaleresti, fiecare cu tabara lor, raspandite prin diverse locuri ale cetatii. Acolo, cavalerii te puteau instrui cum sa manuiesti o spada, te puteai fotografia cu ei, iar cei mai glumeti o faceau pe calaii, simuland ca iti taie capul. Ghilotinare placuta!
Au fost prezente si opt formatii de muzica medievala (eu i-am ascultat pe cei de la Lupus Dacicus si pot spune ca mi-au placut, iar cateva trupe de teatru (inclusiv papusari si papusarese) au facut deliciul celor mici, si nu numai.
Evident, la datorie s-au aflat si personajele locale pe care le poti intalni oricand vizitezi cetatea – celebrii strajeri ai cetatii care anunta diverse, povestesc despre locuri si, uneori, canta in romana, maghiara, germana, engleza, franceza, chiar si ivrit! Iar toate comunicarile se incheie cu deja clasicul “Am zis!”.
Varful ceremoniilor a fost, probabil, sambata seara, cand a avut loc turnirul cavalerilor in piata Arthur – piata centrala a cetatii. Din pacate, trebuia sa fii cu ore bune in avans pentru a obtine un loc in tribunele amenajate in piata, dar, cum-necum, am reusit sa ma infiltrez si sa asist la luptele cavaleresti – unele mai clasice, dar altele mai dinamice si mai haioase in functie de maiestria fiecaruia. In plus, cladirile din centru erau frumos puse in valoarea noaptea.
Multa lume s-a plans de aglomeratie. Intr-adevar, cetatea era un furnicar de oameni in timpul zilei si pana tarziu in noapte. Dar, surprinzator, daca depaseai piata Arthur printr-o arcada, ajungeai intr-o parte a Sighisoarei ireal de linistita. In reclamele turistice din vremea comunista Sighisoara era prezentata ca “ultima cetate locuita din Europa”. Nu stiu daca este ultima cetate locuita – am mai fost prin cetati similare: Carcassonne in Franta sau Obidos in Portugalia – si nu bag mana in foc ca n-ar fi locuite permanent (nu ma refer la hoteluri). Cert este ca, daca vrei sa vezi Sighisoara cea locuita, cu ulite inguste si case frumos colorate, Sighisoara tacuta (chiar si in timpul Festivalului Medieval), nu trebuie sa faci decat cativa pasi de strada principala, care duce la tunelul spre Biserica din Deal…
Revenit in oras, nu am putut sa nu remarc personaje celebre – Vlad Tepes, Dracula care te invita sa iei masa intr-un restaurant arhiplin (ca toate, de altfel), personaje cu masti de tip Carnavalul de la Venezia. De fapt, am descoperit cu uimire masti venetiene de vanzare, lucru care m-a facut sa ma gandesc ca in viitor n-ar fi o idee rea ca Festivalul Medieval sighisorean sa evolueze spre un Carnaval, in care si turistii sa imbrace niste haine mai medievale…
In ansamblu, un city break romanesc care mi-a placut si, sincer, nu am regretat sutele de kilometri facuti pe soselele romanesti (apropo, soseaua Bucuresti – Sighisoara este impecabila, pacat ca nu are doua benzi decat partial).
Cum ajungi la Sighisoara
Cu trenul, exista curse directe Bucuresti – Ploiesti – Brasov – Sighisoara, dar si din directia vest, gen Arad – Timisoara – Deva. De asemenea, numeroase maxi-taxiuri trec prin Sighisoara in drum spre Cluj, Targu-Mures sau Brasov.
Cazare Sighisoara
Ei, asta a fost o problema. Cum am spus, m-am trezit cam tarziu si, cu niste pile, am reusit sa gasesc o camera dubla la hotelul Cavaler, platind fabuloasa suma de 72 de euro (cu TVA inclus). Hotelul Cavaler a fost OK, e un hotel de 4 stele, dar se vede ca este proaspat deschis si patronul s-a grabit sa-l deschida inainte de a fi totul finalizat ca la carte. In schimb, privelistea din camera (am avut bafta sa nu am camera la sosea, ci cu privirea in spate) a facut toti banii… aveai parte de superba panorama a intregii cetati de la Biserica din Deal pana la Primarie!
Ce mananci in cetatea Sighisoarei
Cetatea are un numar marisor de mancatorii, care evident ca nu au prea facut fata puhoiului. Noi am mancat numai in afara cetatii, ca nu am gasit niciodata loc in cetate. Prin cetate, sa-ti astamperi foamea, puteai sa dai peste preparatele medievale numite kurtos colacs, langos, bere la halba (4 lei – aproape gratis, cum zicea o reclama!) si cam atat… Iubitorii de mici la carton erau asteptati sub zidurile cetatii, sub o prelata imensa, unde micii si friptanele sfaraiau pe zeci de gratare.
Accesul in cetate
In timpul festivalului, accesul in cetate se platea. Nu era o suma sa cazi pe spate – 10 lei pe zi si primeai o “bratara” de hartie, astfel putand sa iesi si sa intri in cetate de cate ori voiai… Evident, culoarea bratarilor era diferita de la o zi la alta (sambata a fost maronie, iar duminica – verde).
Top 3 obiective turistice in Sighisoara
Turnul cu ceas (urca-te pentru o panorama splendida), biserica din deal si casa cu cerb
Harta Sighisoarei
Imagini de la Festivalul Medieval Sighisoara
Cetatea Sighisoara
ziua si…
noaptea
Strazile aglomeate ale Sighisoarei de festival
dar la doi pasi de multime, dai de Sighisoara linistita, cu ulite pustii
Prin cetate, cavaleri parca veniti din alte epoci
gata de lupta
papusari
urmariti de un public fascinat
sau conferinte
Obiective turistice Sighisoara: Catedrala Ortodoxa
sau turnul cu ceas
Sighisoara by night – intrarea in cetate
Casa cu cerb
Concert muzica medievala
Cavaleri gata de turnir
Tabara cavalereasca
Vlad Tepes cu o domnita 🙂
O noua procesiune cavalereasca
Sighisoara e frumoasa ! AM ZIS !
Si noua ne-a placut mult de tot Sighisoara, insa la festival nu am ajuns pana acum, ne cam ferim de aglomeratie. La Casa cu Cerb se mananca foarte bine, il recomand. A, am fost la Bran week-endul asta, si acolo aveau masti venetiene, chiar ne-am mirat.
Si da, Carcassonne sigur e locuita, asa ca nu e Sighisoara singura 🙂
Ti-au iesit dragute pozele, nu degeaba am stat dupa tine cu orele. 🙂
Trebuia sa facem si noi o poza impreuna 🙂
Asa e… cand m-am apucat sa le sortez am descoperit vreo 2 poze impreuna – la masa cand iti filmam ciorba in paine 🙂
Am avut numai dureri de burta de la ciorba lor… 🙂
Am fost la festival an de an (2001 – 2008). S-a transformat din ceva foarte necomercial in ceva extrem de comercial cu fiecare an. Numarul betivilor si personajelor spectaculoase (despre care as putea povesti ore in sir) a scazut, iar numarul turistilor conventionali a crescut. Nu stiu daca e rau, pentru turismul din zona cu siguranta ca nu, dar festivalul si-a pierdut aura de „woodstock” pe care a avut-o la inceput. Se dormea pe jos, pe unde apucai, preturile erau f mici, scara acoperita era plina ochi toata noaptea, la fel spatiul din fata Bisericii Manastirii unde intalneai pletosi, punkeri, hippioti (mai ieseau si altercatii – asta era singura parte naspa). Se bea la comun, se legau prietenii, iar seara piata Sigma (din afara cetatii) se umplea la concertele autohtone. Era o senzatie de libertate de nedescris, toata lumea facea cheta, care mai de care cu texte mai haioase si inventive. In 2002, niste indivizi din Moinesti vindeau prostie – au strans o gramada de bani cu asta:) . Anul urmator a aparut un personaj legendar, Sageata. Primise porecla asta ptr ca era atat de beat ca atunci cand pica se ducea glontz – in cap de cele mai multe ori. Momentul lui de apogeu a fost cand picat pe caldaram se chinuia sa se ridice sprijinindu-se intr-o sticla de bere de jumate. Tiganeala era doar duminica seara la focul de artificii: veneau niste cocalari de ev mediu timpuriu de prin satele din jur cu scopul declarat sa bata roacheri. Trebuia sa fii foarte atent si se umbla in grupuri mari ptr ca baietii nu stiau multe. Eu personal nu mai am ce sa caut acolo, treaba s-a cam stricat din 2005 asa, cand nu mai era voie sa se doarma pe iarba…evident ca se dormea, dar veneau tot timpul niste pui de avicola (bruneti de la mama lor vopsiti blonzi) sa te ridice de jos si era naspa. Apoi treptat au inceput sa apara „turistii” , si treaba s-a denaturat. Repet, n-am nimic cu noul trend al festivalului, dar stiind cum era inainte, nu prea imi mai vine sa merg.
Un alt oras-cetate locuit, este Berat din Albania sau „Orașul cu o mie de ferestre” , deci probabil este doar un argument pur comercial titulatura orasului Sighisoara ca fiind „ultima cetate locuita din Europa”.
Cat despre festival, boemii (printre care ma enumar si eu 🙂 ) continua sa suspine dupa atmosfera din cetatea medievala de pana prin anul 2005-2006. Anul trecut nu am reusit sa stau la festival mai mult de vreo 5 ore…Nu mai regasisem mai nimic din atractia festivalului de altadata care sa imi capteze interesul, a devenit parca un balci…acum prefer sa vizitez orasul in afara perioadei festivalului, macar evit disconfortul aglomeratiei… Este o idee buna propunerea ta, poate ca mai bine l-ar transforma in carnaval! 🙂
Nu este ultima, ci este cea mai mare cetate locuita din Europa. Imperatorul a incurcat un pic. Dar articolul si fotografiile raman la fel de frumoase. 🙂
Carcasonne e mult mai mare decat Sighisoara.
Intelesesem din discutie ca nu e vorba despre „cea mai mare” si atat, ci despre „cea mai mare locuita”. Cati oameni locuiesc efectiv in cetatea Carcasonne? 100-120?
Oricum nu conteaza. 🙂
Gasesti multe epitete despre Sighisoara, inclusiv pe net. Cea mai mare, singura locuita, cea mai mare locuita, cea mai frumoasa, cea mai bine conservata, etc, cetate din Europa (uneori doar din RO, dupa caz). Frommers zice chiar ca e „the only inhabited citadel of its kind in Europe”, dar nu precizeaza nici ei care este respectivul fel. Parerea mea este ca nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata 100%. Ce e adevarat: e cetate, e frumoasa, e locuita, e in Europa. 🙂
[…] se pareau SF… asa arata acum cetatea Rupea? Mai fusesem in 2011 in drum spre Sighisoara, cu ocazia festivalului medieval, dar parca nu vazusem prea mari schimbari de pe sosea… Nu se poate ca in doar doi ani cetatea […]