Efectul turismului asupra comunitatilor – e de bine sau ba?

 Nu vrem turisti

Prietenii de la Think out of the Box m-au rugat in weekendul asta sa scriu parerea mea despre efectul turismului asupra comunitatilor. Ce aduce bun, ce aduce rau, pe ansamblu, e de bine sau e de rau… Asa ca, dupa ce am reflectat putin, m-am pus pe scris… Deci, e de bine sau e de rau.

Hai s-o iau totusi cu concluzia mea. In ansamblu, cred ca balanta e de bine. In principiu, turismul aduce bani comunitatilor respective (turistii au nevoie sa se cazeze undeva, chiar si acolo unde unitatile turistice tin de niste lanturi imense, cel putin localnicii au parte de locuri de munca, iar autoritatile locale, de ceva taxe si impozite la bugetul local), duce la imbunatatirea infrastructurii (mai devreme sau mai tarziu, ministerul va construi o sosea mai buna, vreo cale ferata, poate chiar si un aeroport), deci un standard de viata ceva mai bun.

Daca vorbim de zonele dezvoltate ale lumii, turismul are un impact minim asupra stilului de viata al localnicilor, poate acestia se vor enerva ca prea multi straini le iau cu asalt magazinele si restaurantele si nu mai au loc de atata aglomeratie. Nu va fie frica, credeti ca nu exista numeroase restaurante, baruri si cluburi care nu sunt trecute in ghidurile turistice si deci luate cu asalt de straini in Paris, Praga sau Barcelona ? Sunt destule… In schimb, banii obtinuti sunt bine veniti.

Dar hai sa trecem si pe alte meleaguri, cu obiceiuri diverse, cu traditii diferite, cu un stil de viata care nu are de-a face cu filosofia occidentala… Vorbesc de locuri ca India, Thailanda, Etiopia sau orice alte parti. Nu trebuie sa negam – traim in epoca globalizarii… Cu sau fara turisti, aproape intreaga omenire devine fascinata de consumism, de shopping therapy, de o viata pe care noi o numim liberala. Exista tari care se afla in avangarda acestui proces de occidentalizare, imbratisand cu o voiosie demna de o cauza mai buna ideea de mall, fast-food, Louis Vuitton, casatoria din dragoste, un stil de viata individualist sau alte valori occidentale… La suprafata, asta descoperi in China, Vietnam, Japonia sau Filipine… dar, daca scurmi mai in adanc, vei descoperi niste valori culturale intangibile de orice McDonald’s sau Disneyland.

Un alt lucru pozitiv este ca ii face pe oameni mai deschisi. Cine vrea sa se inteleaga cu turistii trebuie sa vorbeasca limbi straine, in special engleza. Vorbind engleza, vei putea avea un contact mai larg cu lumea din afara, cu schimbul de idei la nivel mondial. Exista natiuni intregi care au invatat engleza doar pentru turism – si ma gandesc la tari ca Nepal, Thailanda sau Etiopia care nu au fost niciodata colonii europene ca stramosii lor sa invete obligat-fortat.

Acum cateva saptamani, scriam un articol intrebandu-ma daca e moral sau nu sa calatoresti intr-o dictatura.  In dezbaterea care a urmat, au fost pareri pro si contra, dar pe ansamblu au agreat ca vizita intr-o tara aflata sub o dictatura ajuta localnicii – fie prin a le arata ca exista si “alte” regimuri, dar si pentru a-i ajuta material, banii castigati de dictator de pe urma ta fiind mult mai putin importanti decat urmele pe care le lasi in mintea celor cu care interactionezi.

Am vorbit acum despre avantaje… dar sunt si dezavantaje ? Normal.

In anumite cazuri, turistii pot deteriora stilul de viata al unor comunitati izolate. Exista numeroase cazuri cand turistii (multi, putini) patrund in zone “virgine”, deoarece acolo exista triburi interesante sau minuni ale naturii. Localnicii obisnuiti de mii de ani cu o economie de subzistenta si un schimb economic bazat pe troc se trezesc cu niste hartii in maini numiti bani. Exista destule cazuri ca acesti bani sa nu fie schimbati pentru obiecte necesare care le-ar face viata mai buna si munca mai eficienta, ci pe alcool si tigari, ducand la declinul respectivelor comunitati.

Nu pot sa neg – contactul unor comunitati locale cu turistii si schimbul de idei duce la schimbari importante de traditii bine inradacinate… In tarile Asiei, de milenii, casatoriile sunt aranjate. Miliarde de oameni au fost si sunt casatoriti cu un partener pe care nu il cunosc decat la nunta. Casatoriile sunt aranjate de parinti, de multe ori cu ajutorul unui expert in zodiace. Evident ca, in ultimii ani, numarul casatoriilor “din dragoste” este in crestere in India, tarile arabe sau China, urmand exemplu “cool” al casatoriilor occidentale. Poate asta nu e rau, dar pot aparea niste distorsiuni sociale cum e cazul Thailandei de Nord.

Imaginea barbatilor occidentali despre thailandeze este ca sunt niste fapturi frumoase, supuse si doritoare de sex oricand, oriunde si mai ales pe bani putini. In realitate, thailandezele sunt extrem de pudice, desi tara are parte de cele mai frumoase plaje din lume, multe localnice nu au facut niciodata baie in mare pentru a nu se expune, iar atunci cand o fac, o fac imbracate. Valorile morale locale nu au nimic in comun cu industria sofisticata a sexului din Bangkok, Patong sau Pattaya.

In schimb, undeva in nord, in provinciile sarace ale Thailandei, visul oricarei scolarite este sa fie prostituata in Capitala. Marea majoritate a fetelor care presteaza pentru farangi sunt din nord si sunt recrutate imediat dupa ce termina cei 9 ani de scoala obligatorie (6 ani de scoala primara + 3 ani de liceu), fiind cumparate de la parinti si duse in marile centre ale turismului sexual. Unele dintre ele cad prada alcoolului, drogurilor sau diverselor boli, dar un numar destul de mare ajung pe la varsta de 25-30 de ani cand multe ies la pensie, retragandu-se in satul natal, unde sunt primite ca niste printese pline de bani si sunt cele mai dorite mirese pentru feciorii locali. Si asa, fetele din provincii precum Isaan viseaza sa danseze la bara mai repede decat sa fie doctorite sau profesoare ca milioane de fete de aceeasi varsta din lumea intreaga.

Deci, turismul inseamna plus sau minus pentru o comunitate locala. Eu zic ca pe ansamblu, balanta se indreapta spre plus… Voi ce credeti?

2. Masai la telefon.jpg

Efectele turismului ? – masai vorbind la telefon

3. Mursi vorbind la telefon.jpg

sau un mursi

4. fete din Patpong sex show.jpg

iar fetele din Patpong sunt o partida excelenta in provinciile sarace ale Thailandei

Categorii:
Diverse

Comentarii

  • Li spune:

    Asta nu cred, ca visul fetelor este sa devina prostituate.Dar cu taxele de scolarizare mari din universitati, unde si selectia e dura, unele nu au incotro. E foarte trist, sa vezi mosnegi insotiti de fete tinere, mai bine ar sta la ei acasa sa plimbe nepotii.
    Gasesti thailandeze si la noi care studiaza medicina, ca nu s-au informat bine despre calitatea invatamintului romanesc.

  • Vorbind de Occident, un turism dezvoltat creste costul vietii pentru localnici. Sa luam, de exemplu, Venetia, acolo in centru nu mai intalnesti pravalii de unde localnici sa-si cumpere hrana, chiriile la spatiile comerciale sunt mari si o pravalie cu adaosuri comerciale mici nu ar face fata. Prin urmare, greu pentru localnicii ce se incapataneaza sa locuiasca in continuare in centrele oraselor turistice. De obicei, aceste centre sunt parasite de ei, lasate total turismului: hoteluri, hosteluri, cafenele, restaurante, mag. cu suveniruri.

  • Nicky spune:

    Nu am nici pe departe experienta ta de calator dar, din punctul meu de vedere, efectul turismului asupta comunitatilor este unul de 1000% pozitiv…nu nu am gresit! Masaiul vb la telefon… pai vorbeste cu agentuld e turism? Vb cu alt masai, din alta parte a tarii. Intrebarea TOTB este, cu tot respectul, aiurea! Eu as pune alta: efectul alimentarii cu apa si al canalizarii asupra comunitatii traditionale rurale romanesti? Asta cum e? Devastator, evident! Si multe altele de acest fel…. Ce facem, refuzam, cu ce drept?, accesul la progres si civilizatie de dragul de a vedea acele comunitatii asa cum erau acum 500 de ani?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest