De Ramadan si Eid ul-Fitr in Anatolia Orientala Episodul 1: Argument

13. harta traseu Turcia.JPG

Incepand de astazi, un nou serial pe blogul de calatorii al lui Imperator. De data asta vom merge intr-o calatorie care a durat 22 de zile in estul indepartat al Turciei, adica in Anatolia Orientala, vecina cu frontierele Georgiei, Armeniei, Iranului si Siriei. Calatoria aceasta, coapta de prin 2004, este consecinta directa a pasiunii mele pentru Turcia. De fiecare data cand imi rasfoiesc, nostalgic, pasapoartele si numar stampilele “giris” si “cikis”, ma intreb ce am cautat in Turcia de atatea ori, fara sa ma mai satur.

Poate de vina este Istanbulul. Cand l-am vazut prima oara, acum vreo zece ani, mi-am zis ca el trebuie sa fie cel mai frumos oras din lume. Si nu mi-am schimbat inca parerea.

Poate de vina e calatoria pe care am facut-o acum sase ani pe coasta de sud-vest, pornind de la stramtoarea Dardanele si oprindu-ma, doua saptamani mai tarziu, aproape de Mersin. Atunci mi-am dat seama ca Turcia ascunde minunatii nestiute, care necesita vizite lungi si dese.

Dar, in mod cert, ghidul Lonely Planet e de vina. Astia ar trebui sa publice si cate o varianta mai retinuta, mai cenzurata. Cel putin, in cazul Turciei, autorii ghidului, evident pasionati de subiect, inghesuie superlative pe intreaga durata a celor 800 de pagini. La fiecare intors de foaie imi ziceam: trebuie sa vad si asta, trebuie sa calc si pe aici. Nu cred sa mai fi avut niciodata un asemenea sentiment al urgentei si imperiosului.

Ah, Turcia! Un an sabatic nu ar fi indeajuns.

Vara asta insa a trebuit sa inghesui vreo 200 de pagini de ghid in 22 de zile. Planul suna chiar foarte bine, mai ales asternut intr-un e-mail catre niste prieteni: “Vom calatori, cu vagon de dormit, inspre Istanbul si apoi, cu un tren de zi, pana la Ankara. Vom petrece o zi intreaga in Muzeul Civilizatiilor Anatoliene si vom pasi, sfiosi, prin Mausoleul lui Ataturk. Vom pleca apoi mai departe catre est… Vom face plaja in Marea Neagra la Trabzon si baie in lacul Van. Vom vizita moschei stravechi pe colt de stanca sau in mijlocul pustiului si ne vom holba peste frontiera, in Iran, cocotati pe muntele Ararat. Vom descoperi ruinele orasului-fantoma Ani, capitala Armeniei medievale. Ne vom minuna vizitand Ishak Pasa, cel mai spectaculos castel din estul indepartat al Turciei si vom fi treziti la cinci dimineata de muezinii care rostesc chemarea la rugaciune cocotati in minaretele din Dogubeyazit. De la Gaziantep vom lua o barca spre ruinele de la Rumkale, in albia fluviului Eufrat. Vom inchiria o rabla ca sa ajungem acolo unde nu e cale ferata. Vom sta in hoteluri dubioase cu interioare kitsch, vom infuleca castane coapte, saorme, kebap de miel, pesti prajiti, vinete umplute cu nuci si inecate in ulei, supe-crema de linte sau mazare si vestita inghetata care atarna in carlige in bazarul din Kahramanmaras. Vom bea 100 de litri de apa plata in trei saptamani si cateva baxuri de ayran, iaurtul gras indoit cu apa chioara si sare. Vom intalni turci cumsecade, kurzi cu barba deasa, taximetristi vorbareti si occidentali cocosati sub rucsacuri, calatorind independent, la fel ca noi. Vom cobori sub pamant pentru a vizita orasele subterane si cisternele cu apa si sute de coloane. Ne vom bronza si pielea ni se va jupui. Vom transpira la burta pentru ca vom fi imbracinati cu cate un travel-pouch lipit strans de buric. Vom invata sa transformam cu ochii inchisi dolarii americani si euro in noua lira turceasca. Ne vom intoarce acasa fericiti si cu o pofta si mai mare de plecat inapoi”.

Daca socoteala de acasa s-a potrivit cu cea din Anatolia Orientala veti vedea in episoadele urmatoare.

Drum prin Anatolia: de la Istanbul la granita siriana si inapoi

 

Obiective turistice: turnul Galata Istanbul

Adio, Europa! Traversam Bosforul catre Asia

Obiective turistice Turcia: Mausoleu Ataturk Ankara

Ankara. Mausoleul lui Ataturk

Obiective turistice Turcia Anatolia: lacul Tortum

Lacul Tortum, aflat la 100 de kilometri nord de Erzurum

Obiective turistice Anatolia: Ani, capitala Armeniei medievale

Zidurile de aparare ale orasului-fantoma Ani, capitala in ruine a Armeniei medievale

Obiective turistice Anatolia: Palat Ishak Pasha

Basm oriental la Dogubeyazit: Ishak Pasha, palatul otoman de secol 16

Imagini Turcia: apus de soare lacul Van

Apus de soare in lacul Van, cel mai mare lac sarat al Turciei

magarus alb

Magarus alb in bazarul mult prea exotic din Mardin

Imagini Anatolia: moscheea Diyabarkir

Purificare la fantana marii moschei din Diyabarkir, construita acum 1.000 de ani

Imagini Anatolia: camila odihnindu-se

O camila se odihneste langa ruinele orasului antic Harran, la cativa kilometri de frontiera siriana

Imagini Anatolia: moscheea Golbasi

Sanliurfa: copiii se scalda in fantanile moscheilor Golbasi

Imagini Anatolia: mozaicuri Gaziantep

Gaziantep: cel mai bine pastrate mozaicuri din lume sunt la muzeul orasului antic Zeugma

Levent Istanbul

Inapoi in Europa: Levent, centrul financiar al Istanbulului, vazut dinspre Bosfor

 


Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest