JR Pass – solutia ideala pentru vizitarea Japoniei. Acum de vanzare si in Romania la Exact Travel

Transport Japonia: Shinkansen in gara Osaka

Mai acum ceva timp, a fost o discutie pe blog cu privire la calatoritul in Japonia. La comentarii, se discuta despre JR Pass, un pass de trenuri pe care Andreea, autoarea articolului, il folosise. Si pentru ca eu cred ca e un pass care poate economisi multi bani pentru cei care vor sa viziteze aceasta tara totusi scumpa (mai ales in cazul transporturilor), m-am gandit sa aprofundez putin transportul.

In primul rand, ce este JR Pass. JR Pass este un bilet de tren destinat vizitatorilor straini (nu se vinde in Japonia), doar celor care sunt turisti si stau pe teritoriul Japoniei doar pe o perioada limitata de timp (se exclud diverse categorii de rezidenti temporari). JR Pass acopera multitudinea de linii ale JR (nu e vorba de cunoscutul texan din serialul Dallas, ci inseamna Japan Railways), e vorba de o retea de circa 20.000 km si de niste operatiuni care includ nu mai putin de 20.000 de trenuri pe zi.

Se poate calatori pe orice tip de tren, cu niste exceptii – e vorba de trenurile-glont Shinkansen (exceptand serviciile Nozomi si Mizuho), trenurile expres, rapide si locale, inclusiv Tokyo Monorail. Este valabil, de asemenea, pe liniile de autobuze si feriboturi ale JR, exceptand feribotul JR care leaga Japonia de Coreea (Hakata – Pusan).

JR Passul se poate cumpara pentru clasa I sau clasa a II-a (evident, la preturi diferite) si e disponibil pentru calatoria timp de 7, 14 sau 21 de zile consecutive, incepand cu prima zi de folosire.

Atentie – dupa cum am spus, JR Pass nu poate fi achizitionat in Japonia, trebuie musai achizitionat din strainatate. De fapt, achizitionezi in Romania (sau in alta parte) un Exchange Order. Acest Exchange Order este valabil doar trei luni de la data achizitionarii, deci trebuie cumparat cat mai aproape de data plecarii in Japonia. Acest Exchange Order + pasaportul tau este preschimbat in JR Pass intr-una din statiile indicate in linkul acesta. Nu va speriati ca trebuie sa bantuiti pe vreundeva prin oras in cautarea acestor case de schimbare. Le puteti gasi inclusiv pe marile aeroporturi ale Japoniei – sunt doua in Narita, dar si pe aeroportul Osaka – Kansai sau Tokyo – Haneda.

Preturile sunt exprimate in yeni si sunt unice in intreaga lume. Acestea sunt diferentiate in functie de clasa si daca pasagerul este adult sau copil.

7 zile: Adult (37,800 yeni / 352 euro la clasa I, 28,300 / 264 euro la clasa a II-a)

14 zile: Adult (61,200 yeni / 570 euro la clasa I, 45,100 / 420 euro la clasa a II-a)

21 zile: Adult (79,600 yeni / 742 euro la clasa I, 57,700 / 537 euro la clasa a II-a).

Preturile in euro sunt la rata saptamanii acesteia, evident ca evolueaza in functia de rata euro – yen)

 

Hai sa aruncam o privire sa vedem daca merita. Daca iei JR Passul pe 7 zile, te costa cam 38 de euro pe zi – trafic nelimitat. Daca iei un tren Tokyo – Osaka de tip Hikari (acoperit de JR Pass), o sa calatoresti 552 km in 2 ore 33 de minute (cu Nozomi, ar fi doar 2 ore 18 minute) si o sa te coste 14,250 yeni, adica 133 de euro. Practic, un JR Pass 7 zile costa cat un Tokyo – Osaka si retur! Deci merita cu varf si indesat.

Sfatul meu este sa zburati la Tokyo si sa petreceti cateva zile in Tokyo, iar apoi sa folositi JR Passul pentru a vizita Japonia in lung si in lat, pentru ca chiar o sa ajungeti la niste costuri chiar reduse! Si despre trenurile japoneze, ce sa va zic – legendele sunt adevarate – este un dezastru daca intarzie un minut (si lucru asta se intampla rar!), sunt confortabile – chiar daca pline la ore de varf, iar Shinkansenul chiar „zboara” cu peste 300 km/h fara sa simti. Am fost cu un shinkansen tip Hikari intre Osaka si Tokyo si a fost o experienta faina.

De unde se poate lua JR Passul sau, ma rog, Exchange Orderul. O sa aveti o surpriza foarte placuta! Nu trebuie sa balauriti prin Australia, Germania sau Ungaria, se poate cumpara frumos din Romania, mai precis de la agentia Exact Travel, care este unicul agent autorizat sa vanda JR Pass in Romania. Passul se plateste in yeni sau in lei la rata leu/yen a zilei. Mai multe informatii, pe site-ul Exact Travel.

Si daca vreti mai multe informatii despree JR Pass, aruncati o privire pe site-ul lor.

Japonia este o tara senzationala, care merita sa fie vizitata… Iar cu JR Pass puteti s-o vizitati cam peste tot :).

Trenuri japoneze cu JR Pass

 Imagini Japonia: Shinkansen in gara Osaka

Shinkansen in gara Osaka

Tren Japonia: Shinkansen in Osaka

Chiar doua, unul langa altul 🙂

Transport Japonia: Shinkansen, trenul glont din Japonia

Tren Shinkansen Japonia

Interiorul trenului. Poti sa calatoresti printre japonezi dormind sau trimitand SMS-uri permanent

fata sexy Japonia

sau cu putina bafta, langa o japoneza sexy 🙂

[mwi-product sku=”TA016,TA014,TA001″ img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]

Categorii:
Japonia · Tips & Tricks

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii