Din Egipt, cu bine, cu Vlad si Miruna. Episod 4 – In Balon peste Valea Regilor

Balon Valea Regilor

Ziua urmatoare ne-am inceput-o exrem de matinal cu… un zbor cu balonul! Doar acesta a fost principalul motiv pentru care ne-am dat jos din tren la Luxor si nu am mers mai departe spre Aswan… In tren, pe langa cei trei italieni, era si o tipa din Africa de Sud care fusese cu cateva saptamani in urma la Luxor si se “cuplase” cu niste japonezi la un zbor cu balonul. Ne-a aratat poze si am fost extreme de incantati mai ales in momentul in care ne-a spus pretul… ea zburase cu 90 de lire egiptene (inca nu o credem), dar ne-a dat contactul unui tip din Luxor care ne-a zis ca ne aranjeaza un zbor cu balonul la un pret excelent. Era o idee neamaipomenita sa zburam cu balonul, insa, din ce cercetasem acasa, auzisem ca preturile sunt destul de mari si ne luasem gandul de la asa ceva.

Dupa intense cautari si negocieri, am reusit sa scoatem un pret bun pentru toti 5 (noi si italienii), 230 de lire egiptene de persoana, pentru 45 de minute de zbor. Mai ieftin nici ca se putea!

La 5 dimineata au venit si ne-au luat de la hostel cu-n minivan, am mai trecut pe la vreo doua vase de croaziera pentru a mai ridica si alti turisti si am pornit-o spre port, pentru traversare pe malul vestic. Initial am crezut ca o sa prindem rasaritul din balon, insa cum in Egipt nu prea poti avea incredere in ce ti se vinde, am mai stationat si in barca ce ne-a traversat pe celalalt mal, vazand cum deja o serie de baloane se inalta, fara noi. Pe barca, pentru a ne mai trece din suparare, ne-au servit cu ceai si o mica gustare de dimineata si ne-au pus sa semnam niste declaratii, si pe ceilalti turisti, sa-si spuna greutatea corporala (cu noi mai erau vreo 10 sud-africani). Nu stiu de ce, dar am impresia ca noi 5 eram in plus, caci pe noi nu ne-a intrebat nimeni de greutate, insa ne-au garantat ca in balon vom avea compartimentul nostru si ca vom prinde un zbor mai lung decat cel din timpul rasaritului, caci imediat dupa rasarit sunt niste vanturi care scurteaza durata zborului.

Am ajuns la locul de unde isi luau zborul mai toate baloanele din Luxor, unde, din nou, a trebuit sa asteptam pentru a ni se pregati balonul. A fost interesant, am asistat la umflatul balonului si, dupa vreo 20 de minute, ne-am luat si noi zborul, dar nu inainte ca pilotul balonului sa ne faca instructajul pentru aterizare.

Incet-incet luam altitudine si ajungem destul de sus, astfel incat sa poata fi observate Valea Regilor, Valea Reginelor, Templul lui Hatshepsut, Valea Nilului, Templul din Luxor, colosii lui Memnon, casa lui Howard Carter si intreaga zona. Pilotul rotea in permanenta balonul, pentru ca fiecare persoana sa poata vedea totul de jur imprejur.

Imaginea este intr-adevar uimitoare, insa, daca te uiti atent in jos si ai rau de inaltime, s-ar putea sa nu-ti fie tocmai bine. La aterizare ne-am luat pozitiile corespunzatoare (ghemuiti cu spatele in lateralul cosului si cu picioarele spre interiorul sau), am traversat o sosea si am aterizat pe bucata de pamant a unui egiptean care nu s-a aratat deloc incantat de “vizitatorii lui”.


Hot chicken soup sau cea mai cunoscuta femeie-faraon

A doua zi in Luxor am rezervat-o excursiei in Valea Regilor si Valea Reginelor, Templul lui Hatshepsut, mormintele constructorilor si colosii lui Memnon. Multe, nu? 🙂

Biletul pentru Valea Regilor costa 80 de pounds pentru adulti, 40 pentru studenti si permite accesul in trei morminte la alegere, cu exceptia mormintelor lui Ramses al VI-lea si Tutankhamon, pentru care se platesc bilete separate, de 100 de pounds adultii si 50 de pounds studentii. In Valea Regilor sunt peste 64 de morminte, insa nu sunt toate deschise, acestea fiind accesibile publicului prin rotatie.

Noi am vizitat trei morminte, cele ale lui Ramses I (KV16), Rames al III-lea (KV11) si Ramses al IV-lea (KV2). Mormintele sunt numerotate in ordinea descoperirii acestora si nu in ordinea succesiunii faraonilor, astfel ca primul mormant descoperit in Valea Regilor este cel a lui Ramses al VII-lea (KV1).

Mormantul lui Ramses al III-lea, faraon care a domnit peste 30 de ani, este unul dintre cele mai lungi din Vale, avand o lungime de 125 de metri. De altfel, lungimea domniei este direct legata de amploarea si dimensiunea mormintelor, deoarece faraonii incepeau constructia acestora inca din primul an de la preluarea tronului. Mormantul lui Rames I se remarca prin intrarea ingusta si adanca, fiind unul dintre cele mai adanci morminte din Vale.

Hatshepsut sau Hot chicken soup, cum obisnuiesc sa-i spuna egiptenii, a fost una dintre cele mai cunoscute femei-faraon din Egiptul antic (da, au mai existat femei-faraon, in afara de Cleopatra :D), iar templul sau este poate unul dintre cele mai faimoase panorame din Egipt, alaturi de Piramide.

Odata cu preluarea tronului de catre fiul vitreg al lui Hatshepsut, Tuthmosis al III-lea, acesta a ordonat ca numele mamei sale sa fie sters din istorie, iar templul a fost distrus in numeroase randuri de alti faraoni care au venit la putere.

Astfel, cea mai mare parte din templul lui Hatshepsut pe care il vedem astazi este o reconstructie care a durat mai bine de 100 de ani, primele lucrari de restaurare fiind incepute in 1891. Biletul de intrare la Templul lui Hatshepsut este de 30 pounds pentru adulti, 15 pounds pentru  studenti.

Cel mai bine pastrate picturi si hieroglife din intreaga Vale a Regilor si Reginelor le-am vazut insa in mormintele constructorilor si mesterilor care au lucrat efectiv la realizarea mormintelor faraonilor. Acestia erau lucratori platiti de faraon, specializati in pictura, sculptura si scriere, si traiau in sate construite la marginea Vaii. Exista dovezi ca acestia organizau greve impotriva faraonului, prin care revendicau conditii de trai mai bune si salarii mai mari. Am fost surprinsi sa constatam ca existau asemenea practici inca din Antichitate. 🙂

Mormintele mesterilor sunt mai mici si cuprind o singura camera in care se inmormanta intreaga familie, insa picturile sunt cel mai bine conservate. De altfel, se crede ca mesterii isi fabricau vopseluri mai bune pentru ei decat pentru faraoni. Biletele costa tot 30 de pounds pentru adulti si 15 pentru studenti.

Imagini Luxor – din balon si de la sol 🙂

 

Baloane la Luxor

Cat e cerul de mare, numai baloane

Templul lui Hatshepsut vazut din balon

Balon in Egipt peste Valea Regilor

In balon peste Valea Regilor

Balon peste Luxor

Miruna & Vlad

Balon la Luxor.JPG

In balon, peste Luxor !

Balon Luxor peste Malul de Vest

Balon Luxor

Frumoase poze, nu-i asa ?

Imagini Egipt: Valea Regilor din balon

Valea Regilor

Imagini Egipt: Valea Reginelor

Valea Reginelor

Obiective turistice Luxor: Colosii lui Memnon

Colosii lui Memnon

Obiective turistice Egipt: templul Hatshepsut

Templul lui Hatshepsut

Obiective turistice Luxor: templul Hatshepsut

Obiective turistice Luxor: Hatshepsut

Intrarea in Valea regilor

Intrarea in Valea Regilor

Intrarea in mormintele mesterilor Egipt

Intrarea in mormintele mesterilor

Luxor Temple

Templul Luxor

Main street in Luxor Town

Strada principala din Luxor

Panorama valea Nilului

Valea Nilului

Comentarii

  • Catalina spune:

    Frumose pozele iar articolul are destule informatii.Sunteti un cuplu frumos:)

  • hatsepsut spune:

    ….este adevarat ca-i frumos in balon….superb….va felicit.! Eu AM,,SIMTIT” Egiptul din adolescenta, mai tirziu am citit cartea lui Pauline Gedge= Hatsepsut si am fost si mai indragostita de acele locuri, In templul din Karnak si muzeul din Cairo m-am simtit ca acasa-nu sunt vorbe goale ! Ador Egiptul si vreau sa mai merg acolo !
    cu respect, Georgeta

  • Adriana spune:

    Frumoase poze ,multumesc pt informatiile utile in special ce legate de zborul cu balonul.

  • Silviu spune:

    Buna ziua, pozele sunt minunate si calatoria voastra la fel am totusi cateva intrebari ce acte a trebuit sa prezentati cand ati ajuns in Egipt si cat de greu a fost sa obtineti viza. Va multumesc anticipat.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest