Bhaya Cruise – croaziera de lux in Halong Bay

Bhaya Classic 2 in Halong Bay

Am mai scris, din cand in cand, ca stilul meu de calatorie este de flash-packer (un pic mai sus de back-packer, am facut si asta la greu, in tinerete, cand cheltuiam cam 300 de dolari pentru o luna intensa prin Europa :)), adica hoteluri medii, restaurante relativ rezonabile si, din cand in cand, cate un exces de lux. “Excesul” meu de lux din excursia de iarna aceasta a fost sa iau o croaziera de lux cu Bhaya Cruises in Halong Bay, Vietnam.

Halong Bay este un golf dominat de niste forme carstice absolut superbe. A fost, de altfel, votat ca fiind una din cele sapte minuni naturale ale Asiei si a fost, la un moment dat, chiar in primele sapte ale planetei, dar nu a iesit – ma rog, clasamentul, ca orice clasament de genul acesta, este discutabil, de exemplu, nu stiu daca portul din Rio de Janeiro merita sa fie in top 7 planetar, dar nu am fost si nu ma pronunt. Ce e in mod cert, cu sau fara clasament, e faptul ca Halong Bay este absolut superb… ganditi-va la Avatar si, in mod cert, o sa va inchipuiti putin cum este acolo… poate cea mai superba imagine este cea cand se pleaca din port si, in fata noastra, apare o padure de stanci, rasarind din marea verde. Incredibil!

Dar nu despre Halong Bay as vrea sa scriu acum, pentru ca, in mod cert, voi reveni, este un loc prea frumos pentru a nu povesti despre el, ci despre Bhaya Cruises. Exista numeroase companii care ofera croaziere in Halong Bay, iar unele sunt destul de tzepare, internetul si ghidurile sunt pline, asa ca merita sa cauti cu atentie referinte despre respectiva companie. Sunt convins ca nu vei avea niciun cuvant de repros la adresa lui Bhaya Cruises – vasele sunt impecabile, echipajul atent si simpatic, mancarea buna (e drept, mi s-a parut ca au exagerat cu fructele de mare si cu crevetii, dar asta e, suntem pe mare, trebuie ca si meniul sa fie in consecinta).

Din momentul in care am ajuns in zona de check-in, eram deja pe lista, buni de repartizat. Bagajele au fost date jos din microbuzul cu care am venit de la Hanoi si nu le-am vazut decat la noi in camere. Sunt mai multe vase Bhaya Classic, arata identic din exterior (probabil, si in interior), noi am nimerit in Bhaya 2, unde Master of Ceremony a fost un filipinez foarte simpatic.

Dupa check-in-ul de pe uscat, la cativa pasi, am urcat in barcuta-naveta care ne-a dus la vasul ancorat putin mai incolo in port. Un vas din lemn, o combinatie de traditional si modern… nu arata ca un vas de pirati, desi am vazut junkuri chinezesti si in Pirates of the Caraibbean, dar nu ne jucam pe aici de-a piratii. Cum am urcat la bord, de undeva de deasupra curgeau petale de trandafiri… Cam siropos, ma gandeam ca o fi careva in luna de miere, dar nu era cazul :)…

Am urcat in sala de mese, unde am facut cunostinta cu echipajul in frunte cu capitanul (care a fost mult mai atent decat cel de pe Costa Concordia), dar cel care a vorbit a fost filipinezul. Am trecut si prin instructajul de siguranta (in camere aveam si un ciocan sa spargem geamul in caz de pericol) si, in fine, ne-am dus spre camere… Trec pe langa un mic spa in aer liber cu mese de masaj (ce fain ar fi fost daca ar fi fost cald!), pe un coridor destul de stramt, si ajungem in camera. Este cu adevarat faina! Nu prea mare, vasul e mic si e bine ca e mic, ca nu ne puteam strecura printre insule cu ditamai crucisatorul, dar e confortabila, cocheta, cu camera si dus… Arata chiar bine!

Nu am stat prea mult in camera, ca incepea primul program al zilei. De pe nava-amiral am fost preluati de barcuta-naveta si dusi pe o insula de unde ne-au luat niste fete (unele chiar dragute) care vasleau la barci sa vizitam un sat plutitor.

Dupa vizitarea satului, la retur, echipajul ne astepta, cu zambetul pana la urechi, cu servetele fierbinti. O super-placere dupa o plimbare printr-o ploaie mocaneasca. De altfel, pe tot parcursul croazierei, toti au fost zambitori si simpatici.

Masa a fost dominata de fructe de mare, inclusiv de creveti… Cei mai de varsta mea cred ca isi aduc aminte de celebrii “creveti vietnamezi” care umplusera galantarele goale din alimentare. Iar dupa 1989, nimeni n-a mai vrut sa auda de creveti pana cand au fost redenumiti in englezeste “shrimps” J. Ei bine, adevaratii creveti vietnamezi sunt chiar buni… Seara, cam toate navele s-au regrupat intr-o zona ferita de valuri (oricum, prin tot Halong Bay-ul, datorita numarului impresionant de insule, nu prea sunt valuri, marea e ca un lac linistit) si s-au pus la ancora. Noapte buna!

A doua zi dimineata, nava-amiral s-a indreptat spre continent, pentru a ridica alti client si a-i lasa la mal pe cei care optasera pentru programul de 2 zile (sincer, e pacat sa optezi pentru doar 2 zile), iar ceilalti, care am mers 3 zile, am fost livrati pe o barca mai micuta care “sa intre mai adanc”. Am fost livrati pe insula Cat Ba, unde am mers cu bicicleta (cine a fost mai lenes, cu motocicleta in spatele unui localnic), am vizitat satul si, in cele din urma, am facut canoe prin niste lagune absolut superbe. Din pacate, vremea nu a tinut cu noi, a fost frig si pe alocuri a plouat. Daca ar fi fost si un pic de soare, ar fi fost o experienta cu adevarat incredibila.

Seara, am revenit pe Bhaya Classic 2, plina acum cu clienti noi. Ajunsi inapoi pe barca, am avut parte de o surpriza mai mult decat placuta. Seful echipajului ne-a upgradat… am primit una din cele doar doua “suites”, cabinele de lux de pe vas… care, intr-adevar, faceau o mare diferenta – cabina era cu adevarat spatioasa, sala de baie avea cada (Doamne, ce buna a fost cum am venit inghetati de la canoe!), in plus aveam o terasa numai a noastra, cu umbrela si sezlonguri… Daca nu ar fi plouat caineste, ar fi fost absolut superb sa stai pe terasa si sa admire incredibile creatii carstice!

In fiecare seara, bucatarul-sef tinea niste cursuri de bucatarie vietnameza, predand mocofanilor veniti de peste mari si tari cum se fac pachetelele de primavara in versiune vietnameza. Ar mai fi fost si niste tai-chi la rasarit de soare, la 6 dimineata, cu o cunoscatoare, dar pe frigul si ploaia asta, nimeni nu s-a trezit pentru ca, oricum, nu am avut parte de niciun rasarit si de niciun apus. Ar fi fost interesant…!

Spre pranz, dupa vizitarea unei pesteri absolut superbe, de unde se putea vedea panorama clasica pe care o vedeti in imaginile foto obisnuite, ne-am indreptat spre port… din pacate, croaziera se incheia. Ne-am luat la revedere de la capitan, MC si restul echipajului si am fost depusi la mal… Ce pacat ca am avut o vreme atat de proasta… Dar noroc ca ce am gasit pe Bhaya a indulcit cu mult regretele.

Preturile la Bhaya variaza de la perioada la perioada (explodeaza in jurul Tet – Anul Nou Vietnamez, care coincide cu cel chinezesc). Puteti sa aruncati un ochi pe site-ul lor, dar verificati si preturile de pe booking si agoda, care ar putea fi ceva mai mici. Cum spuneam, preturile sunt destul de ridicate, m-am uitat pentru mai, o croaziera de 3 zile (asa-zisa Cat Ba Adventure) costa 576 de dolari pentru doua persoane (in cabina deluxe) sau 832 de dolari in Royal Suite-ul pe care l-am incercat si eu. Din cate stiu, un cititor a fost acum cateva saptamani, daca citeste acest articol, il rog sa isi aduca si el contributia :).

 

Check in Bhaya Cruise

La check in

Barca de shuttle

Barca-naveta

Bhaya Classic 2 in Halong Bay

Bhaya Classic 2, nava noastra

Sala de mese a vasului de croaziera

Cum ajungem, suntem invitati in sala de mese

Echipajul Bhaya se prezinta

Unde se prezinta echipajul

Culoar pe vas

Apoi, pe culoare spre…

Cabina de lux - croaziera Bhaya

camera noastra !

Cabina la vas de croaziera

Ma rog, cabina, cum s-o spune pe marinareste

In mars, spre Halong Bay

Intre timp, plecam in mars spre Halong Bay prin padurea de insule

Pat de masaj

Pe barca, exista si un pat de masaj in aer liber

Sun deck Bhaya Cruise

Iar sus, e o punte… „sun deck”… dar, de unde soare 🙁

Halong Bay, Vietnam

Ma rog, soare, ne-soare, peisajul e de basm

Vietnameza goala

Dupa-amiaza, coboram din vapor pentru o plimbare cu barca prin satul plutitor

Zambetul Colgate

Iar vaslasa noastra zambeste cu gura pana la urechi

Curs de bucatarie vietnameza

Inapoi, pe vas, curs de bucatarie vietnameza

Cooking course

urmarit cu destula atentie

Bhaya la ancora in Halong Bay

Iar noaptea, o petrecem la ancora

Creveti si scoici

In compania unor creveti vietnamezi si a unor scoici, probabil de aceeasi origine

Imagini Halong Bay: vanzatoare plutitoare

Dimineata, daca noi nu ne ducem la piata plutitoare, vine piata plutitoare la noi

Imagini Halong Bay: barca mica

Schimbam vasul cu unul mai mic

Stand biciclete Halong Bay pe insula Cat Ba

Iar mai apoi cu niste biciclete sa ne plimbam pe insula Cat Ba

Imagini Vietnam: portie de creveti

Si evident inca o portie de creveti care se interpune intre biciclete si…

Imagini Vietnam: canoe in Halong Bay

canoe…

Suite Bhaya Classic 2

La intoarcerea pe vas, avem parte de o surpriza… am fost upgradati la Suite…

Geamuri mari

o cabina mult mai spatioasa,

Terasa proprie la cabina

cu terasa proprie

Baie cu cada

si mai ales cu cada !!!

Halong Bay, Vietnam

Ultima zi, o priveliste superba a unei parti din Halong Bay

Imagini Vietnam: Halong Bay

Bhaya Classic

Din pacate, orice vis are si un sfarsit

MC pe Bhaya Classic

si a trebuit sa-mi iau la revedere de la simpaticul nostru MC

Categorii:
Asia · Vietnam

Comentarii

  • Nu e nimic interesant in acest articol, aceleasi adjective se repeta obsedant, unii se duc in strainatate obsedati de mincare si bautura.

    Ovidiu 23 februarie 2012 7:54 Răspunde
    • Ovidiu,

      Fiecare cu parerile lui, dar cred ca vorbesti din perspectiva unui om care nu a vizitat tari mai „exotice”. Atunci cand vizitezi un loc cu o cultura complet diferita de cea europeana, fiecare aspect al acestei culturi devine o experienta in sine… pentru ca totul este ciudat acolo …o provocare pentru simturi pe care eu personal o apreciez foarte mult…poate sunt si eu obsedata 🙂

      andreea C 23 februarie 2012 14:20 Răspunde
      • sintem o generatie de obsedati e clar, si nu unii solitari pentru care ar mai exista o sansa (din perspectiva colegului de mai sus), ci unii care incep sa-si exprime punctele de vedere in colectivitati (bloguri)…ce-mi place sa fiu un obsedat „neatractiv” pentru „posh layer of the society”

        mihai 23 februarie 2012 16:13 Răspunde
  • Ovidiu : ne-ar place foarte mult sa-ti citim blogul , sunt sigur ca e mult mai bine documentat , poate ne dai adresa…

    adi 23 februarie 2012 21:10 Răspunde
  • Pingback: Gooooood morning, Vietnam | In Nord, Hanoi si Halong Bay | Episod 3

  • Pingback: Plec intr-o croaziera Royal Carribean - inainte de a implini 70 de ani :)

Lasă un răspuns la adi Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii