Seychelles, gradina Edenului din Oceanul Indian. Partea 1: Mahe

Big Ben din Seychelles

Din pacate, nu am ajuns prin prea multe insule paradisiace ale Oceanului Indian. Am fost cateva zile prin Maldive si am avut cateva posturi despre insulele de acolo si despre capitala Male. Asa ca a picat ca o manusa propunerea lui Liviu Ion sa contribuie cu un articol despre Seychelles, unul din aceste insule paradisiace dintre Africa si India…. Personal, nu am fost in Seychelles, dar sper ca vreodata… Ii multumesc si va invit intr-o expeditie foarte exotica, dar si foarte frumoasa !

Datorita instalarii unei camere video in botul fiecarui avion al Emirates, am putut urmari pe ecranul personal din fata noastra, cu mari emotii, aparitia ca dintr-un abis albastru a insulei Mahe, principala insula din Seychelles, dupa o lunga noapte de zbor dinspre Dubai. Tocmai rasarise soarele si, pentru primul contact cu Seychelles, aveam vreo 3 ore la dispozitie de asteptat in aeroport pentru zborul spre Mauritius (cu Air Seychelles), unde urma sa petrec prima parte a sejurului. Caldura tropicala, un aeroport mic si cochet inconjurat de vegetatie tropicala la baza unui munte spectaculos si o mare surpriza: la coada de la verificarea pasapoartelor am avut parte de orchestra cu muzica traditionala africana. Am petrecut timpul in afara aeroportului la o terasa-bufet, asteptand zborul de doua ore şi jumătate pentru Mauritius.

Insule absolut virgine pentru foarte mult timp, vizitate candva de arabi, descoperite oficial de portughezi (Mascarenas) pe la 1500, colonizate apoi si anexate de francezi la jumatatea secolului al 18-lea, au primit numele in cinstea contelui Moreau de Seychelles, ministrul de finante de la acea data. In timpul acestei prime colonizari (franceza) au fost adusi sclavii de culoare de pe continentul african, apoi, dupa deznodamantul razboaielor napoleoniene, se trece la colonizarea britanica pana la independenta din 1976, cand devine republica autonoma. Insa, dincolo de aspectul istoric oficial, nu trebuie neglijat nici aportul pirateriei, al carei aspect a fost deosebit de interesant, ca si in multe alte locuri din lume la acea vreme, piratii putandu-se constitui in adevarate mici state, cu actiuni paramilitare si de jaf, rapiri si rascumparari, chiar semi-oficiale, avand girul unor regi si guvernatori, in functie de interesele de moment ale marilor puteri coloniale in diverse timpuri si sub variate aliante sau stari de conflict. Si acuma se pastreaza legendele unor comori bine ascunse de pirati, iar in cimitirele foarte vechi sunt morminte ale unor celebri corsari, ca de exemplu Jean-François Hodoul.

In ziua reintoarcerii dupa cinci zile din Mauritius, am aterizat noaptea pe acelasi aeroport din Mahe si am fost asteptati de baiatul (de culoare) bun la toate al pensiunii Lemongrass Lodge, care ne-a preluat cu un microbuz, am traversat niste munti foarte abrupti pe niste serpentine, de unde am putut vedea micuta capitala Victoria feeric iluminata, trecand pe partea cealalta a insulei pe plaja Beau Vallon. Dupa un parcurs de-a lungul plajei, microbuzul a luat brusc un viraj pe un drum asfaltat, ca o racheta direct in sus, pe asa un drum inclinat cum nu am mai vazut nicicand. E drept, cu masina puternica si turatie foarte mare, am ajuns prin bezna sus pe munte, la complexul Lemongrass Lodge, unde am fost preluati de un staff foarte dragut (toti negri). Aici am primit o cabanuta de lemn cu interior deosebit – cu patul la etaj, bucatarie utilata, hol si baie mare, si, fiind izolata in vegetatia luxurianta, am primit chiar si o telecomanda pentru alarma – din fericire, nu a fost nevoie de ea. In prima seara, cer senin, multe stele si am admirat luminitele orasului Bel Ombre, care se vedea jos in departare.

Dimineata, dupa servirea micului dejun pe o terasa cu vedere superba la mare si la munte – dupa ploi se vedeau si cascade ocazionale, am coborat pe drumul abrupt la plaja Beau Vallon, care, desi se zice ca e principala plaja din Seychelles, este pastrata in stare pura – fara sezlonguri, umbrele, steaguri etc., doar ceva tarabe si mici magazine in padurea si de-a lungul soselei care o margineste. Cu surprindere, am descoperit, in ciuda renumelui de insule de lux, hoteluri in pur stil Costinesti pentru tineret, precum si terase de lemn cu back-packeri la bustul gol, atmosfera super relaxanta si meniul zilei ieftin. Noi am mancat extrem de bine la tarabe cu gratar si de toate. Am preferat ceva mai exotic, si anume felii de caracatita cu sos de curry si berea locala – singura de pe acolo – Seybrew.

Urmatoarea zi am rezervat-o capitalei Victoria – dupa ce am luat un autobuz (care sosea din ora in ora) plin cu localnici de culoare, cu plata la sofer, am strabatut din nou acele serpentine in ac de par, si dupa 10 minute am ajuns in capitala Victoria. Coborand am nimerit exact la frumosul si coloratul templu indian, intr-o plina procesiune care raspandea mult zgomot de incantatii aducand a talangi si sunete de elefanti. Desi s-ar zice ca e cea mai micuta capitala din lume, cu 25.000 de locuitori (in competitie cu Adamstown din Pitcairn sau Nuuk din Groenlanda), are destule de oferit pe fondul unei atmosfere exotice si coloniale – casele specifice colorate, cu verande si stalpi. Populatie predominant creola, dar si negri adevarati, cu pielea extrem de inchisa la culoare. Am trecut prin piata principala extrem de colorata, civilizata si curata, in ciuda apartenentei la Continentul Negru, facand inspectia suvenirelor, apoi am vazut unicul semafor al acestei Capitale si un simpatic contrast: intr-o biserica cu usile deschise slujea un preot de culoare cu vesmintele albe catolice. Am ajuns apoi in centrul Capitalei – ceasul cu brate de fier din mijlocul intersectiei, un Big Ben in miniatura, de peste un secol simbolul capitalei Victoria – adus dupa decesul din 1901 al reginei Victoria (atunci era sub tutela britanica) si in cinstea careia s-a si dat numele Capitalei. Apoi, de-a lungul unei strazi cu pretentii de bulevard cu toate ministerele, Curtea de Justitie, diverse alte administratii, ambasade etc., am pornit spre Gradina botanica, bineinteles deosebit de exotica, si unde am vazut prima data broastele-testoase uriaşe, specifice Mascarenelor, precum si diverse pasari colorate, libere. Interesanta si frumoasa cladirea manastirii catolice din Victoria, construita in stil colonial si donata in prezent comunitatilor educative din insula (am vazut clase cu elevi), a fost ridicata in 1934 de misionarii catolici elvetieni, fiind apoi si sediu al capucinilor. Ca ultim obiectiv, am gasit un restaurant bun, semi-deschis, cu ventilatoare mari in plafon care faceau aerul cat de cat respirabil – in ciuda rafalelor de ploaie care se tot succedau – si am cautat ceva cat mai exotic si “local”: un peste local deosebit de bun si rosu precum somonul – red snapper cu orez si sos de curry (mancare creola). Mai departe, prin Mahe, nu am fost din cauza prea deselor ploi care se succedau si nu mai conteneau, uneori, ore intregi, insa am avut parte de niste apusuri de soare la inaltime, la propriu si la figurat.

Imagini Seychelles

Aeroport Mahe Seychelles

Aeroportul Mahe

Cabanuta noastra Lemongrass Lodge

Cabanuta noastra de la Lemongrass Lodge

Interior cabanuta Lemongrass Lodge - patul la etaj, bucataria, holul si baia jos.JPG

Interiorul cabanutei Lemongrass lodge: patul la etaj, bucataria, holul si baia – jos

Templul indian din Victoria Seychelles

Templul indian din Victoria, Seychelles

Micul Big Ben din Seychelles

Micutzul Big Ben de Seychelles din centrul capitalei Victoria, adusa in urma cu peste un secol dupa decesul reginei Victoria a Angliei, cea in cinstea careia s-a dat si numele orasului pe vremea cand era inca colonie britanica

Colonia de broaste testoase gigant - Gradina Botanica Victoria Seychelles.JPG

Colonia de broaste testoase gigant, la gradina botanica din Victoria

Principalul bulevard din Victoria

Bulevard Magheru sau Calea Victoriei 🙂 de…Victoria, Seychelles

Apus de soare la Lemongrass Lodge

Apus de Soare inclus in cei 60 euro/noapte + mic dejun 🙂 – Lemongrass Lodge, Seychelles

Manastirea catolica din Victoria

Manastirea catolica din Victoria, Seychelles

Strada pietonala din Victoria Seychelles

Pe strada pietonala din Victoria

Comentarii

  • coman florin spune:

    un articol scris foarte prost.
    niciun pic de feeling, date insiruite cu toptanul.
    iar chestia cu stafful foarte dragut (toti negri) e din alt secol.

  • Brindusa spune:

    Multumesc mult de articol, sunt niste locuri superbe, cred ca v-ati simtit minunat. Sper sa mai pui articole despre Seychelles

  • Zoran spune:

    Bravo Liviu , mie îmi pare că , ai scris un articol superb…,dar ştii cum e , România e plina de cârcotaşi ”inteligenţi” şi care mai de care mai priceputi in orice ! Aşa că eu l-aş ruga pe stimabilul Domn Coman Florin să ne împărtăşească puţin din scrierile lui cu suflet şi pathos…. 🙂 . Cred că la asta se referea ,stimabilul când folosea termeni în alte limbi … 🙂

  • Klaus spune:

    Pt.dl.Coman Florin:un articol f bun de informatii,noi aici cautam info nu literatura clasica.Probabil dl.Coman nu a ajuns nici macar pina la Techirghiol in vacanta ceea ce explica invidia si frustrarea.

    • Sorin spune:

      Da, inainte de a scrie trebuie sa citesti foarta multa literatura….clasica.Dupa ce ai parcurs toata literatura si ai talent, poti incerca sa scrii.Dar asta e mai greu de inteles

      • Klaus spune:

        Pai cand te intereseaza vreun articol din presa (de ex sport,politica,economie,evenimente etc)iti imaginezi ca toti autorii “mustesc” si sunt doctoranzi in literatura clasica?Si a citi mult inseamna ca automat vei avea si mare talent literar?Da,multi inteligenti se mai baga in seama…

  • Virgiliu Pop spune:

    Nu are cum fi Victoria capitala cea mai mica din lume, din moment ce exista chiar tari intregi cu populatie mai mica de 25,000 de oameni. Mentionasesi Adamstown (Pitcairn) – cu 48 de oameni, si Nuuk (16,000); ar mai fi Vaticanul cu aproximativ 800 de locuitori, Funafuti (Tuvalu) cu 4500, Ngerulmud, Palau (391), Yaren, Nauru (1,100), etc.

  • IONESCU ANA-MARIA spune:

    buna ziua. Trebuie viza daca in drum spre Seychelles faci escala de cateva ore in Doha sau Abu Dhabi?
    Multumesc

  • IONESCU ANA-MARIA spune:

    e vorba doar de escala de 2 ore, ca sa iau zborul spre Seychelles.

  • Andreea spune:

    Sunt de acord cu Florin Coman in ceea ce priveste exprimarea atunci cand vorbesti de localnici – ai folosit in textul asta de doua ori cuvantul „negri” si de vreo sase ori cuvantul „de culoare”. Practic de fiecare data cand ai vorbit despre o persoana de aici, ai alaturat automat unul din cele doua cuvinte. Ok, am inteles, in Seychelles traiesc negri! Altceva? Un articol sarac. Nici macar pentru o simpla informare in legatura cu aceasta locatie nu l-as recomanda. Nu trebuie sa citesti „toata literatura clasica” ca sa intelegi ca un restaurant nu este, atunci cand te referi la o destinatie turistica, „obiectiv”.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest