Sincer, am citit si pe alte bloguri si prin presa despre restaurarea cetatii Alba Iulia. Dar nimeni si nimic nu m-a pregatit pentru surpriza care m-a asteptat cand am ajuns in vechea cetate de scaun a Transilvaniei. Mai vizitasem odata Alba Iulia pe la sfarsitul anilor ’90… imi placuse, erau, intr-adevar, multe locuri care aminteau de atatea evenimente din istoria noastra, a romanilor. Am ajuns in Alba Iulia acum cateva saptamani si din momentul in care am ajuns in zona cetatii, mai ales in fostul sant de aparare a cetatii, nu am putut decat sa exclam “WOW, ce au facut astia aici!”. Cand se vor termina lucrarile, va fi unul dintre cele mai faine centre vechi ale Romaniei si sud-estului european.
Am ajuns in autogara orasului cu Dacosul… Vopsita cam strident, in schimb, mi s-a parut OK. Orarul semnalizat, peroanele clar marcate. L-am intrebat pe un nene si m-a lamurit ca cetatea nu e foarte departe. Aveam in mana o carte destul de groasa, foarte faina, publicata de Biroul judetean de turism Alba, care prezenta toate minunatiile din judetul “cu forma de inima”… erau prezentate cu amanunte pana si cele mai neinsemnate locuri intr-o grafica de exceptie… Ca dimensiune – ziceai ca e un adevarat Lonely Planet al judetului Alba… Toate bune si frumoase, dar volumul avea o mica mare problema – nu continea nicio harta a orasului… doar una destul de greu de folosit a judetului. Pacat!
In fine, Alba-Iulia nu este totusi un oras prea mare, asa ca m-am lamurit destul de repede ce si cum sa vezi, dar mi-ar fi fost mai usor cu o harta. In drumul spre cetate, am descoperit un cimitir destul de mare, care se intindea peste un deal… Hmm… m-am gandit ca de pe deal as putea gasi o panorama asupra cetatii, dar m-am inselat. Erau doar blocuri si case. In schimb, am descoperit un mic obelisc cam ignorat, care marca locul martirajului lui Horia si Closca. Pe dealul unde au fost acestia executati acum se gasesc vile mandre, dar si blocuri comuniste. In fine.
Putin derutat, ajung prin santurile de aparare a cetatii… aici am avut parte de marea surpriza… Amenajate impecabil, stralucind in soare, dar, din pacate, complet pustii, santurile de aparare si zidurile cetatii sunt ca noi, ca scoase din cutie… Aici ar gasi Vunk raspunsul la cererea lor “vreau o tara ca afara”… pentru ca zona era restaurata cu o minutiozitate si o atentie la detaliu neobisnuite la romani. Nu pot spune decat ca locul era fascinant… Mai exista o problema – era pustiu, nicio urma de hominizi… in orice parte a locului, un astfel de loc ar colcai de zeci si sute de restaurante, terase, locuri de relaxare si distractie… Ulterior, un localnic mi-a spus ca vara ar fi… Cred ca dupa ce restaurarea se termina, Alba-Iulia va trebui sa investeasca bani seriosi pentru a atrage turistii… si are sanse, nu departe se afla un adevarat “triunghi de aur al Transilvaniei”, daca ar fi sa parafrazez un produs al fabricii de publicitate a Indiei. Asa numesc eu Sighisoara – Brasov – Sibiu, iar cu Alba-Iulia ar putea deveni un adevarat dreptunghi…!
Am bantuit destul de mult prin santurile de aparare. La un moment dat, drumul era blocat… Santierul nu este inca terminat, asa ca am luat-o la picior in directia opusa… Pe drum, ma intalnesc cu un tip imbracat in catana imperial habsburgica. Cool… ideea cu strajerii cetatii de la Sighisoara are epigoni si la Alba-Iulia. Si arata chiar bine! De altfel, la 12 fix, are loc ceremonialul schimbarii garzii cetatii cu participarea catorva pedestrasi si calareti imbracati in costume de epoca… Foarte fain! Iar la poarta principala se afla in permanenta una sau doua garzi “imperiale”. Eu am fost intr-o zi de lucru, dar sambata dimineata se pare ca ceremonialul schimbarii garzii este completat de niste salve de artilerie… Le urez celor care se ocupa de turismul din Alba-Iulia ca acest ceremonial sa devina la fel de popular ca si salvele de artilerie care sunt trase zilnic in La Valletta, in Malta!
Tipul imbracat in catana imperiala care mi-a vorbit de ceremonialul garzii imi spune ca ai lui colegi calari au plecat deja… si ii vad, sus pe ziduri, la trap, pe niste cai superbi… nu ma prea pricep la cai, dar banuiesc ca sunt faimosii lipitani, caii favoriti ai imparatesei Maria-Tereza… crescuti la herghelia de la Sambata de Jos, in Tara Fagarasului. Accelerez, dau si peste niste fantani faine, dar, din pacate, accesul sus, pe ziduri, este destul de dificil – nu exista scari de urcare nici macar sub puntile de la intrarea in cetate… Ma rog, o iau chiar la fuga, ajung in fine la un liman si ajung la poarta cetatii dinspre monumentul lui Horia, Closca si Crisan, exact in momentul in care se schimba garzile…. Cu constiinciozitate, pot sa spun.
Cum intru in cetate, undeva in stanga, in fosta manutanta imperiala (manutanta este unitatea militara care se ocupa de depozitul de grane si producerea de paine pentru intreaga armata) se construieste un hotel de lux in stil habsburgic, numit Hotel Medieval. Am aflat de ei la targul de turism din Bucuresti si mi-au spus ca toata atmosfera, inclusiv costumele personalului, va fi ca in Evul Mediu – paji, domnite, cavaleri… Desi hotelul nu era inca deschis, prin zona misunau niste barbati si femei in costum de epoca… Super tare!
Daca exteriorul cetatii este terminat intr-o proportie destul de mare, in interior este inca santier… nu am putut ajunge in dreptul statuii lui Mihai Viteazul, iar piateta din spatele Muzeului Unirii era, de asemenea, santier. O sa arate cool… si chiar cred ca lucrarile se vor termina la anul, asa cum proclamau toate pancartele cu semnele UE (principalul sponsor), ale Guvernului Romaniei si Primariei din Alba-Iulia… Pentru ca, spre deosebire de alte locuri, chiar se lucra. Inclusiv pe drumul dinspre Sibiu, am fost surprins sa vad un efort sustinut in construirea autostrazii Sibiu – Orastie. No, bravo, se mai poate si prin Romania!
M-am dus sa vizitez Sala Unirii si apoi Muzeul. Nu e niciun secret, una dintre pasiunile mele este istoria, asa ca nu puteam rata un loc cu o semnificatie atat de importanta pentru noi… Si am redescoperit o sala care mi-adus aminte de atmosfera pe care am intalnit-o in Palatul Mitropoliei Bucovinei din Cernauti, in sala Unirii… aceeasi sala solemna, austera, dar incarcata de semnificatii istorice. Peste drum se afla Muzeul Unirii. Daca Sala Unirii am mai vazut-o, intram pentru prima oara in Muzeul National al Unirii… unde am intrat fara sa platesc nimic, dar in schimbul completarii unui chestionar! Interesanta forma de cercetare de piata. In Muzeul Unirii am descoperit, cu surprindere, ca cea mai mare parte a colectiei nu se refera la evenimentul Unirii, ci la… perioada romana. In ciuda unor texte ramase parca din manualul de istorie din perioada comunista (gen “oranduirea sclavagista”), pot spune ca este un muzeu remarcabil de bogat in exponate romane. Alba-Iulia, Apulumul roman, a fost o municipalitate bogata a Romei, asa ca au ramas numeroase artefacte, unele chiar deosebite… am vizitat, recent, Muzeul din Beirut si pot spune ca exponatele din Alba-Iulia sunt de cel mai inalt nivel… Dar, cum spuneam, am fost surprins sa descopar ca momentul Unirii de la Alba-Iulia este reflectat destul de fugitiv. Am aflat insa ca, in zilele respective, presa anunta incoronarea regelui Ferdinand ca rege al tuturor romanilor sub numele de … Regele Mihai al II-lea (Mihai I fiind, probabil, Mihai Viteazul). Pana la urma, Ferdinand nu si-a schimbat numele (si bine a facut), in schimb, nepotul sau a fost botezat Mihai, nascut la 3 ani de la Marea Unire.
Dupa Muzeul Unirii, am mers la Catedrala Unificarii, foarte frumoasa, cu un turn putin cam prea inalt, dar, de inteles – era musai sa puna in umbra vechea catedrala romano-catolica, simbol al stapanirii maghiare. Am intrat si in catedrala romano-catolica in cautarea mormantului lui Iancu de Hunedoara, dar nu l-am gasit. Avea loc si o slujba in acelasi timp si n-am vrut sa deranjez. Am descoperit insa morminte ale unor principi de Transilvania (cum ar fi Gabriel Bethlen) si am citit ca prin biserica s-ar afla mormintele a numerosi principi ardeleni – inclusiv al lui Andrei Bathory, infrantul lui Mihai Viteazul de la Selimbar. Dupa batalie, Andrei Bathory a fost ucis de secui si capul lui adus Viteazului, care, desi Andrei Bathory ii fusese inamic, a decis inmormantarea acestuia cu onoruri in catedrala unde se odihnesc marea majoritate a principilor ardeleni.
Una dintre problemele actuale ale cetatii o constituie lipsa locurilor unde se mananca. In afara de un restaurant in zidul cetatii, nu am gasit decat pufuleti si inghetata intr-un chiosc in fata Catedralei Unirii. Dar sper ca, odata cu terminarea lucrarilor de restaurare, cetatea sa freamate de vizitatori si terase faine… ca la Sighisoara!
Am mai facut o tura prin cetate, m-am plimbat pe stradutele “dosnice” de pe langa Universitate si, in fine, am ajuns la bisericuta din lemn construita pe buza unui deal… Apoi, am luat-o spre autogara… cu sentimentul ca am petrecut o zi superba intr-un oras care m-a surprins… Si in mod cert o sa-mi doresc sa revin la anul pentru a vedea lucrarile terminate… Dar, pana atunci, puteti sa mergeti si voi… merita!
Imagini Alba Iulia
Cimitirul cu potential de punct de belvedere 🙂 N-a fost sa fie !
In schimb, am descoperit obeliscul lui Horea, Closca si Crisan !
Pe sub zidurile cetatii
Cavaleria habsburgica, gata de defilare !
Strajerul cetatii
Ceremonialul schimbarii garzii
Am intrat in cetate
Statuia lui Mihai Viteazu
Sala Unirii (exterior)
Sala Unirii
Ziare de epoca
Statui romane in Muzeul Unirii
O colectie bogata
Catedrala Unirii
Catedrala romano-catolica
Statuie Avram Iancu cu tulnicarese
Pe strazile din cetate
Toata lumea iubeste armata 🙂
Bisericuta de lemn
Autogara… cam rosie !
Arata foarte bine. Mi-a placut ideea cu soldatii imbracati in costume de epoca.
cezar!
poate lansezi o provocare, cu impresii,poate chiar un top,despre cel mai frumos oras din romania….care o fi el!!!! APROPOS,care e cel mai frumos oras din ROMANIA?
merci!
Poate o sa lansez… care e cel mai frumos oras ? Hmm… greu de spus… dar as alege intre Sibiu, Sighisoara si Sinaia (toate cu „si” 🙂
Salut Imperatore! Stii cumva ora sau orele in care are loc asa-zisa schimbare a garzii? Aceasta cavalerie se poate vedea zilnic sau doar la anumite evenimente? Multam fain!
Zilnic, la ora 12.
La 12, la miezul zilei si cred ca e zilnic (eu am fost intr-o zi de vineri). Sambata la 12, trag si cu tunul 🙂
Am fost acum doi ani la Alba Iulia , in interes de serviciu si am ramas profund impresionata de ce am vazut acolo! Am prins schimbarea garzii si am vazut si cum au tras cu tunul, apoi am revenit sa filmam in cetate. Fiind jurnalisti am intrat gratuit, dar la plecare am tinut sa platim biletul de intrare, pentru ca ne-a placut extraordinar de mult ce au facut oamenii acolo. Seful garzilor ne-a povestit ca totul a fost realizat printr-un partereniat public-privat, ne-a povestit si despre caii de un negru sclipitor, foarte bine ingrijiti si de cum o sa aratae cetatea cand va fi gata (va fi si wi-fi, te vei putea plimba cu bicicleta, etc)
Mi-a placut ca toti erau imbracati in vesminte medievale, din loc in loc erau si cateva femei care iti povesteau diverse lucruri. Am gasit si un fel de care foarte frumos realizate (din loc in loc), unde gaseai, sucuri, cafea, mici, carnaciori, aveai si mese si banci unde puteai sta sa mananci linistit. Bineinteles, oamenii care vindeau erau imbracati specific. Ma mira ca ai zis ca nu ai gasit asa ceva. Am gasit si un fel de camera de tortura, cu diverse obiecte – era undeva mai in subteran, coborai pe scari de piatra, din loc in loc erau lampi care aduceau cu niste torte, totul era facut pana in cel mai mic detaiu (nici nu vedeai firele care ieseau din tortele cu lumina). Am gasit si un esafod frumos facut, din lemn, cu o roata si povestea lui Horia, Closca si Crisan. E foarte relaxant sa stai acolo si sa „adulmeci” mirosul de iarba proaspat taiata… Noi am gasit si un pod din lemn, care avea si scari unde puteai ajunge jos, in santuri. Per total a fost extraordinar si mereu am vrut sa ma reintorc, dar pana acum nu s-a putut.
Mi-ar placea sa stau la viitorul hotel, cred ca o sa fie o experienta de neuitat.
Buna ziua, sunt o persoana in etate. Cum mi-a placut intotdeauna sa calatoresc si sa cunosc cat mai multe despre diferite locuri – fie ale tarii, fie ale lumii-acum cand o operatie de dublu bypass imi limiteaza mersul , blogul D.vs de calatorii a devenit un refugiu al calatoriilor imaginare.
Imi place foarte mult atat stilul cat si modul explicativ al calatoriilor D.vs.
Va felicit si va multumesc pentru aceste clipe daruite cand parca evadez din cotidianul existentei . Regret ca acum , ca pensionara, imi permit doar sa visez.
Va multumesc
Va multumesc mult de mesaj… si ma bucur ca va pot ajuta cumva sa visati… chiar si limitat sau doar on-line… Mesaje ca ale Dvs. ma motiveaza sa scriu in continuare 🙂 Multa, multa sanatate va doresc !
SPUNEAM IN URMA CU CEVA TIMP ,CA AI FI PRIMUL PE CARE L-AS INVITA LA DIVERSELE MANIFESTARI CARE AU LOC AICI,DAR PROBABIL OFICIALITATILE NU AU AFLAT INCA DE TINE ,POATE LA ANUL VIITOR,ANUL ACESTA CRED CA CU EXCEPTIA BUCURESTIULUI AU AVUT LOC AICI CELE MAI MULTE CONCERTE IN AER LIBER DIN TARA ,CU TRUPE DE LA NOI SAU DIN STRAINATATE,CETATEA ESTE APROAPE GATA, ESTE CEA MAI MARE INVESTITIE IN DOMENIUL CULTURII DIN TARA NOASTRA.ACEST ORAS INTERZIS AL ROMANIEI ,PENTRU CA TIMP DE 80 DE ANI NU SA PUTUT CIRCULA IN INTERIORUL CETATI,FIND AL ARMATEI, ESTE GATA SA VA FASCINEZE.
Ma bucur sa aud ca s-a dat drumul la evenimente… pentru ca intr-adevar mi s-a parut o investitie fara precedent in Romania, iar rezultatul e excelent (din ce am vazut asta-primavara). Mai e o unitate militara in cetate, din cate am remarcat 🙂
MAI ESTE INTRADEVAR O UNITATE MILITARA DAR VOR SA O MUTE SI SA-O TRANSFORME IN CAMINE STUDENTESTI,CRED CA CHIAR ANUL ACESTA,CEZAR MULTE LOCURI POATE CHIAR CELE MAI FRUMOASE NU AU FOST DESCHISE PT PUBLIC,CAND AI FOST TU,NEFIND FINALIZATE.ACUM CHIAR ARATA CA AFARA ,TOTI AMBASADORII CARE AU FOST SI AU FOST MULTI,AU FOST IMPRESIONATI,SI NU DIN POLITETE PT CA ERAU DIN TARILE CARE AU DAT BANII PT ACEST PROIECT,
Idea cu caminele studentesti nu si s epare prea buna. mai bine sa faca acolo, tot un parteneriat public-privat un hotel d etrei stele sau ceva. Stim cu totii cum sunt studentii! Nu-i locul unor camine studentesti intr-o yona turistica. Si-n plus Universitatea din Alba Iulia a reusit sa-si catete aproape in totalitatea studentii in caminele existente. Deci… Ce-o sa face de fapt cu cladirile alea?
AM UITAT, AU INCEPUT SA VINA JAPONEZII.
[…] Alba-Iulia – oricand te gandesti la Marea Unire, automat te gandesti la Alba-Iulia. Semnificatia marii cetati de scaun este dubla – aici, in 1599, a intrat triumfator Mihai Viteazul dupa victoria de la Selimbar, devenind, pe langa voievod al Tarii Romanesti, si principe al Transilvaniei (singurul principe ortodox al Transilvaniei din istorie), iar la 1 Decembrie 1918 a avut loc Marea Adunare Nationala a Romanilor din Transilvania, care a proclamat dorinta unanima a natiunii romane de a se uni cu Tara-Muma. Adunari nationale similare au fost organizate si de alte natiuni din Ardeal, cum a fost cea a sasilor la Medias care a aprobat Unirea Ardealului cu Romania (ma rog, adunarea similara a maghiarilor de la Cluj a solicitat unirea cu Ungaria). […]