Sa nu credeti ca Ancona este singurul lucru care il poti vedea prin zona. Ancona este inima regiunii Marche. In articolul de azi, cateva informatii despre provincia Marche si apoi vom reveni la Ancona pentru marele hobby al italienilor – shoppingul !
Regiunea Marche
Bogăţiile regiunii Ancona nu se limitează doar la cele născute din iscusinţa oamenilor, ci se alătură acelora pe care natura le-a pregătit pentru localnici; pentru că Ancona este binecuvântată cu stânci și coline, mare și câmpii înverzite, dealuri cu viţă-de-vie și râuri năvalnice și reci. Pe lângă toate acestea, în care alt oraș s-ar putea privi și răsăritul și apusul soarelui deasupra mării, decât în Ancona? Datorită geometriei unice a reliefului, spectacolul soarelui ce se naște și moare zilnic într-o eternă îngemănare cu marea poate fi urmărit deopotrivă de locuitori și turiști, de romantici și petrecăreţi.
Gurmanzi, dar și iubitori ai sportului, anconezii știu să folosească toate resursele puse la dispoziţie de natură, prin diferite activităţi, fie ele strâns legate de viaţa cotidiană sau de competiţii de largă amploare. Ciclism, înot, jogging, windsurfing, rafting și, nu în ultimul rând, zborul cu parapanta de pe stâncile scăldate în mare sunt doar câteva dintre sporturile ce se pot practica în Ancona și în împrejurimi. Oraș portuar de o imensă însemnătate, așezarea anconeză este un loc în care dintotdeauna s-au adăpostit străini veniţi de pe mare, culture diferite și stiluri de viaţă nemaiîntâlnite. Din această experienţă s-a consolidat umanitatea anconeză. În urma unei statistici efectuate în anul 2001 de către ‘Il Sole 24 Ore’ – unul dintre cele mai apreciate ziare economice italiene – și de organizaţia de mediu ‘Legambiente’, Ancona se numără printre localităţile de top în privinţa calităţii vieţii, dovedindu-se unul din orașele cu cel mai plăcut trai. Nu este de la sine înţeles ca un oraș atât de mult confruntat cu traficul naval, cu cel al camioanelor cu marfă pregătite de drum și asediat de călători venind sau plecând pe mare să fie atât de ospitalier, de deschis și de vesel cum este Ancona. Poate că aceste calităţi s-au născut în acele locuri sau au fost preluate de la strămoșii antici. Cert este că viziunea dorienilor care au fondat așezarea, cât și cea a romanilor care știau să savureze din plin viaţa construind în jur, privind viitorul plin de success al Anconei, s-a adeverit. Orașul portuar de la Marea Adriatică a devenit un loc al comerţului, al umanităţii, al frumuseţii și al vieţii îmbelșugate.
Shopping și relaxare
Zona de shopping a orașului include Piazza Roma, Piazza Erbe, Piazza del Plebiscito, Corso Garibaldi, Corso Mazzini și Corso Stamira. Magazinele înșiruite oferă o gamă largă de produse pentru toate gusturile, în toate categoriile de preţ. Boutique-urile cu delicatese tradiţionale și suveniruri se amestecă printre prăvăliile cu articole de încălţăminte și marochinărie, bijuterii și obiecte de artă, îmbrăcăminte și antichităţi. De remarcat sunt însă și magazinele din Civitanova Marche, care se afla la 40 km de Ancona, unde se vând branduri de renume internaţional la reduceri substanţiale. Iubitorii de antichităţi să-și rezerve timp pentru târgul de antichităţi din Piazza Cavour, care are loc în ultima duminică din fiecare lună. Se spune că nicăieri în Italia nu se mănâncă atât de multă carne ca în regiunea Marche, cele mai îndrăgite aperitive fiind lonza (file sărat de porc), șuncă afumată și ciauscolo (salam de porc) – cea mai savuroasă delicatesă. Cui îi place însă peștele să se orienteze către localurile de pe coasta marii și să nu plece fără să guste supa brodetto, făcută din 13 soiuri de pește. Înconjurată de ape și scăldată în soare, Italia este ţara preparatelor din pește și fructe de mare, dar și a vinului de calitate. Astfel, ca în orice alt oraș de la malul Adriaticii, bucătarii anconezi prepară cele mai fine meniuri bazate pe carnea vieţuitoarelor marine, fie după reţetele locale, fie după cele aduse de departe. Așa se face că o reţetă din ţările nordice a devenit tradiţie în Ancona. Deliciosul stoccafisso este știuca uscată sau sărată – preparat tipic pentru bucătăria nordică – înmuiată prin fierbere în vin alb Verdicchio – si se servește mai ales vinerea în localul ‘La Cantineta’, via Gramsci 1c (duminica și lunea este închis). Printre restaurantele pescărești, Enopolis din Corso Mazzini 7 îmbină calitatea cu arta culinară într-o atmosferă elegantă, în care preparatele se servesc cu mare atenţie clienţilor, dar și patrupedelor lor însoţitoare, acestea din urmă fiind primite cu plăcere în clădire. Marţi este ziua de odihnă, în rest se servește non-stop. La fel, localul Boccon Divino din Via Giacomo Matteotti 13 servește preparate tradiţionale din pește și carne, asortate cu aperitive de sezon și cu paste făinoase de casă, alături de vinuri de calitate superioară din vinoteca restaurantului, fie locale, fie de renume internaţional.
Mândria regiunii Marche o constituie vinurile ale căror nume au devenit cunoscute în afara graniţelor țării. Din clasa celor albe, Verdicchio, o licoare verzuie cu caracteristicul gust ușor amărui, ce se potrivește de minune la preparatele din pește, este unul dintre cele mai căutate.
Ca și Oriveto, vinurile DOC Verdicchio di Castelli di Jesi și Verdicchio di Matelica sunt de o calitate superioară, la fel ca și Bianchello del Metauro, Esino Bianco, Colli Maceratesi ,Collo Pesaresi Bianco sau Falerio – toate produse ale regiunii Marche. Vinul roșu este reprezentat prin eleganţa strugurilor Montepulciano și Sangiovese întrunite în Rosso Piceno și Rosso Piceno Superiore. În afară de Rosso Conero și Vernaccia di Serrapetrona în cele două variante – dulce și sec –, se remarcă vinurile DOC Sangiovese dei Colli Pesaresi, Esino Rosso și deliciosul Lacrima di Morro d’Alba.
Oricât de bine ne-am simţi într-un loc, oricât de relaxantă ar fi excursia și oricâte suveniruri am aduna pedrum, fără gustul delicateselor tradiţionale, fără aroma boabelor de struguri ocrotiţi de Bacchus – mai ales aici, în câmpiile italiene –, fără cunoașterea măiestriei bucătarilor locali, experienţa călătoriei ar fi savurată doar pe jumătate.
Imagini Ancona
DESPRE CARPATAIR:
Infiintata in 1999, Carpatair este in prezent cea mai mare companie aeriana regionala din Europa de Sud-Est operand in principal pe piete regionale. Incepand cu 2000 Carpatair a dezvoltat la Timisoara cel mai performant hub aerian din Romania. Carpatair opereaza in prezent pe 7 aeroporturi interne si 14 aeroporturi externe. Numarul total al zborurilor regulate operate de companie este de peste 200 de zboruri/saptamana spre 21 de destinatii din 5 tari.
Multumim de comentariu. De mare folos. Abia astept sa ajung in Ancona.