Un weekend la Sibiu

28. Catedrala Evanghelica.JPG

Sincer, e destul de greu sa imi pun gandurile pe hartie acuma. In general, nu scriu articolele “la cald”, astept ca sa treaca un pic de timp, ca sa se “aseze” gandurile, impresiile, sentimentele. Dar acum, chiar nu pot sa nu scriu despre weekendul petrecut la Sibiu. Nu pentru ca ceilalti participanti au umplut déjà netul cu povestea excursiei prin Sibiu, ci pentru ca inca sunt cu zambetul pe buze in urma curie de sibiita desi am mers vreo 5 ore si jumate cu autocarul de la Sibiu prin vreo 40 de grade (afara) si vreo 30 (inauntru). Ca veni vorba, daca aveti de gand sa mergeti la Sibiu cu autocarul, incercati sa mergeti cu Fany sau Dacos, au autobuze mai bune. Dar hai sa nu divaghez.

Cum va povesteam vineri, weekendul acesta am fost invitat la Sibiu in proiectul #PrinSibiulMe impreuna cu mai multi bloggeri din toata tara (sa mentionez inclusiv Basarabia ca am fost coleg de camera cu Eugen). Dar hai s-o iau cu inceputul intr-un mini-jurnal.

Vineri dimineata, aveam intalnire la ora 10:30 in Piata Charles de Gaulle. Urma sa mergem cu un mini-bus pus la dispozitie de sponsorul Citroen. Spre stupefactia generala, toti am fost inainte de ora mentionata si am plecat, culmea, la fix. Se vedea ca ne duceam intr-o urbe germana, inca de la Bucuresti, am inceput sa ne comportam germanic :).

In plus, drumul a fost destul de gol, vremea excelenta, asa ca am ajuns cu vreo 4 ore inainte de ora din program (ma rog, programul a fost gandit ca ne vom lalai, ca vom intarzia, asa ca intre Mitici). Ei bine, nu, pe la orele 14:00, descindeam hotarati in Hotel Ibis Sibiu care ne astepta cu camerele facute. Am primit camera la etajul 13 al hotelului, botezat insa etajul 14, probabil pentru a evita angoasele vreunui turist american… ei bine, ca si in cazul multor companii aeriene unde nu exista randul 13, nici la Hotel Ibis Sibiu, nu exista etajul 13 :). Din pacate, camera a dat catre soseaua care duce spre iesirea de la Selimbar si nu spre orasul vechi pentru a admira turnurile si turlele Sibiului.

Dar si asa, nu am pierdut prea mult timp in a o freca prin hotel si am luat-o direct spre orasul vechi (e drept si spre un mult-dorit pranz). Am mers de-a lungul zidurilor de aparare a vechiului oras si am ajuns in zona in care niste nemti sculpteaza in piatra sau lemn. Sunt asa numitele “calfe calatoare”, o traditie de sute de ani prin care calfele de diverse mestesuguri care doreau sa ajunga mesteri mari, membrii ai breslelor lor trebuiau sa calatoreasca in alte orase decat cel de origine si sa lucreze acolo fara a cere bani, ci doar gazduire si mancare. Ei bine, desi pare arhaic, acest obicei inca exista, iar Sibiul este urbea cea mai rasariteana care gazduieste calfe calatoare, care provin in general de spatiul germanic. Ei locuiesc in “Casa Calfelor”, undeva prin spatele bisericii evanghelice si lucreaza fie langa domiciliul lor, fie pe langa zidurile orasului… nu numai baieti, sunt si calfitze 🙂

Evident, nu era pentru prima oara la Sibiu. Ma pot lauda ca stiu binisor Sibiul (mai ales orasul vechi), pe care l-am vizitat destul de constant in ultimii 24 de ani. Dar niciodata nu am avut parte de un ghid care sa stie povestea fiecarei case din oras (inclusiv a casei care fusese pe respectivul loc acum multe sute de ani !). In plus, am descoperit niste colturi mai necunoscute din Orasul de Jos, orasul mestesugarilor si a poporului “marunt”, nu numai Orasul de Sus al patricienilor, primarilor, baronilor si prelatilor. Dupa cum prea bine se stie, Sibiul a fost fondat de nemti, de colonistii sasi adusi de regii Ungariei prin secolele XII – XIII. Timp de secole, doar sasii aveau dreptul sa detina case in oras, fiind, deci, unicii rezidenti. S-au tinut de drepturi cu dintii si s-au batut cu oricine voia sa le ia, fie ca erau vorba de unguri, austrieci, otomani sau romani. De abea in 1945, numarul nemtilor a scazut sub 50% din populatia orasului, iar acuma nu cred ca reprezinta mai mult de 3 – 5% – cu toate acestea, primarul este sas, iar 65% din locurile Consiliului General al Orasului sunt ocupate de reprezentanti ai Forumului German, dar rezultatele se vad… Sibiul este un oras curat, restaurat la vechea glorie (ma rog, nu chiar in 100% din cazuri), are o viata culturala cu care s-ar lauda orice oras din Europa Centrala, iar grupurile de turisti straini chiar roiesc prin oras (ma rog, inca nu au ajuns la stadiul de hoarde ca in cazul unor orase cum ar fi Praga, Budapesta sau Salzburg, dar, tinde…).

Ei bine, sambata dimineata, toata gasca l-a urmat cu fidelitate pe Razvan care a downloadat mii de informatii din creier… asa am aflat ca pe la 1300, sasii aveau probleme ca nu mai aveau loc de depozitare a arhivelor (scriau tot ce se intampla in oras !), dar si ca Reforma in Sibiu s-a facut destul de pasnic prin expulzarea celor 4 ordine calugaresti catolice din oras. Dar ceea ce s-a repetat pana la exasperare a fost ca diverse lucruri au fost facute pentru prima oara in Sibiu “in spatiul romanesc” (nu poti sa spui Romania, ca in momentele respective, Sibiul facea parte fie din Regatul Ungariei, fie era oras-liber, fie din Principatul Transilvaniei sau Imperiul Habsburgic). Sincer, am retinut foarte putine “pentru prima oara in spatiul romanesc”, asa ca l-am rugat mai devreme pe Razvan sa-mi dea un mail… am primit nu un mail, ci un pomelnic cu nu mai putin de 33 premiere din care as mentiona primul spital (1292), prima biblioteca (1300), prima scoala (1380), prima tiparitura in limba romana (1544), prima mentiune a “Romaniei” (1779, mentionata de istoricul sas Martin Felmer) sau primul partid politic romanesc (1870). Desi pomelnicul parea exasperant, cum ziceam, as zice ca e absolut remarcabil ce premiere au creat sibienii de-a lungul secolelor.

Evident, am bantuit si prin Piata Mica si Piata Mare, pe stradute inguste, medievale, pe la foste manastiri. Am descoperit cu uimire o statuie destul de impunatoare a Sfantului Jan Nepomuk (daca ati fost la Praga, are cea mai cunoscuta statuie de pe podul Carol – fost confesor al familiei regale a Boemiei a fost obligat de rege sa tradeze secretul confesiunii reginei care era suspectata de rege ca are niste legaturi extra-conjugale cu cavaleri chipesi. Jan Nepomuk a refuzat, asa ca regele a dat ordin sa fie aruncat in Vltava. A fost prompt sanctificat, iar statuile lui au proliferat in lumea catolica). Inainte de divagatie, ziceam ca am descoperit o ditamai statuia ascunsa. Este in cladirea lipita de Biserica Catolica dintre Piata Mare si Piata Mica, intr-o curte interioara, inconjurata de locuinte… In momentul in care habsburgii catolici au ocupat Transilvania (inclusiv Sibiul), au decis sa-si impuna religia sasilor protestanti – au construit catedrala catolica in mijlocul orasului, cu o manastire atasata, dar si statuia lui Jan Nepomuk. Statuia avea soarta manastirii mesterului Manole – ce ziua construiau austriecii, noaptea veneau sasii si distrugeau ! Pana la urma, cu ajutorul armatei, statuia a fost inaltata in Piata Mare, sfidatoare la adresa sasilor… Pana la urma, cei care au “rezolvat-o” nu au fost sasii, ci comunistii care au demolat-o in 1948 si au mutat-o tandari, cum era pe la Muzeul Brukenthal, fiind refacuta in 1988 si instalata in aceasta curte interioara inca din vremea lui Ceausescu… evident, ascunsa ! S-a discutat sa fie reinstalata in Piata Mare dupa Revolutie, dar cum nici sasii, nici romanii nu au vrut-o, pe locul ei se afla acum statuia lui Gheorghe Lazar, iar Sfantul Nepomuk sta ascuns dupa ziduri. Merita s-o vizitati, este una dintre cele mai frumoase statui baroce din Romania !

Dupa-amiaza a fost excelenta… Am luat niste biciclete de la Ivelo  si am pornit-o pe pistele speciale de biciclete spre Muzeul Astra. Cu ocazia asta, am aflat ca Sibiul are nu mai putin de 54 de km de piste de biciclete, si sunt despartite de cele mai multe ori de soselele pentru autoturisme… am strabatut niste spatii verzi superbe, linistite pana dincolo de Hilton… Bicicleam ca in Olanda ! Am vizitat apoi parcul, am pozat morile de vant atat de dragi mie, m-am mai dat cu bicicleta prin parc si apoi, ne-am intors pentru cina inapoi in Orasul Vechi.

Duminica dimineata, dimineata culturala. Desi unii au fost la buntzi-buntzi prin cluburile sibiene, aproape toata lumea era in par la ora 10:00 la muzeul Brukenthal… ma rog, spiritul german ne-a cuprins cam pe toti. Acolo, am vizitat binecunoscutul muzeu. Din pacate, nu pot sa va arat poze pentru ca in urma unui ordin natang “de sus”, nu e voie sa faci poze in muzee decat cu aprobarea nu stiu cui (probabil a primului-ministru, dar cum nu avem nici unul…), in schimb pot sa va spun ca am aflat despre lupta permanenta a muzeului cu regulamentele stupide care cer ca toti banii generati de muzee sa fie trimisi central, de unde se vor returna dupa construirea vilelor ministrilor si tiparirea pliantelor electorale ale partidului la putere, adica la Sfantul Asteapta. Chiar si in acest caz, cei de la Brukenthal au dezvoltat o gama de suveniruri unice in Romania – ciocolata, cuburi Rubik, un vin al baronului Brukenthal si multe alte amintiri care in orice tara din lume par normale, dar la noi nu exista decat la muzeul din Sibiu.

Am vizitat de asemenea si Muzeul de Istorie, gazduit de vechea primarie a orasului, un muzeu chiar dragut… evident, combinat cu un ghid atotstiutor… Finalul a fost in forta, la hotel, inainte de plecarea tuturor bloggerilor cand Eugen a scos din tolba nemuritoarele bomboane Bucuria si divinul Balti de dincolo de Prut…!

Daca toata gasca a plecat in toate directiile spre Chisinau, Bucuresti, Timisoara, Deva sau Medias, ei bine, eu am mai ramas in Sibiu. Nu neaparat sa sting lumina, ci sa povestesc cate ceva despre Coreea de Nord, Iran si Siria intr-un eveniment lunar organizat de Tudor – “Calator in lume”… asa ca am stat in Café Wien langa catedrala evanghelica pana hat, dincolo de miezul noptii, povestind despre calatorii prin lume !

Dupa cum va imaginati, nu sunt singurul care am scris despre weekendul minunat de la Sibiu. Daca initial stiam ca vom fi 20 de bloggeri, intr-un final, ne-am strans nu mai putin de 43 (atatia a numarat Razvan, un pasionat al cifrelor)… pentru a completa povestile mele, puteti arunca un ochi si la ei.

Dar inainte de a trece in revista articolele, as dori sa subliniez efortul lui Tudor si al lui Razvan care au organizat totul nemteste…

Si acum, restul de povesti:

De la Timisoara, Ovid Sirb, Tomata care a purtat scufita tot timpul, Corina si Bloodie, care nu a biciuit, ci a biciclit .

De la Hunedoara, au venit Sebi cu Denisuca lui.

Din Deva, super-starul Mickey Has, asaltat de numerosi fani si fane (cu tot cu pancarte) si cercetasa Ozana.

De la doi pasi, de la Medias, a venit Mircea, iar de la Odorhei, dupa un lung drum cu trenul, a venit Dragos care m-a facut praf cu pozele lui.

A trecut si Zoso in viteza si cum am spus, de la Chisinau, a venit Eugen.

De la Sibiu, si-au redescoperit orasul Diana (careia i-am retinut numele intr-un final), Raluca, Maria, Eliza, Liliana care are in continuare o placere de a calatori, Coci, PancuAdi Cozma si Adi.

Contingentul Bucuresti a fost format din Chinezu, Corina (zisa si Anne Marie), Anne Marie (zisa si Corina), Elena Ciric, Razvan (uitati-va la filmul din link ca e super fain), Bogdan, maestrul Vlad si ultima pe lista, cu voia dvs, Ina de la Lumea Mare.

Si desi ma repet, trebuie sa apreciez inca odata munca si pasiunea pentru orasul lor al lui Tudor si Razvan (care cred ca sunt unice)…

Si nu in ultimul rand, sa mentionez sponsorii care ne-au trasportat, gazduit, hranit, biciclit si muzeit…

Prin Sibiul Meu este un eveniment realizat de Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (AIOS) şi cofinanţat de Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu în cadrul programului Sibiu Baroc Update.

Parteneri principali: Citroen RomâniaAutonom inchirieri masini şi Ibis Hotels Sibiu.

Mulţumim pentru susţinere: CNM Astra, Muzeul Brukenthal, Ivelo Sibiu, şcoala de fotografie Image Art, pivniţa de vinuri Weinkeller, Pardon Cafe Sibiu, Atrium Classic Cafe

Imagini Sibiu

1. Hotel Ibis Sibiu.JPG

Hotelul Ibis – Sibiu

2. zidul cetatii Sibiu.JPG

Zidul cetatii

3. calfe calatoare.JPG

Unde lucreaza calfele calatoare

4. Sibiu pe inserat.JPG

Sibiu by night – din Turnul Sfatului

5. panorama Sibiu de noapte.JPG

6. Razvan Pop.JPG

Atotcunoscatorul nostru ghid, Razvan Pop

7. Piata Mica.JPG

Piata Mica

Ce e de vazut in Sibiu: statuia Jan Nepomuk Sibiu

Statuia Sfantului Jan Nepomuk, ascunsa intr-o curte interioara

Secret in Sibiu: simboluri masonice in Sibiu

Elemente masone prin locuri tainice 🙂

10. Piata Mare Sibiu.JPG

Piata Mare – Sibiu

11. bloggeri la Sibiu.JPG

O parte din armata de bloggeri

12. ulite sibiene.JPG

Pe ulite sibiene

13. Imperator cu 2 baroni.JPG

cu baroni locali

14. Prin Sibiul Meu.JPG

Si in fine, o poza cu toti… sau aproape toti

15. Orasul de Jos.JPG

Orasul de Jos

16. sfarsitul turului prin Sibiu.JPG

Si finalul apoteotic al turului

Biciclete Sibiu: pe bicicleta cu Chinezu

Asa ca in partea a 2-a a zilei, am biciclit

18. Sibiu are piste de biciclete.JPG

Si am biciclit

19. mori de vant in Muzeul Astra.JPG

pana la muzeul Astra

20. mori de vant.JPG

cu morile lui minunate

21. Muzeul Brukenthal.JPG

Duminica dimineata, la portile Muzeului Brukenthal

22. Motanul Muzeului Brukenthal Sibiu.JPG

Acesta este unul din cei doi motani muzeali – Donatello si Antonello (multumesc Vlad de informatie)

23. ciocolata Brukenthal.JPG

Bunatati muzeale – ciocolata

24. vin Brukenthal.JPG

si vinul Baronului

25. Muzeu Istorie Sibiu.JPG

Muzeul de Istorie

26. ciocolata Bucuria.JPG

Pentru ca la plecare sa ne bucuram de Bucuria de peste Prut

27. Piata Mica.JPG

Duminica dupa-amiaza, linistit prin Sibiu – Piata Mica

28. Catedrala Evanghelica.JPG

sau la Catedrala Evanghelica

29. Imperator la calator in lume.jpg

Pentru ca seara sa povestesc despre calatorii prin lume !

Comentarii

 • Huc Marian spune:

  Bine ați revenit la Sibiu
  O mică rectificare:
  Parcul ASTRA este cel din zona centrală a Sibiului, lângă Biblioteca ASTRA și hotelul Continental Forum (fost Bulevard).
  Parcul ASTRA la care vă referiți în text este de fapt MUZEUL ASTRA / Muzeul Satului / Muzeul Tehnicii Populare ori după denumirea oficială Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA.
  O zi frumoasă în continuare.

 • ina spune:

  Cum tu a fost liber drumul, ca a facut Razvan niste arabescuri de mare arta pe sosea !… Si rogu-te oare as putea sa primesc si eu pomelnicul de la celalalt Razvan, cel cu premierele? Sau il rog direct pe el?

  • Imperator spune:

   Iaca aici:
   1292 – primul spital
   1300 – prima biblioteca
   sec XIV – primele arhive
   1380 – prima scoala
   sec XV – prima farmacie
   1481 – primul cod de legi urbane
   1528 – prima tipografie
   1529 – prima tiparitura
   sec XVI – primul manual scolar tiparit
   sec XVI – prima carte stiintifica tiparita
   1544 – prima tiparitura in limba romana
   1544 – primul hotel
   sec XVII – prima poezie in limba romana
   sec XVIII – primul ziar
   1782 – descoperirea telurului
   sec XVIII – prima mentiune a „Romaniei” (ca termen stiintific, realizata de istoricul sibian Martin Felmer)
   sec XVIII – prima librarie
   1788 – primul teatru
   1790 – prima revista
   1817 – primul muzeu
   1822 – primul atelier litografic
   1852 – al doilea spital de neuropsihiatrie din estul Europei
   sec XIX – primul dictionar al limbii romane (tiparit)
   1859 – al doilea pod de fonta din Europa
   1870 – primul partid romanesc
   1872 – prima banca romaneasca
   1874 – prima fabrica de masini
   sec XIX – prima uzina electrica
   1896 – prima centrala hidroelectrica
   1898 – 1904 – enciclopedia Romaniei
   1921 – primul meci de handbal, prima echipa, primul antrenor, primul arbitru, primul meci international de handbal
   1929 – primul muzeu in aer liber
   sec XX – prima gradina zoologica

 • Ionut spune:

  Rareori o să găsești un sibian care să nu își arate mândria că e sibian. Și avem și de ce:)

 • Huc Marian spune:

  „Si am biciclit

  19. mori de vant in Muzeul Astra.JPG

  pana la parcul Astra”

  Mai aveți de corectat textul fotografiei 🙂

 • […] oameni faini, interesanţi sau puţin zărghiţi, după caz. Dacă pe Chinezu , Vlad Dulea , sau Cezar poate îi mai ştiam de pe la Poveşti în Lumea Mare, pe restul […]

 • Monica Suma spune:

  Se simte entuziasmul si aprecierea care o ai fata de Sibiu, din acest articol. Ca un copil in magazinul de bomboane 🙂 o singura data am fost in Sibiu, acum vreo 2-3 ani, si tare mi-ar placea sa revin. In concluzie, suna a un weekend minunat, I’m jealous!

 • […] scris despre evenimentul #prinSibiulMeu: Anca Spatariu, Anne-Marie Chelariu, Bogdan Dăscălescu, Cezar Dumitru (Imperator), Cristian China-Birta (Chinezu), Corina Scheianu, Corina Săftescu, Denisa Bârgău, Dragoş […]

 • ioan spune:

  detin o carte de vizita pe numele KIM IR SEN, fostul mare conducator al statului Coreea de Nord. Ce as putea face cu ea?

  • Imperator spune:

   Nu stiu, depinde ce vrei sa faci, S-o ti, s-o vinzi. Pe de alta parte, pe conducator nu l-a chemat Kim Ir Sen, ci Kim Il Sung. Kim Ir Sen este numele lui in limba rusa si pe filiera ruseasca a ajuns si la noi sub numele asta. Nu stiu daca el isi facea carti de vizita cu numele lui rusesc.

 • Li spune:

  Buna intrebare.Poti sa o pastrezi in continuare, poate te-ai atasat de ea.Sau poti sa o vinzi,sunt colectionari peste tot.Sigur e autentica?

 • […] detaliat al lui Cezar despre weekendul petrecut în Sibiu, […]

 • […] Adi, Anca, Andreea, Anne-Marie, Bogdan, Cezar, Coci, Corina, Corina, Denisa, Dragoş, Elena, Eliza, Eugen, Ina, Ivo, Liliana, Maria, Mircea, […]

 • mihai spune:

  salutari! vreau sa iti atrag atentie de o mica dezinformare: ai voie sa filmezi, sa fotografiezi DAR TREBUIE SA PLATESTI la Muzeul Brukental asa ca numai dezinforma lumea si numai fa atatea aluzii politice ca nu e adevarat ce spui tu acolo..am fost la festivalul Artmania si oamenii faceau poze in voie

 • mihai spune:

  plateai separat pentru facut poze si pentru video alt tarif destul de piparat pentru romani dar normal pentru ca sunt picturi celebre romanesti (grigorescu, tattarascu, luchian) si ceva straine (doua de rubens) si la muzeul astra la fel era tarif separat pentru video si separat pentru foto. cel mai ieftin mod de a ajuns la sibiu este cu dacos (au reduceri de 10% pentru dus-intors si inca 10% daca iti iei biletul cu cel putin 14 zile inainte de plecare). In schimb autocarele dacos nu opresc in autogarile clasice de pe parcus ci in unele proprii (vezi cazul ramnicu valcea) sau in unele mai mici (q7 in sibiu este langa hotel parc). Cazare buna ar fi si la pensiunile din zona centrala iar mancare la: Intim, Zorba (specific grecesc), Crama Sibiana, Crama Sibienilor, toate se afla aproape de Centrul Istoric. Cam asta ar fi de spus la prima vedere. Daca mai ai nevoie de informatii despre Sibiu sa imi zici. Eu merg anual la Artmania si ma simt ca acasa. E un loc unic din Romania.

 • ana spune:

  Foarte frumos si interesanta articolul. Sibiul este unul din orasele mele preferate:)

 • Cristian spune:

  N-am citit tot recunosc doar mi-a placut felul cum ai povestit si evident subiectul – Sibiul care imi place de nu mai pot dupa el….

  Pozele sunt superrrrrrr si ma gandesc acu’ pe loc sa-ti fac o rima la mijloc hahaha

  Zumzet tanar de iubire, drag si veselie, clinchet clar de bicicloante, duc si fug catre romante…..

  Aventura-n plai de vis, tu frumos ai cam descris, si ai scris moama cam mult – mea culpa mi-am pierdut rabdarea ..rupt hihihihi

  Dar e vremea sa ti-o zic, ai cam fiert in alambic, zeama-n ganduri bune zici, cred c-am sa mai vin pe aici hahaha

  Multumesc,

  Cristian.

 • Andrei spune:

  Sibiu este un oraş infect. Prefer de departe Botoşaniul sau Olteniţa. Nu ştiu de ce vă duceţi toţi acolo

 • […] cunoscut pe Razvan Pop asta-vara cand am fost intr-un weekend cu mai multi bloggeri prin Sibiu. Sincer, omul m-a lasat cu gura cascata de cate istorie stie… OK, specializarea lui e […]

 • Sibiul Baroc spune:

  […] scris despre evenimentul #prinSibiulMeu: Anca Spatariu, Anne-Marie Chelariu, Bogdan Dăscălescu, Cezar Dumitru (Imperator), Cristian China-Birta (Chinezu), Corina Scheianu, Corina Săftescu, Denisa Bârgău, Dragoş […]

 • […] bine, de atunci am mai fost o dată prin muzeu, acum câțiva ani, când am fost din nou în Sibiu. Când am primit invitația să revin într-unul din weekendurile acestea de vară, nu a trebuit […]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest