Unii cred ca Londra este cel mai frumos oras din Europa. Altii zic ca e Parisul, Roma sau Barcelona. Un lucru este cert. Multi care au calcat pe malurile Tamisei s-au intors mesmerizati. Eu recunosc, nu am fost de prea multe ori prin Londra si am stat prea putin ca s-o simt cu adevarat. Nu am ajuns niciodata in primii mei ani de travel, in acei ani romantici in care dormeam prin trenuri, driblam graniceri si in fiecare zi eram fericit sa descopar un oras nou, un loc minunat care mi-a intrat in suflet. Intotdeauna mi-a fost greu sa obtin viza de UK, asa ca nu am fost la Londra decat de trei ori si nu am luat-o la pas doar o singura zi in 1996… mint, si in 2006 vreo jumatate de zi sub o ploaie oribila. In rest, franturi sau diverse alte experiente, dar nu sa ma plimb si sa simt Londra… Poate o voi face intr-o zi, in’shallah!
Asta insa nu ma impiedica sa compilez cele mai bune ponturi cu privire la obiectivele turistice din Londra, cazare, unde sa mananci si altele… Asa ca sa incep cu perioada optima de vizitare a Londrei.
Cand sa vizitezi Londra
Hai sa zicem vara. E foarte putin probabil sa nu te ploua chiar si in mijlocul verii, dar e mai putin probabil. Iarna pot fi zile intregi, una dupa alta, fara soare. Nu este foarte frig (rar ninge sau termometrul scade sub zero), dar poate fi o umezeala destul de patrunzatoare. Vara ai cele mai mari sanse sa te bucuri cu adevarat de capitala Regatului Unit
Cum ajungi la Londra
Cu avionul: Greu sa nu gasesti un zbor. WizzAir zboara direct din toate bazele sale operationale romanesti (Bucuresti, Tg. Mures, Cluj-Napoca, Timisoara) direct spre aeroportul low-cost Luton de langa Londra.
Tarom si British Airways au, de asemenea, zboruri directe de cateva ori pe zi de la Bucuresti Henri Coanda spre principalul aeroport londonez, celebrul Heathrow. Uneori poti gasi preturi promotionale si ale acestor companii care sa ajunga pana la nivelul de low-cost.
Cu trenul: Pentru cei ingroziti de zborul cu avionul există posibilitatea (foarte scumpa) de a merge cu trenul. Vei face intre 36 si 45 de ore din Bucuresti-Nord (cu tot cu schimbari) si ajungi dupa minimum trei schimbari de tren (la Viena, la Frankfurt si apoi la Bruxelles, de unde iei Eurostarul care trece prin tunelul de sub Marea Manecii). In acest caz, faci 43 de ore. Minimum de timp este 36 de ore, dar trebuie sa schimbi de cinci ori (Deva, Budapesta, München, Metz si Paris – atentie, la Paris, ajungi in Paris-Est si de acolo trebuie sa mergi pe jos la gara Paris-Nord sa iei Eurostarul).
Cu autobuzul: Se pare ca exista o singura cursa directa Bucuresti – Londra, zilnic, mai putin lunea, efectuata de Matei Unitrans, Durata: 2 zile si 21 de ore :).
Cum ajungi de la aeroport in oras la Londra
De la Luton: Poti cumpara direct de la WizzAir cu 49 de lei pentru transferul cu autobuzul Greenline. Din experienta proprie, nu am rezervat nimic, cand am aterizat la Luton, la un chiosc mi s-a oferit bilet de autobuz la 10 euro sau 10 lire (evident, am dat 10 euro, e mai ieftin :)) pentru un dus pana in oras. Pentru intoarcere, cumparati-va biletul online de la Easybus pentru ca veti iesi mult mai ieftin decat cumparat de la bordul autobuzului! Preturile difera in functie de zi, ora etc., asa ca uitati-va pe site.
De la Heathrow: Cel mai ieftin este sa mergi cu autobuzul National Express, care costa incepand de la 4 lire pentru cursa Heathrow – Victoria Station. Exista, de asemenea, alte zeci de posibilitati, le puteti vedea aici.
Cum calatoresti prin Londra
Londra are o retea complexa de autobuze (supraetajate si nu numai), metrouri, trenuri suburbane etc. Exista un bilet – card numit Oyster pe care dai 5 lire sterline (cand pleci, poti sa-ti iei banii inapoi pe card) si pe care il incarci. In functie de cat de mult ai de gand sa folosesti transportul in comun, poti sa-ti iei bilete de o zi, de o saptamana sau, pur si simplu, sa platesti fiecare calatorie. Este un sistem relativ complex (preturile sunt in functie de zone) si mie mi-a luat ceva timp sa ma lamuresc ce vreau si mai ales cat sa incarc Oyster-ul.
Top 5 obiective turistice in Londra
- British Museum – este in mod cert cel mai complex si mai bogat muzeu din lume. Probabil, singurul competitor real este Luvrul din Paris, dar parca British Museum este mai cuprinzător.
- Du-te la un musical – Londra este plina de teatre care ofera spectacole ce-ti vor ramane intiparite in inima. De la Mamma Mia la Lion King si de la War Horse la Les Misérables, Londra este o incantare culturala.
- Parlamentul, Big Ben si Catedrala Westminster. Se afla una langa alta, asa ca merita sa le cuplezi… Pentru Parlament, ar fi bine sa iti faci rezervare in avans.
- Tower of London – secole de dominatie a lumii (unii i-ar zice jefuire a lumii) au adus la Londra bijuterii incredibile – bijuteriile coroanei. In plus, poti vedea si celulele unor staruri ale istoriei britanice cum ar fi Sir Walter Raleigh.
- Du-te la un meci de fotbal – Londra are o groaza de echipe in Premier League (cele mai de succes fiind Chelsea si Arsenal), asa ca e greu sa nu prinzi vreun meci de Premier League daca stai cateva zile. Chiar daca nu iti place fotbalul si nu ai calcat vreodata pe vreun stadion de fotbal, un meci de fotbal este cu adevarat special, datorita fanilor in primului rand si atmosferei create de acestia.
Unde sa dormi la Londra
Ups, asta arde… in Londra preturile la cazare sunt umflate, iar conditiile sunt medii si sub-medii. Este unul din acele orase in care e bine sa ai vreo ruda sau vreun prieten! Daca nu, verifica toate site-urile de rezervari hoteluri, hosteluri sau apartamente pe care le stii. In UK sunt la mare moda asa-numitele B&B – Bed & Breakfast, dar sa nu va asteptati la preturi simbolice. Unul dintre cele mai cotate B&B din Londra, Plum Tree House, costa 60 de lire / dubla (75 de euro, 95 de dolari) si e destul de departe de centru. Pentru preturi inca si mai mici, unul dintre cele mai bun hosteluri este Generator Hostel (mai are filiale si prin Dublin, Venetia si alte orase europene), iar preturile sunt de pe la 25 de lire/ persoana (in camera cu 8-12 paturi) pana la 37,50 lire /persoana in camera dubla. Verificati, de asemenea, si preturile la EasyHotel, care incep de la 34 de lire pe camera cu baie in Paddington sau Kensington. Am stat in EasyHotel Paddington, aici aveti un articol despre experienta mea din aceasta cutiuta de chibrituri.
Unde sa mananci la Londra
Londra are zeci de mii de restaurante si mancatorii pentru toate buzunarele. Cele mai ieftine sunt cele etnice si, tinand cont ca la Londra sunt reprezentate cam toate nationalitatile de pe Pamant, vei gasi orice tip de mancare – de la saorma la friptura de lama si de la gazpacho la hamburgeri. Iata aici un site plin cu restaurante bune si ieftine.
Cam astea sunt ponturile de azi despre Londra. In caz ca mai aveti ponturi din capitala UK, hoteluri, restaurante si ce poti vedea, v-as fi recunoscator sa le adaugati aici, la comentarii. Pentru cele mai tari cinci lucruri de facut gratis in Londra, puteti citi un articol mai vechi.
Deci, v-a placut la Londra? Ce ponturi imi puteti „vinde” ?
Imagini Londra
Aeroportul Luton – statia de autobuz pentru Londra
Asta este autobuzul Luton – Londra
Metroul londonez
Londra – oras cultural. Poti sa ai parte de spectacole si pe strada cum ar fi dansul din buric
London Eye, de unde poti vedea orasul de sus
Celebrul Big Ben, simbolul orasului
Poti sa te plimbi cu barca pe Tamisa
Trecand pe sub Tower Bridge
[mwi-product sku=”TA006,PORTAL002,TA016″ img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]
[mwi-product sku=”WIZZ-Navy-Blue,WIZZ-Air-Black-Grey,WIZZ-Air-Navy-Pink” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]
Eu v-as recomanda Sir John Soane’s Museum care e langa Holborn, foarte aproape de British Museum. Un arhitect excentric cu o colectie impresionanta de tablouri si sculpturi din toata lumea. Intratea e gratuita. http://www.soane.org/
Gordon’s Wine Bar (http://www.gordonswinebar.com/) care se pare ca e cea mai veche crama din Londra unde au o selectie grozava de vinuri, mancare tipic englezeasca si branzeturi excelente la preturi decente 🙂 E langa Embankment.
mi-a placut si British Museum, dar din National Gallery am reusit cu greu sa ma dau dusa.
cezar,ce inseamna MESMERIZAT?
merci!
Eu am stat in martie si am prins o vreme superba, mult mai frumoasa ca-n Bucuresti, cat despre cazare am stat in apropiere de Earl’s Court la Manor Hotel 2*, intr-o camera tripla cu baie proprie.Am platit 75lire/noapte/camera si am avut mic dejun (aproape inexistent). Hotelul e asezat in apropiere de metrou si autobuz, zona e linistita la orice ora si in apropiere exista mai multe restaurante, pub-uri + doua supermarket-uri!
Stau de ceva timp in Londra si sunt oarecum familiarizata cu locurile. Mancarea tipic londoneza e fada fara gust dar poti opta pentru alte tipuri de mancare. Se gasesc de toate pentru toate gusturile si toate tipurile de buzunare, de la restaurante de lux cu o masa de 100 -200 pounds pana la mese simple intr-un restaurant familiar cu 1-2 pounds. Cat despre cazare as recomanda Hillspring Lodge, este un hostel mai mult pentru tineri dar poate sta oricine, preturile sunt sub 35 pounds pe noapte si poti sa-ti gatesti singur semipreparate de la supermarket. Cat desprw locuri de vizitat ar fi pacat sa ratati Parcul Kew, muzeul de arta, muzeul de istorie sau muzeul de istorie naturala, sunt exponate pe care le gasiti doar aici. Iar pentru experiente multiculturale o vizita pe London Bridge (in fata turnului Londrei), Babilonul antic s-a mutat fix acolo, sunt toate natiile, lipsesc doar englezii. As avea o intrebare; am citit intr-un ghid din Romania despre celebra piata de purici (flea market), dar aici nu am gasit-o, stie cineva unde e?
Salutare! Eu am mers in aprilie si am prins o vreme super. Si eu recomand cartierul Earl’s Court. Am stat la hotelul Barkston Garden Hotel, pe care-l si recomand, unde o dubla a costat 90 lire si e situat chiar langa statia de metrou. Pentru transfer din Luton recomand EasyBus cu rezervare pe net, din timp daca se poate.
Well, legat de Oyster card: poate fi cumparat in orice magazin care afiseaza sigla. Daca stati mai mult de 3-4 zile, cereti weekly pass. Costa 18 GBP si puteti sa va plimbati si sa schimbati autobuzele cat aveti chef pt. 7 zile.:) 1 day pass costa 4 GBP. Totodata, Oyster cardul poate fi incarcat si cu abonament/ calatorii pt. metrou.
Alte chestii gratis in Londra: muzeul fortelor aeriene britanice – http://www.rafmuseum.org.uk. Este situat in Colindale, zona cu cea mai mare concentratie de romani care traiesc in Londra.
Toaletele de asemenea sunt gratis si foarte curate mai peste tot in oras.
De vizitat: Camden town. Aici gasiti vreti si ce nu vreti in materie de antichitati, haine si obiecte vintage, cluburi rock, suveniruri, haine de scena/ underground, mancare, ciudatenii, chilipiruri, dar si multe kitschuri chinezesti.;) Avantajul: preturile sunt mici, chiar negociabile in unele locuri.:). Ar mai fi de vazut si Soho sau Greenwich Village, pentru latura artistica si nu numai.:D
Recomand hoteluri din lantul travelodge . Au peste 50 hoteluri in Londra si zona Londrei si apar deseori promotii . Eu am stat 5 nopti cu o medie de 39 lire pe noapte . Trebuie insa rezrvat din timp .
Multumesc de completare. Nu stiam de ele, le voi studia 🙂
Londra nu e neaparat genul de oras care sa te ‘cucereasca’ in calitate de vizitator de cateva zile. Sunt altele superioare aici – europene, ma refer, mult mai impresionante ca arhitectura, monumente – Roma, Paris, etc. Cred, insa, ca e genul de oras pe care nu l-as da pe altceva daca stai ceva mai mult timp. Cateva chestii de vazut – merita explorate zonele, de la cele posh (Chelsea, Kensington, etc) pana la cele etnice, din estul Londrei, super-industrializate si deserted (gen Hackney). Prin Hackney (o statie inainte de parcul olimpic) m-am simtit un pic ca intr-un oras industrial din Romania (cu mult mai mult farmec, avand in vedere ca pe strada urmatoare vedeai locuinte foarte nice si bune). Camden town, evident. Brixton. Mie imi place mult zona Tate modern – cu St Paul, Millennium Bridge, si mergand pana la National Theatre (Southbank). Astea. evident, pe langa zonele centrale. Proiectele de reconversie – in proiect Battersea Powert Station. Modul fascinant cum au reconvertit ‘uratenia’ industriala in cladiri practice, utilitare, gen Tate modern (a fost, de asemenea, power station). Barbican e foarte interesant, din nou. Parcurile londoneze – de la Hyde Park, pana la Primrose Hill (una dintre cele mai nice privelisti in Londra). Insa, nu as da pentru nimic relationarea din Londra – poti fi cine si ce vrei in acest oras, existand o forma de politete, rareori te simti agasat sau spatiul individual ‘violat’ chiar si in zone aglomerate. Apoi, oferta culturala in Londra – incomparabila, dar asta necesita timp mult petrecut. bani :D, si interes pentru domenii gen teatru, film, expozitii, fotografie, muzee. Inca mai are ceva din capitala unui fost imperiu, transformata intr-o metropola multiculturala (in adevaratul sens al cuvantului si nu doar mesaje fara continut, gen Cluj-Napoca) prin faptul ca multi ‘subiecti’ au emigrat din colonii in Londra. Cat despre vreme, vara e chiar ok (multe sunt exagerari, te astepti sa ploua in fiecare zi, dar am prins si saptamani fara ploaia. Chiar si o parte din toamna e ok (septembrie). Perioada noiembrie-aprilie/mai mohorata. Si lantul Premier Inn au preturi ok, si arata foarte bine si nice.
Intradevar Londra este un oras al contrastelor,unde intalnesti persoane de toate natiile.E un oras impresionant ,fie ca este vorba de istorie sau arhitectura (monumene),asta desigur exceptand zilele mohorate si ploioase.Dar nu-i nici o problema (ca doar prin asta e caracterizata,spui Londra si te gandesti imediat la ploaie) o umbrela si s-a rezolvat . Cateva impresii gasiti aici https://ilseniore.wordpress.com/2012/11/12/londra-orasul-tuturor-posibilitatilor/ si aici https://ilseniore.wordpress.com/2013/01/25/londra-orasul-tuturor-posibilitatilorpart-2/
Eu v-as recomanda sa nu ratati acvariul numit Sealife,situat chiar la picioarele lui London Eye…mai multe informații găsiți aici… http://ilseniore.wordpress.com/2014/02/20/acvariul-din-londra/
As dori sa stiu daca achizitionand un Londonpass (indiferent pe ce perioada) se mai platesc bilete la obiectivele cuprinse in lista, sau se aplica doar reducere, si daca mai stai la coada pentru intrare. Multumesc