Ghid de sfaturi practice Wizz Air: Paris, obiective turistice, cazare, restaurante si multe alte ponturi

Obiective turistice Paris: Turnul Eiffel

Parisul are un loc special undeva in inima mea. A fost una dintre primele excursii care le-am facut odata ce am ajuns student in Olanda si o astfel de calatorie nu poate decat sa-ti ramana undeva intr-un colt al celor mai iubite amintiri… Am descoperit Parisul de Craciun, am fost la Paris vara si primavara, dar si toamna.. M-am plimbat noaptea pe Champs Élysées si m-am urcat in turnul Eiffel ziua si noaptea… am savurat poezia diminetii in fata la Notre-Dame, dar si ploile urate de toamna pe Sena… Asa ca Parisul nu putea lipsi din aceasta serie de informatii si ponturi pentru a va face sejurul prin capitala Frantei mai ieftin si mai placut 🙂

Cand sa mergi la Paris

Primavara este clar cea mai placuta perioada din an… In mai, in mod special, este caldut, dar nu excesiv cum poate fi in iulie sau august, tot orasul este verde, florile au inflorit, pasarelele canta. Un alt moment deosebit este Craciunul, cand tot orasul este ornat cu luminite de Craciun… si vorba aia… Parisul este cunoscut si sub numele de “Orasul Luminilor”!

 

Cum ajungi la Paris

Cu avionul: Greu sa nu gasesti un zbor. WizzAir zboara direct din toate bazele sale operationale romanesti (Bucuresti, Tg. Mures, Cluj-Napoca, Timisoara) direct spre aeroportul low-cost Beauvais de langa Paris.  Preturile incep de la 43 euro (zbor din Bucuresti) si 27 euro (zbor din Cluj-Napoca, Tg. Mures si Timisoara) pentru one-way. Preturile contin taxele aeroportuare si taxa de plata cu cardul, dar ca sa obtineti preturi asa de mici, trebuie sa rezervati cu ceva timp in avans (cam 10% din locurile din avion sunt vandute la pretul asta).

Tarom si Air France au, de asemenea, zboruri directe de cateva ori pe zi de la Bucuresti Henri Coanda spre principalul aeroport parizian – Charles de Gaulle.

Cu trenul: Pentru cei ingroziti de zborul cu avionul, există posibilitatea (foarte scumpa) de a merge cu trenul. Vei face mai bine de 30 de ore din Bucuresti-Nord (cu tot cu schimbari) si ajungi dupa minimum patru schimbari de tren pana in gara Paris-Est. Pe vremuri, existau vagoane directe Bucuresti – Paris, iar trenul purta numele romantic „Orient Express”, dar intre timp aceste vagoane au disparut. Un bilet cu trenul este in general mai scump decat avionul, dar daca iei un Inter Rail si vrei sa vizitezi mai multe locuri pe drum si in jur, poate fi o optiune buna!

Cu autobuzul: Se pare ca exista o singura cursa directa Bucuresti – Londra, zilnic, mai putin lunea, efectuata de Ro Tour. Durata: 1 zi si13 ore :).

 

Cum ajungi de la aeroport in oras la Paris

De la Beauvais: Sunt cam 70 km intre aeroportul low-cost Paris Beauvais si capitala Frantei. Poti cumpara direct de la WizzAir cu 31 de euro pentru transferul direct la adresa dorita in Paris. Alternativ, puteti lua un autobuz care merge pana la parcarea Pershing din Porte Maillot. Pretul este de 15 euro si face cam o ora si un sfert, o ora si jumatate. Din Porte Maillot puteti lua metroul sau RER-ul spre destinatia voastra din Paris. Mai multe informatii pe site-ul aeroportului Beauvais.

De la Charles de Gaulle: Sunt numeroase posibilitati de a ajunge din Charles de Gaulle in Paris: autobuze ale Air France, shuttle-uri, taxiuri etc. Aeroportul e cam la 25 km nord de oras. Personal, de cate ori am aterizat la Paris (si am avut uneori si tranzituri lungi de 8-10 ore, tocmai bune de dat o fuga prin oras), am luat RER-ul care te duce pana in Gara de Nord, sau chiar direct la Notre Dame pentru circa 8 euro. Toate posibilitatile le puteti gasi aici.

 

Cum calatoresti prin Paris

Ce este foarte fain in Paris este ca atat transportul la suprafata, cat si cel in subteran e operat de aceeasi companie – RATP (de unde si numele de RATB, cum suntem noi mai francofoni). Turistii folosesc in special metroul, care merge cam peste tot, iar statiile sunt foarte apropiate una de alta, fiind construite cam acum 100 de ani (de aceea, multe au un aer retro-cool). Exista si un metro rapid, RER, dar iti trebuie bilete separate. Poti folosi aceleasi bilete, deci si pentru autobuz, si pentu metrou. Poti sa cumperi si un bilet, dar de cele mai multe ori am cumparat un carnet cu 10 bilete – acum costa 12,70 euro (deci 1,27 euro/bilet). Exista si abonamente numite „Paris Visite” – diverse combinatii in functie de numarul de zile si zonele acoperite. Un abonament valabil 3 zile, acoperind 3 zone, costa 21,60 euro. Studiati ofertele pe site-ul RATP.

Top 5 obiective turistice in Paris

Greu, foarte greu, dar hai sa incerc

1. Turnul Eiffel.  Ne place sau nu, este emblema Parisului. Controversat, iubit, urat, a fost terminat in 1889 pentru Expozitia Universala. Toata lumea se astepta sa cada, dar Eiffel a facut o treaba grozava – turnul este inca in picioare 122 de ani mai tarziu, a rezistat la doua razboaie mondiale si suporta cam 7 milioane de vizitatori pe an. Privelistea de sus este superba… in schimb, cozile de la picioare pot fi enervant de lungi… asa ca poate va luati biletele online si sariti peste coada de la casa. Alternativ, va puteti urca pe turnul Montparnasse, aflat ceva mai incolo, in dreptul turnului Eiffel. Cozile sunt mai mici, iar privelistea este mult mai frumoasa – daca din Eiffel vezi turnul din Montparnasse, care este foarte urat, din turn vei admira turnul Eiffel care are totusi o gratie deosebita.

2. Arcul de Triumf si Champs Élysées – ia-o pe jos pe poate cel mai faimos bulevard din lume si incoroneaza-ti vizita urcandu-te pe varful Arcului de Triumf pentru o panorama de vis.

3. Luvru – aici ai de stat… poti sa stai zile intregi si nu poti sa-l dovedesti tot… este poate una dintre cele mai mari colectii de arta din lume, adapostind lucrari clasice gen Mona Lisa. Chiar daca te sperie imensitatea lui, merita sa petreci cateva ore… exista si harti cu „best of” daca nu ai timp sa-l savurezi in liniste.

4. Musée d’Orsay – mai mic, mai uman, mai putin vizitat de japonezi, cu tunuri lungi, dar cu o concentratie mai mare de lucrari de super-valoare pe metru patrat. Este gazduit de o cladire „alternativa” – fosta gara Orsay, iar lucrarile sunt de arta moderna.

5. Notre-Dame si Sainte Chapelle – situate la doi pasi una de alta pe insula din mijlocul Senei, sunt cele mai impresionante biserici din Paris. Notre-Dame este biserica clasica, gotica, cu o rozeta incredibila si cu o panorama deosebita, devenită faimoasa si datorită cocosatului lui Victor Hugo, Quasimodo… Desi mai putin cunoscuta, nu rata pentru nimic in lume Sainte Chapelle… are cele mai frumoase vitralii pe care le-am vazut vreodata!

Evident, va puteti astepta la o groaza de tururi care mai de care mai originale sau trasnite – poti vedea orasul pe jos, pe bicicleta, scutere, prin subterane etc. etc… Dar nu rata turul gratuit al Parisului.  Dureaza 3,5 ore si porneste zilnic la orele 11:00 si 13:00 de la fantana din Place St. Michel, pe malurile Senei.

 

Unde sa dormi la Paris

Pe aici nu o sa fii impresionat… Hotelurile ieftine sunt adapostite de cladiri vechi, cu camere mici si uneori fara bai (aparent, Parisul a avut intotdeauna probleme cu spalatul). Majoritatea hotelurilor ieftine se afla la nord de centru, pe undeva in zona Place Pigalle – Montmartre, zona locuita de asemenea de o majoritate afro-maghrebiana. Subsemnatul a stat la Paris fie la hostelul D’Artagnan acum 20 de ani, fie pe la prieteni sau prieteni ai prietenilor J. Conform Tripadvisor, cel mai bun hotel „value for money” este Hotel Henri IV, exact pe insula, iar preturile la duble incep de la 78 de euro. Nu uitati insa si de reteaua Etap  a celor de la Accor, care au preturi super-bune. Sunt insa cam departe, dar intotdeauna la doi pasi de o statie de metrou.

 

Unde sa mananci la Paris

Ha, ha, cine n-a auzit de bucataria franceza! Francezii sunt extrem de mandri de bucataria lor (ma rog, sunt foarte mandri si de istoria, literatura, arta, fotbalul si cinematografia lor), dar de bucatarie si mancare se lovesc in fiecare zi. Peste tot vei gasi bistrouri elegante, tinute de familii. Pentru mancare ieftina si indestulatoare, uite-te dupa crêperie si patiserii. Indeparteaza-te cativa pasi de marile bulevarde si preturile vor scadea sensibil. Pentru mai multe informatii cu privire la localurile ieftine, uite-te pe Time Out.

Cam astea sunt ponturile de azi despre Paris. In caz ca mai aveti ponturi din capitala Frantei, hoteluri, restaurante si ce poti vedea, v-as fi recunoscator sa le adaugati aici, la comentarii. De asemenea, va recomand sa cititi articolul „Weekend la Paris” pentru a afla cam ce as vedea eu la Paris daca as avea doar doua zile la dispozitie, iar pentru cele mai tari cinci lucruri de facut gratis in Paris, puteti citi un Top 5 gratis Paris.

 Imagini Paris

Obiective turistice Paris: Notre Dame

Catedrala Notre Dame

Biserici Franta: Notre Dame Paris interior

Interiorul Notre Dame

Obiective turistice Paris: St. Chapelle

St. Chapelle

Biserici Paris: St. Chapelle interior

si fabulosul ei interior

Pod parizian peste Sena

Un pod peste Sena

Obiective turistice Paris: Turnul Montparnasse

Pentru o panorama superba – va recomand turnul Montparnasse. Iata ce poti vedea de sus

Obiective turistice Paris Turnul Eiffel

Turnul Eiffel

Obiective turistice Paris - Arcul de Triumf

Arcul de Triumf

Obiective turistice Paris - Place de la Concorde

Place de la Concorde

Obiective turistice Paris - Palais de Luxembourg

Palatul Luxembourg

Imagine Paris de pe turnul Montparnasse

Si o ultima panorama – Parisul vazut de sus

Obiective turistice Paris - Sacre Coeur

Sacre Coeur

Metro Paris

On fait tres chaud dans le metro 🙂

[mwi-product sku=”WIZZ-Navy-Blue,WIZZ-Air-Black-Grey,WIZZ-Air-Navy-Pink” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]

Comentarii

  • Lady Shoes spune:

    Ce imagini frumoase.

  • Marius spune:

    Da, am fost si eu de vreo 2 ori cu Wizz la Paris, Totul a fost ok, au respectat orarul, aeroportul este destul de mic si e clar de unde iei autobuzul pana in Paris

  • Codrin spune:

    imi puteti spune daca se plateste intrarea la Notre- Dame. Multumesc.

  • Marilena spune:

    Minunate informatii.
    Deoarece am vazut ca postarile sunt de acum 5 luni….as putea sa revin cu cateva intrebari??
    Multumesc anticipat

  • Marilena spune:

    Va rog, daca se poatea, in masura timpului disponibil pe care-l aveti, sa-mi raspundeti la cateva intrebari:

    1) biletul pentru RER (aeroport CDG – Paris si invers) este unul special numai pentru aceste doua calatorii si se cumpara din gara RER (cand venim de la aoroport) si din orice statie de metrou (cand mergem catre aeroport)?
    2) biletul de metrou este valabil si pe trenul RER daca acesta circula in Paris?
    3) biletul de autobuz se poate cumpara din masina, de la sofer?
    4) autobusele de noapte, am citit pe un site, ca vin din ora in ora?

    Multumesc anticipat

  • remus spune:

    daca am sub 26 de ani,platesc intrarea la Luvru?

  • george spune:

    1)biletul de rer e valabil si pt metrou dar doar o singura calatorie , sunt bilete valabile o ora jumatate .
    2)poti cumpara biletul si de la sofer, tabac , distribuitor de bilete ,etc
    3) depinde de orar , unele circula mai des, dar poti descaca aplicatia ratp si poti consulta singura

  • Geo spune:

    Foarte cald in august la paris?! Eu sunt acum, aici si e o vreme oribila, putine zile peste 30, in rest vremea noastra detoamna cu vreme inchisa, dar cu putine ploi. Nu recomand acest oras decat acelora care nu au ce face cu banii.

  • alek spune:

    Hotie peste tot, prosteala la drumul mare….concluziile la care am ajuns dupa 7 zile de stat in paris

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest