City break in Romania? De ce nu…?

2. Sibiu din catedrala.JPG

De-a lungul acestor ani de cand scriu la blog, am promovat prin zeci de articole ideea de city breakuri. Multi dintre voi aveti joburi si trebuie sa mergeti, din cand in cand, in delegatii prin diverse locuri. Si eu am avut zeci de astfel de delegatii si aproape intotdeauna imi aranjam sa stau in weekend in orasul de destinatie. De cele mai multe ori, pe banii mei… dar ce conta, ma mutam linistit de la Marriott la hostel, imi schimbam pantofii cu adidasii sau slapii si descopeream orasul sau regiunea vizitata. Ulterior, cand au aparut companiile low-cost in Romania, am beneficiat de serviciile lor… gaseam bilete la 100 de euro sau sub si plecam intr-un weekend aiurea. Asa am avut parte de multe experiente – de la Almaty la Praga, de la Bruxelles la St Petersburg si asa mai departe. Si stiu ca multi dintre voi ati avut parte de city breakuri. Dar v-ati gandit vreodata la un city break in Romania? Cand va ganditi la ideea de city break, ce va trece prin minte? Turnul Eiffel, canalele din Amsterdam si palatul Buda sau Turnul Sfatului, Cetatea Carolina si Ateneul Roman? Poti avea un city break spectaculos si in Romania, nu numai afara. Nu zic sa nu va duceti si in strainatate! Doamne fereste, contactul cu alte culturi va ajuta enorm… dar daca toamna asta v-ati programat un city break la Praga, ce-ar fi sa va bugetati si un city break si la Sibiu?

Anul acesta am calatorit foarte mult… am avut o perioada mai lejera din punct de vedere profesional, in plus, blogul mi-a adus ceva notorietate si am inceput sa fiu invitat de diverse companii si chiar primarii, dar sa si merg pe cont propriu. In tara, am ajuns pe cont propriu ca am avut chef de… da, un city break la Sibiu, Brasov, Alba-Iulia si invitat la Sibiu (am fost de doua ori anul acesta pe malul Cibinului), Piatra-Neamt (tot de doua ori), Oradea, Timisoara (in drum spre Lvov) si Mehedinti. Unele orase le stiam si stiam ce le poate pielea… dar am avut si niste surprize majore si surprize pozitive, nu negative… e vorba de Alba-Iulia si Oradea. Dar sa nu anticipam…

Ce orase v-ar recomanda de city break ? Pai, hai sa le luam in ordine.

Sibiu

Vrei un city break intr-un oras istoric, plin de cladiri frumoase, bine intretinute (o buna parte dintre ele), cu muzee de nivel european? Pai, Sibiul este orasul ideal. Fondurile obtinute pentru Capitala Culturala 2007, dar si banii europeni de dupa 2007 au schimbat radical fata Sibiului. Acum, te poti plimba linistit printr-un centru fara trafic auto, poti savura o dupa-amiaza insorita la terasa sau poti urca in varful turnului, care desparte Piata Mica de Piata Mare, pentru o priveliste de zile mari. Daca ai bafta de o zi insorita, atunci vei vedea inclusiv muntii!

Vrei cladiri vechi? Orasul e plin de biserici, muzee, palate, ziduri de cetate, dar nu rata si Orasul de Jos, fostul oras al mestesugarilor.

Vrei evenimente? Cred ca nu exista weekend in an in care la Sibiu sa nu se intample ceva.

Vrei ceva miscare? Sibiul are zeci de kilometri de pista de biciclete, poti inchiria o bicicleta din centru si sa te duci pana la Muzeul Astra, cel mai mare muzeu al satului din Romania…

Vrei si altceva in afara Sibiului? Simplu… nu rata satele sasesti cu biserici fortificate (Cisnadie, Cisnadioara, Sibiel) sau satele romanesti traditionale (unul cu adevarat fotogenic este Rasinari, satul in care s-au nascut Octavian Goga si Emil Cioran!).

 

Brasov

Un stravechi oras germanic, inconjurat de munti. Ce poate fi mai pitoresc? Ca si Sibiul, a trecut printr-o perioada de refacere si, desi mai exista destule case prin orasul vechi care merita o bidinea, multe monumente sunt ca noi… cum ar fi zidul de aparare a orasului cu turnurile refacute si care acum adapostesc mici muzee sau Poarta Sf. Ecaterina. Poate Brasovul nu are muzee de clasa celor din Sibiu, in schimb, are muntele Tampa unde te poti urca (pe jos sau cu telecabina) si sa admiri un peisaj absolut remarcabil… de altfel, si zidurile cetatii cu turnurile ei ofera niste panorame splendide.

Vrei cladiri vechi: Plimba-te prin centru si vei da peste o multime de biserici. Biserica Neagra este, evident, cea mai faimoasa, dar nu rata nici biserica greco-catolica ce da in Piata Sfatului sau biserica ortodoxa Sf. Nicolae din Schei. In plus, aici se afla muzeul primei scoli romanesti, deschisa langa biserica unde poti afla lucruri noi si interesante despre istoria educatiei la noi.

Vrei evenimente: Cerbul de aur a cam plecat pe coclauri, dar un eveniment de genul Junii Brasovului nu trebuie ratat.

Vrei ceva miscare: pai, de jur imprejur, sunt munti taman buni de calarit. Iar daca vii iarna, la doi pasi de telecabina spre Tampa vei gasi si un super-patinoar!

Vrei si altceva in afara Brasovului? Probabil ai fost deja  pe la rascunoscutele Bran si Rasnov. Dar ai auzit de biserica fortificata de la Harman? Sau de recent deschisa pestera de langa Rasnov, superb luminata? Ai calarit? Poti s-o faci la Rasnov pe soseaua spre Predeal… sa nu mai pomenesc de Poiana Brasov si Predeal…

 

Sighisoara

City break in Sighisoara? Pai, este orasul medieval par excellence nu al Romaniei, ci probabil al intregii Europe Centrale… exista putine orase atat de vechi, pastrate asa de bine! In plus, fiind catarata pe un deal, Sighisoara ofera privelisti extraordinare… du-te doar in stravechiul cimitir si vei vedea toata Valea Tarnavei!!! Intotdeauna am sustinut ca, din punct de vedere turistic, Sighisoara este cel mai fain oras din Romania. Desi Sibiul imi zdruncina rau de tot aceasta parere, continui sa cred ca Sighisoara este mult mai pitoreasca… De-ar avea un primar care sa aduca mai multe fonduri in cetate, s-ar invarti dupa soare!

Vrei cladiri vechi: Du-te in Orasul de sus! Vei gasi peste tot, doar plimba-te pe ulite, si vei gasi cotloane simpatice, pasaje dragute si case colorate. Nu rata sa te urci in turnul cu ceas, dar si sa iei la pas strazile mai ascunse… acolo inca mai locuiesc oameni, nu sunt numai hoteluri si restaurante!

Vrei evenimente: Festivalul medieval este unul dintre cele mai populare evenimente ale verii. Din pacate, poate cel mai popular, asa ca poti sa te cam calci pe picioare pe ulitele cetatii…

Vrei ceva miscare: Inchiriaza o bicicleta si plimba-te prin regiunea deluroasa din jurul Sighisoarei. In mod cert, vei reveni vrajit.

Vrei si altceva in afara Sighisoarei: nu rata satul Biertan cu mandra sa biserica-cetate, fostul sediu al episcopiei sasesti. In plus, daca printului Charles i-a placut, sunt sigur ca nu iti va displacea satul Viscri. Si nu rata orasul Medias, aflat destul de aproape, un oras mult prea putin cunoscut, pe care nici eu nu l-am descoperit prea bine (am trecut prin el de cateva ori mult prea “el fugitivo”).

 

Cred ca as scrie romane… dar nu cred ca asta este motivul pentru care am scris acest articol. Motivul principal este ca am vrut sa va fac sa luati in consideratie si orasele romanesti cand va ganditi la un city break in toamna aceasta. Veti avea surprize, cum si eu am avut niste surprize foarte mari cand am vizitat Alba-Iulia si Oradea. In Alba-Iulia mai fusesem, dar am fost realmente impresionat de restaurarea cetatii orasului, o restaurare de o meticulozitate fara egal in spatiul carpato-danubiano-pontic… si poate cineva se va gandi sa modernizeze si Muzeul Unirii, un muzeu cu niste exponate exceptionale, dar care e departe de a le pune in evidenta intr-un mod modern… si nu vreau sa ma gandesc la muzee din Singapore sau Paris, ci la cele din Piatra-Neamt si Sibiu… A doua surpriza a anului, Oradea este un oras in transformare si renovare… si ai ce vedea, este o adevarata comoara de cladiri Art Nouveau!

Si cum ziceam si la inceput… daca toamna asta v-ati programat o Praga sau un Paris, programati-va si un Brasov sau Piatra-Neamt… Vorba unei reclame… pentru ca merita!

Acest articol face parte din campania blogosferei romanesti turistice cu scopul de a promova ideea de petrecere a unor city breakuri in Romania. Un mare numar de bloguri de calatorii au publicat astazi articole pe aceasta tema si va recomand sa le cititi.

In versiunea engleza a blogului Imperator Travel am scris despre city break-uri in Romania

„Placerea de a calatori” va recomanda sa vizitati Tg. Mures

„Hai la bord” va recomanda sa vizitati Brasov

Viajoa va recomanda sa vizitati Campulung Muscel

Travel Girls va recomanda sa vizitati Galati

„Calator sau turist ?” va recomanda sa vizitati Craiova

Turistu va recomanda sa vizitati Piatra Neamt

„In turneu” va recomanda sa vizitati Sighisoara

„Lumea Mare” va recomanda sa vizitati Sibiu

Ciprian Caraba va recomanda sa vizitati Tulcea

„Travel with a smile” va recomanda sa vizitati Brasov

Elena Ciric va recomanda sa vizitati Braila

Bialog va recomanda sa vizitati Sf. Gheorghe (Delta)

Trans-ferro va recomanda sa vizitati Sinaia

Pop Marius va recomanda sa vizitati Raul Domnitelor

Aliceee Traveler va recomanda sa vizitati Cluj-Napoca

I’s Bog va recomanda sa vizitati Iasi

Travel Badgers va recomanda sa vizitati Sighisoara

Ghid Turistic Digital 2.0 va recomanda sa vizitati Bucuresti

Lipa-lipa a scris despre diverse oferte de city break

Paravion a scris despre city break-uri in Romania

Turism market a scris despre city-break-uri in Romania

1. Sibiul noaptea.JPG

Panorama Sibiului – noaptea din Turnul Sfatului

2. Sibiu din catedrala.JPG

Si ziua din turla Bisericii Evanghelice

City break la Sibiu: Turnul Sfatului

Turnul Sfatului

3. festival folcloric la Sibiu.JPG

Festival focloric la Sibiu

7. Brasovul vazut de sus.JPG

Brasovul vazut de pe Tampa

5. Turnul Sfatului Brasov.JPG

Turnul Sfatului, simbolul orasului

6. Biserica Greco-Catolica din Brasov.JPG

Biserica Greco-catolica din Piata Sfatului

8. Patinoar Brasov.JPG

Patinoarul de sub Tampa (revine in curand :))

9. intrarea in Cetatea Sighisoara.JPG

Intrarea in vechea cetate a Sighisoarei

12. Sighisoara vazuta de jos.JPG

catarata pe un deal pitoresc

11. Sighisoara vazuta de sus.JPG

10. cavaleri medievali la Sighisoara.JPG

iar de festival, tot dai de cavaleri si domnite

13. schimbarea garzii la Alba Iulia.JPG

Alba Iulia – schimbarea garzii la cetate

14. Catedrala din Alba Iulia.JPG

Catedrala Reintregirii din Alba Iulia

15. strada Republicii Oradea.JPG

Strada pietonala din Oradea

16. cladiri Art Nouveau Oradea.JPG

Cladiri Art-Nouveau in centrul Oradei

Categorii:
Romania

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest