Madeira – insula primaverii. Episodul 1: cu sania prin Funchal

Funchal, capitala Madeira

Trebuie sa recunosc ca, inainte de a fi invitat de compania aeriana TAP Portugal si de agentia de voiaj portugheza TOP Atlantico sa vizitez Madeira, nu stiam prea multe despre aceasta insula din mijlocul Atlanticului. Evident, stiam ca tine de Portugalia, ca este o singura insula, spre deosebire de arhipelagul Azorelor, celelalte posesiuni portugheze din mijlocul oceanului si din cand in cand ma miram de ce nu vad oferte de Madeira pe langa oceanul de oferte cu Tenerife. E drept, accesul era relativ dificil, trebuia sa schimbi vreo trei avioane, dar la fel era si cazul cu Tenerifele, evident, daca nu cumparai un pachet care includea si un charter direct de la Bucuresti la Funchal.

Intre timp, accesul in Madeira s-a imbunatatit. Din iunie, portughezii de la TAP au inceput sa zboare direct la Lisabona, unde te poti conecta usor cu unul dintre numeroasele zboruri spre Madeira, operate de acelasi TAP. Astazi, daca pleci dis-de-dimineata, ajungi pe insula primaverii vesnice cam pe la pranz (te ajuta si diferenta de fus orar de 2 ore dintre Romania si Portugalia). Cursa pe care am luat-o si noi intr-o frumoasa dimineata de octombrie in acest an in care vara s-a tot prelungit pana la mijloc de octombrie…

La prima vedere, cursa de Lisabona este la o ora imposibila. Decoleaza de pe Otopeni la 6 fara 5, deci trebuie sa te trezesti pe la un 3 jumatate – 4, depinde de cat de departe stai de aeroport. Dar cursa nu este prost gandita. Ajungi la Lisabona inainte de 9 dimineata si ai o zi intreaga la dispozitie. In plus, tot pe la respectiva ora pornesc cursele intercontinentale ale TAP-ului spre Brazilia, SUA sau Africa, asa ca, daca ai nevoie de vreun zbor de conexiune, nu zaci prea mult prin aeroport. Nici noi nu am stat mai mult de vreo 2 ore, taman bine pentru o cafea si o privire prin magazinele din aeroport, si ne-am imbarcat spre Funchal, capitala Madeirei.

Asteptam cu mare bucurie aterizarea pe aeroportul din Funchal pe care l-am vazut constant pe lista celor mai dificile 10 aeroporturi din lume. Am aterizat pe aeroportul din Paro din Bhutan, aflat pe aceasta lista, si a fost o aterizare superba, dupa ce am valsat printre trecatori montane si o curba dupa un deal… Ei bine, nu stiu de ce Funchalul e pe aceasta lista… Vantul ne-a zguduit putin la aterizare, cei aflati la geam pe partea stanga a aeroportului au admirat panorama insulei si apoi am pus rotile pe pista fara niciun pic de adrenalina… Pe vremuri, da, aeroportul Funchal avea o pista foarte scurta, dar, intre timp, a fost prelungita, pista fiind deasupra apei, sustinuta de o multime de piloni zdraveni.

Nu am avut timp sa ma plang prea mult de lipsa de senzatii tari la aterizare – Madeira ne astepta cu soare, cativa nori pe ceri si o temperatura de circa 22-24 de grade Celsius. Perfecta, nu-i asa? Ne-am instalat la bordul microbuzului care ne va purta prin toata insula timp de 5 zile si am inceput sa ascult povestile ghidei, uitandu-ma pe geam…

Cum spuneam, Madeira e undeva prin mijlocul Atlanticului, in dreptul coastei Africii, mai precis al Marocului (cred ca se afla cam pe aceeasi paralela cu Casablanca sau Rabat). Temperatura este constanta cam tot anul – iarna greu scade sub 20 de grade, vara greu creste peste 28. Deci perfect. A fost descoperita de portughezi pe la 1418 (anul mortii lui Mircea cel Batran), care au descoperit aceasta insula muntoasa si impadurita… I-au spus Madeira – adica “lemn” in portugheza. In acel moment, Madeira era o insula pustie, nelocuita, spre deosebire de Tenerife, unde spaniolii au gasit bastinasi de origine berbera pe care i-au exterminat. Un an mai tarziu, portughezii s-au intors cu colonisti, iar de atunci locuiesc pe insula primaverii vesnice. Evident, ghida nu uita sa-l mentioneze si pe cel mai faimos fiu al insulei, pe Cristiano Ronaldo, zis si CR7, un personaj destul de contraversat, ca si Mutu de altfel, din cauza ingamfarii lui. Dar totusi este un personaj cu care, probabil, madeirenii se mandresc. Iar CR7 nu a uitat de unde a venit – are o casa in Madeira si investeste intr-o mare staţiune in insula alaturata, Porto Santo.

Madeira este o insula vulcanica, puternic framantata de forte telurice… Insula este un spectacol al naturii – vai abrupte segmenteaza solul vulcanic, iar pe aceste vai creste orice iti trece prin minte – de la cartofi si cereale la banane. De altfel, bananele sunt unul dintre produsele cele mai exportate, dar doar spre Portugalia – aparent nu raspund criteriilor Uniunii Europene si nu pot fi vandute in afara Portugaliei. Nu stiu ce criterii nu respecta, caci criteriul gustului il respecta cu prisosinta, iar asa-numitele “banane de argint” sunt chiar extraordinar de aromate. Dar sa revin la relieful accidentat al Madeirei… De-a lungul secolelor, vaile adanci si varfurile accidentate au fost o binefacere si un blestem… binefacere pentru ca localnicii se puteau camufla mai usor de atacurile piratilor (care loveau destul de frecvent prin zona, inclusiv Funchalul a fost jefuit de bogatii si de femei de cateva ori), un blestem pentru ca transportul si schimburile comerciale si culturale intre diversele vai ale insulei erau destul de subtiri. In ultimii 15 ani insa s-a investit masiv in infrastructura. Sudul insulei este strabatut de o autostrada care cred ca este mult mai greu de construit decat “sperietoarea” Comarnic – Brasov (si care, probabil, a costat ca si Bucuresti – Ploiesti per kilometru), insula fiind strapunsa de nu mai putin de 140 km de tuneluri care au facut din transportul rutier o placere.

Ajungem la hotel – evident, gazdele se respecta si tragem la unul dintre hotelurile de 5 stele din Funchal, mai precis la Melia Madeira Mare, un hotel fain, cu piscina (atat acoperita, cat si in aer liber) si o terasa imensa unde dupa-amiaza se face zumba. O sa va intrebati unde e plaja, doar hotelul e la doi pasi de ocean. Ei bine, nu are plaja, de altfel, intreaga insula nu prea are plaje, doar vreo doua cu pietre si una in afara Funchalului cu nisip importat din Maroc. Nu vii in Madeira pentru zacut pe plaja, ci pentru frumusetile insulei. In camera, cam toate dotarile la care te astepti de la un hotel de 5 stele – de la safe la un pat imens, de la o baie generoasa la mini-bar… Spre surprinderea mea, nu am apa “complimentary” – in ultimii ani, chiar daca stateam la guest house sau la 5 stele, primeam apa din partea casei… asta e, noroc ca am adus niste Carpatina de acasa.

Dar nu e timp de stat prea mult la masa… Oboseala drumului si a trezitului cu noaptea in cap s-au dus, asa ca e timpul de plecat in oras… Ne imbarcam din nou in microbuz si ajungem rapid la telecabina din Funchal. Orasul-capitala a insulei se catara pe niste dealuri, etalandu-se pe dealurile care curg destul de abrupt spre ocean… de altfel, din numeroase locuri, te poti bucura de panorama incantatoare a orasului… dar si asa, poate cea mai incantatoare panorama este in telefericul care urca pana in zona Monte, unul dintre cele mai abrupte dealuri din Funchal. Biletul costa 10 euro pentru un dus si 15 pentru dus-intors. Dar intorsul este mult mai fain prin alte mijloace. Dar sa nu anticipez! Ne urcam in telecabina (nu este sezon de varf si deci nu sunt prea multi turisti in Funchal) si hop! zburam peste superbul Funchal spre varful lui Monte… sub noi, vile si vilute, arbori verzi si flori, iar in spatele nostru, imensitatea albastra a Oceanului Atlantic. Ce poate fi mai frumos?

Sus, in varf, se afla numeroase gradini… intr-o insula cu o vegetatie abundenta si soare din plin, florile nu pot lipsi… Gasesc chiar si semnele catre o “Jardins do Imperador” – sa fie gradina lui Imperator, gradina mea? As vrea eu… in Madeira a locuit ultimul imparat al Imperiului Austro-Ungar, Carol I, si aceea a fost gradina imparatului exilat. Dar chiar si nefiind proprietar, nu pot rata ocazia de a ma poza cu indicatorul…!

Din pacate, ceasurile sunt cam inaintate si nu mai avem timp de gradini. Ei, mai avem 4 zile in Madeira, oi prinde eu un moment oportun :). Dar asa, pe neprevazut, deodata, apare momentul culminant al zilei. Nu a fost sa fie aterizarea pe aeroportul Funchal, atunci nu poate fi decat coborarea unica a dealului Monte – cu niste sanii din lemn, trase si manevrate de 2 oameni imbracati ca si cum ar fi gondolieri! Wow… Saniile din Funchal au o traditie de aproape doua secole – au aparut pe la 1840-1850 si erau folosite de locuitorii de pe Monte sa ajunga repede si usor in Funchal, aflat la baza dealului, dar la buza marii.

Fara prea multe invitatii, ma urc alaturi de cineva in sanie si suntem gata de plecare… va urma o cursa “infernala” pe strazile in panta din Monte, pe strazi normale pe care mai circula si masini, o coborare de circa 10 minute, dar plina de haz si adrenalina… Cei doi conducatori de sanie, imbracati traditional in alb, cu o palarie larga de paie, dar cu talpa incaltarilor de cauciuc pentru o mai buna aderenta, alearga ba in spatele, ba in fata noastra, manevrandu-ne sania cu maiestrie… am citit undeva ca viteza maxima este de 48 km/h, dar ti se pare ca mergi cu o viteza sinucigasa pe ulitele inguste, abrupte si pline de cotituri!

La un moment dat, la un colt, apare un tip cu un aparat de fotografiat care ne face o poza in viteza… Fac semnul victoriei, cred ca sunt din ce in ce mai influentat de Asia :). Si surpriza apare cateva minute mai tarziu, cand ajungem la finish… sunt asteptat de poza in format A5 intr-o coperta frumoasa… Wow… aici totul e in viteza, si coborarea, dar si producerea pozei. Cat costa? Standardul 10 euro! Pai eu zic ca merita sa o iau ca suvenir!

Credeti ca ziua s-a incheiat ? Da de unde, mai avem un stop de facut la Blandy’s, aparent unul dintre cei mai faimosi producatori de vin de Madeira. Vin de Madeira? Acum o luna, am vizitat la Porto un loc care pare foarte asemanator  – crama Sandeman, unde se produce vinul de Porto ! Ei bine, da, am avut o experienta similara, care pare trasa la indigo. Vinul de Madeira este foarte asemanator cu vinul de Porto – nu este un vin obisnuit, este un vin fortificat… procesul de fermentare obisnuit pentru un vin este intrerupt si vinului semi-fermentat i se adauga alcool. Apoi, este tras in butoaie si lasat la invechit… aici apare diferenta… daca vinul de Porto sta in subsoluri la racoare, vinul de Madeira este urcat sus in pod pentru a fi invechit la cald! Am gustat si, si… in calitate de necunoscator absolut, nu am facut nicio diferenta – ambele sunt dulci, foarte dulci, si destul de tari la circa 19 grade alcool!

Seara avea sa se incheie cu o plimbare prin oras (am hotarat sa ma intorc pe jos cei doi kilometri dintre centru si oras), mai precis prin zona turistica – plina cu hoteluri, restaurante, agentii de turism (unde am putut descoperi un perete plin de oferte – de la plimbari montane la parapanta sau sa navighezi cu o copie a corabiei lui Cristofor Columb, unul dintre rezidentii Madeirei.

Dar pentru ca printre voi sunt probabil si unii pe care ii intereseaza o vacanta prin Madeira, iata activitatile (cu preturile de rigoare) vazute prin vitrine. Evident, preturile difera in functie de agentie, dar nu pot fi variatii foarte mari.

Parapanta – 60 de euro

Plimbare pe alei montane – 14-18 euro (jumatate de zi) sau vreo 25 de euro pentru intreaga zi

Calarie – 70 de euro pentru 1,5 ore

Turul principalelor gradini din Madeira – 15 euro

Paintball – 20 de euro

Canyoning – 55 de euro

Mountain bike (cu ghid) – 56 de euro, altfel, inchirierea de mountain bikes e 25 de euro pe zi

Light flying – 250 de euro (de la aeroport la Funchal) sau 350 de euro (intreaga insula)

Excursii pe mare cu un iaht mai mare sau cu o replica a corabiei lui Cristofor Columb  – 30 de euro pentru 3 ore (se pot vedea delfini, broaste-testoase, eventual balene – in sezon)

Cina, la hotelul Pestana Carlton Madeira. Cum in grupul de vizitatori marea majoritate o constituiau agentii de turism, programul continea si vizite la diverse hoteluri, un lucru absolut necesar pentru cineva care trebuie sa vanda pachete turistice. Si cu ocazia asta, am vizitat si eu cateva hoteluri – un lucru nu chiar ingrozitor de plicticos… mai ales ca am vazut multe hoteluri faine. Iar privelistea de noapte de la Pestana a fost chiar superba …

A doua zi urma s-o luam pe munte :).

Nota:

Aceasta calatorie mi-a fost oferita de TAP Portugal, care mi-a asigurat un bilet Bucuresti-Funchal si retur, si de agentia de turism portugheza Top Atlantico Madeira, una dintre cele mai reputate agentii din Madeira care mi-a asigurat transportul, masa, cazarea si intrarea la obiectivele turistice prezentate. Parerile insa, imi apartin :).

Ultima ora:

Pentru cititorii Imperator Travel, TAP ofera o promotie speciala. Introdu codul de promo TAPPROMORO si obtii o reducere de 10% pentru zborurile spre Lisabona, Porto si Funchal ! Promotia e valabila pana pe 5 noiembrie, dar poti zbura pana pe 15 martie … inclusiv de sarbatori !!!!

Imagini Funchal, Madeira

Aeroportul Funchal

Pe aeroportul Funchal – Madeira

Imagini Funchal: azulejos in aeroport

Azulejos ne intampina inca din aeroport

Cazare Madeira: camera Hotel Melia Madeira Mare

Camera mea din Hotel Melia Madeira Mare (cam multe „M”-uri :))

Cazare Funchal: Hotel Melia Madeira Mare

Piscina exterioara

Obiective turistice Madeira: teleferic Funchal

Telefericul din Funchal – nu trebuie ratat

Obiective turistice Madeira: teleferic Funchal

In drum spre Monte

Imagini Madeira: Gradina lui Imperator Funchal

Mi-am gasit gradina din Funchal 🙂

Imagini Madeira: sanii Funchal

Celebrele sanii din Funchal

Atractii turistice Madeira: cu sania prin Funchal

Uuuuuu… in viteza la vale

Atractii Madeira: la coborare in Funchal

In fata mea, Oceanul Atlantic !

Atractii turistice Madeira: coborarea cu sania in Funchal

Poza – suvenir de la sanius 🙂

Obiective turistice Funchal: Blandy's

In vizita la Blandy’s – unul dintre cei mai mari producatori ai celebrului vin de Madeira !

Obiective turistice Funchal: actele contabile la Blandy's - vin de Madeira

Aici, se pastreaza jurnalele contabile de pe la 1800

Obiective turistice Funchal: Blandy's vin de Madeira

Sa iau unul, sa iau doua, sau sa le iau pe toate ?

Bautura traditionala portugheza: poncha de Madeira

Buna si o poncha – facuta din rom alb, miere, lamaie si zahar !

Obiective turistice Madeira: azulejos in Funchal

Azulejos in centrul Madeirei

Panorama Funchal

O panorama superba a orasului Funchal

Cazare Portugalia: Hotel Pestana Carlton Funchal Madeira

Hotel Pestana Carlon Madeira

Comentarii

  • Cazonu` spune:

    Interesanta insula cu peisaje superbe.
    Doua mici corecturi daca imi permiti:
    – coborarea pe sanii atinge uneori viteze de 48 km pe ora. Maxima adica. Ca daca ar fi sa fie alea medii, tragatorii aia ar trebui sa aiba forta de taur
    – „de la safe la un pat imens” – cred ca este vorba de seif nu safe, nu?

    Numai bine,
    C.

  • Roxana Farca spune:

    Ha, ha, te-am prins, te-ai pozat cu concurenta! 🙂

  • Liviu Mihail spune:

    Pardon : Jardins do Imperador , nu imperator ! :)) Mi-a plăcut articolul , deși un clip video din teleferic ( cîteva minute ) ar fi fost magnific !!! Urmărim articolele următoare . Baftă !

  • Alexandru C. spune:

    Ce activitati profesionale desfasoara bastinasii si cum e standardul vietii ? Tot timpul am fost fascinat de ideea de a locui pe o insula cu un standard al calitatii vietii ridicat. Islanda stiu oferea toate astea inainte de perioada crizei financiare, dupa, din cate am inteles lucrurile au involuat, au fost destul de afectati.

    • Imperator spune:

      Pai, cam agricultura (inclusiv vinul de Madeira) si turismul sunt principalele indeletniciri. Si in Madeira, numarul turistilor a scazut de la 1 milion la 800.000 si in plus, imensul proiect de infrastructura rutiera s-a incheiat. Standardul vietii e putin mai sus ca in alte parti ale Portugaliei. Madeira are un PIB pe cap de locuitor similar cu media pe UE (doar regiunea Lisabona e mai bogata in Portugalia), dar preturile la bunurile de consum pot fi mai mare (datorita transportului).

      • Alexandru.C spune:

        Interesant, banuiesc ca si pescuiesc fiind inconjurati de ocean. Oricum numarul turistilor e impresionant raportandu-ne la dimensiunea populatiei bastinase.

        Credeam ca au si ceva industrie (macar industrie usoara, de industrie grea nu cred ca se pune problema). La capitolul guvernare cum stau, au o democratie stabila sau sunt in conflicte politice ?

        Multumesc pentru raspunsuri, distractie placuta in continuare! (In cazul in care nu te-ai intors, n-am citit ultimul episod, urmeaza :)) )

        • Imperator spune:

          Foarte putina industrie, gen industrie usoara sau alimentara. Au eoliene pe o parte a insulei care le da o buna parte din energie. Democratia in Portugalia este in general stabila. In Madeira, presedintele (sau guvernator sau ce o fi) e la putere de vreo 20 – 30 de ani („and we are democracy” mi-a zambit ghida cu subinteles)

          • Alexandru.C spune:

            Trebuia sa-i sugerezi sa fie incoronat daca tot ii place sa faca pe monarhul, macar sa fie oficial 🙂

  • Denis spune:

    Cum sunt preturile la hoteluri in Funchal si ce recomandari ai in acest sens?

    • Imperator spune:

      In general, sunt preturi bune, mai ales in extra-sezon. Este o gama larga de la hosteluri de 10 euro pana la hoteluri cu staif. Eu am stat intr-un hotel destul de scump, la Melia: http://www.meliamadeira.com/en
      Dar merita 🙂

      • dani spune:

        superbe aceste locuri eu sunt un roman care a sosit aici de curand printr-un program european de incluziunea culturala si integrare pe piata muncii mai exact unul ce ofera o sansa de a lucra cateva luni intr-o institutie in functie de studiile personale finalizate. Este de fapt un schimb de experienta un stagiu profesional nu o angajare directa. Avem o luna la dispozitie programata de directia de tineret din funchal pentru a studia limba si cultura regiunii madeira urmeaza apoi cele 3 uni de lucru efectiv in instutia respectiva. As vrea sa-mi spui daca exista vreo mica comunitate de romani in aceasta insula daca ai idee astept un raspuns cat de repede. Multumesc pentru intelegere

  • Raul spune:

    Am citit articolul dumneavoastră si as dori sa îmi spuneti dacă in luna Octombrie se poate face plaja si baie in ocean in Funchal sau temperaturile sunt scăzute? Va mulțumesc!!!

  • Iulia spune:

    Buna ziua, m-ai bagat in ceata! Cum adica sa stau la geam pe partea stanga a aeroportului? Deci, daca vreau sa admir peisajul mirific al insulei din avion si sa fac si ceva poze, pe ce parte a avionului trebuie sa cumpar bilet la geam?Multumesc o zi buna!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest