Weekend la Porto

Imagini Portugalia: Porto vechi

Voi reveni astazi cu mai vechea mea rubrica “weekend la …”. Scopul acestei serii de articole este sa va ajute sa va planificati o vacanta scurta, poate un city break intr-unul din marile orase europene. De altfel, ma gandesc sa extind seria si la orase extra-europene (de fapt, am si publicat deja doua destinatii extra-europene, dar de prin “vecini” – Marrakech si Cairo!), dar pana atunci m-am gandit sa revin cu ultimul oras vizitat, Porto, capitala Portugaliei de Nord, un oras plin de sarm in care m-am simtit foarte bine. Sa nu va asteptati ca Porto sa aiba cine stie ce monumente fastuoase si impresionante, in schimb veti gasi cateva nestemate si va vor incanta aerul boem si spectaculozitatea reliefului… Evident, sentimentul de bine va va fi amplificat si dupa ce veti gusta excelentele vinuri portugheze si atat de ieftine, dar si celebrul vin de Porto.

Hai sa nu povestesc prea mult si sa o luam la picior.

ZIUA 1

Desi centrul administrativ al orasului se afla in cu totul alta parte, inima orasului bate de cele mai multe ori pe malul raului Douro. Imi plac foarte mult orasele care sunt strabatute de un rau prin mijloc, iar atunci cand am parte si de dealuri abrupte pe care sunt agitate cladiri istorice, locul devine chiar spectaculos. In dreapta raului, pe malul lui Douro, vei gasi o baterie de cladiri multicolore, baruri si restaurante, unele dintre ele neasteptat de ieftine. Plimba-te pe promenada si admira peisajele… la capatul esplanadei se afla un monumental pod, podul Luis I, care leaga cele doua maluri ale Douro pe doua etaje. Un etaj, aproape de nivelul apei, leaga promenada de malul celalalt, unde gasesti cramele principalilor producatori de vin de Porto. Cel de al doilea etaj, la probabil in jur de 100 de metri deasupra primului, leaga culmile dealurilor din dreapta si stanga raului, peste care trece si metroul :). Du-te pana la pod si admira sariturile in apa ale baietilor (dar si ale fetelor) care doresc sa arate cat de macho sunt. De cativa ani incoace, comunitatea si autoritatile din Porto au decis sa curete si sa revitalizeze raul Douro – portul care a pompat viata si bogatie in Porto a fost scos in afara orasului, iar malurile, pe vremuri pline de docuri, au devenit spatii verzi si de plimbare. A fost interzis accesul cu vase poluante pe Douro si natura, rabdatoare ca de obicei, incet-incet, a raspuns pozitiv. Astazi poti sa vezi pesti in apele raului (mi s-a spus ca asa ceva era un vis acum cateva decenii), iar copiii si adolescentii se arunca in apele raului… Ei, nu e chiar curat ca lacrima ca in Elvetia, bunaoara, dar e foarte OK!

Dupa ce faci cativa pasi pe malul raului, nu se poate sa nu te izbeasca ofertele de croaziera pe Douro. Costa 10 euro si te poarta timp de 50 de minute in susul si josul raului, admirand cele sase poduri impresionante care leaga cele doua maluri ale raului, dar si coloratele cladiri sau bisericile de pe malurile raului.

Dupa terminarea croazierei, traverseaza raul in Gaia, cartierul de pe celalalt mal al raului (banuiesc ca, ani de zile, Gaia a fost considerata un alt oras) unde pe malul apei, dar si mai in interior, te vei lovi de numeroasele de “caves” – cramele principalilor producatori de vin de Porto!

Vinul de Porto este, probabil, cel mai faimos produs al orasului. Nu este un vin propriu-zis. Procesul de productie este similar cu cel al vinului pana intr-un punct… Se culeg strugurii, se macereaza (pe vremuri, de barbati care dansau desculti in butoiul plin de struguri, astazi, de masini stralucitoare) si se lasa la fermentat. Dar procesul de fermentare este intrerupt inainte de vreme si vinul se fortifica prin adaugarea unui alcool de vin, lasandu-se apoi la invechit in butoaie de stejar timp de trei ani. De altfel, acest tip de vin se numeste si “vin fortificat”. Ca sa poate purta denumirea inregistrata de “vin de Porto”, strugurii trebuie sa creasca pe valea Douro, procesul de productie sa aiba loc in aceeasi zona ca si maturarea, de altfel.

Personal am vizitat crama celor de la Sandeman. Desi la Taylor’s vizita este gratuita, intotdeauna am fost atras de marketingul si de logoul celor de la Sandeman – o silueta neagra, ca de toreador, dar, de fapt, fiind un om imbracat in costumul studentilor portughezi, purtand pe cap o palarie andaluza. Sandeman a fost un englez care s-a apucat de comert cu vin fortificat portughez (vin de Porto), dar si cu sherry spaniol, ulterior investind si in capacitati de productie, devenind unul dintre cei mai importanti producatori de vin de Porto si sherry (produs in zona Jerez de la Frontera in Andaluzia spaniola). In 1927, proprietarii de atunci (Sademan a trait pe vremea lui Napoleon!) i-au cerut unui art director sa creeze un logo si acesta a creat acest personaj care combina Portugalia cu Spania, dar cu un aer misterios… Primul brand de vinuri era astfel creat, iar omul negru Sandeman a devenit unul dintre cele mai recognoscibile simboluri de brand din lumea alcoolului.

Intrarea costa 4,50 euro, dar daca doresti sa vizitezi mai multe crame din cartierul vinului de Porto, poti opta pentru vizitarea a trei crame pentru un bilet de 9 euro. Vizita consta intr-un tur prin hrubele in care se invecheste vinul, printre butoaie de stejar. Vei afla cum se face vinul de Porto, vei vedea un film de prezentare, dar si sticle de colectie (la Sandeman, cele mai vechi sunt de pe la 1890), iar la sfarsit vei avea parte de o sesiune de degustare!).

Prin zona de crame se afla nu numai crame, ci si magazine cu vinuri, iar multe ofera degustari gratuite. Deci, nu poti sa scapi de a gusta vin de Porto (si cumpara daca va place gustul dulceag si tare!).

Daca inca te mai tii pe picioare, ia telefericul care te urca pe culmea dealului langa manastirea Serra do Pilar. Vei avea parte de o panorama formidabila. Traverseaza podul inapoi in Porto, de data asta la etajul 1 al podului! Eu nu m-am despartit de priveliste si, probabil, nici voi nu veti reusi. Nu va grabiti. E un loc superb… Daca o sa va continuati drumul drept, dupa ce ajungeti in varful dealului, veti descoperi, undeva la stanga, catedrala orasului – Se! Nu o ratati, veti gasi o biserica impresionanta ca multe alte biserici din Portugalia. Uneori stau sa ma gandesc ce bogata ar fi fost tara asta daca nu ar fi construit atat de multe biserici unde bugetul a fost “fara numar, fara numar”.

Si ca vorbim de saracie, coboara inapoi spre malul apei prin cartierul de sub catedrala Se. Vei descoperi o Portugalie decrepita, saraca, dar totusi cu un sarm aparte. Nu te vei simti in nesiguranta nicio clipa (e drept, am bantuit pe aici ziua, nu stiu cum o fi noaptea :)), dar vei gasi mancatorii ieftine, cu oameni amabili si saritori…

Odata revenit la malul apei, e timpul pentru cina (in caz ca nu ai luat-o deja) sau pentru un sfarsit de zi lenes la malul apei sau sus, pe deal, in zona de baruri si restaurante.

 

Ziua 2

De data asta, e bine sa incepi din Jardim do Infante. Aici, gasesti Bursa, cladirea numarul 1 din Porto, acolo unde se tranzactionau marfuri si actiuni, unde se faceau si se pierdeau averile portanilor. Este o cladire impresionanta care poate fi vizitata. Vei descoperi o curte centrala, un patio iberic, acoperit insa cu steagurile tarilor prietene cu care Porto facea business (Spania nu se numara printre aceste tari prietene J). Vei descoperi insemnele heraldice de secol XIX ale unor tari indepartate precum Brazilia, Austro-Ungaria sau Imperiul Tarist, posibil si Romania (exista un insemn cu un steag tricolor rosu-galben-albastru, dar stema nu prea aduce cu cea a Principatelor Unite). Apoi, vei putea vizita salile frumos pictate, dintre care iese in evidenta sala in stil arab, cu adevarat superba!

In aceeasi piata, dar putin mai sus, vei vedea o cladire rosu-caramiziu din metal. Este fosta piata centrala, un soi de Hala Unirii a vechiului Bucuresti. Cum marea majoritate a locuitorilor din centru s-au mutat in zone rezidentiale din imprejurimi si piata si-a pierdut musteriii in cautare de ceapa si ananas, acum in piata se afla cateva baruri si un mare club! Daca esti ager si odihnit, poti sa o iei la deal spre orasul de sus… daca nu, ia-o pe malul apei pentru a urca pe culme cu un funicular, aflat la doi pasi de podul Luis.

Odata ajuns pe deal, ai o serie de locuri minunate pe care nu le poti rata. In primul rand, gara (tot e la doi pasi de funicular). Daca la exterior o sa ziceti “hm, frumoasa, arata OK”, odata ajunsi inauntru o sa ramaneti cu gura cascata! Tot holul garii este o expozitie de azulejos, minunatele faiante alb-albastre tipic portugheze care transforma frumosul in splendid. Chiar daca nu ai de gand sa iei niciun tren, gara este de neratat, taman pentru aceste azulejos!

Nu foarte departe de gara, gasesti Avenida dos Aliados dominata la un capat de mandra Primarie. Aici, se afla varianta Porto a marilor bulevarde construite acum peste o suta de ani in Lisabona, Madrid sau Barcelona – flancata de cladiri impresionante, multe in stil art nouveau, cu statui, cladiri de banci si mari companii. Intrati si in McDonald’s chiar daca va repugna ideea de fast food – aici se afla una dintre cafenelele elegante ale orasului si cei de la McDonald’s au meritul sa fi pastrat totusi interiorul de “la belle époque” :).

Nu rata Torre dos Clerigos, cea mai inalta turla din oras, dar pregateste-te pentru adevarata stea a centrului din Porto – libraria Lello. Ganditi-va ca pe la sfarsitul secolului 19, Porto a fost inundat de un numar de librarii intr-o competitie enorma. Asa ca fiecare librar s-a gandit sa-si construiasca un local cat mai somptuos cu putinta. Ei bine, cei mai de succes sunt cei de la la libraria Lello, care au construit un local superb, considerata una dintre cele mai frumoase trei librarii din lume. Fatada neogotica ascunde un interior fabulos care iti va aduce aminte de filmele din seria Harry Potter. De altfel, am citit ca unele secvente din faimoasele productii cinematografice ar fi fost filmate aici, dar nu sunt 100% sigur. Sunt insa absolut sigur ca interiorul este fabulos si merita sa fie vizitat. Din pacate, n-o sa poti sa-l si savurezi, din cauza afluentei destul de mari de oameni (mai ales turisti) si a racnetelor personalului la fiecare 30 secunde “No pictures, please”. Ignora-i si pozeaza, dar mai ferit… s-ar putea sa vezi insa niste japonezi cu ditamai “tunurile” care probabil chiar nu inteleg engleza :).

Si sa nu uit! La doi pasi de librarie, gasesti o biserica cu un perete intreg tapetat cu azulejos. Fabulos!

Sa nu crezi ca Porto duce lipsa de parcuri, poti gasi un astfel de parc in jurul Palatului de Cristal (numele e prea pompos pentru o cladire complet neinspirata), de unde vei putea admira cursul verde al raului Douro. La picioarele gradinii poti descoperi trenul clasic, identic cu cel din Lisabona care inca mai opereaza pana la biserica San Francisco, lipita de sediul Bursei. Si astfel vei incheia turul celor mai faine locuri din Porto. Daca ai ceva bani, poti sa optezi pentru un zbor cu elicopterul peste oras (cred ca e minunat!) sau, daca esti fotbalul este pasiunea ta, nu rata Estadio do Dragao (Stadionul Dragonului), stadionul echipei FC Porto, dubla campioana a Europei (in 1987 cand calcaiul algerianului Madjer a intrat in istorie si la inceputul deceniului trecut cand micuta – la nivel european – echipa portugheza soca lumea cucerind Champions League in detrimentul unor cluburi cu bugete incredibile, lansand insa un antrenor necunoscut, dar cu potential – José Mourinho J.

 

Cum ajungi la Porto

Nu e chiar usor si nici prea ieftin sa ajungi in Porto. Singurele companii de linie care iti pot fi de ajutor sunt TAP (schimband la Lisabona) si Lufthansa (schimband la Frankfurt). Ryanair si Easyjet zboara la Porto din Milano Malpensa, Charleroi, Memmingen sau Roma Fiumicino, pentru a enumera doar cateva aeroporturi unde ajung si low costuri din Romania, asa ca poti ajunge si cu companii low cost daca chiar vrei, dar lasa-ti un timp de tranzit linistitor.

Unde sa stai in Porto

Eu am stat in Quality Inn Portus Cale, un hotel de business cu toate facilitatile de rigoare – oferit de cei de la Paravion.ro. Am stat in acest hotel pentru ca se afla la doi pasi de hotelul Sheraton unde participam la conferinta Travel Bloggers Unite, dar este relativ departe de centrul cu atractii. Da, e aproape de metrou, dar daca as veni sa stau in Porto in scop pur turistic, parca as sta mai aproape de centru. Multi dintre participanti au stat la Hostel Galleria  – l-am vazut si eu, doar partile comune, gen restaurant, bar, si arata superb! De altfel, bloggerii rezidenti aici l-au numit ca fiind unul dintre cele mai frumoase hosteluri ale Europei. Si trebuie sa-i cred.

Cand sa te duci la Porto

Vara cred ca e foarte cald, dar probabil apropierea oceanului Atlantic racoreste. Iarna insa este destul de umeda si neasteptat de rece. Localnicii mi-au spus ca, uneori, e o umiditate d-aia urata, de iti intra in oase. Primavara si toamna sunt insa minunate si poti sa savurezi orasul in conditii climatice placute.

Nota:

Participarea la conferinta Travel Bloggers Unite Porto mi-a fost facilitata de cei de la Paravion.ro care mi-au asigurat transportul si cazarea si carora le multumesc

Imagini Porto

Unde sa ne plimbam prin Porto: Pe malul Douro

Porniti de aici, de pe malul lui Douro

Ce sa faci in Porto: croaziera pe Douro

De unde puteti lua o croaziera de 45 – 50 minute la zece euro (plus un voucher de intrare la o crama de vin de Porto)

De facut in Porto: croaziera pe Douro

Asa ca, hop, pe barca !

Imagini Portugalia: podul Luis din Porto

Asta e unul din spectaculoasele poduri de peste Douro… podul Luis I, emblema de necontestat a orasului

Saritori in apa Porto

Din care se arunca tinerimea macho a orasului

Obiective turistice Portugalia: centru vechi Porto

Din barca, poti admira si centrul vechi, catarat pe dealuri

Promenada pe malul raului Douro

Inapoi, pe malul raului

Fete goale sarind in apa

Unde descopar ca saritul in Douro este cu adevarat o pasiune !

Obiective turistice Porto: cartierul Gaia

Trec raul, in cartierul Gaia, plin de crame cu vin de Porto

Obiective turistice Porto: crama Sandeman din Porto

Eu am ales sa vizitez crama Sandeman

Ghida de la crama de vin Porto Sandeman

cu o ghidusa imbracata in Sandeman

Degustare vin de Porto

Si cu o degustare la final … sa fie alb, sa fie rosu ? Hai sa fie amandoua !

Obiective turistice Porto: teleferic

E musai sa iei telefericul pentru a urca la etajul 1

Obiective turistice Porto: podul Luis

pentru o panorama exceptionala

Obiective turistice Porto: vechiul Porto

si a orasului

Obiective turistice Porto: Se, catedrala din Porto

Ce mai merita vizitat in Porto ? Catedrala Se

Obiective turistice Porto: Bursa

Palatul Bursei

Stema Romaniei in Porto

pe peretii careia s-ar putea sa figureze si Romania (sau Principatele Unite)

Obiective turistice Porto:  bursa

cu un patio acoperit

Piata centrala Porto transformata in discoteca

Fosta piata din Centru

Obiective turistice Porto: azulejos in gara

Gara, superb ornata cu azulejos

McDonald's Porto

Iar in Porto, pana si McDonald’s este un monument arhitectonic 🙂

Obiective turistice Porto: libraria Lello

Si mai ales, libraria Lello cu fatada neo-gotica

Obiective turistice Porto: libraria Lello

si cu interiorul de Harry Potter

Obiective turistice Porto: biserica cu azulejos

O biserica cu azulejos

Obiective turistice Porto: cartiere sarace Porto

Dar Porto nu inseamna doar palate si biserici, ci si cartiere sarace in plin centru, care au farmecul lor

Unde sa mananci ieftin in Porto

sau restaurantele din aceste zone unde dai cativa euro pe un pranz

Comentarii

  • Lady Shoes spune:

    Superb. Deja fac planuri cu colega pentru vizitare.

  • Ioana spune:

    Intotdeauna mi-am dorit sa vizitez acest oras. Cred ca este superb si in extra-sezon. Si parca mi-as dori sa zabovesc mai mult pe stradutele alea… nu doar cateva zile, intr-o vacanta. Insa daca as face o astfel de alegere, tot spre Lisabona m-as indrepta…

  • […] luna, am vizitat la Porto un loc care pare foarte asemanator  – crama Sandeman, unde se produce vinul de Porto ! Ei bine, da, am avut o experienta similara, care pare trasa la indigo. Vinul de Madeira este […]

  • adi4an spune:

    Subscriu faptului ca este un oras deosebit. Mi-a placut foarte mult. Atmosfera, preturile bune, colinele, raul, oceanul fac din Porto un loc in care as dori sa-l mai revad. Fiica-mea e o norocoasa ca e studenta acolo. Am vizitat si noi o crama mai mica. Vasconcellos, din criza de timp, pentru care am platit 5 euro turul. Mi-a placut foarte mult. Fiica-mea care anterior vizitase si alte crame mai renumite, cum ar fi Kopke, Sandeman sau Taylor a concluzionat ca aici a inteles mai multe despre vinul de Porto. Am degustat la sfarsit 3 feluri de vin. La cerere puteai sa gusti extra si o mostra vache de 20 de ani. Ghidul. Profesionist .

  • MLADIN AUREL spune:

    urmeaza sa plec in sptembrie la Lisbao,si voi trece 2 zile prin Porto.articolul tau bine documentat i-mi demonstreaza ca nu am facut o alegere gresita.cand ma intorc,voi scrie si eu despre impresiile mele.Multumesc pt. informatii!

  • MLADIN AUREL spune:

    Daca apar informatii noi,te rog sa ma anunti!Calatorii frumoase si placute.Cine calatoreste traieste de 2 ori.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest