De-a lungul anilor, de destule ori am avut perioade de tranzit aeroportuare lungi. Unii le urasc, dar nu prea stiu de ce… Intr-adevar, daca ai vreo doua ore la dispozitie nu poti iesi din aeroport si sa faci ceva interesant. Dar, daca ai vreo 6, 7, 8 sau mai multe ore, e mare pacat sa nu le fructifici… de fapt, au fost cazuri in care am ales tranzit lung pentru a putea sa ies in oras… De-a lungul timpului, am vazut orase precum Paris, Inchon (Coreea de Sud), Istanbul, Lisabona, Amsterdam, Viena sau München. Evident, nu pot zice ca le-am vizitat pe indelete, dar in fiecare am petrecut niste ore admirabile… Si, vorba aia, erau incluse in pret… in pretul biletului de avion…
Incepand de azi, ma gandesc sa lansez o serie de articole intitulate “tranzit in…”. Scopul ar fi sa va dea niste informatii cu privire la cum sa ajungeti in oras si ce ati putea face pe acolo. Si pentru ca tocmai am venit din Lisabona, un oras care imi place mai mult de fiecare data cand ajung pe acolo, m-am gandit sa va povestesc despre Lisabona.
Deci, in primul rand, aveti posibilitatea unui tranzit in caz ca zburati cu compania portugheza TAP care are hubul in Lisabona. TAP are numeroase zboruri spre Africa si America (mai ales in Brazilia), de multe ori avand tranzituri destul de lungute… dar nicio problema, Lisabona va asteapta.
Cum se ajunge in oras
Lisabona este una dintre putinele capitale europene care are aeroportul aproape in oras. De altfel, la aterizare, veti survola orasul la joasa inaltime inainte ca avionul sa puna rotile pe pista de aterizare. Nici aeroportul nu este ingrozitor de mare, deci ma astept ca in circa 15-20 de minute de cand ajungi in aeroport sa iesi din el… controlul la granita e rapid si, in plus, nu ai de asteptat bagajele, care sunt trimise direct la destinatia ta finala.
Cum se iese din aeroport, cauta metroul. Este mijlocul cel mai simplu de a ajunge in centru. Biletele se cumpara de la automate – pentru 0,50 euro, vei primi o cartel magnetica pe care o vei “umple” cu calatorii. O calatorie costa 1,40 euro si trebuie sa dureze maximum 1 ora (poti schimba cate metrouri, autobuze, tramvaie sau trenuri vrei).
Metroul trece pe la statia Oriente unde se afla unul dintre cele mai mari malluri din Lisabona – Vasco da Gama, iar langa se afla Oceanariumul, unul dintre cele mai mari din Europa. Daca vrei sa te duci in centru, vei schimba metroul in statia Alameda. Pentru centru, trebuie sa te dai jos la statia Baixa-Chiado.
Ce poti face intr-un tranzit
Principalele lucruri de vazut / facut in Lisabona sunt cumva grupate. Sunt vreo trei sau patru zone “mari” care merita sa fie vizitate. E putintel cam greu sa le “faci” pe toate, chiar si doua e putin dificil.
“Grupul” 1 – centrul orasului.
Da-te jos la statia de metro Baixa – Chiado. Baixa este cartierul “de jos”, construit la picioarele dealurilor dupa cutremurul catastrofal din 1755. Chiado este sus, pe deal, in Bairo Alto. As opina sa iesi in Baixa, sa arunci o privire pe stradutele comerciale unde poti gasi restaurante la preturi rezonabile (8 euro un pranz cu ciorba, un fel doi consistent si un pic de desert, nu este deloc rau!), dar, mai ales, du-te in monumental Praca do Comercio de pe malul fluviului Tejo. Acum o saptamana se lucra de zor la reconstruirea portii de intrare in piata pentru a avea un acces sus, pe poarta, la un moment dat. Nu stiu cat de harnici sunt portughezii intr-ale constructiilor, dar cred ca in curand vor da drumul la accesul pe poarta.
De aici, ia-o la pas spre Alfama, vechiul cartier al maurilor si evreilor (adica al necredinciosilor) din Lisabona. Vei trece pe langa Catedrala Se (nici macar pe interior nu e cine stie ce) si apoi, dupa cateva puncte de belvedere, urcati direct la castelul Sao Jorge, un castel de pe vremea maurilor. Castelul nu este o minune a arhitecturii, a avut totusi un rol militar, nu unul estetic (desi, de jos, arata foarte fain cu zidurile si turnurile crenelate desirandu-se peste coroana dealului), dar panorama de sus este de neuitat!
In caz ca aveti timp, coborati din nou in Baixa si luati imediat liftul construit acum vreo suta de ani, care va duce pe celalalt deal pe care este catarat cartierul Bairro Alto. Sa aveti biletul de metro incarcat cu destule calatorii pentru ca il puteti folosi, daca nu, veti plati automat un bilet care sa includa si accesul la punctul de panorama. Eu zic ca merita cu prisosinta sa dati vreo 3 euro in plus pentru o priveliste superba a Lisabonei!
Plimbati-va prin Bairo Alto, cartierul boem plin cu restaurante si magazine-boutique al Lisabonei, si nu uitati sa reveniti la aeroport. De la aeroport pana in centru faci in jur de 30-40 de minute.
Grupul 2 – Belem
Undeva de-a lungul fluviului Tejo, intr-un loc care acum ceva timp era “in afara orasului”, se afla zona Belem. Aici veti descoperi cele mai impresionante monumente din Lisabona. Portugalia a dat omenirii nu numai navigatori, poeti sau fotbalisti, ci si superbul stil arhitectonic “manuelin”, numit in cinstea unui rege portughez. Stilul manuelin combina goticul caruia ii cam trecuse timpul cu elemente marinaresti – odgoane, catarge si influente rasaritene, un stil care celebreaza Marile Descoperiri Geografice ale portughezilor de secol XV-XVI. In Lisabona existau numeroase cladiri construite in stil manuelin, dar multe au cazut prada cutremurului urmat de incendii si tsunami in fatidica zi 1 octombrie 1755. In schimb, in Belem a supravietuit magnifica manastire a Ieronimilor si turnul Belem. Viziteaza-le pe amandoua (biletul combinat e 10 euro, altfel, ar fi 7 euro – manastirea si 5 euro – turnul) si urca-te si in varful Monumentului Descoperitorilor (3 euro) pentru o panorama a intregii coaste a fluviului Tejo pana hat, la Atlantic.
Nu pleca insa din Belem inainte de a sta un pic la coada sa cumperi celebrele “pasteis de Belem”, niste prajituri tipice portugheze… de fapt, prajiturile se numesc “pasteis de Nata” si se gasesc cam prin toata Portugalia si fostele colonii, dar cele mai bune pasteis de nata se gasesc la o patiserie din Belem care de vreo 200 de ani coace aceste “Pasteis de Belem”. Costa cam 1 euro si ceva o bucata, dar cel mai bine este sa dai 6 euro pe un pachet de 6 pasteis.
Ca sa ajungi in Belem trebuie sa iei un tramvai din centrul orasului (sau trenul din gara Cais do Sodre). De la aeroport pana in Belem faci in jur de 1 ora.
Grupul 3 – Cascais si Estoril
Daca ai timp serios la dispozitie si daca ai mai fost la Lisabona, da o fuga pe coasta atlantica in oraselele Cascais si Estoril. Vei descoperi niste statiuni marine pitoresti si mai ales te vei putea plimba pe malul Atlanticului pe esplanade care leaga cele doua asezari. Nu pot spune ca vei gasi niste monumente deosebite, ci doar o zona pitoreasca. Iar daca se intampla sa ajungi pe aici vara, iti poti arunca incaltarile sa simti apa racoroasa a Atlanticului.
De la aeroport, ia metroul pana la Cais de Sodre, de unde iei trenul mai departe pana la Cascais. Iti trebuie cam o ora si jumatate din momentul in care iesi pe poarta aeroportului si pana debarci pe peronul garii Cascais.
Grupul 4 – Oceanarium
Ai vazut deja Lisabona, poate e si vreo ploaie urata. Opreste-te in zona Oriente… vei descoperi unul dintre cele mai mari Oceanariumuri ale lumii si cel mai mare din Europa (sau, cel putin, asta este ce spun ei, cei din Valencia nu sunt de acord). Cel mai mare sau cel mai ne-mare, este realmente interesant si merita sa fie vazut. In plus, de la aeroport pana la Oriente faci vreo 15-20 de minute.
Cam astea ar fi ideile de tranzit in Lisabona. Sper sa va fie de folos… si daca aveti sugestii, cu drag va astept la comentarii! Voi pe unde ati vizitat locuri in tranzit?
Imagini Lisabona
Aeroport Lisabona
Cam asa arata automatul de bilete. Pare complicat la prima vedere, dar nu e
Statia de metro de la aeroport
Tramvaiul retro din Lisabona, unul din simbolurile orasului
Praca do Comercio
Se, catedrala lisaboneza
Alfama
Lisabona, orasul panoramelor superbe
Castelul Sao Jorge, „coroana” orasului
Manastirea Jeronimos
Minunata curte interioara a manastirii
Monumentul Descoperitorilor
Ce vezi de pe acoperisul monumentului
Turnul Belem
In curtea interioara
Citadela Cascais
Vele in larg
Pe strazile din Cascais
Plaja din Estoril (poza e facuta din Cascais :))
Catre toti utilizatorii blogului. Rog a mi se indica un zbor de la Istanbul sau din alta parte spre Kathmandu in perioada septembrie/octombrie/noiembrie 2013 la cel mai mic pret. Ceva in jur de 400 euro.
cauta cu airarabia, au preturi bune
Air Arabia din Istanbul.
Minunat, util si plin de info ca toate postarile tale.
Pt mine e o adevarata bucurie ca inainte de a merge undeva sa citesc despre destinatia respectiva aici. Cum eu sunt mai incepatoare gasesc f multe detalii despre locurile ce urmeaza sa le vizitez.
Lisabona…un vis nu prea indepartat.
Abia astept povestile despre Malta! la mine e in plan deja.
Am vreo 7 ore intre avioane in Munchen pe 6 aprilie, asa ca un articol similar ar fi genial 🙂
La 7 ore, 2 ore le pierzi pe drum, cate 1h / sens, sunt doua S-bahn-uri ( S1 si S8 ) care te la sa la gara centrala. Trebuie sa te intorci cu 1,5-2h inainte se zbor sau cu 3 ore daca pleci spre USA/Israel – nu e de gluma, sunt constipati la maxim. Raman pentru centru orasului max. 3 ore de vizitat, la pas. Iei o harta moca si nu te departezi de centru, faci traseul de acasa.
http://www.mvv-muenchen.de/en/network-stations/network-maps/index.html
bunä. am uitat sä zic cä biletul de o zi pe care il incarci la statiile de metrou e valabil pe toate autobuzele in afarä de cele vopsite in alb care se duc la periferii sau ies din lisabona. la fel e valabil si pe tramvaie, deci, pe s-bahn.iei bilet de o zi si la urcare in tramvai sau autobuz incerci automatul ce scaneazä.dacä nu merge vei fi intr-unul fals pe care il poti pläti la sofer.nu va fi scump insä cartela de o zi ajutä in fiecare zi sä iti protejezi picioarele.pupici, gabi
Mi se pare mai mult decat fascinant faptul cum este pozitionat acest castel, ma face sa ma gandesc la o alta perspectiva decat cea banala.
Faptul ca castelul este pozitionat cel mai sus, ma face sa ma gandesc ca lasa senzatia de vrajit chiar ca imaginea lui este cread fix de amintirile celor ce traiesc in Lisabona.
Imi place foarte mult , Monumentul Descoperitorilor , este asa de sugestiv incat practic parca sunt gelos pe aceste perosnalitati ce s-au facut marcate in istoria lumii.
Multumesc pentru post, este mai mult decat placere sa vad un astfel de post.
[…] observat ca primul episod din seria “Tranzit in… “ dedicat tranzitului prin Lisabona a starnit comentarii pozitive, asa ca m-am gandit ca e o serie de interes. Si cum Gabi ma ruga sa […]
[…] saptamanile trecute, va dadeam niste informatii cu privire la tranzitul prin Lisabona si Munchen, m-am gandit ca de data asta sa va dau niste informatii si idei cum sa petreci un tranzit […]
[…] oportunitate excelenta sa vizitati superba Lisabona. Chiar am scris un articol dedicat ce sa faci in tranzit in Lisabona, si va asigur ca veti savura fiecare minut petrecut in capitala […]
eu am fost in lisabona de mai multe ori insä nu m-am simtit mai bine niciodatä ca intre decembrie2014 si ianuarie 2015.cartela de metrou nu se paote obtine decät dacä faci rost de viva viagem card ( este valabil un an de la cumpärare) de la automatul de bilete din sttiile de metrou care costä cum s-a mai si descris 0,50 euro.insä…un amänunt care nu l-a stiut cine a postat acest reportaj e cä faci o singurä datä o incärcare a cartelei tot la automat pentru o zi ( asta inseamnä de ex. de azi de la ora 10 pänä mäine la ora 10 ) si dai 12 euro iar dupä avceea se modificä pretul incepänd cu a doua zi de folosire a cartelei ; in fiecare altä zi de sedere in lisabona incarci doar 6 euro pentru cartela de o zi. automatul iti dä o chitantä care ar fi valabilä doar in cazul in care nu poti trece de bara care ti-ar da voie de trecere la metrou altfel nu ai de ce sä o pästrezi.penrtu mersul cu trenul ( comboios de portugal ) trebuie o altä cartelä de la automatul gärii tot pt. 50 centi care e valabilä un an insä o folosesti doar pentru mersul cu trenul.aratä identicä cu cealaltä doar cä pe verso scrie „comboios de portugal” pe cänd la cea de metrou cerso e alb deci, nu scrie nimicpenru fiecare cursä cu trenul trebuie sä cumperi asa zisul bilet insä toate drumurile au oun punct de pornire si asta se cheamä LISABONA.pentru cä lisabona nu are nici un centru statia de metrou si de trenuri ORIENTE este cea mai frecventatä pt cä este folositä ca garä centralä.vä doresc numai bine si dacä descoperiti ceva nou vä rog sä-mi ziceti si mie poständ aici pe paginä.pupici,gabi