Destinatia Eximtur a lunii aprilie: Praga

Obiective turistice Praga: Biserica Sf. Maria din Tyn

Nu stiu pe nimeni care sa nu se fi dus la Praga si sa nu fi venit vrajit de acolo. Poate or exista, dar singurul motiv pe care il pot gasi sa nu iti placa Praga e multimea uriasa de turisti care iau cu asalt orasul, in special vara… Dar, cum Praga are atatea locuri minunate, e greu sa nu gasesti un colt linistit, o zona pe care s-o savurezi, singur, in doi sau in gasca… Acum multi ani, ajungeam la sfarsit de aprilie in Praga si mi-am intarit convingerea formata la prima intalnire (care fusese de doar cateva ore) ca iubesc acest oras!

Cum spuneam, prinsesem o primavara destul de calduroasa, asa ca Praga inflorise, iarba era verde, iar pomii plini de flori. Ma dusesem la Praga in interes de serviciu, iar singura zi cu nori a fost ziua in care am avut sedinte… taman bine! Apoi, weekendul se cupla cu 1 Mai picat la tanc, asa ca am ramas mai multe zile in Orasul de Aur.

Pentru ce e faimoasa Praga? Pentru arhitectura, pentru bere si pentru fete. Ma rog, mai exista si alte atractii in capitala ceha (fara a fi o bucatarie celebra, nici mancarea ceha nu este de lepadat), dar orasul are trei magneti…

Pentru orice turist in Praga, punctul central este Piata Primariei Vechi – incercati sa-i pronuntati numele in ceha pentru un pic de yoga a limbi – Starometske Namesti. Piata este ampla si, oricat de multi turisti ar veni, nu poate fi arhiplina… este faimoasa pentru biserica aceea sura, Sf. Maria din Tyn, care se inalta amenintatoare din spatele unor cladiri vesele si multicolore, si pentru turnul Primariei Vechi. Pe zid, se afla un ceas multisecular care da ora exacta si in ziua de azi. Se numeste Orloj si atrage numerosi turisti la fiecare ora, la fix, cand statui de sfinti se pun in miscare intr-o defilare plina de sarm… o sa vedeti si doamna moarte miscandu-se, iar, dupa vreun minut si ceva, cocosul canta anuntand ca toate personajele vor lua o pauza de 58 de minute. Desi majoritatea turistilor se multumesc cu spectacolul, scarpinati-va de cateva coroane si urcati-va si in turn… pe langa ca o sa vedeti statuile mai de aproape, veti avea parte de o panorama excelenta a pietei si a orasului.

Al doilea loc de neratat este palatul emblematic – Hrad. Oricine s-ar fi stabilit aici, la cotul Vltavei, ar fi ales acel deal ca resedinta regala, imperiala, de sef de trib, orice… Si cum Praga a fost si resedinta regala si imperiala, dealul gazduieste un palat imens si Catedrala Sf. Vit, principalul lacas religios al orasului. Nu fiti lenesi, urcati-va pe deal atat ziua, cat si noaptea… veti avea parte de o atmosfera extrem de diferita si o panorama remarcabila… La intrarea in palat, va puteti fotografia cu doua garzi ale Palatului, care stau nemiscate in ciuda strambaturilor turistilor, si apoi veti putea intra in curtea interioara, atrasi de fatada magnifica a catedralei.

Daca sunteti clujeni sau ati vizitat Clujul in extenso, veti descoperi o statuie familiara… veti remarca statuia Sfantului Gheorghe ucigand Dragonul, o statuie faurita de maestrii clujeni Gheorghe si Martin. Statuia a fost sculptata in 1373 si instalata in curtea palatului Hradcany (ma rog, a mai fost mutata dintr-o curte intr-alta sa nu se plictiseasca :)), iar pe la inceputul secolului 20 a fost dezvelita si o copie la Cluj, orasul de bastina al sculptorilor. Ma rog, unii sustin ca originalul este la Cluj si copia la Praga, dar asta conteaza poate mai putin.

O zona poate mai putin vizitata, dar absolut fascinanta, este zona evreiasca. Cartierul se numeste Josefov, in amintirea imparatului Iosif al II-lea care a luat niste masuri proevreiesti, el se afla pe locul unde de-a lungul secolelor s-a aflat ghetoul. Ghetoul, care in zilele noastre inseamna cu totul altceva, in Evul Mediu insemna cartierul evreiesc care era inconjurat de ziduri groase cu porti de intrare care erau inchise in timpul noptii. De fapt, exista chiar si o legenda a unui om-robot Golem, creat de Rabi Lowi cam pe vremea lui Mihai Viteazul (care a si calatorit, de altfel, la Praga in 1600). Legenda spune ca evreii erau atunci tinta unor pogromuri, iar imparatul Rudolf hotarase sa-i expluzeze din oras. Asa ca Rabi Low, conducatorul comunitatii, a faurit un Golem din namolul de pe malul raului Vltava si i-a dat nastere prin vechi incantatii evreiesti. Se spune ca, la un moment dat, Golem a luat-o pe aratura, ucigand multi locuitori ai ghetoului, asa ca, printr-o minune, Rabi Lowi a reusit sa-l dezactiveze, iar corpul monstrului a fost ascuns intr-o sinagoga pentru a putea fi reinvitat in momente de cumpana. Momentele de cumpana au venit, mai ales dupa 1939, cand Praga a fost ocupata de nazisti, iar populatia evreiasca ucisa sau deportata, dar Golemul nu a mai sarit in apararea evreimii… desi o legenda spune ca un ofiter german care a intrat in depozitul sinagogii ar fi fost ucis… Actualmente, depozitul Golemului este inchis, nimeni nu intra, dar o echipa de televiziune a fost acolo in 1984 si nu a gasit nicio urma… Dar legendele sunt intotdeauna frumoase…

Daca ajungeti la Praga, incercati sa va rezervati cateva zile si pentru a iesi din Praga. Stiu, Praga te atrage rau, are pacatul ca pune in penumbra restul tarii unde poti gasi niste lucruri magnifice.

De exemplu, puteti sa va duceti la Plzen, unde s-a nascut berea tip Pils si unde puteti vizita fabrica si muzeul celebrei Pilsner Urquell. Sa nu credeti ca Plzen inseamna numai bere… Din pacate, nu am avut timp sa mai haladuiesc prin oras, am fost doar la fabrica, fiind intr-un tur, dar din fuga microbuzului am observat un centru vechi chiar placut.

Nu ratati sa va duceti la Kutna Hora, acolo unde magnetul principal este catedrala ornata cu oase de calugari, dar daca te duci pentru aceasta atractie destul de celebra, vei fi bucuros sa descoperi un oras linistit, un oras istoric, cu cladiri, palate si catedrale si, mai ales, cu panorame splendide.

Si daca considerati ca Praga este un loc care sa va atraga anul acesta, aruncati o privire si pe ofertele Eximtur. Puteti gasi tot soiul de oferte de la hoteluri pana la circuite. Si ca veni vorba de Eximtur. De azi si pana pe 30 aprilie, Eximtur face cinste de ziua lor. In caz ca va cumparati o excursie, cazare, bilet de avion, pachet turistic, primiti un voucher si un cadou pentru vacanta. Aruncati o privire aici.

 Imagini – Praga

Obiective turistice Praga: Piata Primariei Vechi

In Piata Primariei Vechi

Obiective turistice Praga: Turnul Primariei Vechi

Turnul cu faimosul ceas 🙂

Obiective turistice Praga:  Biserica Sf. Maria din Tyn

Biserica Sf. Maria din Tyn

Obiective turistice Praga:  Podul Carol

Amurg pe podul Carol

Obiective turistice Praga:  Podul Carol Praga

Tot pe pod

Obiective turistice Praga:  Castelul Hradcany

Palatul Hradcany

Obiective turistice Praga: Catedrala Sf. Vit

Catedrala Sf. Vit

Obiective turistice Praga:  Ulita de aur

Ulita de aur cand nu se mai inghesuie turistii

Eximtur-logo

Comentarii

  • Si pe mine m-a vrajit Praga si vizitasem Viena cu cateva zile inainte! Am stat doua saptamani in Cehia, dar am revenit de doua ori in Praga si sper sa ajung iar in acest oras superb! Din Piata Primariei Vechi ajungi in cateva minute la doua-trei muzee inedite (Muzeul Ciocolatei, Muzeul Sexului si Muzeul Instrumentelor de Tortura), iar daca ai ajuns la Castel poti vizita Muzeul Papusilor, o nebunie pentru copii. Praga ascunde multe minunatii, e boema, e incitanta, e fascinanta!

  • Ischerdo spune:

    Intradevar Praga este un oras magnific te vrajeste cu siguranta insa daca ar fi putin mai linistit turisti mai putini ar fi mult mai magic .

  • Pragheza_Gotica spune:

    Aceasta recenzie contine anumite incorectitudini.

    Nu exista Piata Primariei Vechi, ci Piata Orasului Vechi. Stare Mesto inseamna Oras Vechi, iar Staromestske Namesti Piata Orasului Vechi. Exista din secolul X, pe cand Primaria a inceput sa fie asamblata in secolul XIV. O mica diferenta de cateva secole.

    Nu exista Sf. Maria din Tyn ci Catedrala Maicii Domnului din fata Tynului, in ceha Chrám Matky Boží Před Týnem. Tynul (sau Ungelt) este imprejuirea din spatele bisericii, un caravanserai unde se vamuiau marfurile pe vremea domniei lui Ioan de Luxemburg, tatal lui Carol al IV-lea. Catedrala nu se afla in interiorul Tynului ci in fata lui cum privesti dinspre Staromestske Namesti.

    Si ca sa punem motul pe tort, Kostnice – sau Osuarul din Kutna Hora – este decorat cu oase apartinand victimelor ciumei, 40.000 mai exact. Nu ar fi strans niciodata atatia calugari. Serios, nu stiu de unde le scoateti.

  • Petruș Lungu spune:

    Cezar, care a fost bugetul tău pentru ce ai făcut pe acolo? Vizite, masă, băuturi, transport etc.?

    • Imperator spune:

      In functie de sezon, gasesti un hotel rezonabil la 70 – 80 euro dubla, masa + bauturi as zice ca nu mai mult de 40 – 50 euro pe zi (daca bei bere si nu vin :), transport, daca stai in centru nu ai nevoie ca se merge pe jos. Despre vizite, nu sunt ingrozitor de scumpe, din nou, depinde de cate lucruri faci.
      Intrarea la Hrad (short visit) este 250 coroane (10 euro), toate siturile evreiesti din Ghetto – 480 coroane (18 euro), Vechea Primarie (cu tot cu turn pentru panorama) – 140 coroane (5 euro)

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest