Triunghiul de Aur al Indiei – Delhi, Agra, Jaipur

Obiective turistice India: Taj Mahal

Uneori cei care se ocupa de marketing turistic au idei bune… una dintre ele a fost sa denumeasca cele trei orase din nordul Indiei – “Triunghiul de aur al Indiei” – Delhi, Agra si Jaipur… Iar milioane de vizitatori au urmat acest triunghi cu religiozitate… agentii de turism au facut pachete, caile ferate indiene au multiplicat trenurile, iar hotelurile si pensiunile din Delhi au inceput sa vanda “Golden Triangle Tours”! De altfel, nu e un lucru rau… in ultima instanta, exista destui vizitatori care nu au foarte mult timp la dispozitie si poate vor sa iasa din haosul din Delhi. Si jur ca au ce vedea in Agra si Jaipur.

Nu am mai fost demult in Delhi, dar, pe vremuri, distractia incepea inca de la aeroport. Ma rog, aeroportul Indira Gandhi era o experienta greu de povestit… cu acele neoane chioare, cu mii de insi cu basmale in cap, ingroziti de cele trei grade de afara si ceata, cu politistii burduhanosi care pareau putin alfabetizati si cu sutele de caratori de bagaje care roiau in jurul benzilor de bagaje doar-doar le pica un bagaj, iti gaseste vreun taximetrist care te va duce la un hotel si, astfel, impuscand vreo rupie. Ei bine, nu am investit chiar de la un bun inceput in economia locala, asa ca mi-am luat rucsacul in spate si am plecat vitejeste spre iesire.

Personal, imi place sa am rezervari unde ma duc. Nu am chef sa bantui dupa hoteluri si pensiuni, sa pierd timpul. Si mai ales cand aterizezi in Delhi, la 4 dimineata, dupa o noapte relativ dormita, parca n-ai vrea sa cauti vreun loc unde sa pui capul in Paharganj, celebrul bazar din Delhi, locul unde se strang in general backpackerii… Asa ca am gasit un hotel care parea OK, judecand dupa Lonely Planet (5 dolari camera cu baie, balcon, aer conditionat, “clean and helpful employees, few steps away from the Railway Station”), le-am dat un telefon (in 2004, mai greu cu netul prin India, nici pe la noi nu prea era pe toate gardurile), am facut o rezervare. Au insistat sa imi trimita “transport” sa ma ia de la aeroport si am zis… de ce nu.

Ies in aeroport… primul val… Baieti cuminti, imbracati in haine care mai de care… de la cele internationale de bell boys, la baieti imbracati in pseudo-maharajahi cu placute in mana – Hilton, Taj Hotels, Hyatt… ce sa mai zic, lumea buna. Asteptau linistiti si zambareti… in spatele lor, se auzea un vuiet ca de furtuna.

Ei bine, cum ajungeam la valul doi, ziceai ca ai intrat in mijlocul unor fani de trupe rock de anii ’70… cu hartii scrise schiop, cu nume de hoteluri gen “Bes Impirial Palce” si ceva similar erau cei veniti sa ia pasagerii de la hotelurile ieftine… hop si pe al meu. Pun mana pe el, imi ia rucsacul mic si ne napustim in mijlocul multimii dezlantuite de la valul 3… cei care au venit sa “pescuiasca” vreun turist venit fara rezervare… Scene similare nu am trait decat la aeroportul din Kathmandu vreo doua saptamani mai tarziu si la concertul lui Michael Jackson din Bucuresti… dar cum eram cu un cap peste toti, reusesc sa trec in forta, ajungand la tuk-tukul in care voi ingheta tun cele cateva zeci de kilometri de la aeroport pana in Paharganj.

Ei, intre timp, lucrurile s-au schimbat. Desi nu am mai fost in Delhi de ani de zile, stiu ca noul aeroport Indira Gandhi arata destul de modern si, desi probabil iesirea e haotica, in mod cert nu mai este nebunia de acum cativa ani… dar care avea parfumul ei putin aventurier.

Ce poti face in Delhi? Pai poti face multe. Delhi a fost capitala Indiei de pe vremea Marilor Moguli, asa ca orasul are acum circa 21 de milioane de locuitori (cu tot cu suburbii, dar cine poate tine o statistica precisa a populatiei in India?)… Delhi e format din numeroase suburbii, dar, ca turist, probabil ca vei ajunge doar prin Old Delhi, New Delhi si, eventual, in suburbia cool – Gurgaon, un soi de Pipera a orasului Delhi.

Pentru o mostra din “Real old India”, nu rata sa vizitezi bazarul din Paharganj. Da, este un muzeu al jegului, dar ai pierde foarte mult daca nu ai trece pe aici… Ca monumente, nu rata Fortul Rosu, fostul palat imperial unde, pentru a intelege mai bine ce vezi, angajeaza-I pe vreunul dintre ghizii care asteapta cu speranta vreun turist doritor de istorie… Nu foarte departe de Red Fort, se afla Jama Masjid Mosque – Moscheea de Vineri, cea mai mare moschee din orasul care timp de secole a gazduit unul dintre cele mai fastuoase state musulmane din istorie… deci va dati seama ca nu este o moschee de colo si merita sa iti dai jos papucii si sa o iei descult sau desculta, lipa-lipa, prin curtea moscheii… nu e foarte curat, dar asta e…

New Delhi este zona imperiala, recenta… imensul arc de triumph India Gate, palatul prezidential (nu se viziteaza decat daca te invita presedintele) si imensele emporiumuri cu tot soiul de suvenire. Cand ma plimbam prin New Delhi, am descoperit un sofer de ricsa chiar cinstit… Omul mi-a spus-o verde in fata “Daca vrei sa te duc gratis in Paharganj, trebuie sa trecem pe la un emporium. Ei ma vor plati pe mine, dar tu sa nu cumperi nimic ca e foarte scump acolo”. Si, intr-adevar, cu greu am rezistat la adevaratul cantec al sirenelor – e greu sa rezisti la o prezentare de vanzari a unui Indian… trebuie sa te legi de catarg precum Ulise :).

Agra… Probabil, unul dintre monumentele cele mai fotografiate si mai admirate din lume este Taj Mahalul. In ciuda credintei multora, Taj Mahal nu se afla in Delhi sau in alt oras mai procopsit, ci in orasu Agra, aflat la vreo 200 km sud de Delhi. Agra este posibil cel mai urat si mai murdar oras pe care l-am vizitat vreodata. Este de nedescris… in schimb, gazduieste posibil cea mai frumoasa cladire construita de mana omului…

Du-te la Taj Mahal si incearca sa stai cat mai mult… in functie de momentul zilei, culoarea marmurei se schimba in mod magic. Am ajuns undeva pe la inceputul dupa-amiezii, era soare, e drept si un pic de ceata, dar monumentul era alb, alb pur. Apoi, cum soarele cobora spre apus, marmura a devenit galbena, apoi rosiatica si apoi, dupa ce soarele a coborat sub nivelul cladirilor din jur, albastra… In jurul monumentului se afla o gradina destul de mare ca sa te poti ascunde cand ai chef de mareea de turisti indieni care iau monumentul cu asalt.

In Agra merita sa treci si pe la Fortul Rosu, varianta locala a palatului imperial. Daca iei si aici un ghid, o sa vezi unde statea imparatul Shah Jahan pentru a urmari constructia Taj Mahalului si unde seria de Mari Moguli isi inchideau nevestele sau concubinele care se certau sau se bateau intre ele.

Jaipur este, de obicei, ultimul stop din celebrul triunghi de aur al Indiei, dar in mod evident nu este si cel din urma oras! Jaipur a fost unul dintre acele “princely states” – stat condus de un maharajah cvasi-independent… Maharajahul din Jaipur a reusit sa reziste atacului musulmanilor Marilor Moguli si si-a pastrat o oarecare independenta si in timpul Rajului britanic, dizolvandu-si statul abia in 1948, la independenta Indiei.

Jaipur este “orasul roz” pentru ca tot centrul este vopsit in roz. Traditia vine din secolul 19, cand printul mostenitor al coroanei britanice a dat o tura prin Jaipur si, in semn de sarbatoare, maharajahul a decis ca tot orasul sa fie vopsit in roz. Locuitorilor le-a placut, asa ca a ramas vopsit in roz pana in ziua de azi. Ca orice maharajah care se respecta, familia domnitoare din Jaipur a decis sa construiasca doua palate imense.. unul este cel din centrul orasului, frumosul City Palace, si altul este impresionantul Amber Fort, o cetate cu scop militar care, la un moment dat, i-a oprit pe musulmani din inaintare si care ulterior a devenit o a doua resedinta.

Daca ajungeti prin centru, nu ratati sa vedeti Palatul Vanturilor, faimosul Hawa Mahal, a carui fatada este de neuitat (ma rog, interiorul poti sa-l uiti usor, dar fatada este incredibila!). Nu ratati Jaintar Mantal, observatorul astronomic (in indiana inseamna “instrument de calculare”). A fost construit de maharajahul Jai Singh, candva pe la 1734, intr-o vreme cand mogulii nu mai atacau si principii din Jaipur se puteau ocupa si de altele J…. Jai Singh a fost un pasionat de astronomie si a construit un adevarat complex pentru a previziona eclipse, sa faca observatii astronomice si, aparent, sa anunte inceputul musonului (pentru omul de rand, mai important era sa stie ca vine musonul si ii uda recolta, decat sa stie in ce directie a luat-o Jupiter, dar pe maharajah il interesa mai ales Jupiter :)). Am avut un ghid foarte cunoscator, dar putin peste nivelul meu de cunostinte de baza, asa ca nu am inteles chiar foarte multe :). Noroc cu Lonely Planet!

Cum ziceam, perla Jaipurului nu e in orasul propriu-zis, ci pe langa… este Amber Fort. Construit ca un cuib de vulturi pe un deal abrupt la capatul unei trecatori, Amber Fort a rezistat atacurilor in forta ale mogulilor… se vede ca este mai putin artistic decat palatul din centru, dar si asa, mai ales in perioada de dupa atacurile mogule, Amber Fort a fost imbogatit cu camere unde dantelaria fina a ferestrelor rivalizeaza cu cea a palatelor din Rajastan…

Marea majoritate a turistilor urcau dealul calare pe elefant. E bine sa faceti asta, nu neaparat ca ar fi o experienta extraordinara (mergi cam 10 minute), dar pentru ca e putin neplacut sa te strecori printre picioarele elefantilor producatori de foarte multa balega :).

Cum spuneam, nu am mai fost de ani de zile in Triunghiul de Aur. A fost o experienta unica si sper candva sa o repet.

 

Si daca tot am povestit despre Triunghiul de Aur, sa va mai dau un pont daca nu vreti sa va aventurati pe cont propriu (si inteleg de ce, nu e foarte usor de mers in India independent). J’Info Tours organizeaza tururi de cateva ori pe an in Triunghiul de Aur https://www.jinfotours.ro/detalii_india-goasi-triunghiul-de-aur.html , urmatorul incepand pe 3 mai si restul la toamna.

Imagini Triunghiul de Aur – Delhi, Agra, Jaipur

Obiective turistice India: Red Fort Delhi

Red Fort – Delhi

Obiective turistice India: Red Fort - Delhi

Red Fort – Delhi

Obiective turistice India: Taj Mahal

Agra – Taj Mahal

Obiective turistice India: Palatul maharajahului din Jaipur

City Palace – Jaipur

Obiective turistice India: Palatul Vanturilor din Jaipur

Palatul Vanturilor

Obiective turistice India: elefanti la Amber Fort Jaipur

Parkingul de elefanti de la Amber Fort

Comentarii

  • me spune:

    Foarte buna descriere. Am facut traseul mai putin Jaipur si ma gandeam ca o sa descrii numai partea frumoasa. Sunt si riscuri, e si multa dezordine, mizerie. Daca as fi fata nu as merge acolo neinsotita de un grup mai mare, adica cel putin patru persoane.

    Apoi trebuie sa stii ce faci, sa ai un plan principal si unul de rezerva. De exemplu eu citisem ca pot sa chem taxi de la aeroportul din Delhi pentru a merge la gara sa iau trenul spre Agra. Ei bine tipul din aeroport care chema taxiuri nu a vrut sa cheme taxi si m-a trimis la un autobuz care ajungea la gara mult prea tarziu. Coboara din el pe traseu, cauta taxi, lumea nu prea vorbeste engleza etc. Gara din Delhi mi-a dat impresia ca sunt in timpul celui de-al doilea razboi mondial. In tren la clasa generic, adica cu oamenii obisnuiti, trebuie sa te lupti sa intri in vagon claie peste gramada si poti sta exact unde stau bagajele in trenurile noastre.

    Taj Mahal-ul este intr-adevar foarte frumos si pentru mine a meritat dar una peste alta eu privesc excursia ca mini-armata mea.

  • coco$u spune:

    Imperatore,
    citesti gandurile?
    Tocmai am rezervat acum 3 zile bilete pe ruta Roma – Delhi, am gasit o ocazie faina cu Saudi Arabian Airlines in noiembrie la 371 euro.
    Cum am 5 zile de stat ,e exact itinerariul pe care mi l-am propus.
    Daca ajung luni lapranz si plecarea e sambata la pranz, cum ma sfatuiti sa-mi organizez turul Delhi-Agra-Jaipur?
    Orice sfat, mai ales al celor care au fost, e bine venit, multumesc

  • carmen dima spune:

    Eu am luat bilete pt Dubai de la Wizz si din cele 14 zile, voi sta 3 la Dubai si vreo 9 in India. M-am gandit ca de la Dubai sa iau un zbor spre Udaipur, de acolo voi incepe turul Rhajastanului terminand cu triunghiul de aur.De la Delhi voi zbura apoi spre Varanasi vreo 2 zile si voi trage o fuga si la templele iubirii. Apoi inapoi la Delhi spre Dubai. Dupa ce mi-am pus in cap ce vreau sa vizitez, am luat legatura cu o agentie de travel din India si le-am spus sa imi faca 3 variante de traseu -mi-au calculat un cost de 550 euro,/pers cazare cu mic dejun pt 9 nopti, masina la dispozitie,transferuri, tren, avioane interne si ghid insotitor, bazat pe un grup de 4 pers. Eu zic ca nu e rau, ce credeti??? Oricum astept sa vad in ce masura se vor dezvolta zborurile de pe noul aeroport din Dubai, poate prind ceva direct de acolo pt India, sa nu mai iau o viza la dus!!Daca aflati ceva, dati de stire!

  • Maria spune:

    Foarte frumoase poze, locuri, ganduri…. Si eu apreciez mult Triunghiul de aur, dar si alte orase ale Indiei, iinsa am o oarecare teama de a ajunge in acesta tara (curatenia, oamenii, etc.)…. dar poate la un moment dat o sa-mi fac curaj sa vizitez si India….

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest