Poate nu stiti, dar exista si bloggeri romani care traiesc pe alte meridiane. Asa, am ajuns sa o cunosc pe Monica, o romanca din New York care pana la urma s-a dovedit sa fie sora unui fost coleg de serviciu :). Si asa am ramas in legatura, urmarindu-ne blogurile fiecaruia. Ea blogareste in engleza, dar merita sa aruncati o privire pe Whimsical Tales of Travel & Lifestyle ! Ei bine, acum cateva saptamani, am primit o invitatie de la o agentie de turism din New York care organizeaza tururi culinare prin marea metropola americana in care traiesc practic reprezentanti din probabil toate popoarele lumii… asa ca sunt restaurante cu mancare specifica din toate tarile si regiunile lumii ! Cum nu prea am drum prin New York in perioada imediat urmatoare, m-am gandit sa o rog pe Monica sa se duca in tur cu cei de la Ahoy NY Food Tours si sa ne povesteasca despre acest tur. In caz ca va intereseaza gastronomia si ajungeti prin New York 🙂
Orasul care nu doarme niciodata, asa cum i se spune, este departe de a fi un simplu cliseu. New Yorkul, cu toata verva lui continua, este un furnicar ce nu pare a se linisti vreodata. Fie ca vii pentru prima oara, fie ca esti deja de-al locului, New Yorkul te intampina cu bratele deschise si te nauceste. Trecand peste atractiile turistice pe care majoritatea le viziteaza – Statuia Libertatii, Times Square, Empire State Building, Central Park si multe altele arhicunoscute – e cazul sa explorezi orasul intr-un mod aparte, de exemplu printr-o aventura culinara.
Cele mai interesante cartiere in acest domeniu sunt Mica Italie si Chinatown, din zona downtown a orasului, de unde a pornit istoria a ceea ce se numea odata Nieuw Amsterdam. Fondat de olandezi in 1625, ulterior acaparat de englezi si redenumit New York, insula Manhattan este locul unde milioane de imigranti au poposit in Lumea Noua, trecand prin celebra insula Ellis. Desi primii locuitori au fost olandezi si englezi (sa nu uitam, bineinteles, de bastinasii americani – native Americans), cei care au invadat, doua secole mai tarziu, zona care acum este downtown au fost irlandezii si italienii. Cu timpul insa, prospera Mica Italie s-a micsorat semnificativ ca urmare a extinderii masive a populatiei chineze.
Am pornit, asadar, cu cateva saptamani in urma, intr-unul din NYC Walking Food Tours, hotarata sa aflu mai multe detalii istorice si culturale despre acesta zona. Auzisem de Ahoy NY Food Tours de la mai multi prieteni ca este unul dintre cele mai reusite si, la propunerea lui Cezar de a merge in locul lui, am pornit dimineata cu stomacul gol, ca sa il umplu cu nenumarate degustari pe la italieni si chinezi.
Odata ce am inceput turul, mi-am dat seama ca, desi sunt o newyorkeza in toata puterea cuvantului, nu stiu destul de multe lucruri despre Little Italy si Chinatown. Am avut placerea sa petrec cateva ore cu ghida Alana Hoye – fondatoarea turului – pe care am intrebat-o vrute si nevrute. In decursul a trei ore, Alana ne-a condus prin magazine alimentare deschise de peste un secol si ne-a indicat cele mai ascunse localuri din zona, adevarate comori ale istoriei orasului.
Prima oprire a fost Alleva Diary, cunoscut drept cel mai longeviv magazin de branzeturi din America. Imediat ce am trecut pragul, un miros apetisant ne-a invaluit, ca si cum am fi fost pe undeva prin Italia, nicidecum pe taram american. Am fost serviti cu portii generoase de prosciutto di San Danielle si bucatele nesarate de mozzarella, si nu ne-am mai fi oprit din mancat. A devenit clar de ce Alleva este inca deschis dupa 100 de ani!
Nu departe pe aceeasi strada, am intrat la Di Palo’s Fine Foods; acolo am gustat doua feluri de branza mai sarata, Piave (din lapte de vaca) si Moliterno (din lapte de oaie). Di Palo m-a facut sa ma simt exact ca in Italia: de vorba cu vanzatorii si degustand indelung. Nu mai ramanea decat un pahar de vin alb ca sa ramanem chiar si cateva ore! Am plecat in cele din urma, nu inainte de a lua branza ramasa la pachet.
Urmatoarea oprire a fost pentru o pizza extraordinara, numita “Placinta bunicii”, la Grand Appetito. Deja dupa aceste trei degustari consistente, era cazul si de ceva desert. Ne-am lasat asadar indrumati de Alana catre Cofetaria Ferrara, unde am mancat faimosii cannoli, originari din Sicilia. Desertul nu este nici pe departe o pasiune a mea, insa acesti cannoli in miniatura, umpluti cu branza ricotta si chocolate chips mi-au placut nemaipomenit.
Fiind pe la jumatatea turului, eram deja satui. Am parasit Mica Italie, cu directia Chinatown. Am trecut pe langa piata chinezeasca, cu coloratele standuri cu fructe, legume si diverse sortimente de peste, si am oprit la Pongrsi, cel mai longeviv restaurant thailandez din New York City.
Turul a continuat cu o oprire culturala in Parcul Columbus. Daca cu o ora inainte ma simtisem exact ca in Italia, acum, cu siguranta, intrasem intr-o cu totul alta lume. Zeci, poate chiar sute de pensionari chinezi jucau carti pe bancile si mesele din parc sau ascultau traditionala opera chinezeasca. In timp ce ne-am delectat cu galuste de la Tasty Dumplings, nu am putut sa nu sesizez cat de asemanatoare erau atmosfera si privelistea cu cea din orice parc din China. Cu o populatie predominanta din Sichuan, Chinatown din New York este cea mai mare din SUA, cat si din emisfera de vest.
In secolul 19, in locul parcului se afla cartierul Celor Cinci Puncte, cel mai periculos ghetou de imigranti, atat de concentrat incat in locuintele zonei locuiau cate 14 persoane in cate trei camere minuscule. Lipsa de spatiu din case ii determina pe locuitori sa iasa in strada si, implicit, in unicul parc al zonei.
Spre sfarsitul turului ne-am indreptat spre zona originara a Chinatown, pe strada Pell. Una dintre stradutele laturalnice, Doyers, cunoscuta pentru nenumarate saloane de coafura, este nu numai bizar cotita, ci si controversata din cauza celebrului Unghi Sangeros, unde Gasca Tong a comis nenumarate crime pana in anii ‘30.
Pe Doyers am oprit la Nom Wah Tea Parlor, cel mai vechi restaurant Dim Sum din Chinatown. Aici am degustat originalul Egg Roll, care a marcat sfarsitul turului. In afara de faptul ca am plecat din Chinatown cu stomacul satisfacut din plin, ce mi-a placut cel mai mult a fost imbinarea placuta de elemente: istorie, cultura si mancaruri autentice intr-unul din cartierele cele mai dinamice din New York.
Ca sa cumparati bilete pentru tur, puteti rezerva in avans online pe zerve, pret $49, sau sunand la telefonul (212) 209-3370.
Imagini din turul Ahoy NY Food Tours
Ahoy New York – Food Tours gata de plecare
Alleva Diary
Canal Street
Cannolis
Opera chinezeasca in Columbus Park
Columbus Park
Di Palo Fine Foods
Doyers Street in Chinatown
Ferrara Bakery
Fructe de vanzare in Chinatown-ul newyorkez
Grandma’s pie
Branza italieneasca de la mama ei
Little Italy in Manhattan
Cafenele prin Little Italy
Original Egg Roll
Ceainaria Nom Wah
Pell Street
Restaurantul Prongsri
Dumplings
[mwi-product sku=”TA001,TA016,TSAKEYXXX” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]
Sper ca a mancat atat in cateva zile 🙂
Dana, din pacate, nu, toate in 3 h, insa dupa primele 3 deja capitulasem si luam doar cate o gura 🙂
nu stiu cand voi ajunge in fantasticul NY , dar cu siguranta atunci voi degusta minunatele dumplings-uri !