Care e cea mai frumoasa capitala din Europa Centrala ?

Europa Centrala: Palatul din Praga

Acum vreo luna, cineva m-a intrebat ce city break sa-i recomand. L-am intrebat mai intai ce metropole a vazut. Fusese in multe locuri “clasice” ale Europei Occidentale – Amsterdam, Londra, Paris, Barcelona, Roma, Venetia. Voia undeva mai aproape. I-am zis de Belgrad sau Sofia, dar n-a parut prea incantat. I-as fi recomandat Kievul cu cea mai mare caldura, dar, de cand nu mai exista zbor direct, parca e putin nu stiu cum sa te duci in city break la Kiev, schimband avionul la Praga sau München. Asa ca am inceput sa discutam de Europa Centrala – sunt destule zboruri directe, se zboara sub 2 ore si sunt niste orase care merita vazute. Evident, m-a pus sa fac un top (exact ce urasc sa fiu intrebat J), pana la urma l-am facut. Omul a ales sa mearga la Budapesta in cele din urma, dar cred ca topul Imperator – capitalele Europei Centrale ar fi de interes general… Asa ca m-am gandit sa-l transform intr-un articol 🙂.

Locul 1 – Praga

I se spune “Orasul de Aur”, nu prea stiu de ce, ca nu exista prea mult aur acolo, dar ce conteaza. Este un oras de poveste, cu un centru unde e o placere sa te pierzi. Am ajuns pentru prima oara la Praga in vara lui 1995. Mi-aduc aminte de arhitectura impresionanta, veche, imperiala, dar cladirile erau innegrite de decenii de miserupism. Dar, si asa, ulitele pline de atmosfera, podul cu statui, piata cu ceasul unde sfintii se plimba din ora in ora si mai ales impozantul palat Hrad care domina skyline-ul orasului, mai ales cand te plimbi pe malul Vltavei, m-au fermecat.

Evident, intre timp, Praga a fost impecabil restaurata, negre au ramas doar statuile de pe podul Carol, zona turistica zumzaie de berarii, restaurante, magazine de suvenire. In schimb, minunatele ulite cehesti s-au aglomerat pana peste poate cu turisti din toata lumea, iar in sezonul de varf, pe cele mai pitoresti strazi vei fi iritat de ambuteiaje… pietonale! Chiar si asa, continua sa imi placa Praga mult de tot si consider a fi cea mai frumoasa capitala central-europeana.

Ador  Piata Orasului Vechi cu cladirile ei albe, din spatele carora rasare, aproape amenintatoare, silueta intunecata a Bisericii Fecioarei din Tyn. Contrastul de culori este deliciul oricarui fotograf, iar panorama din turnul vechii Primarii este minunata. Cum ziceam, pe turnul vechii primarii se afla un ceas construit de mesterii praghezi cu sute de ani in urma. Ca si la noi, in Ardeal, la fix, un sobor de sfinti cu Sf. Petru in frunte (acesta are in mana o cheie) se plimba, in timp ce un schelet danseaza pana cand cocosul canta si sfintii se retrag in vagauna lor.

Pentru un pasionat de istorie, chiar daca va intereseaza sau nu iudaismul, fostul ghetou evreiesc este o experienta. De-a lungul secolelor, evreii au fost obligati sa locuiasca intr-o zona inchisa, inconjurata de ziduri, un loc in care fiecare metru patrat trebuia sa fie folosit din plin. Aceasta inghesuiala medievala nu mai este evidenta astazi dupa disparitia zidurilor, singurul loc care te face sa-ti imaginezi cum arata ghetoul cu sute de ani in urma este vechiul Cimitir evreiesc, cu pietrele lui funerare puse aproape una peste alta si cu legenda Golem, paznicul-robot al cartierului evreiesc.

Daca prinzi podul Carol la rasarit de soare, de preferinta toamna sau iarna, este o adevarata poezie. Nu e inghesuiala, poate cativa hipsteri care canta, inca nu au venit pictorii… Dar nici in timpul zilei podul nu trebuie ratat… pictori care isi expun operele (sau te picteaza in 5 minute), cantareti ad-hoc, o atmosfera relaxata, iar in departare, impozantul Hrad.

Imi place mult de tot drumul in urcare spre Hrad, trecand prin fata unor cladiri cu fatade impozante, incarcate, baroce, una dintre ele fiind Ambasada Romaniei la Praga. Iar apoi Ulita de Aur din vechea citadela, impozanta catedrala gotica Sf. Vit sau panorama intregului oras, cu spire si turnulete rasarind din padurea de cladiri, este unica… Oricati turisti ar lua cu asalt Praga, intotdeauna pot gasi un coltisor unde sa ma simt foarte bine.

Locul 2 – Budapesta

Aici, totul este scenografie, este arta extraordinara a display-ului. Stati pe esplanada Budapestei ziua si noaptea si veti fi vrajiti de cladirile care se revarsa pe dealurile Budei. In mod special, noaptea este incredibila, cu bastionul pescarilor, catedrala Matei Corvin, palatul Buda sau Citadela inundata de lumina reflectoarelor, parca zburand deasupra solului (de cand parcurile de sub palat sau catedrala sunt luminate a giorno, s-a mai pierdut din senzatia aceea ca Palatul Buda si Bastionul Pescarilor leviteaza.

Imi place sa ma plimb pe dealul cetatii unde am descoperit subteranele, dar si sa casc gura la arhitectura marilor cladiri construite aici… Iar panorama de noapte pe care am admirat-o intr-un aprilie friguros de pe Citadela imi va ramane intotdeauna intiparit in minte…

Imi place voiosia de pe Vaci utca, imi place marele bulevard Andrassi plin de verdeata, imi place Parlamentul. Dar poate locul meu favorit este zona Piata Eroilor – Parcul Orasului. Zona a fost amenajata cu ocazia sarbatoririi mileniului de la “descalecatul” ungurilor in Campia Panonica, eveniment sarbatorit cu ingrozitor de mult fast in 1895. Atunci a fost construit ansamblul de statui cu o coloana inalta, inalta, in varful careia se afla Arpad, liderul maghiarilor care i-a dus peste Carpatii Padurosi in campia roditoare a Dunarii, dar si amfiteatrul cu statui ale liderilor Ungariei, printre care s-au strecurat si niste principi ai Transilvaniei. In spate, se afla un complex de cladiri care atunci, la sfarsit de secol 19, au fost descrise ca fiind reprezentative pentru Ungaria. Acum, dupa magicul an 1918, marea majoritate a lor se afla in afara granitelor Ungariei (cred ca doar un singur monument se mai afla in Ungaria), in Romania fiind doua dintre acestea – Castelul Huniazilor de la Hunedoara si turnul de la Sighisoara… In plus, aici se afla statuia lui Anonymus, celebrul istoric al regelui Bela, cel care mentioneaza existent statelor romanesti din Ardeal. Ideea statuii mi se pare geniala – un tip scriind o carte, dar cu gluga peste cap care ii ascunde chipul – numele lui este Anonymus pentru ca nu si-a lasat numele posteritatii.

Si, nu in ultimul rand, nu pot sa nu mentionez ca imi place rau de tot gulasul :). Si asta spune totul!

 

Locul 3 – Zagreb

Pare ciudat, dar imi place Zagrebul mai mult decat Viena. Nu stiu de ce, stiu ca multi dintre voi preferati Viena, dar mie imi place mai mult capitala Croatiei. Stiu, nu are cine stie ce monument reprezentative (hai, sa zicem Catedrala, dar nu este ceva iesita din comun), dar nu stiu, atmosfera acestui oras m-a cucerit… Zagrebul nu este un oras unde trebuie sa alergi sa bifezi monumente si puncte de unde sa faci poze, este un oras prin care trebuie sa te plimbi, sa-l savurezi, sa-l patrunzi. Croatii sunt, probabil, europenii cel mai bine imbracati, chiar si in perioada grea a razboiului si in perioada imediat de dupa destramare, faceau orice efort financiar pentru a se imbraca cat mai bine si cu gust.

 

Locul 4 – Viena

Desi se afla pe locul 4, nu pot spune ca imi displace Viena, departe de mine acest gand, pur si simplu, exista alte orase mai frumoase. Viena a fost capitala unui Imperiu care a dominat Mittel Europa  timp de secole, iar toate bogatiile s-au strans acolo unde locuia imparatul. Centrul Vienei mi se pare insa cumva inghesuit si strazile nu au sarmul ulitelor pragheze, chiar daca inghesuiala mi s-a parut mai mica (si datorita faptului ca strazile centrale sunt mai largi… Ma rog, nici magazinele mari de tip mall nu prea ajuta, dar in fine).

Catedrala este frumoasa, dar din pacate inghesuita, si, cu toate ca sunt un mare fan al catararii in varful catedralelor, dupa ce m-am urcat in 1992, nu am mai repetat experienta, desi am mai fost de multe ori in capitala Austriei – pur si simplu, nu ai parte de nicio panorama.

Palatele imperiale sunt insa fabuloase si merita sa le vezi pe amandoua – atat pe cel din oras, Hofburgul, cat si pe cel din afara orasului – Schönbrunnul… Ma rog, in zilele noastre, Schönbrunnul nu mai e in afara orasului, intre timp Viena a crescut, asa ca orasul a inconjurat vechea resedinta imperiala “de la tara”.

Imi place insa sarabanda de cladiri de pe Ring. Aici a fost zidul de aparare a orasului care a rezistat asaltului otoman din 1683, dar care a fost demolat in secolul 19, cand devenise inutil si impiedica dezvoltarea orasului… Pe locul vechilor metereze au fost construite Primaria, Opera, Teatrul, Parlamentul si alte cladiri impresionante. Si nu stiu de ce, aici simt mai degraba maretia Vienei imperiale decat prin centrul mai lipsit de haz.

 

Locul 5 – Ljubljana

Am oscilat mult intre a plasa Ljubljana pe 4 si Viena pe 5, dar pana la urma am plasat Viena pe un loc mai sus. Desi imi place Ljubljana, desi prin anumite zone (exact sub citadela) seamana foarte mult cu Brasovul, este totusi un oras mic, iar zonele frumoase sunt destul de limitate.

Imi place insa panorama de sus, de la castel, si stradutele de la picioarele acestuia, dar cam atat… E un oras mic al unei tari care nu se da prea mult in stamba, o tara ai carei locuitori au fost porecliti hobiti… Nici lor nu le plac in mod deosebit marile orase, asa ca orice sloven adevarat alearga cat se poate de repede spre niste orizonturi mai verzi si cu mai putine constructii.

 

Locul 6 – Bratislava

Asta e, cineva trebuie sa ocupe si ultimul loc, dar asta nu inseamna ca Bratislava este un oras urat, dimpotriva. Are un centru vechi, condimentat de statuile haioase… un tip care iese din canalizare dezechilibrand un politist, un paparazzo pozand dupa un colt. Bratislava s-a aflat permanent in umbra Vienei care se afla la doar 60 km, asa ca nu s-a putut manifesta prea mult din punct de vedere architectonic. Nici relieful nu o ajuta, cum de exemplu este Budapesta, unde dealurile joaca un rol determinant in splendoarea orasului. Dar, din nou, daca sunteti prin zona, nu veti considera ca ati pierdut o zi ca ati vizitat Bratislava. Este un oras placut.

 

Stiu, unii ar adauga si Varsovia la aceasta lista a Europei Centrale. Din pacate, nu am prea vizitat-o. Am fost doar o singura data la Varsovia, cu treaba, si am vizitat-o exact 3 ore. Nu mi se pare corect sa o includ intr-un top personal, judecand dupa doar 3 ore de vizita, si acelea mai mult pe timp de noapte (in Budapesta, am fost de vreo 60 de ori :)). Asa ca nu voi include Varsovia in topul personal… si sper sa reusesc sa o vizitez la un moment dat mai pe indelete.

Acum, la final, as fi foarte curios sa aflu si clasamentul vostru. Care sunt cele mai frumoase capitale ale Europei Centrale din punctul vostru de vedere? Va astept punctul de vedere jos, la comentarii :).

Clasament capitale Europa Centrala

Europa Centrala: Piata Orasului Vechi Praga

Locul 1 – Praga

Europa Centrala: Statuia lui Jan Hus

Europa Centrala: Biserica Matei Corvin Budapesta

Locul 2 – Budapesta

Europa Centrala: Parlamentul Ungariei

Europa Centrala: Statuia banului Jelacic Zagreb

Locul 3 – Zagreb

Europa Centrala: Catedrala Zagreb

Europa Centrala: Hofburg

Locul 4 – Viena

Europa Centrala: Opera din Viena

Europa Centrala: Podul cu dragoni Ljubljana

Locul 5 – Ljubljana

Europa Centrala: Statuie paparazzo Bratislava

 Locul 6 – Bratislava

Categorii:
Austria · Cehia · Croatia · Slovacia · Slovenia · Ungaria

Comentarii

  • Luka spune:

    Foarte bun topul tau, insa as adauga cu siguranta Belgradul. Probabil ca ar fi undeva in jur de locul 5 si asta pentru atmosfera, pentru mancare, pentru rakija, pentru fetele frumoase, pentru barbatii frumosi.

  • Cu siguranta Praga este pe locul I, chiar in week-end am venit de acolo si cum spuneai si tu exista stradute unde se blocheaza traficul pietonal, pur si simplu mai bine de 10 minute am ramas pe loc fara a putea merge mai inainte sau inapoi. Se pare ca Praga este tot mai cautat iar tarifele la cazare sunt inca destul de mici fata de alte capitale.

  • Laura spune:

    Bun topul tau. Culmea, aproape identic si al meu. O singura modificare, pe locul 5 Belgrad. Inca n-am vazut Ljubljana, dar am timp.

  • Humbert spune:

    Parerea mea:
    1. Praga (fara concurenta)
    2. Viena
    3. Budapesta
    4. Belgrad (nu este cel mai frumos oras dar este plin de viata. Are acea atmosfera care le place si strainilor care viziteaza Bucurestiul. Mai putin turistic decat alte capitale, dar si mult mai autentic.)
    5. Zagreb
    6. Sofia
    6. Ljubljana (desi nu este urat, e doar un orasel. Merita vizitat in trecere dar nu un city break dedicat.)

    N-am fost la Bratislava sau Varsovia.

  • Muresan Felix spune:

    1. Praga
    2. Viena
    3. Budapesta
    4. Bratislava
    Restul urmeaza sa le vizitez.

  • dana spune:

    eu sunt fan Polonia. deci Varsovia ar fi primul meu gand. Daca e mai mult decat un city break ,atunci si restul tarii are f mult de oferit- Cracovia, Zakopane, Gdansk sunt doar cateva. Altfel , Ljubljana o fi doar un orasel, dar eu tarisoara mai frumoasa ca Slovenia inca n-am vazut( in Europa, dar macar pe aici m-am plimbat mult). Si se ajunge repede cam peste tot, autocarele sunt ieftine, ai ce vedea.

  • Lucian spune:

    1. Praga
    2. Viena
    3. Budapesta
    4. Varsovia
    5. Ljubljana

  • EU sergiu spune:

    Imperator , de curiozitate…Bucurestiul unde l-ai clasa, pe ce pozitie :)?

    • Imperator spune:

      Nu stiu… una e sa iti placa un oras in calitate de turist, si alta in calitate de locuitor al acestuia. Am un prieten care detesta sa locuiasca in Budapesta, dar din punct de vedere turistic, il considera „the best”

  • Maria spune:

    Imi place foarte mult si Praga, dar sincer orasul imperial Viena m-a cucerit mai mult…Asa ca:

    1. Viena
    2. Praga
    3. Berlin
    4. Cracovia
    5. Varsovia

  • Nad spune:

    Am vazut majoritatea oraselor mentionate de Cezar. Dupa mine topul ar fi:
    1. Vienna,
    2. Praga,
    3. Budapest,
    4. Zagreb
    5. Bratislava

  • Mihai spune:

    Imi pare rau, dar daca apare Viena in lista la mine e pe primul loc. Am vizitat-o de 5 ori pana acuma si sigur as mai gasi ceva de vazut nou. Asadar, pt capitalele vizitate de mine din zona:
    1) Viena
    2) Praga
    3) Budapesta
    4) Ljubljana – e cea mai mica dar pare mai renovata decat Zagreb
    5) Bratislava
    6) Zagreb
    Am exclus:
    Belgrad -> am traversat-o doar, blocuri comuniste gri cam pe tot parcursul
    Sofia -> traversata de 2-3 ori acu mai bine de 15 ani

  • niki spune:

    1. Praga
    2. Viena
    3. Budapesta
    4. Ljubliana
    5. Varsovia
    6.Zagreb
    7. Bratislava

    Ultimele 2 nu m-au dat pe spate, nu m-as intoarce acolo. Le-as schimba cu mare placere cu Salzburg sau Cracovia, chiar daca nu-s capitale.

  • Robert spune:

    1 Praga
    2 Budapesta
    3.Viena
    4.Zagreb.
    5.Ljubliana
    6.Varsovia
    7.Bratislava

    intre primele trei e grau sa faci o departajare neta din toate punctele de vedere. Praga este totusi cel mai autentic din punct de vedere arhitectural si in acelas timp cel mai „mistic” oras din lume. Budapesta si Viena, ca si multe alte capitale (mai ales Parisul) au suferit mult datorita repetatelor reconstruiri (fie din cazuza distrugerilor razboaielor, fie datorita dorintei de „modernizare” din partea regilor sau imparatilor”) Din punct de vedere strict al peisajului, prima ar fi Budapesta, dar din punct de vedere al valorilor culturale si al elegantei Viena surclaseaza Praga si Budapesta.

  • darius spune:

    Sarajevo de ce nu apare in top?

  • Stan Stefan spune:

    1.PRAGA
    2.Cracovia
    3.Budapesta
    4Viena
    5.Zagreb
    6.Ljubliana
    7.Belgrad
    8.Sofia

  • Maria spune:

    1. Viena
    2. Praga
    3. Zagreb
    4. Belgrad
    5. Budapesta
    6. Varsovia

  • 1. Viena şi Praga : e dificil să mă hotărăsc momentan
    2. Budapesta : frumos văzut de pe vapor mai ales.
    3. Bratislava : ar putea să surprindă.

  • Eugen spune:

    Imperator….am vazut multee capitale europene Europa cam toata sincer sa spun….topul meu arata in felul urmator…sa consideram o data topul capitalelor continetale si apoi in toata Europa
    Topul capitalelor continentale:
    1. Budapesta – pentru ca fost imperiu
    2. Bratislava – pentru ca panorama
    3.Viena – pentru ca in afar de Schonbourn, mult zgomot pentru nimic
    urmeaza sa merg la Praga si in alte orase curand.

    Topul capitalelor europene:
    1. Lisabona – pentru ca acolo se duce timpul sa maora
    2. Stockholm – pentru ca curatenie si pentru ca verde
    3. Budapesta – pentru ca arhitectura
    4. Amsterdam- pentru ca gura casca
    5. Londra – pentru ca …just because
    6. Roma – pentru ca istorie
    Nu se acorda nici mentiune petru Dublin pentru ca vreme nori si era sa ma siniuucid idn cauza depresiei

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest