City break la Amsterdam

Gara din Amsterdam

A venit, in sfarsit, caldura, in curand vine si vara, e o perioada foarte faina de plecat in calatorii. Daca aveti vacante mai lungi, puteti sa bateti lumea in lung si in lat, daca aveti zile mai putine, le puteti folosi la maximum in city breakuri mai scurte. Sa spun cinstit, si eu am avut parte de-a lungul vremii de multe, multe city breakuri, conectate cu calatoriile in interes de serviciu – de multe ori, aveam treaba pana vineri si stateam peste weekend, sau, chiar si daca intalnirile mele se terminau joi, imi luam o zi libera si iaca city breakul. Iar in Europa, unde sunt atat de multe orase faine, mai mari sau mai mici, nu e o problema sa gasesti ceva care sa va incante… Asa ca m-am gandit sa va povestesc ce e de vazut intr-unul din orasele care imi sunt mie foarte dragi – Amsterdam.

Amsterdamul este primul oras din strainatate in care am calcat vreodata. Am calcat, nu vizitat. Aterizasem la aeroportul Amsterdam–Schiphol si am luat trenul spre Amsterdam Centraal, de unde sa plecam mai departe spre Maastricht, orasul studentiei mele. Cum aveam 44 kg de bagaje, am fost mai atent sa iau trenul corect si nu am iesit nici macar in afara garii, ca in mod cert as fi pierdut urmatorul tren :). Cum iesi din gara, deodata iti apar canalele orasului, iar daca te intorci spre gara, cladirea centrala seamana extrem de mult cu Rijksmuseum, muzeul cel mai de fala al Olandei. In fine, la Amsterdam am ajuns cateva luni mai tarziu cu scopul de a obtine viza Frantei, dar de atunci m-am intors de multe ori… acolo unde lupul a mancat o oaie…

Ce e de vazut prin Amsterdam? Pai cred ca nu trebuie ratata o plimbare pe canalele care au adus orasului porecla de “Venezia Nordului” (ma rog, denumirea asta si-o disputa cu Brugges, dar si cu Stockholm, capitala Suediei). Poti s-o iei pe jos de-a lungul canalelor, sau cu un vaporas turistic pe care il poti lua imediat dupa ce iesi din gara – dupa ce traversezi, pe partea stanga spre biserica St. Niklaas, o sa vezi o adunatura de vaporase… si de acolo poti sa iei o cursa pe minunatele canale ale orasului.

Dar hai sa trec in revista principalele obiective turistice ale orasului.

Rijksmuseum Amsterdam este fara indoiala cel mai important muzeu al Olandei. Pentru cei interesati, intr-un curs-fulger de arta olandeza clasica, acesta este locul unde vei da peste Rembrandt & co. (alte muzee cu un numar semnificativ de opere olandeze si flamande sunt Muzeul Regal de Arta din Antwerp si… Ermitajul din St. Petersburg). Aici vei gasi insa si celebrul Auto-portret al lui Van Gogh, precum si alte obiecte, inclusiv costume exotice din indepartata Indonezie (fosta colonie olandeza).

Am pomenit de Van Gogh? Unii spun ca cel mai tare muzeu din Amsterdam este Muzeul Van Gogh, aflat la doi pasi de Rijksmuseum. Este un muzeu relativ nou, a fost deschis in 1973, pe cand Rijksmuseum 1.0 a fost deschis in 1800. Desi deschis in 1973, Van Gogh Museum a inceput sa-si eclipseze vecinul abia dupa anul 1999, cand o noua aripa foarte moderna a fost redeschisa. Muzeul a fost inchis cateva luni in 2012 si, desi inca se fac ceva lucrari de modernizare, nu va fie frica, este deschis :).

Desi cel mai mare muzeu este dedicat lui Van Gogh, amsterdamezii nu i-au ramas dator lui Rembrandt, unul dintre cei mai faimosi rezidenti ai orasului (nu s-a nascut aici, dar a trait si a murit aici, spre deosebire de Van Gogh care a preferat alte meleaguri straine). Cele mai faimoase lucrari ale lui Rembrandt sunt risipite prin numeroase muzee de-a lungul si latul planetei (cele mai mult sunt totusi in Rijksmuseum), asa ca Amsterdamul nu are un Muzeu Rembrandt reprezentativ pentru pictor, ci doar o casa memorial – Rembrandthuis unde se afla cateva schite ale marelui pictor.

Daca va pasioneaza istoria, nu va fie frica, Amsterdamul are si d-astea. Chiar si Madame Tussaud’s are o parte istorica in care recreeaza atmosfera Amsterdamului Epocii de Aur de acum mai bine de trei decenii. Pentru cei pasionati de evenimentele celui de-al Doilea Razboi Mondial, exista casa Annei Frank unde s-a aflat anexa secreta in care micuta evreica germana s-a ascuns pana cand a fost prinsa de Gestapo si trimisa intr-un lagar unde si a murit.

Nu foarte departe de casa Annei Frank, se afla Houseboat Museum, un muzeu unic. In Amsterdam, de-a lungul canalelor, exista numeroase case pe apa, unele, din cate stiu, continua sa fie locuite. Ei bine, puteti descoperi cum se traieste intr-o astfel de casa in acest muzeu unic.

Si pentru ca vorbeam de cetatenii de vaza ai Amsterdamului, acum nu stiu daca toata lumea il iubeste pe Rembrandt, in schimb, cred ca marea majoritate a vizitatorilor orasului iubesc in mod cert Heineken, celebra bere amsterdameza, acum produsa si vanduta la nivel mondial. In fabrica istorica situata in centrul Heinekenului, poti descoperi Heineken Experience, o experienta multimedia despre productia de bere, istoria Heineken si mai ales prezentul ei :).

Daca am cotit-o, incet-incet, spre alcool, apoi sa trecem si la alte pacate… Hai s-o spunem pe cea dreapta. Ce va trece prin minte prima oara cand va ganditi la Amsterdam? Probabil nu Van Gogh, ci mai degraba celebrul Cartier Rosu cu fete in chiloti in vitrine, gata de o partida de sex. Acum, numarul “utilizatorilor” este net mai mic decat cel al vizitatorilor, dar nu cred ca este acelasi lucru in cazul celor care trec de intrarea unui coffee shop. Ei bine, daca tot va povestesc despre partea culturala a Amsterdamului, sa nu credeti ca sexul sau drogurile nu au muzeul lor. Celebrul Sex Museum este fix pe bulevardul central care leaga gara de piata centrala Dam, evident, la doi pasi de Cartierul Rosu si nu, sa nu credeti ca este foarte pervers… dimpotriva, uneori este chiar distractiv. Sadicii vor fi desigur incantati sa descopere Torture Museum aflat si el destul de aproape, si daca nu degustati vreo tigara sau prajitura speciala, puteti afla totul din Hash, Marijuana and Hemp Museum (intrarea costa 9 euro pentru adulti, dar este gratuita pentru copii :))

Articolul de astazi nu vrea sa va enumere toate muzeele din Amsterdam. Sunt mai bine de 50, ci doar sa va dea o idee cu privire la cele mai populare. Evident, in afara de muzee, sunt multe alte lucruri de experimentat in Amsterdam pe langa o bere si o plimbare pe canale. As zice ca nu trebuie ratata Piata de Flori, langa care se afla unul dintre cele mai haioase magazine de suvenire pe care l-am vazut – Christmas Palace si este unul din putinele magazine din lume in care poti sa-ti cumperi cadouri de Craciun tot anul! In fata magazinului, se afla o tabla pe care cineva scrie zilnic cu creta “Mai sunt X zile pana la Craciun”! Ei bine, toata ideea asta cu Craciunul atrage masele de turisti ca un magnet, tinand cont ca pe strada aceea se afla o duzina si mai bine de magazine de suvenire… In spatele betelii si al Mosilor Craciuni, vei descoperi suvenire obisnuite – tricouri, cani, magneti, albume de poze etc. etc… Dar amuzat de ideea magazinului de Craciun tot timpul anului, vei intra si vei lua ceva…!

Restaurante, magazine cu preturi rezonabile (mai ales in perioadele de reduceri!), parcurile, dar si faptul ca este un oras prin care te poti plimba linistit cu bicicleta fac din Amsterdam unul dintre cele mai faine destinatii de city break de pe batranul continent.

 

Traveoropa Amsterdam.jpg

Cum ajungi in Amsterdam

KLM si Tarom sunt cele doua companii care leaga direct Bucurestiul de Amsterdam. Nu mai exista zboruri din alte aeroporturi romanesti spre Amsterdam, iar cea mai apropiata destinatie in care zboara vreun low-cost este Eindhoven. Daca destinatia ta finala este Amsterdam, de multe ori avionul low-cost pana la Eindhoven + autobuzul + trenul costa mai mult decat un zbor cu o companie clasica. Evident, nu pot decat sa va recomand sa verificati toate optiunile.

In plus, poti avea surpriza ca nu intotdeauna zborurile directe sa fie cele mai ieftine, poti gasi preturi mai bune la zboruri cu escala. Pentru a vedea cea mai buna oferta pe fiecare zi in parte (preturile si cele mai ieftine oferte difera de la o zi la alta), aruncati o privire pe Traveo. Site-ul mai are un feature dragut – se numeste “getaway”. Acolo iti treci perioada cand vrei sa mergi si bugetul de care dispui, iar site-ul iti configureaza cele mai bune oferte de bilet de avion in bugetul respectiv si in perioada aleasa (pana la o luna)

 

Unde sa stai in Amsterdam

Aici nu am vesti prea bune… Amsterdamul nu e o destinatie prea ieftina in ceea ce priveste cazarea. Dar daca o sa cauti cazare, incearca sa o cauti cat mai central pentru ca sa te poti fatai pe jos. Da, exista transport in comun – metroul este relativ limitat pentru ca e greu sa construiesti in subteran intr-un oras construit intr-o mocirla, exista o retea marisoara de tramvaie si autobuze, dar e totusi altceva daca stai in centru si ajungi pe jos acasa la orice ora. Taxiurile frig rau la buzunar.

 

City break Amsterdam

Pentru a-ti configura un city break complet si foarte repede, poti sa te uiti pe un singur site – pe Traveo. Aici poti gasi, in timp real, pretul complet de city break (zbor + hotel) combinand sute de hoteluri si zboruri. Arunca o privire pe pagina lor de Amsterdam, alegeti locul de unde vreti sa plecati si datele si veti gasi cele mai bune oferte pentru zbor + hotel.

Imagini Amsterdam

Gara din Amsterdam

Nu, nu e nici muzeu, nici palat, e gara Centraal din Amsterdam !

Vapoare de la iesirea din gara

Statia de vaporase 🙂

Canale Amsterdam

Canale, canelute

Canale Amsterdam

Cam asa arata Cartierul Rosu 🙂 Dintr-un unghi nepotrivit

Biciclete Amsterdam

Amsterdam – orasul bicicletelor !

 Amsterdam - Prinsengracht

Dam, piata centrala din Amsterdam

Dam, piata centrala

 Palatul Regal Amsterdam

Palatul Regal din Amsterdam

Bulevarde Amsterdam

Strada pietonala Amsterdam

Principala strada comerciala pietonala

 Piata de flori Amsterdam

Piata de flori

Lebede Amsterdam

Lebede Amsterdam pe canale

Vodka Museum Amsterdam

Ce v-am zis eu … Amsterdam e orasul muzeelor

Sex shop Amsterdam

 Dar si ai Cartierului rosu 🙂

Grafitti in cartierul rosu Amsterdam

Categorii:
Olanda

Comentarii

  • bog8IC spune:

    Salut
    Magazinul de suveniruri, „Christmas Palace”, nu este singurul de acest fel din lume. 🙂
    http://www.wohlfahrt.com/138-1-das_weihnachtsdorf – Rothenburg ob der Tauber, Germania

    Bogdan

  • sergium5 spune:

    Eu abia am revenit din Amsterdam si pot spune ca e minunat. De la Schiphol am luat autobusul direct Keukenhof – alt orasel ce nu trebuie ratat in aceasta perioada. Amsterdam – un oras unde intrarile la muzee nu sunt deloc ieftine dar care merita vazute.

    • biaggio spune:

      @sergium5, voiam sa intreb daca parcul Keukenhof mai este „inflorit”? sau s-au trecut florile acolo? vreau sa ajung acolo duminica 04.05. Multumesc

  • banatzanu' spune:

    off topic: In afara de magazinele deja consacrate din renumitul Rothenburg ob der Tauber, considerat de bavarezi „orasul craciunului”, (care de altfel merita o vizita chiar si pe timpul verii, in pofida faptului ca iarna este de vis, alaturi de alte orase cu centru vechi din Bavaria), mai pot adauga 2 magazine tematice de craciun vizitate recent:
    1. Boutique de Noël in Quebec City
    2. Christmas Store in Montreal

  • Gabi spune:

    Salut, a picat tocmai bine acest articol pentru ca ma gandeam si eu sa vizitez impreuna cu 2 amici Amsterdam, numai ca putin mai dezvoltat…cu ocazia aceasta, poate mai agreeaza cineva ideea si putem merge mai multi.
    Zbor cu Wizz-air spre Dortmund, luni pe 16 iunie si retur sambata, 21 iunie.
    De acolo, inchiriez masina de la Avis, Seat Leon/Similar sau Golf/Similar. Mai departe spre Amsterdam, vizitare 2-3 zile apoi continuam spre Brussel, 2-3 zile si pe acolo, dupa care ne indreptam spre Dortmund, cu oprire la Dusseldorf (vizitam orasul vreo 8 ore, pana cand avem avionul, am inteles ca e interesant)…predam masina in aeroport si hai spre Romania! Dupa un calcul rapid … undeva la 990 lei! (avion+cazare+masina si combustibil). O parere Cezar? E ok din punct de vedere al itinerariului? Multumesc,

  • Bob spune:

    Eu am fost anul trecut in Aprilie si experienta a fost slaba, extrem de frig, vant si ploaie, canalele relativ murdare.

    Am prins totusi o jumatate de zi de soare si orasul s-a schimbat ca prin magie – s-a umplut piata Dam de popor (s-a si golit foarte repede dupa ce s-a ascuns soarele) 🙂

    Am fost si la Keukenhof dar din cauza frigului excesiv singurele flori pe care le-am vazut erau alea din sere.

    Recomand totusi excursia la Volendam si Zaanse Schans, e foarte placuta.

  • Catalin spune:

    In iunie merg si eu in Amsterdam si articolul imi este de folos. Multumesc mult. Am ales varianta: Bucuresti – Eindhoven cu Wizz, si Eindhoven – Amsterdam cu trenul.

  • razvi99 spune:

    Eu sunt in Olanda acum si Amsterdamul mi se pare cel mai putin atractiv oras dintre toate cele pe care le-am vazut in Olanda. Nu reprezinta Olanda adevarata, daca vrei sa vezi cum traiesc cu adevarat olandacii te duci la Delft, Haarlem, Lisse, Volendam sau Haga. Am fost si la Keukenhof si gradinile arata superb desi sunt si unele lalele trecute. Am vazut si imaginea superba a campurilor cu lalele din zona Noordwijkerhout – Noordwijk – Haarlem. Nu ratati nici Zaanse Schans, veti gasi mori functionale din sec. XVII, care produc ulei, prelucreaza lemnul sau produc vopsele.

    • Marius W. spune:

      Subscriu si plusez cu Utrecht si Rotterdam (daca va atrage arhitectura putin mai futurista), Kinderdijk (pentru mori de vant) sau Nationaal Park De Hoge Veluwe (pentru o bucatica de natura dintr-o Olanda de acum multa vreme). Fotografii gasiti si la mine pe site… mmm… nu stiu daca am voie sa dau link-ul aici.

  • Humbert spune:

    Pentru cei care nu sunt interesati de droguri, Cartierul Rosu sau muzica electronica, Amsterdam mi s-a parut unul dintre cele mai plictisitoare orase din Europa.

    Cum a scris cineva mai sus, merita mers mai degraba la Delft, Haarlem sau Haga.

    Keukenhof nu merita deloc, este o pierdere de timp si bani. Poate doar pentru un fanatic al lalelelor sau botanicii. Eu am fost foarte dezamagit, exista o varietate impresionanta de lalele dar sunt plantate intr-un mod lipsit de imaginatie si dupa un timp devine plictisitor sa vezi acelasi lucru.

    Una peste alta, cred ca orice tara din vestul Europei este o destinatie mai interesanta decat Olanda.

  • abcd spune:

    mie mi a placut mult in olanda… si as reveni oricand sa vizitez amsterdam.. drept e ca nici nu am stat mult tp, doar 3 zile, dintre care o zi la morile de vant din satucul din apropiere Zaanse Schans. bine am fost la muzeul heineken, la un muzeu de groaza, cu torturi, foarte fain, cu actori buni care au pus foarte fain in scena diverse situatii din vremea evului mediu, a fost foarte simpatic- implica si publicul-bn era vorba de maxim 10 oameni pe tura

    eu am ramas cu o impresie foarte buna despre amsterdam

  • Ancuta spune:

    Ma voi duce in Amsterdam in primavara. Cand am facut rezervarile nu am stiut ca perioada aleasa coincide cu Pastele Catolic…. Stie cineva daca sunt deschise muzeele sau pot vizita Keukenhof in aceasta perioada ( sambata – luni ) ?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest