Aventura Vivolis in Polonia (ep. 2). Cracovia, perla Poloniei

41. Palatul Wawel - Cracovia.JPG

Stateam in Rynek, piata centrala a Cracoviei, si cugetam… oare ce are mai mult Cracovia fata de Sibiu, de exemplu, de ce are de nu stiu cate ori mai multi turisti. Intr-adevar, strazile erau pline de grupuri de nemti, englezi, francezi, spanioli si multe alte natii. Centrul vechi al Cracoviei aduce cu cel al Sibiului, si Cracovia are tot soiul de premiere in spatiul polonez… Si am ajuns la trei diferente de baza. Cracovia are ditamai palatul regal, pentru ca a fost capitala Poloniei timp de secole, iar Sibiul nu are. Cracovia are bordeluri, Sibiul nu are (sau, cel putin, nu la vedere, la doi pasi de Piata Mare). Langa Cracovia, au fost omorati un milion de evrei (dintre care circa 45.000 din oras), pe cand la Sibiu nu prea au fost evrei. Cam asta e diferenta. In Cracovia, in 2012, au fost 9 milioane de turisti cheltuind aproape 1 miliard de euro. La noi, in toata Romania, au fost sub 2 milioane de turisti. Palate regale nu putem construi ca n-ar fi autentice (si nu suntem chinezi sa replicam mari monumente ale lumii, desi unii au mai incercat pe la Slobozia), evrei nu putem ucide ca nu prea mai avem, in schimb, poate, cu bordelurile sa avem vreo sansa :).

Cracovia a fost capitala Poloniei si apoi a Uniunii Polonia–Lituania din 1038 pana in 1596. Timp de aproape 600 de ani, de aici au fost dictate destinele unui teritoriu mult mai mare decat Polonia de azi. Aici, s-a deschis una din primele universitati din lume, Universitatea Jageloniana, la care au studiat si romani printre care si domnitorul moldovean Ieremia Movila (care a si obtinut cetatenia poloneza inainte de a deveni domnitor). Dar daca m-as apuca sa scriu istoria pe scurt a Cracoviei, as umple vreo trei articole, asa ca ma voi limita ici si colo la niste informatii-cheie.

Am ajuns in Cracovia dupa un zbor scurt si destul de zbuciumat (la Cracovia era furtuna) de la Varsovia. Am stat in Cracovia vreo doua zile si jumatate, timp in care am avut ceva vreme sa ma plimb, sa vizitez, sa descopar, sa respir savoarea vechiului oras polonez. Cracovia este unul dintre acele orase tipice central-europene, ordonat, cu o piata centrala strajuita de o biserica, cu case negustoresti bogate si plin de biserici, asa cum sade bine unui popor prea-catolic. Orasul vechi este inconjurat de un zid, iar strazile sunt aproape paralele. Totul este organizat aproape germanic.

Principalul monument al orasului este, desigur, Palatul Wawel. Cocotat sus pe un deal, palatul regal a dominat dintotdeauna orasul negustoresc aflat la picioarele Maiestatilor Lor. Palatul Wawel este mai mult decat un palat, este istoria si inima Poloniei, aici se afla toata simbolistica natiunii poloneze si tot aici isi dorm somnul de veci regii care au adus glorie Poloniei in perioada ei de aur (adica atunci cand ii bateau pe rusi si nu neaparat la fotbal, ci pe campul de lupta). Cele doua elemente cruciale ale dealului Wawel sunt catedrala unde sunt ingropati primii regi ai Poloniei, precum si palatul regal. Ca multe alte regate contemporane, regii Poloniei au cazut si ei in admiratia artei italiene, asa ca palatul are un aer foarte italienesc, mai exact florentin. De altfel, regii Poloniei au invitat arhitecti si artisti italieni pentru a crea o Florenta poloneza. Am vizitat si interiorul… mult mai bogat decat cel din Varsovia, poate si pentru ca tezaurul de aici si extraordinarele tapiserii care acopera pereti intregi au fost salvate de nemti si de sovietici datorita evacuarii prin Romania pana dincolo de Ocean, in Canada, departe de rusi si germani.

Am vizitat de asemenea si catedrala, impozanta ca orice catedrala catolica, dar plina de mormintele regilor polonezi. Aici, in curte, se afla ingropati si presedintele Lech Kaczynski si sotia sa, morti in accidentul aviatic de la Smolensk din 2010, iar faptul ca este ingropat langa Panteonul Regilor Polonezi din Cracovia a creat destul de multe controverse. Probabil inca se mai discuta daca Lech Kaczynski merita sa fie ingropat la doi pasi de Cazimir cel Mare sau Vladislav Jagiello, dar, pana una-alta, aici se afla.

Legenda fondarii Cracoviei povesteste despre un dragon care locuia intr-o pestera aflata sub deal, pe malul Vistulei. Acesta teroriza populatia locala, cerand ca tribut cate o fecioara pe care o manca la cina. Ma rog, dragonul nu manca zilnic virgine, ci doar o data pe luna, dar, si asa, localnicii nu erau prea incantati. La un moment dat, a venit randul fiicei virgine a regelui sa fie oferita drept cina dragonului. Disperat, regele a anuntat ca ofera mana si regatul acelui cavaler curajos care va ucide dragonul, va salva fecioara (dar si locuitorii) de pacoste. Cavalerii si-au imbracat zalele, si-au luat palosele si s-au dus sa se bata, dar au pierit in lupta. Unui ucenic de cizmar sarac i-a venit o idee – a omorat o oaia si a umplut-o cu pucioasa, lasand-o in fata pesterii dragonului (dupa cum va dati seama, dieta dragonului era variata, nu manca doar virgine). Acesta a inghitit oaia intr-o clipita, dar pucioasa i-a creat o sete incredibila si a fugit la rau unde a baut atata apa ca a crapat. Regele a fost fericit, cizmarul a primit fata, a devenit rege, happy end. Exista si o legenda alternativa, care spune ca dragonul a murit de foame pentru ca nu mai existau virgine in Cracovia :). Nu ca toate fusesera mancate, ci ca toate isi pierdusera fecioria. Ma rog, o legenda, ce este cert e faptul ca sub deal se afla o statuia a dragonului care pe vremuri scotea flacari. Mai nou, primaria nu mai are bani, asa ca bietul dragon a ramas fara flacari, asteptand o perioada mai fasta.

Nimeni nu poate sa povesteasca despre Cracovia fara a pomeni si de evrei, o comunitate care a fost extrem de mare si de influenta in Cracovia. Desi evreii traiau in Polonia de pe la inceputurile Regatului (posibil, urmasii khazarilor), regele Cazimir cel Mare le-a acordat privilegii, a interzis rapirile de copii si botezarea lor (niste obiceiuri ale timpului destul de raspandite) si le-a oferit un loc langa palatul sau regal unde acestia sa se stabileasca. Acest loc ii poarta pana in ziua de azi numele – Kazimierz. Aici, evreii au trait si evident ca au facut negot timp de secole, neamestecandu-se cu polonezii din Cracovia. Intre Cracovia catolica si Kazimierzul evreiesc s-au aflat intotdeauna palatul regal si raul Vistula. Fiecare cu treaba lui. In 1791, Kazimierz a fost declarat cartier al Cracoviei si familile bogate de evrei s-au mutat fulgerator in oras. In Kazimierz au ramas evreii saraci (da, culmea, exista si asa ceva!) care nu isi permiteau sa locuiasca in Cracovia, asa ca fostul oras evreiesc a decazut economic… inca vreo doua secole, era un soi de favela a Cracoviei, locul unde traiau saracii (mai ales evrei, dar, incet-incet, se mutau si cativa polonezi). In 1941, la doi ani dupa ce Polonia a fost impartita intre Hitler si Stalin, nemtii au strans toti evreii din oras si i-au mutat la sud, intr-un ghetou, construit ca atare, cu ziduri inalte, cu porti de intrare prin care nu puteau trece decat evreii care munceau pe vreundeva. Desi s-a trait super-inghesuit si in conditii destul de mizere, era OK, pentru ca se traia. In 1943, evreii au fost evacuati si din ghetou si au murit in lagarele de exterminare din zona, inclusiv la Auschwitz. Se pare ca, dintre cei 45.000 de evrei cracovieni, au mai supravietuit doar cativa… printre ei si un anume Roman Polanski, faimos pentru filmele facute, dar si pentru violarea unei fetite de 13 ani in America.

Chiar si in perioada comunista, cand evreii disparusera abrupt din Kazimierz, zona a continuat sa fie saraca. Nimeni nu voia sa se mute aici. Cladirile vechi, fara utilitati si darapanate nu erau o zona prea placuta de locuit pentru nimeni. Dupa schimbarile din 1989, incet-incet, Kazimierz a inceput sa devina cool. Au mai aparut si cativa evrei, dar marea majoritate a celor care se mutau in Kazimierz erau artisti alternativi si hipsteri avant-la-lettre. Incet-incet, Kazimierz a devenit un loc boem, romantic, frecventat de artisti. Dupa artisti, au venit turistii sa vada acest Ierusalim-transformat-in-Montmartre de Cracovia si preturile au explodat. Acum 30 de ani primeai locuinte moca in acest desert urban, acum preturile pot fi mai mari decat in centru. Exista doua Kazimierzuri – cel crestin, plin de baruri si restaurante, loc de distractie pentru nopti dansante, si cel evreiesc, unde sunt cateva restaurante evident kosher si sinagogi inca functionale…

Intr-un oras cu atatea povesti si atata istorie, era pacat sa nu fie si un muzeu de istorie demn. Ei bine, acesta se afla in fosta cladire administrativa a fostei fabrici a lui Schindler… Da, celebrul Schindler, cel cu lista. Fabrica propriu-zisa nu mai exista, in schimb cladire administrativa, patratoasa si plicticoasa ca orice cladire administrativa a unei fabrici, adaposteste un muzeu genial. Da, cu adevarat genial. Este un muzeu al Cracoviei din razboi, dar, desi nu ma asteptam la cine stie ce, mi-a placut enorm. Pentru ca nu este un muzeu, pentru ca te transpui in viata militara si sociala complexa a Cracoviei. Este o calatorie in timp. La inceput, intri in atmosera boema, relaxata, zambitoare a Cracoviei din anii ’30. Lumea se duce la film, la strand, pozele si muzica ambientala zumzaie de bucurie. Totul era frumos. Dar, cum inaintam, apar norii… Apar chemari la donatii de bani pentru armata care este insa penibil de echipata… nu, nu apar caii cavaleriei poloneze care a luptat contra tancurilor germane, ci minitanchetele de recunoastere, niste masinute de fier pe langa panzerele germane. Registrul se schimba brusc, odata cu caderea Cracoviei in mainile nemtilor. Calci literalmente pe pavajele orasului Krakau, plin cu steaguri naziste si afise in germana anuntand concerte si alte evenimente culturale. Scolarii germani, imbujorati, arboreaza salutul nazist… Cracovia, devenita Krakau, este acum un oras german – opera din oras canta Bach si Brahms, exista tramvaie rezervate germanilor, monumentele poloneze sunt demolate. Ajung chiar in gara Krakau Hauptbahnhoff si rasfoiesc mersul trenurilor… un tren merge si spre Lemberg si apoi Cernauti, in Romania.

Ce este remarcabil la muzeu este ca nu este dedicat in intregime evreilor. Povestea tragica a evreilor din Cracovia apare bine reprezentanta, dar este o particica dintr-un univers. Intram in inghesuiala din ghetou, cu locuitori si mobile claie peste gramada. Trec si prin fata celebrei farmacii detinute de singurul polonez care a locuit in ghetou si a refuzat sa se mute. Asist si la tragica evacuare a ghetoului spre moarte. Apoi, afisele care demasca afilierea intre sionism si comunism (ceva adevar acolo era), timpul ia viteza, trupele sovietice se apropie, germanii isi strang lucrurile, muzeul se strange intre ziduri, trec pe langa un maldar de geamantane si la sfarsitul calatoriei, grandios, apoteotic si sinistru, troneaza un portret imens al Maresalului Iosif Vissarionovici Stalin. Cracovia cadea din lac in put, scapa de ocupatia germana, picand in mainile la fel de brutale ale Maretei Uniuni Sovietice. Un muzeu magistral, dar finalul a fost cu adevarat incredibil… Biata Cracovie…

Ar mai fi multe de spus despre ce am vazut prin Cracovia – as mentiona ca in weekendul respectiv erau zilele culturale romanesti (din pacate, nu am ajuns la nicio manifestare) – filme, muzica, pana si desene animate “vintage” cu Miaunel si Balanel! Am prins si noaptea muzeelor (lume si puhoi ca si la noi!), am descoperit interiorul ornat ale bisericilor si am asistat la un show de rugaciune a evreilor ortodocsi dintr-un cimitir din Kazimierz. Mai sunt multe de povestit despre Cracovia. Dar ma opresc aici, promitand sa revin candva cu mai multe povesti si imagini.

Dar, inainte de final, sa mentionez ca am fost in Polonia intr-un tur organizat impreuna cu Vivolis, cea mai noua agentie online romaneasca aparuta pe piata, iar in cele patru zile de tur am fost la Varsovia, Cracovia si Auschwitz, probabil cele mai vizitate localitati din Polonia.

Am fost in Polonia intr-un tur organizat impreuna cu Vivolis, cea mai noua agentie online romaneasca aparuta pe piata. In cele patru zile de tur am fost la Varsovia, Cracovia si Auschwitz, probabil cele mai vizitate localitati din Polonia.

Imagini Cracovia

  01. Palatul din Cracovia.JPG

La deal, spre complexul Wawel

02. In curte la Wawel Cracovia.JPG

Intrarea in curte. Biserica la stanga, palatul e putin mai incolo

03. Catedrala din Cracovia.JPG

Statuia Papei Ioan Paul al II-lea in fata Catedralei in care a slujit de atatea ori in calitate de arhiepiscop al Cracoviei

05. Balaurul din Cracovia.JPG

Peste tot, simbolul dragonului din Cracovia

05. Palatul regal - Cracovia.JPG

Curtea Palatului Regal … un aer florentin in Polonia !

04. Cracovia - orasul vechi.JPG

 Pe jos, prin orasul vechi

06. In centrul vechi din Cracovia.JPG

Se vede ca orasul a fost capitala prea-catolicei Polonii. La fiecare doi pasi, dai peste o biserica 😉

07. Biserica din Cracovia.JPG

08. Statuia Cracovia.JPG

Daca ar fi fost cald, ar fi mers o balaceala 🙂

09. Biserica Sf. Maria Cracovia.JPG

Dominand piata centrala – Rynek, se afla biserica Sf. Maria

10. Interior biserica Sf. Maria.JPG

Cu un interior mega-ornat

11. Rynek - Piata centrala.JPG

Se vede caracterul mercantic al Cracoviei. Cea mai importanta cladire din Piata centrala este cladirea care adapostea targul

20. Chihlimbar de Polonia.JPG

 Unde astazi gasesti numai suveniruri si mai ales chihlimbar baltic

12. Principala strada comerciala din Cracovia.JPG

Unul din turnurile cetatii care inconjoara orasul vechi

13. Zidul de apare al cetatii Cracovia.JPG

Pe zidurile cetatii, se vinde arta 🙂

14. Lesbiene in Polonia.JPG

Dragostea pluteste in aer, chiar si intre fete

15. Zilele culturii romanesti in Cracovia.JPG

In Cracovia, se desfasurau zilele culturii romanesti

16. Singaoga in cartierul evreiesc.JPG

Kazimierz, cartierul evreiesc

17. Cimitir evreiesc - Cracovia.JPG

Vechiul cimitir, in curtea unei sinagogi

18. Evrei ortodocsi.JPG

si evrei religiosi fundamentalisti, rugandu-se la morminte

19. Cafe Singer.JPG

Zona hip din Kazimierz – barul Singer cu masini de cusut pe mese este considerat ca fiind unul dintre cele mai cool din Polonia. Se pare ca vin clienti tocmai din Varsovia sa bea o bere in Singer !

21. Rynek, Piata centrala din Cracovia.JPG

Hai sa vedeti cum arata Cracovia noaptea – Piata,

22. Biserica Sf. Maria.JPG

biserica Sf. Maria,

23. Principala strada comerciala din Cracovia.JPG

principala strada comerciala,

24. Palatul Wawel.JPG

palatul Wawel,

25. Palatul Wawel - noaptea.JPG

Impresionant, nu-i asa ?

26. Fabrica lui Schindler.JPG

La final, muzeul din fabrica Schindler, muzeul Cracoviei pe timp de razboi. Pe dinafara, nimic iesit din comun

27. Poloneza.JPG

Primele camere, surazatoare, fericite, la dolce vita interbelica

28. Tancheta poloneza.JPG

Dar incepe razboiul… iar polonezii se apara cu tanchete de buzunar

29. Polonia invadata de germani si rusi - 1939.JPG

O proiectie cum au intrat nemtii si sovieticii in Polonia pentru a o sfarteca

30. Steaguri naziste.JPG

Intram in epoca nazista a orasului

31. Tramvai in Cracovia.JPG

viata de zi cu zi din Cracovia ocupata – transportul in comun

32. Afise spectacole in Cracovia.JPG

spectacole si evenimente sub ochii ageri ai armatei hitleriste

33. Gara Cracovia.JPG

Gara Krakau Hauptbahnhof

34. Mersul trenurilor - Polonia.JPG

Orarul trenurilor de pasageri

35. Bunuri evreisti adandonate.JPG

Evacuarea evreilor, mai intai din casele lor in ghetto… Multe obiecte sunt lasate in urma

36. Ghetto Cracovia.JPG

Apoi din ghetto in lagare cum ar fi Auschwitz

37. Europa nu vrea sa te mai vada la fata.JPG

Propaganda anti-evreiasca: „Europa nu vrea sa te mai vada la fata”

38. Rusii si evreii violeaza Europa.JPG

Sovieticii la instigarea evreilor siluiesc Europa

39. Coafor in al doilea razboi mondial.JPG

Frumusetea in vreme de razboi…

40. Stalin.JPG

 Pentru ca la finalul calatoriei prin Cracovia ocupata sa se termine „apoteotic” cu figura calma, dar amenintatoare al lui Stalin… Cracovia a picat din mainile lui Hitler in cele ale lui Stalin.

Comentarii

  • oswald spune:

    nu vrei sa accepti si alte pareri?

  • oswald spune:

    „am asistat la un show de rugaciune a evreilor ortodocsi dintr-un cimitir din Kazimierz.”Evreii nu fac „show” cum zici tu ci se rugau……

  • Marius W. spune:

    Arata minunat, iar muzeul pare special.

  • Lucia spune:

    Daca m-ar intreba cineva sa spun un singur motiv pentru care citesc site-ul lui Imperator, as spune: „Pentru simtul umorului pe care il are Cezar”. Site-uri de calatorii exista cu sutele si nu numai in limba romana, unele de foarte buna calitate.
    Totusi, toata lumea poate sa scrie mai mult sau mai putin frumos, interesant sau captivant despre locurile pe care le-a vizitat.
    Ce le diferentiaza este energia pe care „povestitorul” o transmite prin articolele sale. Pentru mine, energia din spatele cuvintelor este mai importanta, aceasta este cea care ma „teleporteaza” in locul vizitat, aceasta creeaza „autenticul”, aceasta ma face sa visez, aceasta ma determina sa plec in X sau Y loc.
    Iar in crearea acestei energii, un loc de frunte il are… simtul umorului, pe care Imperator il are din plin. Un umor de buna calitate, care nu emite judecati de valoare ci doar adauga un zambet intr-un articol ( eu de ex. rad de-a binelea 🙂
    Sunt informatii istorice despre unele locuri pe care le-am retinut doar pentru ca Cezar le-a „invelit” in propria personalitate si propriul umor. Altfel, mai mult ca sigur ca nici nu le-as fi citit, m-as fi dus direct pe Wikipedia…
    Asa ca, sa nu confundam un site privat de calatorii cu vreun site de politica si nici nu e cazul sa ne simtim jigniti daca proprietarul este, pentru unii, mai putin „ortodox”.

  • Buna,
    Este prima oara cand citesc pe blogul tau si acest articol chiar este foarte interesant. Si eu am aceasi dilema, de ce turismul din tara noasta care nu este valorificat la valoarea lui maxima? Poate intr-o zi o sa aflam raspunsul la aceasta intrebare.
    Va doresc o zi minunata!

  • x spune:

    Stiti ce are? Are zboruri, un aeroport infloritor. La Sibiu bate vantul! 🙂

  • […] daca nu va place istoria. Este al doilea muzeu de istorie polonez pe care l-am vizitat (primul este fabrica lui Schindler, cel cu lista, din Cracovia) si pot spune ca ideea acestor muzee este geniala. Nu vezi nici […]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest