Mai am doar cateva zile pana la urmatoarea excursie din ciclul “Haideti cu Imperator”. Saptamana viitoare voi pleca impreuna cu un grup de oameni dornici sa descopere Iranul (iar eu sa-l revad dupa cativa ani de la prima mea vizita in istorica Persie), fiind cea de a treia tura din seria “Haideti cu Imperator” dupa cele din Hong Kong cu ocazia Anului Nou Chinezesc si cea din Cappadocia de 1 Mai. Dar e timpul sa anunt inca una… evident, pentru la anul… Iar de data asta este vorba de o regiune a lumii care imi place mult de tot. E vorba de Indochina. Mai precis, de un tur de-a lungul Indochinei, in care vom sta mai mult in Vietnam, apoi sa vizitam Angkor Wat, poate cel mai spectaculos sit istoric din Asia si in mod cert una din minunile lumii, iar inainte de lungul drum spre casa vom poposi vreo doua zile intr-unul dintre cele mai fascinante orase ale Asiei.
Dar pana atunci… care e planul? Vom ateriza la Hanoi, capitala Vietnamului, un oras in care poti descoperi atat urmele comunismului de tip chinez (exista un soi de Tienanmen vietnamez si mausoleul unde este pastrata mumia unchiului Ho), cat si traditiile vietnameze. Hanoiul a fost bombardat cu foarte multa ravna de americani in razboiul din Vietnam, asa ca orasul a fost refacut pe fast-forward si nu este o minune a arhitecturii. Dar, pentru o dupa-amiaza in care sa vezi nebunia de motociclete si eventual templul din mijlocul lacului din centru orasului, chiar merita.
Pentru ca urmatoarele zile le vom petrece intr-unul din cele mai frumoase locuri care le-am vazut vreodata. Si asta este golful Halong Bay, faimos pentru acele formatiuni incredibile care rasar din apa. In general, tururile care le-am mai vazut sunt de doar doua zile. Eu am fost in Halong Bay acum cativa ani timp de trei zile si, intr-adevar, atunci te bucuri cu adevarat de acest taram fermecat. Daca faci doar un tur de doua zile, de abia iti dai seama care e treaba (e de fapt de o zi, pentru ca te imbarci pe la pranz si debarci cam 24 de ore mai tarziu). Asa ca am insistat ca turul din Halong Bay sa fie de trei zile si asa va fi :).
Dupa aceasta experienta extraordinara (cel putin pentru mine, chiar a fost), vom zbura in centrul tarii unde vom vizita cele doua orase istorice. In primul rand Hoian, singurul oras din Vietnam care nu a fost bombardat in timpul razboiului. In plus, a fost si un mare oras comercial acum cateva secole, asa ca peste tot poti descoperi cladiri vechi, temple de sute de ani si o atmosfera asiatica dintr-o alta epoca. Dupa un tur de dimineata, restul zilei il putem petrece fix cum vrem… Hoian nu este un oras de bifat, este un oras de savurat.
Vom avea parte de o excursie de o zi in orasul imperial Hue, unde a existat versiunea vietnameza a orasului interzis din Beijing. Desi vietnamezii ii urasc pe chinezi, intreaga lor civilizatie s-a dezvoltat sub influenta fratelui mai mare, iar Hue este o dovada incontestabila. Din pacate, Hue a fost bombardat salbatic de fortele americane in urma “ofensivei de Tet” cand Vietcongul a atacat prin surprindere, in timpul sarbatorii de Tet (Anul Nou Vietnamez), orasul Hue aflat in Vietnamul de Sud si l-a cucerit, iar citadela, fosta rezidenta imperiala, a devenit punctul de comanda al Vietcong. Dupa ce si-au revenit din uluiala, americanii au ripostat plini de furie, pulverizand practic vechiul oras imperial. De atunci, vietnamezii au inceput, initial mai molcom, in ultima vreme cu mai mult spor, sa reconstruiasca Orasul Interzis al Vietnamului, orasul imperial din Hue. Dar vom vizita si cele mai frumoase morminte imperiale aflate langa oras.
Si pentru ca nu doresc ca tururile din seria “Haideti cu Imperator” sa fie o goana permanenta de bifat obiective, vom avea o zi libera in Hoian. Puteti inchiria o bicicleta si merge la plaja (cam la 10 km distanta), puteti vizita Angkor Wat-ul Vietnamului, Myson (din pacate, puternic afectat de bombardamentele americane), muntii de marmura, spa, sa faceti cursuri de gatit mancare vietnameza, sa va faceti niste haine sau pantofi de comanda (Hanoi e faimos, dar, atentie, sunt multi tepari!)… Sunt atatea lucruri de facut in Hoian… asa ca veti avea o zi la dispozitie sa descoperiti, sa savurati si sa faceti ce va doriti!
Si pentru ca ar fi realmente pacat sa venim in Indochina si sa nu vedem taman perla Indochinei, cel mai frumos sit istoric din toata peninsula, vom zbura de la Danang (orasul care dispune de aeroport langa Hoian) la Angkor Wat unde vom petrece doua zile pentru a vedea aceasta adevarata minune a lumii. Vom avea timp sa vizitam si satul vietnamez de pe lac, dar si incredibilele temple si palate construite de khmeri in mijlocul Indochinei.
Finalul turei sud-est asiatice va fi la Bangkok. Ne vom deplasa cu autocarul pana la Bangkok taman pentru a surprinde zona rurala cambodgiana si diferenta enorma dintre Cambogia si Thailanda ( o veti simti odata ce ati facut primii pasi in Thailanda), iar apoi, la Bangkok, vom avea doua zile libere la dispozitie. Daca vreti shopping, exista celebrele piete de noapte sau marile malluri din Siam Square, puteti sa vedeti templele aurite din zona Grand Palace, puteti petrece pana la zi prin barurile Bangkokului, puteti da o fuga intr-o tura de o zi pana la piata plutitoare si templul tigrilor. Puteti face orice… si, in mod sigur, o sa va recomand eu diverse lucruri de facut in sau in apropierea marii metropole thailandeze.
Perioada? Facem Martisorul navigand pe Halong Bay, deci intre 26 februarie (plecarea din Otopeni) pana pe 12 martie (sosirea acasa). Lungul zbor intercontinental il vom efectua cu Qatar Airways via Doha. Deci, e vorba de o excursie ceva mai lunga, anume de 15 zile. De aceea v-am zis de acum sa va programati din timp concediile sau perioada libera.
Pret:
Early booking (daca va inscrieti pana pe 15 octombrie): 2.000 de euro (la asta se adauga 90 de euro pentru vizele de Vietnam, Cambogia si Thailanda). In tarif sunt incluse zborurile intercontinentale, zborul intern din Vietnam, zborul international Vietnam–Cambogia, autocarul de Bangkok, tururile si intrarile prin toate locurile descrise in programul afisat de Exact Travel (inclusiv la Angkor Wat), cazare la hoteluri de 4 stele (cu mic dejun), croaziera de trei zile pe Halong Bay (cu trei mese pe zi) si taxele aeroportuare pentru toate zborurile.
Tarif (post early booking): 2.380 de euro (+ vizele), in tarif fiind incluse aceleasi descrise mai sus.
In zonele vizitate, nu e nevoie de vaccinuri sau medicamente antimalarie.
Agentia organizatoare este Exact Travel, cu care am colaborat si la turul de China din 2012 si la turul pe care il voi incepe peste cateva zile in Iran.
Mai multe amanunte (tarife, program amanuntit, etc. etc.), puteti gasi pe linkul acesta.
Pentru mai multe informatii, puteti trimite mailuri la imperatortravel@yahoo.co.uk, dar si la office@extclub.ro
Cam ce o sa vedem prin Vietnam. Cambogia si Thailanda
Halong Bay si insulele sale magice
Prin Indochina se zambeste mult
Satul plutitor din Halong
Ferma de perle, turismul nu este unica sursa de venituri
Surprise Bay – imaginea clasica a Halongului
Tot aici, vom vizita si o pestere feeric luminata
Niste fructe exotice made in Vietnam
Hoian, o adevarata Sighisoara a Vietnamului
Plin cu temple chinezesti si vietnameze
Vanzatoarea de fructe venita cu cobilita
Vreti sa va faceti adidasi la comanda ? Hoian este locul perfect
Palatul Imperial din Hue
Si un templu din complexul imperial
Unul din mormintele imparatilor
Angkor Wat – de oricate ori l-as vedea, as fi uimit de fiecare data
Bayon si imaginea imparatului – ctitor
Unul din numeroasele temple din Angkor Thom… la fel de incredibile ca si cele mai cunoscute
Celebrul Ta Prohm unde s-a filmat Tomb Raider
si cladirile imbratisate de copaci
Marele Palat din Bangkok
si zeitatile sale atat de colorate
Wat Arun, templul apusului, dupa apus
Erawan Shrine – ai iesit de la birou, faci o rugaciune
pai de ce acolo este de la 1520 ???? ce se da de acesti bani ?? sau se poate si cu 1520 ???
vorbesc de tariful pe Travel Club. ca sa fiu bine inteles. multumesc mult.
La tariful acela se adauga taxele de aeroport. Am preferat cand am scris tariful sa includ taxele de aeroport, care oricum sunt obligatorii. E adevarat, pot sa existe niste variatii, dar sunt mici (gen 10 – 20 euro)
860 euro taxele de aeroport?
Eu atat am platit toate biletele pentru 11 zboruri: OTP – IST – DXB – KUL – SIN – REP – LGK – KUL – DXB – IST – OTP si un singur zbor e cu low cost (Air Asia) restul sunt cu Turkish, Emirates, Silkair, Malaysia.
Calculatorul meu se ambitioneaza sa imi dea 480 euro, nu 860.
2380-1520=860 daca te inscrii post early booking
Cu ce companii se zboara?
2000 – 1520 = 480
Qatar Airways si Vietnam Airlines
2000 early booking mi se pare f mult tinand cont ca vizitati numai tari sarace, low cost. Pe mine m-a costat 1700 euro 14 nopti in Singapore (Marina Bay Sands), Siem Reap (Saem Siem Reap) Langkawi (Andaman Langkawi Luxury Resort) si Kuala Lumpur (Traders Hotel) cu tot cu zboruri. M-ar fi costat mai putin daca as fi inlocuit Langkawi cu Halong Bay.
Eu am dat 3500 euro 14 nopti in Vietnam, Thailanda, Cambogia. Tinand cont ca doar avioanele costa 1200 euro, mi se pare foarte OK.
Zborurile costa acum 895 euro cu Qatar (open jaw), iar cele 2 zboruri cu Vietnam Airlines (Hanoi – Da Nang – Siem Reap) costa 202 euro. Total 1097 euro nu 1200.
Si asta in conditiile in care nu sunt oferte la Qatar sau Vietnam Airlines. Oricum eu nici 1100 euro nu as da pentru 6 zboruri spre si in Asia. Prefer sa am un zbor in plus (sa zbor in Singapore sau KL) si sa salvez 300 euro decat sa platesc 1100 euro.
Eu prefer sa maximizez timpul pentru vizite si experiente decat sa bantui ca titirezul prin toate aeroporturile Asiei 🙂 A, daca am de gand sa ma duc si prin Singapore, si Dubai, si KL si mai stiu eu unde, e OK, dar atunci ar trebui sa stau cel putin 4 – 5 zile sa inteleg ceva. Mai bine fac ceva fain decat sa pierd zile intregi cu „fasten your seatbelts”, „please follow our security instructions”, „ladies and gentelmen, we appologise for our delay”, „beef or chicken, Sil”, etc, etc 🙂
Mai bine un zbor in plus (cu 3 ore pierdute cu tot cu statul in aeroport) si 300 euro in buzunar decat o zi pierduta in autocar intre Siem Reap si Bangkok.
Ala e un drum legendar, nu-l ratez indiferent de conditii 😉 Chiar si de cand zboara Air Asia 😉
De ce e drumul asta legendar ? Ce il face de neratat ?
imperator nu te recunosc-nu e stilul tau sa porti o polemica;adevarul e undeva la mijloc, si dupa socotelile mele toata treaba ar face 1600-1700eur,2000 la early booking nu e rau ,e exact ceea ce ar face o companie occidentala;deci, avind in vedere habiturile agentiilor romanesti de a te jupui pur si simplu, apreciez tendinta catre normalitate; 2380 sau cit e pretul intreg e multicel insa; poate un 2200 ar fi fost mai aproape de adevar, repet tendinta e buna,la urmatoarea tura de nepal/bhutan ma bag si eu,tura precedenta mi s-a parut …”romaneasca” 😉
Ave Cezar! Bine ai revenit din Iran! Studiam oferta Vietnam Cambodgia. O intrebare: templele Bateary Kdei si Samre sunt in programul de vizitare?
Le bagam daca nu sunt 🙂
Banteay Kdei e intre Sra Srang si Ta Phrom – ar fi chiar surprinzator sa nu fie in itinerariu; Banteay Samre e mai departe – la 4 km de Pre Rup se poate ajunge cu bicicleta sau tuk tukul. La mine in itinerariu intra amandoua.
Buna Cezar,
Pe mine m-ai convins si m-am inscris. Chiar daca mai e o luna pana atunci, ceva pregatiri (macar mentale) tot fac: ce ma sfatuiesti sa fac in privinta banilor? Eu ma gandeam sa scot la ATM de pe cardul de debit + sa am la mine ceva USD (dar sa ma bazez mai mult pe ce scot / platesc cu cardul acolo). Ce recomanzi: sunt trei tari cu trei monede diferite, mi se pare destul de complicat.
Merci!
Da-mi un mail si daca vrei ne si putem vedea (daca esti din Bucuresti) sa povestim 🙂
Relativ la bani – da, sunt 3 valute separate. Eu, personal, scot din ATM si voi veni cu niste dolari (unii pentru back up, dar si sa-i folosesc in Cambogia unde moneda nationala este dolarul SUA. Riel-ul, moneda locala este folosita doar pentru a da rest pentru produsele care costa sub 1 dolar sau o fractiune de dolar – gen 2,5 dolari: tu dai 3 dolari si primesti rest 2000 rieli.