Vrem, nu vrem, in curand vine 2015 si trebuie sa planificam ceva calatorii. De cand am revenit din Iran, mai multa lume m-a intrebat care sunt urmatoarele destinatii. Asa ca, si daca datele lor sunt un pic mai indepartate, am decis sa le anunt din vreme pentru ca daca sunteti interesati, sa stiti cand sa va luati vacanta J. In plus, numarul de locuri este limitat, am hotarat sa nu facem grupuri mai mari de 14 (si cu mine 15) pentru o interactiune mai buna si intre noi, si cu ghidul local. Asa ca, daca sunteti interesati, e bine sa va grabiti pentru ca se va merge pe “primul venit, primul servit”. Dar unde vor fi aceste destinatii? Pai, propun doua: una pe fabulosul Drum al Matasii, de la Tashkent la Ashghabat, trecand prin uimitoarele Samarkand, Bukhara si Khiva, pe care le-am vazut anul acesta si mi-au ramas in suflet asa de tare, ca am decis sa revin un an mai tarziu, dar si in inchisul si ciudatul Turkmenistan, aceasta Coree de Nord a Asiei Centrale. Al doilea tur, de toamna, va fi pe cei doi versanti ai Himalayei, in Nepal si Tibet. Dar sa va dau amanunte pentru fiecare.
PE DRUMUL MATASII DE LA TASHKENT LA ASHGHABAT: 22 aprilie–3 mai 2015
(12 zile, dar iti trebuie 7 zile de concediu pentru ca este liber de 1 Mai :))
Vom calatori prin Uzbekistan si Turkmenistan pe urmele caravanelor care transportau marfuri de-a lungul Euroasiei de la Venezia si Constantinopol pana in mijlocul Chinei. Pe drumul matasii au curs marfuri, dar si idei, filozofii si noutati stiintifice, pana cand portughezii au descoperit drumul oceanic pe la Capul Bunei Sperante. Am fost primavara asta in Uzbekistan si a fost o experienta extraordinara. Khiva este un oras practic neschimbat de pe vremea caravanelor, la fel, si centrul Bukharei iti ofera o atmosfera de 1001 de nopti, iar Samarkandul cu incredibilele sale monumente care rivalizeaza cu cele ale Iranului si Indiei este un oras pe care musai trebuie sa-l vezi. Printre orase istorice, vom descoperi o tara care aminteste de Romania anilor ’80 si ’90, dar si o bucatarie foarte apropiata de cea romaneasca, desi ne aflam la o mare distanta. Turkmenistanul este o tara destul de inchisa, pe care nu poti s-o vizitezi decat in tururi organizate. Dar vom descoperi un oras istoric, din seria Drumului Matasii, vom strabate desertul in jeep pentru a admira noaptea acea Poarta a Iadului, focul nestins declansat, se pare, din greseala, de geologii sovietici in cautare de gaze naturale si pe care se pare ca guvernul Turkmen al vrea sa-l stinga (din cate stiu, planul este pentru 2016 sau 2017), de la Derveza si, in fine, capitala construita ca noua dupa Independenta cu statui de aur rotitoare ale Marelui Lider :).
Ce vom face?
Vom zbura de la Bucuresti la Tashkent via Istanbul. La dus, avem vreo 7 ore jumatate de tranzit la Istanbul, asa ca lasam bagajele in aeroport (vor fi transferate direct, nu ne vom bate capul cu ele) si luam metroul pana in oras unde avem timp de moschei, palate, bazar si orice altceva. Daca n-ati vazut Istanbulul, este un moment prielinic sa va convingeti ca trebuie sa reveniti, daca l-ati vazut, in mod sigur o sa va faca placere sa-l revedeti. Eu am fost de vreo 10 ori la Stambul si de fiecare data m-am bucurat sa-l vad la fel ca prima oara.
Care e traseul
La Tashkent vom vizita atat complexurie religioase traditionale, dar si zona noua, pentru a simti cum se dezvolta un stat sovietic central-asiatic. Vom purcede apoi la Samarkand pentru incredibila Piata Regestan cu cele trei medrese dispuse fata in fata, dar veti descoperi ca Samarkandul nu se reduce la piata Regestan, ci mai sunt si alte monumente absolut superbe. Va urma Bukhara cu cetatea emirului, cu medrese impresionante, moschei si bazaruri, dar si cu vechiul cartier evreiesc unde vom si dormi de altfel. Nu vom rata seri la o shisha, pe malul unui iaz din centrul orasului. Dupa un drum lung prin desert, vom ajunge la Khiva, orasul care este cu adevarat neschimbat din perioada caravanelor. Nu stiam prea multe despre Khiva pana sa ajung acolo, dar, odata ajuns acolo, mi s-a parut o minune… e unul din acele locuri unde te simti transportat in timp. Vom traversa granita turkmena, vom vizita orasul Kunya Urgench, una din marile metropole ale Drumului Matasii, distrusa insa de Gingis Han… daca Samarkandul si Buhara sunt orase in toata puterea cuvantului, Khiva este un oras antic intact, Kunya Urgench este mai degraba un sit arheologic putin vizitat, cu romantismul vechilor cladiri de rigoare (unele reconstruite). De aici, va urma aventura… ne vom urca in jeepuri si vom porni spre Derveza, spre Gura Iadului pe care o vom admira, evident, pe timp de noapte, cand privelistea este de neuitat, si vom campa in desert. Vom vizita apoi o comunitate rurala de desert si apoi vom merge la Ashghabat pentru a descoperi o capitala construita pe banii din gaz, cu cladiri imense, monumente, aratand noaptea ca un mic Disneyland, si vom descoperi de asemenea si Nisa, vechea capitala a Imperiului Part (imperiu care a condus Persia in primele secole dupa Hristos) aflata intr-o minunata zona montana.
Unde vom dormi
Va fi un mix de tot soiul de cazari memorabile. In orase precum Tashkent sau Asghabat vom dormi in hoteluri moderne, iar in Samarkand vom dormi in hotelul Sultan pe care l-am vizitat data trecuta. Este construit intr-un stil traditional si l-am vizitat ca pe un monument turistic! In Bukhara vom dormi in niste bed & breakfast-uri, pentru a experimenta si acest tip de cazare traditionala, iar in Khiva vom avea parte de o veche medresa convertita in hotel… vom dormi acolo unde traiau studentii (medresa e o universitate islamica), evident, avand parte de facilitate moderne. Cand am stat in Khiva, n-am dormit aici, dar, dupa ce l-am vazut, am jurat ca trebuie sa dorm odata aici, in Hotelul Orient Khiva. Si este un loc minunat unde sa te urci pe ziduri si sa admiri stelele noaptea :). Dar probabil cea mai puternica amintire o vom avea dupa noaptea petrecuta in cort in desertul turkmen nu departe de Poarta Iadului!
Vaccinuri, medicamente etc.
Nu este nevoie, doar medicamentele obisnuite.
Temperaturi, vreme, cum sa va imbracati
La sfarsit de aprilie, vor fi circa 30 de grade ziua (eu am fost in iunie cand zilnic temperatura ajungea la 40 de grade, dar, nefiind umiditate, nu se simtea ca e asa de cald) si sansele de ploaie sunt aproape de zero. Asa ca trebuie haine usoare. Desi, nominal, cele doua tari sunt musulmane, religia nu joaca un rol important in societate, asa ca lumea se imbraca ca in Europa (doar femeile poarta niste haine teribil de colorate). Nu este nevoie de val pe cap, iar pantalonii scurti sunt OK.
Pret: 1.997 de euro (in camera dubla)
In tarif sunt incluse: bilet avion Bucuresti–Istanbul–Tashkent / Ashgabat–Istanbul–Bucuresti cu toate taxele, transport peste tot, intrari peste tot (conform programului, dar care cuprinde cam tot ce v-ati dori sa vizitati), cazare peste tot, toate mesele (micul dejun la restaurantul hotelurilor, exceptand in desert, si la B&B in Buhara, restul meselor la restaurante de obicei locale, cu mancare de te lingi pe degete), ghizi locali.
Nu e inclusa viza (se plateste la sosirea pe aeroportul Tashkent, cea de Turkmenistan se ia in mod normal din Bucuresti, daca nu, de la punctul de frontiera uzbeko – turkmen), bacsisul pentru ghizii locali (eu sper sa-l avem pe Sanjar in Uzbekistan care e un ghid super super fain) si bauturi in timpul meselor.
Pentru mai multe amanunte, puteti citi articolele publicate pe blog despre Uzbekistan si Turkmenistan.
Mult mai multe amanunte despre excursii (inclusiv traseu detaliat, ore avioane etc. etc.) gasiti aici.
PE AMBII VERSANTI AI HIMALAYEI, IN NEPAL SI TIBET: 20 septembrie–4 octombrie 2015
(15 zile, dar iti trebuie 10 zile de concediu)
Nu trebuie sa va spun prea multe despre Nepal si Tibet. Sunt, poate, unele dintre cele mai frumoase si interesante locuri de pe lume pe care le-am vizitat. In Nepal, am fost de doua ori, ultima oara in 2011, si mai vreau, nu conteaza de cate ori as ajunge in tara de la sud de Himalaya, iar in Tibet am fost doar o data, in 2007, si e una dintre cele mai memorabile experiente pe care le-am trait. Temple budiste, peisaje care te lasa cu gura cascata, ceremonii hinduse, orase neschimbate de secole, nebunia subcontinentului indian si linistea Acoperisului Lumii si, nu in ultimul rand, intalnirea, pe care nu o vei uita niciodata, cu Everestul, cel mai mare munte de pe planeta, o intalnire care te va marca. Desi excursia are loc de abia peste 11 luni, sincer, de abia astept sa revin acolo, la Kathmandu, Lhasa si Everest Base Camp, intr-o regiune de poveste. Ca si in cazul Drumului Matasii, nu vom fi decat maximum 14 + eu, asa ca inscrierile vor fi dupa principiul “Primul venit, primul servit”.
Care e traseul
Vom pleca din Bucuresti zburand cu compania aeriana Qatar Airways, singura companie aeriana de 5 stele care opereaza in Romania. Dupa ce vom schimba la Doha, vom ajunge a doua zi dimineata la Kathmandu, in capitala Nepalului. Cum doresc ca programul sa fie mai lejer, iar unele locuri din Nepal si Tibet trebuie savurate in liniste, vom avea destule momente libere, in care vom putea descoperi, impreuna sau pe cont propriu, acele incredibile colturi ale oraselor pline de viata, de traditie, de culoare si miros. In prima zi, vom descoperi Kathmandu pe cont propriu (nu va fie frica, stiu binisor orasul, iar Thamelul sau zona Durbar Square sunt niste locuri in care merita sa te plimbi, sa te pierzi si sa te regasesti). In urmatoarele doua zile, vom descoperi principalele obiective turistice din Kathmandu – templul hindus de la Pashupatinath si stupele budiste de la Bouddhanath si Swayanbunath, dar si cele doua orase clasice de langa Kathmandu – Bhaktapur si Patan.
Vom zbura apoi spre acoperisul lumii, spre Lhasa, cu o cursa Air China care va trece (in mod normal) destul de aproape de Everest. Prima zi la Lhasa va fi ziua de acomodare la altitudine. Kathmanduul este relativ jos, la vreo 2.000–2.400 de metri, si nu veti simti altitudinea, dar Lhasa e la 4.000 de metri si veti avea probleme – daca nu de rau de altitudine, atunci in mod cert bateriile voastre de energie vor fi foarte goale. Nu vom zacea in hotel, ci ne putem plimba la pas prin Barkhor, cartierul traditional tibetan din Lhasa, sau chiar si prin jurul Potalei ori in cartierul chinezesc daca va inspira (pe mine, nu prea), dar totul va fi molcom si nu e bine sa fortam sa urcam dealuri si munti… Si, daca vei obosi, vei descoperi imediat vreo cafenea sau restaurant unde sa te odihnesti. In general, dupa cateva zile, vei reveni la full power, de aceea nu vom urca la Potala nici in ziua a doua, ci de abia in a treia. In Lhasa vom vizita principalele manastiri: Sera, Drepung, Jokhang (aflata in mijlocul cartierului Barkhor) si, evident, extraordinarul palat Potala, palatul lui Dalai Lama.
Vom pleca apoi de-a lungul Tibetului spre Kathmandu, descoperind acest taram extraordinar. Vom trece pe langa lacul Yamdrok de un albastru ireal, apoi ne vom opri in orasul Gyantse, cel mai tibetan oras din Tibet. Vom ajunge apoi la Shigatse, orasul lui Panchen Lama, al doilea lama ca importanta dupa Dalai Lama, unde vom descoperi manastirea Tashinlupo, imensul complex monastic al lui Panchen Lama. Orasul ca atare poarta, din pacate, o puternica amprenta chineza. Vom trece apoi prin pasul Gyantsu La, unul dintre cele mai inalte puncte de pe traseu (la peste 5.000 de metri altitudine), pentru a ajunge in cele din urma la Shegar, un satuc ceva mai mare dominat de o manastire catarata literalmente pe munte.
29 septembrie va fi probabil o zi pe care nu o veti uita. Este ziua in care vom vedea Everestul, il vom vedea atat de aproape, incat o sa credeti ca il veti putea atinge. Vom merge si vom innopta in corturile de la Everest Base Camp. Cine doreste sa se trezeasca devreme va avea parte de acel moment magic al rasaritului de soare care bate Everestul din lateral (cum vom fi noi plasati), care pentru mine este unul dintre cele mai memorabile momente din toata viata mea de calator. Vom continua apoi drumul pe spectaculoasa Autostrada a Prieteniei spre Kathmandu, via Nyalam, pe granita cu Nepalul, de unde vom cobora 500 de metri in doar cateva minute pe sosea… practic, vom sta pe marginea Platoului Tibetan avand tot subcontinentul indian la picioarele noastre.
Vom cobora incet spre Kathmandu, vom reintalni haosul din Nepal atat de tipic subcontinentului, dar avand vraja lui, si vom avea parte apoi de inca doua zile la Kathmandu. O zi va fi libera pentru shopping (Kathmandu este o meca a suvenirelor, hainelor etnice etc. etc.), dar, intr-o zi, vom pleca intr-o zona rurala intr-un mic program de voluntariat, in care vom vizita o comunitate locala, vom ajuta cu ceva si vom avea o interactiune cu localnicii.
Atentiune – timpul de tranzit la Doha este de aproape 10 ore noaptea. Nu vom dormi pe scaune in aeroport. Qatar Airways ne va oferi o noapte la un hotel (cu tot cu viza de Qatar), asa ca, daca n-aveti somn (si eu nu voi avea sigur), vom putea descoperi si capitala Qatarului by night!
(un filmulet facut din poze in 2011 cand am fost ultima oara la Kathmandu)
Unde vom dormi
Va fi, din nou, un mix foarte interesant. La Kathmandu, vom dormi intr-un hotel din cartierul turistic Thamel, multe din aceste hoteluri avand un specific local pronuntat. Sper ca va fi International Guest House, in care am dormit cand am fost prima oara in Nepal, in 2003, dar sa vedem. In schimb, pentru Lhasa am insistat sa dormim in hotelul Dhod Gu, un hotel cu adevarat autentic aflat in mijlocul centrului capitalei tibetane. Hotelurile din Shigatse sunt in general un mix de tibetan cu chinezesc, iar cel din Shegar va fi destul de basic – altceva nu e prin zona. Probabil, cazarea pe care nu o veti uita va fi intr-unul din corturile de la Everest Base Camp, un soi de iurta plina de paturi de lana de yak :). Adica asa ceva.
Vaccinuri, medicamente etc.
Nu este nevoie de vaccinuri in zonele vizitate. Singura problema pe care o vom avea este raul de altitudine. Eu am fost de doua ori in zona inalte – in Peru si in Tibet. In Peru mi-a fost rau de am murit, dar m-am rezolvat mestecand frunze de coca. Dar in Tibet nu exista frunze de coca si am descoperit un medicament numit Diamox, pe care l-am luat si nu am avut nici o problema la Lhasa. E drept, m-au furnicat degetele de la maini si picioare, dar dupa ce am luat pastilele o zi si jumatate, nu am mai avut nevoie de Diamox. Am mai luat o singura data cand am ajuns la Everest Base Camp, care este la un “etaj” mai sus decat Lhasa (Lhasa e cam la 4.000 de metri, Everest Base Camp la peste 5.000 de metri) si n-am avut probleme. Iar pe la manastirea Drepung am gasit un ceh care suferea cumplit de rau de altitudine. I-am dat o pastila si dupa 10 minute topaia fericit, spre uimirea calugarilor :). Daca vreti sa facem rost de Diamox, cei care se vor inscrie, vom discuta pentru ca trebuie cumparat din strainatate (eu l-am luat din Olanda cand am fost in Tibet).
Imbracaminte
Septembrie–octombrie este cea mai buna luna de vizitat zona (cealalta perioada este primavara). Musonul a trecut, totul e verde, dar, in general, cerul este degajat si e cald si bine. In Nepal, tricoul si pantalonii scurti sunt de baza, in schimb in Tibet va fi frig. Daca ziua e posibil sa mergi in camasa sau chiar si tricou, noaptea va fi frig, chiar foarte frig. Cel mai frig va fi la Everest Base Camp, unde, si datorita faptului ca suntem la mare altitudine, va fi foarte frig (cred ca e frigul cel mai mare pe care l-am simtit vreodata). Asa ca e bine sa va luati cu voi ce aveti mai calduros posibil – polare, geci, echipament de munte. Puteti sa va cumparati si la Kathmandu care este totusi una dintre capitalele mondiale ale echipamntului de munte, dar in Lhasa nu gasesti la fel de multe magazine.
Pret: 2.615 euro (in camera dubla)
Tariful cuprinde: zbor Bucuresti–Doha–Kathmandu–Doha–Bucuresti cu Qatar Airways si Kathmandu–Lhasa cu Air China, cu toate taxele incluse, cazare peste tot (Nepal, Tibet si Qatar), cina de bun-venit la Kathmandu, transport Lhasa–Kathmandu si zona Kathmandu, viza de Tibet (se ia din Kathmandu) si ghizi.
Nu sunt incluse: viza de Nepal cu dubla intrare (se ia de pe aeroportul din Kathmandu, trebuie sa aveti poze de pasaport la voi), mese si bacsis la ghizii locali.
Pentru mai multe amanunte, puteti citi articolele publicate pe blog despre Nepal si Tibet.
Mult mai multe amanunte despre excursii (inclusiv traseu detaliat, ore avioane etc. etc.) gasiti aici.
NEPAL ADVENTURE, CU TREKKING IN ZONA ANNAPURNA: 20 septembrie–4 octombrie 2015
(15 zile, dar iti trebuie 10 zile de concediu)
Alaturi de programul de Nepal si Tibet, va mai exista un program in paralel, care se va desfasura in Nepal, va fi mai ieftin (Tibetul este foarte scump, fiind si o tara destul de inchisa, nu poti calatori de capul tau) si va include si un pic de trekking pentru cei pasionati de munte. Dar nu numai, o sa vedeti ca veti putea descoperi si Chitwan National Park, dar si Pokhara. Ca si in cazul Tibetului, va fi un grup mic de maximum 10 oameni pentru o mai buna interactiune.
Care e traseul
Plecam impreuna spre Kathmandu cu Qatar Airways. Primele zile le vom petrece impreuna, descoperind Kathmanduul si zonele adiacente – orase stravechi, temple si stupe. In ziua in care eu voi pleca cu trupa de Tibet spre Lhasa, cei care vor opta pentru programul “Nepal only” vor zbura spre Pokhara, al doilea oras ca marime al Nepalului, situat nu foarte departe de masivul Annapurna. Dupa o dupa-amiaza libera la Pokhara pe malul lacului (unde, daca aveti chef, puteti avea parte de un memorabil salt cu parapanta), vor urma cinci zile de trekking in zona masivului Annapurna pe ruta Ghorepani – Poon Hill, cea mai frumoasa zona de trekking din Nepal. Dupa cele cinci zile de trekking, se revine la Pokhara (sunt faimoase saloanele de masaj pentru cei care au nevoie de ceva alinare la muschi J) si apoi se pleaca spre Chitwan National Park. Pe drum, veti avea parte de rafting pe raul Trisuli, o experienta cu adevarat incredibila. Am facut-o si eu in 2011, desi habar n-am sa inot, si este o experienta cu adevarat de neuitat, absolut incredibila. In Chitwan, va veti bucura de o zi minunata – plimbare cu elefantul prin jungla, plimbare cu canoe, un scurt trek prin jungla si o vizita intr-un sat din zona. Nu uitati ca veti putea sa va scaldati cu elefantii :). Apoi, va veti inapoia la Kathmandu unde ne vom intalni… voi veniti de pe munte si de la elefanti, noi – din Tibet. Celelalte zile vor fi comune – vom merge impreuna in programul de voluntariat, ceva shopping si noaptea de la Doha. Pentru cei care doresc sa vada totusi Everestul, dis-de-dimineata exista niste mountain flights care se indreapta spre Everest pentru a-l vedea…
Pentru mai multe amanunte, cititi posturile mele despre Pokhara, trekking in zona Annapurna , Chitwan si mai ales raftingul pe Trisuli (inclusiv secvente filmate :)).
Unde vom dormi
Hotelurile din Kathmandu si Doha sunt comune. Pe munte, evident, se va dormi in cabane montane, iar in Chitwan si Pokhara – la niste hoteluri locale.
Vaccinuri, medicamente etc.
Nu este nevoie de nici un vaccin. Zona Chitwan este uneori afectata de malarie, dar, fiind sezon secetos, riscurile sunt relativ mici. Cand am fost in Chitwan, eu nu am luat medicatie antimalarie si nimeni din grup, din cate imi aduc aminte, daca totusi va este frica, va recomand Malarone, care desi e mai scump, are efecte adverse minore sau inexistente.
Imbracaminte
In Nepal va fi cald, deci: tricou–pantaloni scurti–sandale este uniforma standard. Pe munte insa, evident, este nevoie de haine calduroase si echipament de trekking.
Pret: 1.600 de euro
Include: Bilet de avion Bucuresti–Doha–Kathmandu–Doha–Bucuresti cu Qatar Airways si Kathmadu–Pokhara, cu o companie locala cu toate taxele incluse, cazare peste tot in hoteluri si cabane pe munte, rafting, intrari peste tot, inclusiv in parcurile nationale, unele mese etc.
Nu include: taxa de viza Nepal (care se ia pe aeroport), bacsis pentru ghizi si porteri si unele mese.
Mult mai multe amanunte despre excursii (inclusiv traseu detaliat, ore avioane etc. etc.) gasiti aici.
Deci, sa rezumam
Primavara, pe Drumul Matasii de la Tashkent la Ashgabat: 22 aprilie–3 mai 2015 . Pret: 1.997 de euro
Toamna, in Nepal si Tibet: 20 septembrie–4 octombrie 2015. Pret: 2.615 euro (Nepal + Tibet) sau 1.600 de euro (Nepal)
Cum te poti inscrie
Poti trimite un mail lui Dragos de la Explore Travel, pe adresa de e-mail dragos@exploretravel.ro , si, daca vreti, ma puteti copia si pe mine: imperatortravel@yahoo.co.uk . De asemenea, suntem amandoi disponibili pentru orice intrebari.
Drumul Matasii – de la Tashkent la Ashghabat
Piata Centrala din Tashkent – fantani si monumente, dar si cladiri triumfaliste de jur imprejur
Piata Regestan din Samarkand este o minune
Bine ati venit la Buhara ! In spatele meu, se afla intrarea in Ark, citadela emirilor de Buhara
Bazarul din Buhara adaposteste tot soiul de mirodenii. Poti cumpara si un mix special pentru ce mancare vrei sa pregatesti (pui, vita, etc)
Khiva … exact ca pe vremea Drumului Matasii
Cam asa arata orasul de sus – moschei, palate, medrese, locuinte… ca in secolul XVII !
Va ziceam si despre unde vom dormi – hotelul Sultan din Samarkand ca in 1001 de nopti
Cartierul evreiesc din Buhara unde vom dormi la un B&B
Moschee ? Nu ! E hotelul din Khiva, fosta medresa (universitate islamica)
Nu va speriati ca dormim in conditii de secol XVII. Asa arata o camera 🙂
Pe acoperisul lumii – Nepal & Tibet
Piata centrala din Kathmandu si pagodele ei magice
o piata intamplatoare prin oras
Cum ziceam, totul e foarte colorat in Nepal 🙂
Swayanbunath sau Monkey Temple domina capitala nepaleza
Pashupatinath, templul budist cel mai important din Nepal (da, acolo in stanga, are loc o incinerare)
Boudhanath, cea mai mare stupa budista din Nepal
Sex and the city, varianta Kathmandu
Palatul Potala din Lhasa. Aici vom urca abia in ziua a treia cand ne vom fi acomodat mai bine cu cei 4000 de metri
Manastirea Jokhang din centrul Lhasei
Yamdrok-tso, un lac cu o culoare extraordinara
Poti sa te pozezi si cu un yak in costum tibetan 🙂
Manastirea din Gyantse
Manastirea Tashilumpo din Shigatse
Pelerine tibetane „mergand” in jurul manastirii
De aici, am zarit Everestul …
Sosea spre Everest Base Camp
Manastirea Rongphu, manastirea aflata la cea mai inalta altitudine (5200 metri)
Cu caruta spre Everest 🙂
Ti se pare asa de aproape si asa de usor de ajuns 🙂
Ziceam si despre unde vom dormi. Cam asa arata receptia de la Dhod Gu
Si camera
„Hotelurile” din Everest Base Camp
Si unde vom dormi
Nepal Adventure
Rafting pe Trisuli
Frumoasa zona, nu-i asa ? (acolo jos, eram noi)
Pokhara – unul dintre cele mai frumoasa locuri sa sari cu parapanta (in tandem, nu e nevoie sa stiti si cum)
Jungle safari in Chitwan – calare pe elefant
Si apoi, poti sa faci si un dus – elephant style 🙂
[…] În Asia Centrală, alături de alți 16 călători, pentru a parcurge Drumul Mătăsii în tura “Haideți cu Imperator pe Drumul Mătăsii” . Am avut ideea acestui tur încă de anul trecut, de când am fost în Uzbekistan și mi-a […]