Ghid de sfaturi practice Wizz Air: Malaga – obiective turistice, cazare, restaurante și multe alte ponturi

Alcazaba - Malaga

E greu să alegi o zonă care să zic că e mai cu moț în Spania. Îmi place Catalunya, mai ales datorită Barcelonei, îmi place foarte tare și regiunea din jurul Madridului, dar parcă niciuna nu este ca Andaluzia. Aici descoperi nu numai plajele Costei del Sol, ci și urmele spectaculoase ale civilizației maure care a lăsat în urmă nu numai meritul că a reintrodus în Europa cunoștințele Greciei Antice și care în Europa fuseseră uitate, dar și meritul de a fi construit unele dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură islamică din lume. Se spune că cele mai frumoase monumente musulmane sunt în țări nemusulmane – e vorba de Taj Mahalul din actuala Indie hindusă și palatul Alhambra din Granada, Andaluzia, Spania. Ei bine, pentru a păși pe acest tărâm fabulos, există o singură poartă de intrare – Malaga, orașul lui Picasso de pe malurile Mediteranei.

Când să te duci la Malaga

Nu cred că există cu adevărat o perioadă nerecomandată pentru Malaga. Iarna este cald și bine. Am aterizat în Malaga în a doua zi de Crăciun și orașul m-a întâmpinat cu o temperatură splendidă de 22 de grade Celsius! Acasă, ningea ! Vara este cald, dar în Malaga, pe coastă, mai bate briza și temperează atmosfera … în interior, temperatura poate ajunge și la 50 de grade (am avut parte de o astfel de experiență la început de august în Sevilla!)

 

Cum ajungi la Malaga

Cu avionul

Wizz Air zboară de la București la Malaga o dată pe săptămână. Prețul minim pentru un dus este de 72 de euro (din București). În timpul verii, prețurile însă “explodează”, din cauza traficului mare determinat de românii care locuiesc în Spania și care se întorc acasă în România. Așa că, și din punctul de vedere al tarifelor, e mai bine să mergi primăvara și toamna :).

 

Cu trenul

Pentru cei îngroziți de zborul cu avionul, există posibilitatea (foarte scumpă) de a merge cu trenul. Vei face minimum 53 de ore din București-Nord până la Malaga Maria Zambrano și vei ajunge după cel puțin cinci schimbări de tren (Budapesta Keleti, Zürich Hbf, Paris Gare de Lyon, Barcelona Santsi și Madrid Atocha). Un bilet de tren este, în general, mult mai scump decât cel de avion, dacă iei însă un InterRail și vrei să vizitezi mai multe locuri pe drum și în jur, poate fi o opțiune bună.

 

Cu autobuzul

Conform autogari.ro, există curse directe București – Malaga operate de cel puțin două companii (Tabita Tour și Saiztour). Traseul se face în minimum 61 de ore.

 

Cum ajungi de la aeroport în oraș, la Malaga

Aeroportul este la 12 km de oraș și poti lua autobuze atât spre centrul Malagăi, cât și autobuze directe spre Sevilla sau Granada. Eu, când am aterizat în Malaga, am luat autobuzul direct spre Granada din fața aeroportului pentru că voiam să ajung în fosta capitală maură și nu în Malaga. Dacă vreți să mergeți în Malaga, există o linie expres care leagă aeroportul de centru, iar biletul costă 3 euro. Orarul autobuzului este cumva corelat cu orele curselor aeriene. Există și o linie de tren care leagă aeroportul de gara centrală a orașului, face 12 minute și costă 1,70 euro.

Cum călătorești prin Malaga

Transportul în comun în Malaga este asigurat de o rețea destul de cuprinzătoare de autobuze. Pentru a călători, trebuie să vă luați un card reîncărcabil (ca la București). O cursă costă 1,30 euro. Compania locală de autobuze se numește EMT. În Malaga, există chiar și două linii de metrou foarte noi – operarea a început cândva anul trecut, iar lungimea liniilor (cumulat) este de circa 10 km.

.

 

Top 5 obiective turistice în Malaga

  1. Alcazaba este castelul maur care de secole domină centrul orașului. Zidurile sale crenelate demne de filme istorice se cațără pe un deal, dar spre deosebire de Granada, aici, palatul este cu adevărat modest. În schimb, priveliștea de sus este impresionantă.
  2. Descoperă trecutul roman al orașului în Teatrul Roman. Ca multe alte municipalități spaniole (cu excepția notabilă a Madridului), Malaga există dinainte de apariția romanilor pe aceste meleaguri, fiind fondată de fenicieni, dar a cunoscut o perioadă de înflorire deosebită în vremea romanilor, de când supraviețuiește și acest teatru.
  3. Locul de naștere al lui Picasso. Picasso este un fiu al Andaluziei, mai precis al Malagăi. Și dacă ai dorința să calci pe urmele copilăriei excentricului pictor, dă o fugă pe la casa sa natală. Vezi că există și un alt muzeu separat dedicat lui Picasso.
  4. Participă la o coridă la Plaza de Toros de la Malagueta. Știu, lupta de tauri spaniolă este violent combătută prin toata Europa, iar unele regiuni ale Spaniei (cum ar fi Catalunya) chiar au interzis acest, hai să-i zicem, spectacol. Dar inima pasionaților tradiționalei coride se află în sud, în Andalucia, iar unul dintre cele mai importante arene de coridă se află aici, în Malaga. Sezonul de coride durează din aprilie în octombrie cu un vârf în august, când are loc Feria de Agosto, unde ai parte de coride zilnic.
  5. Plajeeee. Malaga este practic capitala acestui ținut binecuvântat de soare, mare și plaje numit Costa del Sol. Așa că nu poți să nu găsești o plajă unde să te prăjești sau să te arunci în apele calde ale Mediteranei.

 

Unde să dormi în Malaga

Nu am dormit în Zaragoza, dar sunt convins că și aici tot mai bine este să dormi într-o pensiune… și, conform Tripadvisor, cea mai drăguță pensiune (sau hostal, cum îi spun spaniolii) se numește Casa Azul Bed & Breakfast, aflată la doar 10 minute de centrul istoric. Aruncați o privire aici.

 

Unde să mănânci în Malaga

De-a lungul plajei, se află numeroase terase și mici restaurante care servesc ce altceva decât pește și fructe de mare. Evident, cei cărora nu le face cu ochii așa ceva se pot bucura de celebrele tapas spaniole, gustări tradiționale. Mâncarea tradițională în Malaga este espetos, sardină pusă pe o frigăruie de bambus la grătar. Nu ratați însă să mâncați ton. E magnific!

 

Ce să faci dincolo de Malaga

Cum ziceam, Malaga este poarta de intrare a fabuloasei Andaluzii. Fie o iei pe coastă să te relaxezi pe plajele Costei del Sol, fie te înfunzi în interior pentru a descoperi niște orașe superbe – Granada cu Alhambra sa este mai fresh, fiind cocoțată pe munți, nu rata Sevilla și cartierul său vechi, dar nici Cordoba cu a sa Moschee-Catedrală. Vrei să bei sherry? Numele de sherry vine de la orașul andaluz Jerez de la Frontera și aici continuă să fie singurul loc din lume unde se produce sherry. Mai vrei să vezi ceva inedit? Gibraltar, colonie britanică, aduce un colțișor exotic de Londra la doi pași de Africa. Am scris Africa? Păi, de la Algeciras, poți sări cu ferry-ul la Tanger, în Maroc. Acesta a fost, de altfel, primul meu voiaj intercontinental, demult, în 1999 :). O, tempora…

 

Dacă ați fost recent la Malaga și ați găsit niște locuri deosebite, prețuri rezonabile, în fine, ponturi bune de spus și altora, vă aștept la rubrica de comentarii, cu numeroase mulțumiri!

 

Sursa foto

 

 

 

[mwi-product sku=”WIZZ-Navy-Blue,WIZZ-Air-Black-Grey,WIZZ-Air-Navy-Pink” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]

 

 

 

Wizz-logo

Comentarii

  • Lucia spune:

    Wow, multumesc pentru articol, gand la gand cu bucurie 🙂
    Cand a fost promotia la Wizz, pe 19 mai, de dimineata pana seara am incercat sa iau doua bilete la… Malaga! Am vazut promotia, m-am uitat unde zboara Wizz si mi-au sarit ochii pe Malaga. Din pacate, de fiecare data totul mergea ok pana la plata. Cand trebuiau sa-mi ia banii, dadea eroare :))
    Nu mai conteaza acum, voi pleca oricum candva, zona este pe lista!

  • Horia spune:

    Cred ca ai dat copy/paste de la vreun ghid cu Zaragoza:)

  • Nita Valentin spune:

    Acum sunt in Malaga si pot sa-ti spun ca biletul de tren de la aeroport la Gara Maria Zambrano este 1.80 euro . A mai crescut pretul cu foarte putin !

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest